Ouă împistrite de la Colacu

Sora mea are o colegă de serviciu care o simpatizează mult pe Eliza, astfel că atunci când am fost în vizită pe acolo ne-a dat câteva ouă încondeiate aduse de la ea din Bucovina, comuna Fundu Moldovei, sat Colacu. Ne-a arătat şi poze cu tradiţii şi obiceiuri locale, nişte bucate care ne-au lăsat gura apă şi nişte peisaje absolut de vis.

dsc00886

Oamenii din Fundu Moldovei trăiesc de sute de ani cu aceeaşi simplitate, desfăşurându-şi activităţile la fel ca pe vremea transhumanţei: de Paşte încondeiează ouăle după metode tradiţionale, merg la Biserică să sfinţească bucatele şi aruncă cojile de ouă roşii pe apa Moldovei ca să ştie Blajinii că a venit Paştele.

Vă recomand satele din comună pentru a petrece Paştele de anul viitor, înconjuraţi de munţi, aproape de râul Moldova, luând lumină de la Biserica Sfântu Nicolae (monument istoric) sau de la Mănăstirea Orata şi vizitând atelierul de pictură pe sticlă, unde sfinţii capătă chipuri noi şi luminoase sub penelul familiei Lucău-Dănilă din satul Botuş.

p1010259

3 Comment

  1. Amala says: Reply

    Multumesc ca ai scris asa de frumos despre satul meu.

  2. daiana says: Reply

    Cat de pitoresc e in Bucovina! Sa stii ca ma gandesc sa ajungem pe acolo la anul:) Ouale incondeiate sunt adevarate bijuterii…absolut superbe:)

  3. […] veche de-a mea, care m-a îmbogăţit de-a lungul timpului cu ştergare ţesute şi cusute manual, ouă “împistrite” de la Colacu şi o cuvertură de lână tradiţională din Bucovina. Nişte mulţumiri speciale […]

Leave a Reply