Victorie!

După mai bine de trei luni de aşteptare, am primit astăzi decizia pentru stabilirea indemnizaţiei de creştere a copilului. Sa nu vă imaginaţi că lupta a fost una uşoară. După ce am aşteptat două luni şi jumătate şi am văzut că nu se întâmplă nimic (nici măcar cei 600 de lei nu mi i-au dat), după zeci de telefoane date în gol la Agenţia de Prestaţii Sociale unde nu răspundea nimeni, am făcut reclamaţie. Mi-am pus ofurile pe hârtie într-un mod elegant şi am trimis-o cu confirmare de primire. Pe 15 mai au primit-o şi pe 18 mai mi-au virat toţi banii din urmă iar astăzi am primit şi hârtia. Mi-au luat în calcul şi o parte din drepturile de autor (veniturile impozabile, pentru că drepturile de autor nu se impozitează în întregime), astfel că acum iau cu 100 de lei mai mult decât aveam salariu când lucram. Sunt bani cu care pot trăi decent şi pot sta acasă să îmi cresc eu copilul.

Pentru a mi se lua în calcul drepturile de autor am ataşat la dosarul standard următoarele: adeverinţă de la editura cu care colaboram pe traduceri, cu veniturile pe 12 luni anterioare naşterii copilului, defalcate pe luni  şi decizia de impunere emisă de Administraţia Financiară (de unde să reiasă că nu am datorii la stat) pe anul anterior celui în care s-a născut copilul. Mă bucur că am insistat pe tema asta şi nu m-am lăsat învinsă de birocraţie şi vă rog, doamnelor, să nu vă lăsaţi nici voi. Orice sumă, oricât de mică, adăugată în plus la indemnizaţie, e o cutie de lapte sau o pungă de scutece în plus pentru copil, pe care nu trebuie să le lăsăm la stat!

7 Comment

 1. Felicitari pentru victorie 🙂

 2. alin says: Reply

  Felicitari!

 3. Maria says: Reply

  Felicitari! Presimt ca voi trece si eu prin aceeasi poveste la iarna, sper sa fiu la fel de puternica.

 4. Monica says: Reply

  Buna Laura si felicitari pentru ca ai invins birocratia :
  Cand ai pomenit despre nenumaratele telefoane date la Agentia de prestari sociale am avut senzatia de deja vu… acelasi lucru mi se intampla si mie, ha!

  Pentru ca esti mai in problema ca mine, ma gandesc sa-ti adresez o intrebare… am citit legea mamelor (extrem de interpretabila de altfel), m-am mai sfatuit cu ‘specialisti’, dar nu am ajuns la o concluzie. Si pentru ca inca nu am apucat sa contactez ‘Agentia’, te-as intreba daca ai idee daca la calculul indemnizatiei ar putea fi luate in calcul si dividendele obtinute pe anul anterior nasterii copilului ( la firma la care am si cartea de munca).

  Multumesc frumos,
  Monica

  1. frunzalaura says: Reply

   Monica, in lege scrie ca orice venit impozabil se ia in calcul. Acum trebuie sa te uiti in Codul Fiscal sa vezi daca dividendele sunt trecute la venituri impozabile (si banuiesc ca sunt). Iti va trebui o adeverinta in care sa se specifice cuantumul lor si decizia de impunere de la Fisc din anul anteriorul nasterii copilului cum ca nu ai datorii la stat. Bafta multa si sa ne tii si pe noi la curent.

 5. Monica says: Reply

  Merci Laura, am sa va tin la curent, cu siguranta 🙂
  Desi… prea multe sperante nu imi pun.
  Toate cele bune

 6. Monica says: Reply

  Buna Laura,

  Din pacate, dividendele nu se iau in considerare… am avut ceva dezbateri pe tema aceasta cu cei de la Agentie, dar in cele din urma raspunsul de la minister a fost un categoric NU.
  Monica

Leave a Reply