Ordinea introducerii alimentelor în diversificarea alimentaţiei bebeluşilor

Din aceeaşi revistă din care v-am dat ieri reţetele pentru bebeluşi de peste 6 luni, am compilat o listă cu ordinea recomandată în care ar trebui introduse alimentele noi în dieta bebeluşului. Spun “recomandată” pentru că, de exemplu, eu am introdus spanacul de la 5 luni şi nu de la 7 luni cum zic ei, i-am dat deja şi avocado şi nu i-am introdus cartoful cu care mai aştept până apar cartofii noi. Totul depinde şi de bebeluş şi de cum acceptă acesta noile alimente. Eliza mi-a acceptat foarte bine orice aliment nou în afară de ardeiul gras din care i-am pus un pic prea mult într-un piure şi l-a respins complet. O să mai încerc peste ceva timp dar o să pun mai puţin.

Ceapa se recomandă a fi coaptă înainte de a fi adăugată la fiert cu restul legumelor şi apoi îndepărtată la pasat. Mazărea se dă la copii numai proaspătă. Brânza de vaci se dă numai din cea făcută în casă cu calciu lactic (8-10 pastile la un litru de lapte care dă în fiert; se recomandă folosirea laptelui pasteurizat!)

FRUCTE

Măr – 4 luni, Pară – 4 luni, Banană – 6 luni, Portocală, lămâie – 6 luni, Pepene galben – 8 luni, Caisă, piersică – 6 luni, Căpşuni, mure, zmeură – 1 an, Cireşe, vişine – 7 luni, Fructe exotice (ananas, kiwi, avocado) – 1 an, Strugure – 9 luni

LEGUME

Cartof – 6 luni, Dovlecel – 6,5 luni, Roşii – 9 luni, Ceapă – 7 luni, Ardei gras – 7 luni, Castravete – 8 luni, Fasole albă şi verde – 1 an, Mazăre  – 10 luni, Sfeclă roşie, varză – 1 an, Ciuperci – 1 an, Conopidă – 1 an, Spanac – 7 luni, Verdeţuri (mărar, pătrunjel) – 7 luni, Leuştean – 1 an

OU

Gălbenuş – 6,5 luni, Albuş – 1 an

CARNE

Pui – 7 luni, Vită – 7 luni, Peşte – 8 luni, Porc – 3 ani

LACTATE

Brânză de vaci – 6 luni, Iaurt – 7 luni, Lapte de vacă – 1 an

CEREALE

Orez, mălai, tapioca – 4 luni, Grâu (şi orice alte cereale cu gluten) – 6 luni, Griş – 1 an, Pâine preparată – 10 luni

DULCIURI

Numai făcute în casă (fără creme crude) – 1 an

ADAOSURI

Sare, zahăr – după 1 an (cât mai puţin), Delikat, Vegeta – cât mai târziu sau chiar deloc (depinde şi cum gătiţi mâncarea familiei)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Multumesc mult pentru lista si pentru retete! Am tot cautat pe net retete pentru copiii de 6 luni si m-am ingrozit cand am vazut ce mancaruri grele le dau unele mamici copiilor. Multa sanatate!

  2. Am citit ca sfecla rosie se poate da dupa 6 luni ( 2 lingurite/ zi) preventiv pentru anemia feriptiva .iar tu zici de la 10 luni.???

    • De fapt eu am trecut sfecla pentru dupa un an. Dupa cum am mentionat in articol, nu eu personal recomand asta, sunt recomandari generale preluate dintr-o revista. Numai medicul va poate da recomandari avizate, in special in cazurile in care exista o problema de sanatate. Nu va mai informati de pe internet, ci consultati medicul!

  3. În mare sunt de acord cu tine.Cu două aspecte nu- primul: dacă faci brânză cu calciu aportul din acest element nu e prea mare pentru bebe? Al doilea- de ce coci ceapa înainte de a o fierbe ca apoi să o scoți? De când am început diversificarea și am făcut supă ceapă am pus crudă,dar foarte puțin la început și am crescut progresiv cantitatea pe măsură ce bebe s- a mărit. Nu au fost probleme. O zi bună!