Pâine panda

…sau chihuahua cum mi-a ieşit mie 😀

Am făcut pâinea asta pentru a participa la un concurs cu produse de panificaţie, şi, evident, n-am câştigat, dar să fim serioşi, nu e cea mai grozavă realizare a mea. Dacă aţi fi văzut ce produse au participat, făceaţi infarct de plăcere 😉

Reţeta originală şi o versiune mai reuşită găsiţi aici (daţi mai în jos), iar în cele ce urmează vă prezint versiunea pentru iubitorii de câini 😀

Ingrediente: 230 grame de făină pentru pâine şi 70 grame făină pentru prăjituri (3 căni de făină, dacă aveţi “cups” din acelea speciale de măsurat pentru patiserie), 30 grame zahăr (2 linguri şi jumătate), lapte + 1 gălbenuş bătut = 210 ml, 4 grame de sare (trei sferturi de linguriţă), 20 grame de unt (o lingură şi un sfert), 4 grame drojdie uscată (un pic mai mult de jumătate de pliculeţ de 7g), 10 grame pudră de cacao (1 lingură cu vârf) dizolvată în 10 ml apă clocotită, colorant alimentar verde (amestecaţi galben cu albastru). O să vedeţi că în reţeta originală culoarea verde se obţinea cu 8 grame de pudră de ceai verde dizolvată în 8 ml de apă clocotită, dar când am văzut că e vreo 30 de lei cutia de pudră de ceai verde, am căutat o soluţie mai de criză 😀

DSC06822
Încălziţi lapte şi gălbenuşul la 38 de grade. Eu am făcut ca în reţeta originală şi am pus la microunde timp de 30 de secunde la putere maximă. Apoi puneţi toate ingredientele cu excepţia pudrei de cacao şi a colorantului  în maşina de pâine şi setaţi programul “aluat” (dough).Puteţi să frământaţi şi manual dacă vă ţin degetele 😉

DSC06824

Se lasă la frământat douăzeci de minute, apoi se opreşte şi se porneşte din nou încă 15 minute. La sfârşit aluatul arată aşa:

DSC06825

Aluatul (aproximativ 560 de grame) se împarte în trei părţi: una de 75 de grame care se va amesteca cu pudra de cacao, 210 grame care va rămâne alb şi aproximativ 280 de grame care va deveni verde.

DSC06827

Adăugaţi pasta de cacao la aluatul de 75 de grame şi frământaţi până capătă o culoare uniformă. Adăugaţi colorantul la aluatul de 280 de grame şi frământaţi până devine verde. Eu am frământat fără mănuşi şi mi-am făcut unghii de extraterestru, aşa că învăţaţi din experienţa mea. Puneţi cele trei bile de aluat pe trei farfurii unse cu ulei şi acoperiţi cu folie alimentară unsă cu ulei. Lăsaţi la crescut 40 de minute. După 40 de minute, scoateţi aerul din aluat şi mai lăsaţi la crescut încă 30 de minute.

DSC06832

După ce se termină toată perioada de crescut, începeţi să clădiţi pâinea. Împărţiţi bila de aluat cu cacao în patru părţi şi daţi-le formă de bastonaşe, lungi cam cât trei sferturi din tava de copt. Două dintre aceste bastonaşe vor fi ochii animalului (panda sau chihuahua, dupa caz 😀 ). Pentru frunte, faceţi un bastonaş alb mai subţire. Partea centrală a feţei va fi tot un bastonaş alb mai gros.

DSC06839

Din restul de aluat alb întindeţi o foaie şi înfăşuraţi lucrarea de până acum în ea. Celelalte două bastonaşe de cacao vor fi urechile, iar între ele va veni un baston de aluat verde.

DSC06844

Toată povestea asta se înfăşoară într-o foaie de aluat verde.

DSC06845

Puneţi pâinea într-o tavă şi mai lăsaţi la crescut încă o oră într-un spaţiu închis, ferit de curenţi, cum ar fi cuptorul cu microunde. Eu deja, după atâta crescut şi frământat nu ma aveam răbdare, aşa că am dat-o la cuptor fără să îi mai fac poze. Se coace 15-20 minute în cuptorul preîncins la 180 de grade. Eu am avut ghinionul să nu niveles bine baza aluatului, astfel că mi s-a lăsat pe o parte şi astfel a rezultat chihuahua de care vă vorbeam.

DSC06901

Ştiu că nu aţi înţeles absolut nimic din felul în care am explicat cum se face, dar o să înţelegeţi totul când o să vă uitaţi la pozele originale cu paşii reţetei aici. Iar dacă aveţi un copil mai mare, va fi încântat să ajute.

Căutând pe google să văd dacă a mai făcut cineva reţeta asta, am dat peste una şi mai frumoasă, unde ursuleţul panda chiar seamănă cu un ursuleţ panda şi o s-o încerc şi pe aceasta. Vă dau de ştire dacă îmi iese.

3 Comment

  1. […] Lectura la cartea Panda merge neapărat cu o felie de pâine Panda […]

  2. uh, te-ai inhamat la ceva foarte greu! : )

    trebuie mult exercitiu ca sa iasa precum pozele de la reteta originala, fii sigura ca nici lor nu le-a iesit din prima.

    1. Laura Frunza says: Reply

      Da, adevarul e ca nici n-am mai incercat de atunci, desi am vazut multe modele minunate facute dupa tiparul asta.

Leave a Reply