Cartoful dulce

Despre diversificarea alimentaţiei bebeluşilor am mai povestit noi, dar acest subiect nu se epuizează niciodată. I-am introdus deja morcov, rădăcină de părtunjel, păstârnac, ţelină, ardei gras şi urzici (foarte bogate în fier). Nu vă sfiiţi să introduceţi în dieta copilului verdeţurile de primăvară, sunt foarte sănătoase. Nu fac piure din toate o dată, ci le combin în funcţie de ceea ce am în frigider. Am introdus şi cărniţa, sub formă de piept de pui de ţară, de la bunica mea.

Auzisem multe lucruri bune despre cartoful dulce, aşa că atunci când am găsit, am luat fără ezitare unul pentru a-i face Elizei piure. Cartoful dulce e o legumă originară din America de Sud şi consumată foarte mult în America de Nord. Sigur aţi văzut o grămadă de filme în care la masa de Ziua Recunoştinţei se serveşte piure din cartof dulce. Mie mi s-a părut o combinaţie de morcov cu gulie, fără un gust extrem de pregnant. Cercetătorii susţin că aceste legume sunt bogate în carbohidraţi, fibre, betacaroten, vitamina C, vitamina B6, fier şi calciu. I-am făcut Elizei supă cremă din cartof dulce, păstârnac şi piept de pui şi l-a mâncat cu mare plăcere. O să îi mai fac, pentru că nu pot să îi servesc la nesfârşit aceeaşi supă de morcov, trebuie să mai schimb gusturile şi dacă ea e deschisă la nou, de ce nu? Şi în plus, mulţi doctori spun să introducem cartoful alb abia după şapte luni din cauza conţinutului mare de amidon. Cartoful dulce e un înlocuitor sănătos şi bun la gust pe care copiii îl acceptă foarte uşor. Fierbeţi legumele separat, carnea separat, apoi faceţi piure sau supă cremă la blender, amestecând carnea cu legumele şi supa de carne rezultată. Eu încă nu i-am introdus uleiul sau untul, dar este recomandat să îmbogăţiţi conţinutul nutriţional al mâncarii cu o linguriţă de ulei de măsline sau, în funcţie de vârsta copilului, cu un cub mic de unt.

sweet-potato-21

Urmează să îi introduc Elizei ceapa, spanacul şi dovlecelul. Sunt sigură că va reacţiona la fel de bine ca şi până acum. Nu grăbesc diversificarea, o iau încet, ca să îi las timp să se obişnuiască cu gusturile şi să văd şi reacţiile organismului ei. De exemplu, de la urzici s-a constipat puţin şi i le-am scos, urmând să îi mai dau peste câteva zile. Nu i le scot de tot, vreau să profit de aceste minuni ale primăverii pentru a-i fortifica organismul, mai ales că îmi aduce tata urzici proaspete, culese chiar de el.

Consultaţi pediatrul înainte de a introduce orice aliment nou în dieta copilului dumneavoastră.

6 thoughts on “Cartoful dulce

  1. Pingback: Orez cu cartof dulce « Idei pentru mamici si copii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *