Viaţa secretă a albinelor

Tocmai am terminat astăzi de citit o carte absolut deosebită, Viaţa secretă a albinelor de Sue Monk Kidd (Editura RAO, 2006), o carte extraordinară despre relaţiile dintre părinţi şi copii, dintre albi şi negri, dintre bărbaţi şi femei, dintre oameni şi Dumnezeu. Este povestea unei fetiţe albe de paisprezece ani care ajunge să trăiască într-o casă de femei negre apicultoare în perioada în care rasismul fusese abolit dar albii încă nu învăţaseră să îi accepte pe negri. Lily învaţă să trăiască o nouă viaţă după ce suportase peste zece ani de bătăi şi lipsă de iubire în casa tatălui ei, un fermier dur care se închisese în sine după moartea în condiţii misterioase a soţiei lui. Lily învaţă să iubească, să creadă, să spere dar mai presus de toate învaţă să ierte şi să se iubească pe sine însăşi.  O dată cu dragostea pentru albine şi miere, Lily învaţă de la surorile Boatwright şi dragostea pentru credinţă, dar o credinţă atât de specială încât numai ele o practicau. În încercarea de a se detaşa de trecut şi de a-şi clădi un nou viitor, Lily va trebui să înfrunte adevărul legat de mama ei, să facă faţă prejudecăţilor societăţii şi să îşi elibereze demonii din suflet.

Mi-a luat o săptămână să o citesc la metrou în fiecare zi şi pot să vă spun că îmi părea rău când trebuia să cobor pentru că vroiam să mai citesc. Ştiu că s-a făcut şi film, dar vă recomand să citiţi mai întâi cartea. Sunt multe subtilităţi pe care nu le puteţi prinde în film, oricât de bine realizat ar fi.

“Fecioara nu e vreo fiinţă supranaturală care ne urmăreşte de undeva, ca un soi de zână-naşă. Nu e statuia din salon. E ceva dinăuntrul tău. (…) Nu trebuie să îţi aşezi mâna pe inima Mariei ca să găseşti putere şi alinare, ca să găseşti calea spre mântuire şi toate celelalte lucruri de care avem nevoie în viaţă. Poţi să o aşezi aici. Pe inima ta. (..) Când nu mai eşti sigură de tine, când începi să te laşi copleşită de îndoială şi de o viaţă fără sens, ea este cea care vorbeşte în tine şi-ţi spune: Ridică-te, ieşi de aici şi trăieşte ca fata extraordinară care eşti. Ea e puterea din tine, înţelegi? Şi oricare-ar fi lucrul care îţi lărgeşte fără încetare inima, acela este tot Fecioara, care nu înseamnă numai putere, ci şi dragoste. Şi dacă stai să te gândeşti, Lily, îţi dai seama că ăsta e singurul scop îndeajuns de măreţ pentru o viaţă de om. Nu numai să iubeşti, ci şi să stăruieşti în iubire.”

Viata-secreta-a-albinelor

Şi trailerul la film, în caz că încă nu v-am convins:

6 Replies to “Viaţa secretă a albinelor”

  1. Wow, suna foarte fain. Am mai văzut posterul de mai multe ori dar nu am fost prea curios. Abia acum realizez ce am pierdut. 3 dintre actorii mei preferați (Tristan, Dakotta si Queen Latifah) joaca în filmul asta. Ma duc sa închiriez Dvd-ul. Mulțumesc Laura pentru descriere & trailer.

  2. O carte de adaugat pe lista.
    Frumoasa recenzie.

  3. […] acum Viaţa secretă a albinelor, o carte foarte frumoasă pe care o mănânc pe pâine de vreo două zile ori de câte ori am […]

  4. […] September, 2009 by frunzalaura Vă povesteam acum scurt timp de Viaţa Secretă a Albinelor, carte de care am fost profund impresionată (şi nu numai eu) şi nu se poate să nu scriu şi de […]

  5. Filmul este extraordinar! O dramă impresionantă cu un mesaj emoţional profund.
    Abia aştept să citesc cartea,care cu siguranţă este genială!

  6. Prima data am vazut filmul facut dupa aceasta carte.Stiam sigur ca e unul simplu si frumos din mai multe motive,unul dintre ele fiind faptul ca joaca Dakota,una dintre actritele mele preferate.Dupa ce am vazut filmul,care asa cum banuiam e unul minunat am decis sa cumpar si cartea.
    Inainte sa o cumpar am vazut ca scrie si aici despre ea si lucrul acesta m-a facut si mai curioasa sa o citesc.
    Mi-a placut enorm.Scriitoarea scrie foarte frumos,simplu.Si subiectul e unul destul de interesant si nu l-am mai intalnit in alte carti.Am inceput sa privesc altfel albinele,sa vad viata din stup si relatia speciala pe care o au cu unii oamenii.Personajul principal mi-a placut cel mai mult dintre toate personajele.Lily e o fata puternica care trece peste toate vorbele urate ale tatalui si are puterea de a merge mai departe.Alte lucruri care mi-au placut:legenda Fecioarei,discutiile dintre Lily si Zach,citatele de la inceputul fiecarui capitol.Final e optimist si ne arata ca viata merge mai departe.
    In concluzie: sa nu va asteptati la o mare capodopera literara,dar tocmai simplitatea ei o face o carte
    deosebita,frumoasa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.