Ciorbă de burtă

Acum câteva zile am botezat-o pe fetiţa mea (o să vă povestesc în curând şi despre asta) şi prin urmare am primit vizita părinţilor mei. Vă povesteam înainte de Anul Nou că am făcut nişte prăjiturele ca s-o impresionez pe mama; ei bine, de data asta, am vrut sa îl impresionez pe tata care e foarte selectiv cu privire la mâncare (mai pe româneşte, e foarte mofturos), aşa că am făcut pentru prima oară ciorbă de burtă. Tata (ca mulţi bărbaţi români, de altfel) e un consumator expert de ciorbă de burtă: datorită meseriei lui, a călătorit toată ţara, aşa că a mâncat ciorbă de burtă de la Prut până la Crişuri şi de la Someş până la Olt. Va imaginaţi aşadar în ce situaţie ingrată m-am pus de una singură, să fac o ciorbă de burtă, care să nu fie doar comestibilă, ci şi delicioasă. Am căutat mai întâi reţete în cărţi, apoi pe net, apoi am mai întrebat în dreapta şi în stânga. Am consultat vreo douăzeci de reţete şi am ajuns la concluzia că în materie de ciorbă de burtă “câte bordeie, atâtea obiceie”. Iată reţeta după care am făcut eu ciorba până la urmă:

Se ia un kilogram de oase (prin reţete scrie de vită, eu nu am găsit şi am pus de porc + 1 kg de carne de vită cu os), se spală şi se pune la fiert în cinci litri de apă.

dsc07917

Între timp se pregătesc legumele: morcovi, ţelină, rădăcină de pătrunjel, păstârnac, ceapă şi condimentele: piper, foi de dafin, 1 lingură de amestec de legume deshidratate pentru supă (de oricare folosiţi, tip vegeta). După ce se spumuieşte bine carnea, se adaugă legumele întregi.

dsc07920

Se fierbe vreo patru-cinci ore, până se desprinde carnea de pe oase. După ce a fiert, se scot legumele, se pasează şi se adaugă piureul din nou în oală. Se mai dă un clocot, apoi se dă deoparte şi se strecoară zeama prin sită dublată cu tifon. Zeama trebuie să fie limpede.

dsc08002

dsc08005

Burta (cumpăraţi burtă curăţată şi prefiartă, merge treaba mai repede) se pune întreagă la fiert în zeama rezultată, nu mai mult de jumătate de oră.

dsc08011

Burta fiartă se scoate şi se taie tăieţei care se pun înapoi în oala cu zeamă.

dsc08012

dsc08013

Separat se amestecă gălbenuşuri de ou (cam câte două la litru de ciorbă) cu smântână. Se ia din oală zeamă şi se adaugă peste amestec, câte puţin, până se aduce la temperatura ciorbei, apoi se toarnă în oală. Ciorba se serveşte cu oţet, mujdei de usturoi, ardei iute şi smântână.

dsc08019

A ieşit foarte bună, aşa că am mai făcut o oală pentru masa de la băiţa de a doua zi a fetei. Vă spun sincer că s-a mâncat absolut toată, aşa că sigur o să mai fac.

Save

2 Replies to “Ciorbă de burtă”

  1. Foarte buna reteta!!!!! Cea mai buna din cele postate!

  2. mamace tare o sa faca si mama a sa mama ce super

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.