Bagajul pentru maternitate

De când sunt însărcinată am intrat în contact cu multe alte viitoare mămici. E incredibil cât de multe pot discuta două femei care nu se cunosc absolut deloc, dar care au în comun faptul că vor avea un bebe. Aşa am descoperit că multe habar nu au ce înseamnă bagajul de maternitate şi de ce ar trebui să ţi-l faci dinainte. Aşa că m-am hotărât să compilez o listă cu sugestii despre ce ar trebui să iei cu tine, la care mai poţi adăuga ce vrei tu, în funcţie de nevoile tale. La unele mi-am permis să dau şi nişte trimiteri către magazine online (unde am considerat că sunt preţuri ok şi produse de calitate), dar fiecare îşi poate cumpăra produsele de unde doreşte, nu de la o firmă/de la un magazin anume.

– evident începi cu o geantă mare şi încăpătoare şi îi găseşti un loc în casă unde să fie la îndemână.
– cartea de identitate, adeverinţa de la serviciu cu plata contributiilor CAS, cardul de sănătate (ai grijă să notezi pin-ul pe spate, să nu mai stai atunci să-l dai asistentelor) şi dosarul de analize sau carnetul gravidei.
– 2-3 cămăşi de noapte cu nasturi pt alăptat – eu am găsit unele în magazinele Mothercare (în Bucureşti) şi încă două mi-a cumpărat sora mea de la Sofiaman. Unele ieftine găseşti în magazinul Obor (în Bucureşti), dar turceşti sau chinezeşti şi dintr-un material subţire, cam prost, iar dacă vrei unele frumoase şi dintr-un material mai calitativ şi îţi permiţi, încearcă în magazinul online Clinica de sutiene (există şi magazin fizic, vizavi de Spitalul de urgenţă Floreasca în Bucureşti).
– chiloţi (normali sau de unică folosinţă, recomand cu toată căldura cei de unică folosinţă, vor fi accidente şi, cel puţin, în spital, nu mai stai după ei să îi speli sau să-i depozitezi corespunzător să te apuci să-i speli acasă).
– halat, papuci mai largi, comozi.
– sutien pentru alăptat (găseşti în varii magazine online şi fizice, eu le recomand tot pe alea de la Clinica de sutiene), pad-uri de pus în sutien când îţi curg sânii – te asigur că aceste comprese pentru sâni merită investiţia şi nici nu sunt foarte scumpe.
– şosete – 1-2 perechi (ţi se face frig la picioare în travaliu).
– prosoape (faţă, corp, sâni – separat pt sâni, s-ar putea să ai nevoie sa îl uzi să îl pui compresă, când ţi se umflă de la lapte şi te dor, pt acasa îţi poţi lua niste comprese cu gel care se încălzesc sau se răcesc în funcţie de necesitate).
– tot pentru sâni ai nevoie de un unguent pentru sfârcurile crăpate de la alăptare, recomand Multimam Balm de la Bioclin sau Lansinoh
– periuţa de dinţi, pasta de dinţi, săpun, cremă de faţă, cremă de mâini, balsam de buze, deodorant (şi orice alte cosmetice mai foloseşti tu, gen demachiant, loţiune tonică etc) – nu că o să-ţi ardă prea tare de cosmetice, dar e bine să le ai.
– şerveţele de hârtie pentru nas, hârtie igienică, şerveţele umede intime (ceva cu extracte din plante daca găseşti, eu am găsit la plafar nişte şerveţele intime pentru hemoroizi cu extracte din muşeţel, hamamelis şi aloe vera şi mi-am luat din alea, sau hârtie igienica umedă de la Kleenex, o găseşti în hipermarketuri)
– tacâmuri (furculiţă, lingură, cuţit), castronel (de preferat de plastic), eventual farfurie (daca vrei să mai tai ceva pe ea, o roşie, brânză etc), cană, eventual un recipient cu sare (daca te ştii consumatoare) – asta la spitalele de stat, la cele private nu cred că vei avea nevoie de tot arsenalul.
– paie pentru băut apa (s-ar putea să nu te poţi ridica în fund şi atunci o să îţi folosească).
– pachet mare de vată 100% bumbac, comprese sterile mai mari (din acestea două se fac nişte “tampoane” pentru lohii, compresele se pun ca să nu se lipeasca vata de organele genitale, lucru destul de neplăcut, mai ales dacă ai şi cusătura de la epiziotomie), absorbante mari cu înveliş din bumbac (normale) sau unele speciale pentru lohii.
brâu elastic pentru burtă (centură post-natală) – e bine sa întrebi înainte, în unele maternitati e permis, în altele nu, eu mi l-am pus oricum şi văd la faţa locului.
– pompa pentru muls laptele din sâni (s-ar putea să nu poţi alăpta sau să ai mai mult lapte decat poate bea copilul şi e bine să ai, eu îţi recomand pompa de la Avent. Nu-ţi lua ceva mai ieftin că s-ar putea să te doară sânii şi mai tare (am o prietenă care a păţit-o, i-a cumpărat soţul una în grabă şi evident nu se pricepea, aşa că respectivul obiect a ajuns la gunoi până la urmă), eventual daca ţi se pare scumpă, împrumut-o de la cineva.
– supozitoare cu glicerină (ca sa nu forţezi cusăturile de la epiziotomie sau de la cezariană)
– eu mi-am pus şi fiole de algocalmin şi pastile de algocalmin pt dureri, necesare mai ales la cezariană, la naştere normală nu cred să fie cazul, algocalminul e singurul calmant permis, dar se va lua numai la indicaţia medicului – atenţie algocalminul se eliberează doar cu reţetă de la medic.
– telefon mobil, încărcător
– cameră foto, cablu de alimentare.
– forfecuţă de unghii – nu că o să stai să îţi faci manichiura la reanimare, dar dacă ţi se rupe vreo pieliţă s-ar putea să fie dezastru şi oricum poate mai ai nevoie să mai tai ambalajul de la ceva.
– vitaminele prenatale – unele se iau şi dupa naştere, aşa că cel mai bine e sa întrebi medicul dacă să le iei sau nu.
– pentru bebe: scutece de unică folosinţă nou-născuţi, şerveţele umede, cremă pentru funduleţ Bepanthen, 2-3 body-uri (cu mânecă scurtă sau lungă, cu şosetuţe sau nu, depinde de vreme), 2-3 bluziţe, 1-2 căciuliţe. Acasă să pregăteşti hainele cu care îl scoţi din spital (body, bluziţă de corp, 1 costumaş, 1 căciuliţă, 1 păturică, eventual din aceea cu capse, care se face ca un sac) şi un set de haine pentru tine (tot de gravidă) pe care să ţi le aducă cineva la spital cand ieşi.
– să mai ai la îndemână : 1 sticla de apă plată, iaurturi de băut, compot, biscuiţi, fructe proaspete sau uscate, alte chestii uşoare pe care ştii că le mai poţi mânca, să ţi le aduca partenerul sau familia la spital – valabil pentru spitalele de stat, evident, dar şi pentru cele private, într-o oarecare măsură.
– alte lucruri de care simţi tu că mai ai nevoie, eventual o carte, o revistă, tabletă, un carnet cu un pix dacă vrei să îţi mai notezi câte ceva din informaţiile primite de la neonatolog, orice altceva care să te deconecteze – rebusuri, tricotat, croşetat, goblen, orice crezi că ai răbdare să faci în spital (deşi nu cred că vei face prea multe).
– trusa de farduri daca vrei să dai bine în primele poze cu bebe sau ştii că nu poţi trăi fără machiaj
– eu mi-am mai pus: un spray cu apă termală şi două aleze absorbante de la Bella, în caz că sângerez prea mult, nu vreau să pătez patul de spital şi să mă rog după aia de asistente să îmi schimbe lenjeria.
– bancnote de 5 lei pentru şpăgile inerente din spital (daca naşti la stat), banii de doctor şi/sau anestezist e bine să fie la familie, să se ocupe altcineva de asta. Ştiu că subiectul şpăgii la naştere n-ar trebui abordat aşa public, dar realitatea e că încă se dă şpagă peste tot. Evident, nu încurajez practica, voi ştiţi cel mai bine ce aveţi de făcut. Dar, oricum, ţineţi prin buzunare nişte bancnote, măcar pentru cafeaua de la automat 😀
– dopuri de urechi, daca aveţi probleme cu gălăgia, şi din asta e destulă prin spitale (când am fost internată la începutul sarcinii nu am putut să dorm decât cu dopuri).
– daca naşteţi fetiţe şi vreţi să le puneţi cerceluşi de aur din spital, e bine să îi aveti în propriile urechi – cu ocazia asta evitaţi şi riscul de a dispărea.

Iată şi gentuţa mea, cum stă cuminte, aproape gata de plecare:

Si o parte din continutul ei:

Notă: Articol scris în 2008 şi actualizat în 2016 deoarece nu mai erau valabile linkurile de atunci şi câteva informaţii nu mai erau de actualitate.

2 Comment

  1. […] August, 2008 by frunzalaura Pentru ca acum cateva zile v-am postat o lista cu sugestii pentru bagajul de maternitate, una destul de extinsa, de altfel, m-am gandit sa revin cu o lista mai scurta. De data asta nu e […]

  2. […] până nu aveţi primul scaun – care poate veni cam greu, de aceea am şi recomandat să aveţi în bagajul pentru maternitate supozitoare cu glicerină. Cât am stat în spital am mâncat aşa (ca idee): în prima zi supă […]

Leave a Reply