Două cărţi despre drumul spre maturitate

Am şi eu o curiozitate: ce mai citesc pre-adolescenţii în ziua de azi? Că adolescenţii ştiu aproape sigur ca nu mai citesc nimic, în afară de lecturile obligatorii, dacă le citesc şi pe acelea. Acum că a trecut euforia “Amurg”, până apare altceva la fel de atrăgător pentru ei, adolescenţii fac o pauză. Deci, revenim la întrebarea mea iniţială: ce mai citesc pre-adolescenţii? Am descoperit recent două cărţi foarte drăguţe (şi educative  dar nu moralizatoare) pe care le recomand călduros pentru 13-15 ani, fete.

13 plicuri albastre de Maureen Johnson – un Bildungsroman în toată regula care te face să visezi la o călătorie cu rucsacul în spate prin Europa. Ginny porneşte într-o misiune cu final neaşteptat în care va învăţa ce e dragostea, prietenia, tovărăşia, antipatia, simpatia, sentimente pe care o tânără trebuie să le înveţe fără să îşi piardă inocenţa şi încrederea în oameni.

13-plicuri-albastre-88961

Betsy şi Napoleon de Staton Robin –  o lecţie de istorie, din care tinerii vor învăţa câte ceva despre unul dintre cei mai mari generali ai lumii, Napoleon (vă spun sincer că eu am reţinut mai multe din această carte decât de la ora de istorie din liceu), povestită într-o manieră relaxată (fără a se vrea o lecţie de istorie neapărat) şi amuzantă. Tot în stilul Bildungsroman (cu ocazia asta le puteţi explica şi ce-i ăla Bildungsroman), Betsy se maturizează treptat, suferă eşecuri şi învaţă să le accepte fără să îşi piardă simţul umorului şi devotamentul faţă de ceilalţi.

betsy_napoleon

Şi pentru că mie îmi plac mult cărţile, indiferent de vârsta căreia se adresează, urmează în curând un concurs cu premii în cărţi: un pachet cu două cărţi pentru copii (8-13 ani), în valoare totală de 60 lei, sponsorizat exclusiv de mine. Cum se zice la radio, stay tuned!

3 Replies to “Două cărţi despre drumul spre maturitate”

  1. Nu știu ce mai citesc pre-adolescenții(eu sunt adolescent în toata firea-aproape 19:))) dar euforia “Amurg” sigur nu a trecut de tot.Va reveni odată cu premiera filmului New Moon.
    Lecturile “obligatorii” nu le citesc(excepție 2-3 care sunt mai bune).Nu prea au acel “ceva” care sa te facă sa nu poți lăsa cartea din mana sau sa-ți pierzi noaptea citind-o.
    In schimb citesc acum “Viata secreta a albinelor” de Sue Monk Kidd(datorita post-ului tău.Filmul mi-a plăcut foarte mult).
    Voi re-citi saga The Vampire Diaries de L. J. Smith(serialul are mare succes în SUA) care continua euforia “Amurg”.
    Alte cărți pe care mi-am propus sa le citesc sunt: seria “Vampirii Sudului/True Blood” de Charlaine Harris,”Pădurea” de Tana French și Draga John de Nicholas Sparks(când va apărea).
    Felicitări pentru ideea concursului.

  2. Aşa şi este,în ziua de azi majoritatea adolescenţilor nu mai deschid o carte. Eu una ador cititul, consider că datorită cititului descoperi diverse lucruri noi şi îţi dezvolţi vocabularul.
    Mulţumim pentru prezentarea cărţilor care par foarte interesante şi îmi place ideea cu concursul.

  3. Buna ziua, o sa va ocupati si de traducerea cartii “Midnight summer”? Astept cu nerabdare, am apreciat foarte mult traducerea dvs., a pastrat mesajul si ritmil cartii fiarte bine. Multumesc 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.