Prăjitură cu foi şi cremă caramel

Azi au venit părinţii mei la mine şi, evident, ieri m-am dat peste cap să fac o prăjitură care s-o impresioneze pe mama. Nu a ieşit exact ce am vrut eu (nu seamănă nici pe departe cu poza din reţeta originală) dar e… dulce şi până la urmă asta contează, nu? E o prăjitură cu cremă caramel şi e relativ uşor de făcut, doar că îţi ia destul de mult timp.

dsc06321

Ingrediente pentru blat: 350 grame de făină, 160 grame margarină/unt, 2 ouă, 160 grame de zahăr, 1 plic de praf de copt, 1 linguriţă esenţă de vanilie.

Se freacă spumă ouăle cu zahărul şi margarina/untul, apoi se adaugă făina, praful de copt şi esenţa de vanilie şi se frământă până se obţine un aluat omogen. Acesta se împarte în trei bucăţi care se întind în foaie subţire şi se coc într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, în cuptorul încins la 180 de grade, timp de 12 minute pe o parte şi 5 minute pe cealaltă. Manevraţi foile cu grijă pentru că aluatul este sfărâmicios. Puneţi foile deoparte şi lăsaţi-le la răcit.

untitled5

Pentru cremă puneţi la topit într-o crăticioară două căni de zahăr până devine ca o miere roşcată, apoi adăugaţi 500 ml de lapte cald în care aţi dizolvat cinci linguri de făină. Se amestecă repede până capătă consistenţa unei smântâni mai groase. Atunci se adaugă 100 de grame de unt si se omogenizează bine. Se ia de pe foc şi se lasă la răcit. Crema nu este foarte groasă, nu vă aşteptaţi la consistenţa unui piure, dar ea se mai întăreşte când se răceşte. După ce s-a răcit, se întinde între prima şi a doua foaie şi între a doua şi a treia.

untitled_23

Glazura se face astfel: se amestecă 12 linguri de zahăr cu 6 linguri de apă, 3 linguri de cacao şi 50 grame de unt. Glazura se fierbe la foc mic până se îngroaşă uşor şi se toarnă peste toată prăjitura. Se lasă 24 de ore să se înmoaie aluatul şi apoi se taie dreptunghiuri. Aveţi grijă că glazura se întăreşte, astfel că prăjitura se taie cu un cuţit fierbinte.

untitled_33

Save

3 Replies to “Prăjitură cu foi şi cremă caramel”

  1. pare simplu…cred ca am sa incerc si eu…chiar daca nu.s mamica sau copchil mititel.
    Sarbatori fericite!

  2. Ioana,
    Nu trebuie sa fim mamici sau copii ca sa ne bucuram de ceva dulce 🙂 Pana la urma, daca stai sa te uiti, majoritatea reclamelor cu dulciuri de la televizor sunt adresate adultilor 🙂 Spor la treaba si un an nou cat mai gustos!

  3. De la sotul tau drag … pot sa mananc si eu o prajiturica?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.