Dulce de duminică – tort krantz cu mere

De cand ma stiu nu mi-au placut niciodata dulciurile cu mere. Nu stiu de ce, dar am ceva cu fructele in placinte, nu-mi plac si pace buna. Dar cand am descoperit reteta de krantz cu mere, am decis ca e musai sa o incerc si eu, cu aceasta ocazie urmand sa scap si de cele cateva mere care mai aveau putin si isi dadeau duhul la mine in frigider. Nu va puteti imagina ce bunatate mi-a iesit, cu un blat usor si pufos, un strat de mere care ti se topeste in gura si o crema absolut delicioasa, totul incununat cu un strat gros de frisca si un topping de krantz, numai buna sa imi indulceasca o zi innourata de duminica.

Va scriu aici reteta, desi o gasiti mult mai amanuntita aici, unde a postat-o stapana ei de drept.

Se mixeaza 3 galbenusuri cu 5 linguri de lapte si 3 linguri de zahar pana se topeste zaharul. Se adauga apoi 5 linguri de faina, un pliculet de praf de copt si se mixeaza pana se obtine un aluat subtire si omogen. Separat se bat spuma 3 albusuri cu 2 linguri de zahar si un praf de sare. Crema de albusuri se incorporeaza treptat in aluat, amestecandu-se usor de jos in sus cu o spatula. Aluatul se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt (eu am folosit o forma speciala de tort) si se coace aproximativ 20-30 minute in cuptorul incins in prealabil la 180 grade. Aluatul e gata cand se incearca cu scobitoarea si aceasta iese curata.

In timp ce aluatul se coace in cuptor se face crema de mere. Se caramelizeaza 2 linguri de zahar si se stinge cu 250 ml apa. Se aduce la punctul de fierbere si se da deoparte pana pregatim merele. Acestea se curata de coaja, se scoate casuta cu samburi si se taie felii. Se stropesc cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze. Cand am terminat, punem din nou pe foc siropul si cand da in clocot adaugam merele. Lasam sa fiarba la foc domol pana capata o culoare placuta ca de caramel. Se da deoparte si se adauga zeama de la jumatate de lamaie, zeama de la jumatate de portocala si un pliculet de zahar vanilat. Lasam 10 minute sa se patrunda aromele, apoi strecuram merele, turnam peste ele 100 ml din sirop si restul il punem deoparte pentru urmatorul pas.

Se ia un plic de budinca de vanilie si se amesteca cu 2 linguri din siropul ramas de la mere. Restul de sirop plus suc de mere natural neacidulat pana la 400 ml se pune pe foc. In acest timp se inmoaie un plic de gelatina cu 50 ml de suc. Budinca se toarna in sucul care fierbe si se amesteca pana se omogenizeaza. Cand capata consistenta se ia de pe foc, se pune gelatina si o lingura cu varf de unt si se amesteca.

Se monteaza prajitura: peste blat se pune stratul de mere, apoi crema fierbinte de budinca si se lasa la racit pana se poate baga in frigider, unde va sta pana se intareste stratul de crema.

In acest timp pregatim krantzul: se caramelizeaza 100 grame de zahar, se adauga 100 grame de miez de nuca, se amesteca si se toarna pe o foaie de hartie de copt unsa cu putin ulei. Se lasa sa se raceasca bine, apoi se sfarama jumatate din el cu blenderul.

Se bate frisca, se intinde peste prajitura si se decoreaza cu krantz si cu bucati de nuca in zahar ars.

Iata ce mi-a iesit mie:

dsc04530

dsc04538

Save

Save

Save

0 Replies to “Dulce de duminică – tort krantz cu mere”

  1. […] de la mama si pe care am dezvoltat-o in urma unei intamplari. Faceam niste suc de lamaie pentru o placinta cu mere si storcatorul electric a indepartat in intregime continutul unei jumatati de lamaie, lasand coaja […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.