Diversificarea bebeluşului – pilaf de orez cu cartof dulce

DSC07155

Am mai vorbit despre proprietăţile cartofului dulce pe care eu îl recomand pentru toţi copiii, de orice vârstă, şi pe care îl puteţi combina cu orice mai aveţi prin casă. În cazul de faţă am preparat orez cu cartof dulce şi Eliza l-a păpat cuminte, aşa cum face ea mai întotdeauna.

Un pumn mic de orez se fierbe în jumătate de litru de supă de legume sau de pui până se înmoaie bine şi lichidul se transformă într-un sos în jurul lui. Cartoful dulce se fierbe separat şi se pasează. Piureul de cartof dulce se amestecă cu orezul fiert şi cu sosul format. Dacă bebeluşul e mai mic, pasaţi şi orezul,  dar Elizei nu-i place orezul pasat (nu-i plac chestiile lipicioase, de fapt) aşa că i-l las întreg. Oricum e la vârsta la care mestecă deja şi nu-i mai pasez atât de fin. Recomand acest orez cu cartof dulce de la opt-zece luni, în funcţie de preferinţele lui bebe pentru o mâncare mai pasată sau cu mai multă textură.

DSC07155

Orezul e printre primele alimente atunci când se începe diversificarea şi poate fi amestecat cu multe legume (morcov, mazăre, ardei gras) în funcţie de vârsta prichindelului. Ideal este să fierbem orezul în supă de legume sau de pui ca să capete un gust mai bun. Când copilul e mai mare, se poate căli/înăbuşi puţină ceapă şi apoi să se pună orezul, să se acopere cu lichid şi să se fiarbă. Proporţiile la orez sunt de obicei o parte orez, trei părţi lichid, dar când fac pentru Eliza, eu pun o parte orez,  patru-cinci părţi lichid, ca să rămâna la urmă un sos.

Eu fac mereu supă de legume sau de pui  şi o congelez ca s-o am mereu la îndemână. De obicei îmi rămâne când fierb pui sau legume pentru salate şi am grijă să nu adaug sare dacă o folosesc pentru bebe.

Save

3 Comment

 1. Alexis says: Reply

  Buna,
  Multumim pentru retete si sfaturi !!
  Ai o fetita superba !!
  Stiu ca nu este frumos sa judeci pe cineva dar doresc sa te intreb de ce o legi ca pe un catelus in hamul acela ???
  Nu voi intelege niciodata parintii care fac gestul asta ….
  Pacat de ea …dragalasa …
  Scuze daca te-am suparat dar asta este parerea mea !!

  1. Laura Frunza says: Reply

   Ca sa nu alerge in strada sau sub rotile unei masini. La 1 an nu are controlul sa se opreasca si nici nu sta mereu de mana cu mine.

 2. am scris aici un comentariu [despre ce s-a discutat in comentarii, nu despre insemnarea ta] lung cat un post! : ))
  asa ca l-am sters, o sa-l pun pe blog si-ti trimit link-ul.

Leave a Reply