Salată asortată de murături

De obicei sunt foarte tradiţionalistă în ceea ce priveşte murăturile pentru iarnă: fac sosul meu de gogoşari, conopidă la oţet, ardei iuţi la oţet, gogonele şi castraveţi la sare şi varză murată. Nu prea mă abat de la obiceiurile încetăţenite de ani întregi la mine în familie, dar anul acesta am zis să încerc şi altceva şi pentru că sora mea mi-a povestit că a mâncat o salată nemaipomenită de murături undeva, am decis să încerc. Aşa că am căutat ceva care să se apropie de ce mi-a povestit ea şi aşa am găsit această reţetă într-o cărticică Practic mai veche, cred că din 2006. Reţeta se numeşte salată asortată cu varză şi a fost trimisă la revistă de Olga Muntean din Sînnicolau Mare, jud Timiş.

Ingrediente: 3 kg de varză, 3 kg ardei gras roşu (eu am pus gogoşari), 2 kg gogonele, 2 morcovi, 1 legătură de frunze de ţelină tocate, 500 ml de oţet, 150 grame sare, 250 grame zahăr, 2-3 foi de fain, piper măcinat după gust, 1 plic conservant pentru legume. În loc de condimentele enumerate, eu am folosit un plic de Pikant fix dulce de la dr Oetker+ oţet + apă + zahăr.

DSC07092

Varza se toacă, gogoşarii şi gogonelele se taie feliuţe şi morcovul se dă prin răzătoarea mare. Se amestecă toate legumele cu ţelina tocată şi:

DSC07094

  • dacă folosiţi varianta cu conservantul, amestecaţi condimentele şi conservantul cu legumele într-un vas mare şi lăsaţi până a doua zi când transferaţi în borcane.
  • dacă folosiţi varianta cu Pikant fix, fierbeţi apa cu oţetul, zahărul şi conţinutul plicului, turnaţi peste legume şi lăsaţi puţin să se înmoaie, apoi puneţi în borcane.

Iată aici borcanul pus în cămară alături de dulceţuri şi sosul de gogoşari:

DSC07148

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Pingback: Idei de mâncare de post « Idei pentru mamici si copii

  2. Pingback: Legume conservate în oţet « Idei pentru mamici si copii

  3. Pingback: Vremea murăturilor « Idei pentru mamici si copii

    • Oana, asa am zis si eu. Culmea e ca daca as fi auzit ca se mureaza pepene, as fi strambat din nas, dar cum mananc de mica asa ceva nu mi se pare ciudat. Dar n-am mancat niciodata mere murate si nu stiu daca as manca. Cred ca e chestie de traditia alimentara din familie.

    • Alina, poate voi incerca daca reusesc sa-mi sparg aerisirea la camara 🙂 Acum ca nu mai am balcon, nu mai am unde pune muraturi si tot zic ca rezolv cu aerisirea aia si nu mai reusesc.