Diversificarea bebeluşului – Pilaf cu dovlecei

Am găsit zilele trecute în piaţă nişte dovlecei superbi, din aceia cu coaja de un verde închis, şi atât de proaspeţi că încă mai aveau floarea în vârf, aşa că am luat cu gândul să gătesc ceva pentru Eliza căci ei îi plac mult dovleceii, de obicei fierţi, pasaţi, cu un gălbenuş de ou. Dar pentru că nu aveam ouă proaspete în casă am vrut să încerc altă reţetă şi tare m-am bucurat când am găsit azi o reţetă de risotto con zucchini. Am făcut acest pilaf cu dovlecei şi Eliza a mâncat cu poftă, lucru rar în ultima vreme de când a fost bolnăvioară.

Ingrediente: 5 dovlecei, 320 grame orez, supă de pui sau de legume făcută în casă (eu îmi fac mereu şi ţin la congelator în sticle de plastic), o ceapă mică, puţină sare, 2 linguri de ulei de măsline, parmezan (eu nu am pus parmezan, ci puţin unt cât să fac orezul mai cremos).

Dovleceii se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte puţin în uleiul de măsline (foarte puţin, nu o lăsaţi să devină aurie, ci doar translucidă) apoi se adaugă dovleceii şi se mai căleşte încă cinci minute. Se adaugă orezul şi se amestecă bine, lăsând la foc mic încă patru minute.

DSC07436

Se adaugă supa (aprox 750 ml), se pune un capac şi se lasă la foc mic până se înmoaie bine orezul. Amestecaţi o dată sau de două ori, să nu se lipească, nu mai mult. La mine a fost nevoie să mai adaug puţină apă fierbinte pentru că se absorbise tot lichidul şi orezul nu era încă bine fiert, am folosit un orez brun care fierbe foarte greu. Condimentaţi cu puţină sare.

DSC07437

La sfârşit, luaţi de pe foc şi adăugaţi un cub de unt, amestecând, să se topească untul şi să ajungă peste tot. Dacă faceţi reţeta pentru un copil mai mare, puteţi adăuga parmezan, eu nu am considerat că a venit încă vremea să îi dau Elizei parmezan.

DSC07444

Când i-am dat Elizei să mănânce acest pilaf cu dovlecei, i-am zdrobit cuburile de dovlecel cu furculiţa, având grijă să nu pasez şi orezul. Eliza nu suportă orezul pasat sau orice alt tip de mâncare prea lipicios.

DSC07443

Ar fi arătat mai bine într-o farfuriuţă mai frumoasă şi mai veselă dar momentan nu avem 😉

Recomand această reţetă de la un an, dar puteţi să îi daţi şi mai devreme, în funcţie de recomandările individuale pentru fiecare copil.

Eu am pus şi în păhărele şi am dat la congelator, dar nu ştiu sigur dacă mâncărurile cu orez se congelează, aşa că momentan fac o probă să văd dacă atunci când le scot sunt comestibile. Trebuie să mai alimentez stocul din congelator pentru că în curând o s-o las pe Eliza trei zile pe săptămână cu altcineva şi vreau să aibă mâncare gata făcută de mânuţele mele 🙂 Dacă ştiţi ce mâncăruri se pot congela pentru copii şi ce nu, vă rog să îmi lăsaţi şi mie un comment. Mulţumesc!

Save

7 Replies to “Diversificarea bebeluşului – Pilaf cu dovlecei”

  1. Draga Laura, iar ne ametesti cu arome pofticioase:) Din pacate eu nu stiu retete de mancaruri congelate pentru ca a trecut destul de mult de cand eram bebei…
    Sunt bucuroasa ca imi merge netul si maine o sa postez frumoasa voastra matrioska.Mi-a facut o mare placere intalnirea de ieri, sunteti o echipa grozava:)Pupici cu drag, Daiana

  2. Abia acum apuc sa raspund.

    Baby food la congelator!! Am facut o intreaga industrie din asta 🙂 Pina la un an pregateam piure de legume (si carne ma rog frumos), combinam cu orez fiert, cartofi sau paste si la pastram in borcanelele pe care, pina la 6 luni le foloseam pt lapt matern (bebelusul meu a trebuit sa se lupte cu vicisitudinile vietii cu mama cu serviciu de la o virsta frageda…). Marcam cu litera fiecare borcan, pt variatie, sa nu pice “cu orez” de 5 ori la rind… si legumele erau de la caz la caz diferite (eu n-am avut nicicind timp sa fac arta culinara sofisticata, dar ma gindesc ca ideea se poate extinde.

    Dupa 1 an borcanelele devenisera insuficiente, asa ca le-am folosit numai pt combinatia legume+carne (intre timp, taiate bucatele), linga care preparam pt fiecare masa orez/cartofi/paste/fulgi de ovaz/you name it si eventual un sos. Cam de pe la 15 luni s-a zis si cu asta si maninca numai “cu oamenii mari” 🙂

    1. Dreamer, multumesc, ma ajuta mult commentul tau 😉 Acum ştiu ca nu sunt singura care face asa!

      1. Singura? U kiddin’ me? Multa lume face asa, chiar acasa fiind, e mai simplu sa faci mai mult o data ca sa economisesti timp. Eu ma gindesc cu drag dac-as gasi o idee similara pt toata familia dar… pina acum nu am gasit o realizare practica. Dac’ai avea tu…

        1. Sa stii ca eu mai congelez anumite feluri daca fac cantitate mai mare, de ex sos pt spaghetti sau amestecul gata facut pentru pizza. Am o prietena care congeleaza de toate, dar mancarea sa fie super proaspata, cum ai facut-o, o racesti un pic si o dai la congelator.

  3. Draga Laura, iata aici un site unde gasesti numeroase informatii despre cum se prepara si pastreaza mancarica pentru copii:
    http://www.wholesomebabyfood.com/FreezePage.htm

    Singurul “neajuns” (poate pentru unele persoane) este ca e in engleza.

    Iar aici e o lista cu ce se congeleaza si ce nu:
    http://www.wholesomebabyfood.com/baby-food-freezing-chart.htm

    Mie mi se pare un super site 🙂

    1. Diana,
      Multumesc mult pentru aceste linkuri, m-ai incurajat sa scriu o postare pe tema asta, sunt sigura ca multe mamici vorbesc engleza dar pentru cele care nu vorbesc engleza sau carora le e mai usor sa citeasca in romana o sa compilez cateva informatii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.