Cărţi pentru copii

Când eram mică, cel mai mult îmi plăceau cărţile. Nu jucăriile sau rochiţele, ci cărţile, cu coperţile lor frumoase şi colorate sau cele cartonate din colecţia Biblioteca pentru toţi copiii. Nu prea am avut acces la cărţi, în parte din cauza comunismului şi în parte pentru că nu ni le permiteam, la vremea aceea erau un lux şi le primeam doar de Crăciun sau la premiu. Când strângeam 15 lei să îmi iau o carte, era cea mai mare bucurie pentru mine şi imediat mă ghemuiam cu ea într-un colţ şi nu mai auzeam nimic în jurul meu. Şi nu numai eu, ci şi sora mea, astfel că am crescut amândouă cu dragoste de carte, aşa cum ar zice Smaranda lui Ştefan a Petrei.

Ieri am venit acasă cu vreo 30 de cărţi pentru copii special alese de mine pentru Eliza din colecţiile editurii RAO. M-am simţit din nou copil întinzându-le pe masă, atingându-le coperţile lucioase şi foile albe şi pline de ilustraţii deosebite. Am căutat surprizele ascunse în ele şi le-am aranjat şi re-aranjat, bucurându-mă de ele cu suflet de copil. Sper ca Eliza să moştenească pasiunea mea pentru cărţi, iar eu voi face tot posibilul să trezesc în ea aceeaşi pasiune pentru lectură care m-a însoţit pe mine de la cinci ani şi încă nu s-a stins. E adevărat că în continuare cărţile sunt un lux şi chiar eu nu mi-aş fi permis să cumpăr atâtea cărţi dacă nu ar fi fost o situaţie mai specială. Dar câte cărţi de poveşti nu văd zi de zi la anticariatul stradal pe lângă care trec. Şi poveştile lor sunt la fel de frumoase ca cele din cărţile cu coperţi tari şi lucioase….

Trebuie să citim şi trebuie să ne învăţăm copiii să citească. Cumpăraţi cărţi, fie că sunt noi, de la anticariat sau date la diverse publicaţii. Copiii noştri trebuie să crească cu ele, să le vadă, să ştie că sunt acolo şi că în ele găsesc o lume minunată, multe aventuri şi mulţi prieteni.

Vă recomand câteva din cărţile pe care eu le-am selectat pentru Eliza: Domnul Întuneric se strecoară de Ella Burfoot (din care copiii învaţă să nu se teamă de întuneric),  Puiul de Mlaştină de Jeanne Willis & Gwen Millward, Trandafirii Englezeşti şi Merele domnului Peabody de Madonna, seria cu ursuleţul Paddington de Michael Bond şi R.W. Alley, Mica balerină de Sue Harris şi Prinţesa perfectă de Beth Harwood (care au câte o surpriză constând într-un colier, respectiv o brăţărică cu pandantiv), seria Pantofiorilor roz de Beatrice Massini (pentru când va fi mai mare), seria Ştiu eu cum (care îi învaţă să încheie o capsă sau un nasture,  să lege şireturile şi să tragă fermoarul), seria Harry şi găletuşa cu dinozauri de Adrian Reynolds, precum şi o carte foarte interesantă Trucuri pentru activităţi de vacanţă din care o să vă prezint câteva activităţi în curând.

10 Comment

 1. De cand le-am vazut am zis ca trebuie sa trag o raita prin lumea copilariei!!! Eu nu prea am citit carti pentru copii cand eram mica. Tin minte ca inainte de a intra in cl a-I-a mi-a cumparat tata niste carti pentru copii, insa erau pentru recunoasterea literelor, si nicidecum sa stau sa savurez povestile specifice copilariei. Deci, dupa Eliza, daca imi permiti, sunt a doua abonata la citit povesti pentru copii 😛

  1. frunzalaura says: Reply

   Sigur, te trec pe lista 😉

 2. Simona says: Reply

  Cărţile au fost şi sunt pasiunea mea.Simt pentru ele ceea ce cred că simte avarul pentru bani: trebuie să le am, să nu se atingă nimeni de ele sau dacă o face să umble cu grijă.Când eram mică toţi banii se duceau pe cărţi, nu pe dulciuri şi nici pe jucării. Exact ca şi tine nu mai auzeam şi nu mai vedeam nimic până nu terminam de citit. Sper să aibă şi copilul meu pasiunea asta.Masa ta plină de cărţi îmi face cu ochiul mai rău ca cea mai bună prăjitură.

 3. Lavi says: Reply

  ooohhh deja mi-a crescut pulsul.. si eu vreau macar jumatate din cartile alea :((. subscriu fraza simonei cu prajiturile =p~

 4. angi says: Reply

  Buna, Laura

  Nici nu stiam ca a aparut Domnul Intuneric, eu am tradus-o.
  Cand noaptea se lasa
  Si copiii dorm
  Doar Eliza-i treaza
  De ce oare n-are somn? 🙂
  Iti recomand pentru ea si Micul pinguin si prietenii lui si Ursuletul si prietenii lui. Sunt foarte frumoase si cu surprize. La fel si seria ganganiilor bazdaganii, pe care probabil le ai deja.
  Spor la citit!

  1. frunzalaura says: Reply

   Angi, seria cu Ursuletul e cea cu Paddington? Ca alta nu mai stiu…Seria Ganganii Bazdaganii e pe lista pentru urmatoarea transa 😉

 5. angi says: Reply

  Buna Laura,

  Nu, nu Paddington. Pentru copii micuti, asa, ca Eliza, cu text putin si ilustratii multe si desene ascunse.
  Uite: http://www.librariaeminescu.ro/autor/25760/Angela-Bednarovschi
  Eu le-am luat pentru nepotelul meu, care are 2 ani. Din pacate RAO n-a catadicsit sa-mi dea niciun exemplar 🙁 Si sunt destul de scumpe.

 6. […] preluată din cartea Trucuri pentru activităţi de vacanţă (editura RAO) despre care v-am vorbit aici. Recomand activitatea pentru 4-6 ani când copiii stăpânesc destul de bine foarfecele şi […]

 7. sunt extraordinare cartile pentru copii din ziua de astazi, cand merg pe la standul cu carti, efectiv ma imbolnavesc!!

  am cumparat, pentru 2 gemene de 13 luni, 4 carti de la Editura Crisan fenomenale, pentru care am platit 100 de lei! : ((

  insa erau cele mai potrivite pentru aceasta varsta: sunt cartonate, cu desene mari si colorate, iar micutele sunt indragostite de ele. parintii mi-au povestit ca nu trece zi in care fetele sa nu rasfoiasca acele carti. : )

  1. Laura Frunza says: Reply

   Stiu, cand merg la un targ de carte, ma pierd printre standurile de carti pentru copii, atat de multe sunt. Sunt si mai scumpe si mai ieftine, dar cele cu adevarat de calitate sunt cele scumpe, intr-adevar.

Leave a Reply