Idei de garnituri pentru prânz sau cină

Ieri sora mea îmi spunea că s-a săturat de aceiaşi cartofi pe post de garnitură la friptură şi că şi-ar dori să mai facă şi altceva. Aşa mi-a venit ideea acestei postări, să fac un brainstorming să văd cam ce garnituri folosesc eu.

  • în primul rând, cartofii, evident, sub formă de piure, prăjiţi, cartofi natur, cartofi usturoiaţi la cuptor, cartofi întregi la cuptor. Truc: la cartofii natur adăugaţi la ultimul clocot o legătură tocată de mărar, vor avea o savoare nemaipomenită, nu mai zic de aspect.
  • orezul – simplu (alb), roşu (cu sos de roşii), cu morcov sau indian (cu curry). Truc: căliţi ceapa fără să se ardă, apoi turnaţi jumătate de pahar de vin alb, lăsaţi să se evapore alcoolul, apoi puneţi orezul şi lăsaţi-l să se călească cu ceapa şi vinul până devine translucent, apoi turnaţi lichidul. Cei cărora le plac amestecurile cu orez, îl pot amesteca cu diverse legume sau cu omletă, în stilul chinezesc.
  • amestecuri de legume congelate – acestea se pun direct în apa clocotită şi se fierb sau se sotează.
  • legume simple: mazărea. Puneţi un pachet de mazăre congelată într-o tigaie în care aţi încins o lingură de unt pe care l-aţi stins cu o linguriţă de oţet balsamic. Condimentaţi cu sare şi piper şi sotaţi până se înmoaie puţin mazărea, dar păstrează culoarea verde.
  • legume simple: morcovul. Puneţi la fiert morcovi tăiaţi felii şi când dă în clocot adăugaţi o lingură-două de ulei şi condimente după preferinţă. La ultimul clocot adăugaţi o crenguţă de cimbru. Scurgeţi de lichid şi serviţi cu zeamă de lămâie ca să îi mai ia din dulceaţă.
  • legume simple: fasolea verde sau boabe, fiartă cu sare.
  • paste de diverse feluri,  fierte, simple sau cu sos.
  • varză călită: tăiaţi varza fideluţă subţire (e de preferat să fie varză murată desărată în apă, dacă e proaspătă trebuie bine frecată cu sare, să se înmoaie) şi o căliţi în ulei cu puţină apă până se înmoaie bine. Condimentaţi cu piper boabe, foi de dafin şi sare. După preferinţe, puteţi adăuga şi o linguriţă de bulion sau puţină boia dulce ca s-o mai coloreze puţin.

Găsiţi pe net mii de reţete de garnituri, care de care mai deosebite şi mai gustoase, aşa că nu vă opriţi doar la acestea clasice. E drept că eu sunt mai greu de convins cu feluri noi de mâncare, dar voi nu trebuie să fiţi ca mine 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.