Prăjitură cu dovleac decorată cu krantz din nuci caramelizate

Anul trecut am făcut împreună de Halloween un carusel cu lilieci şi fantome iar anul acesta vă propun o reţetă deosebită cu dovleac pe care am găsit-o pe site-ul Aventuri culinare şi care mi-a atras atenţia atunci când căutam o reţetă delicioasă pentru prietenele mele, care şi-au exprimat dorinţa de a mânca ceva bun cu dovleac.

Am modificat foarte puţin reţeta, în sensul că am decorat cu krantz în loc de ciocolată pentru că la prima vedere mi s-a părut că prăjiturica e decorată cu krantz şi aşa mi-a rămas gândul.

DSC07720

Ingrediente pentru blat: 5 ouă, 100 grame de ciocolată (o tabletă), 200 ml de lapte, 100 grame de zahăr, 80 grame de unt, 200 grame de făină, 100 grame de nucă, dovleac (din care la blat vom folosi numai patru linguri de dovleac ras), 1 linguriţă de esenţă de portocale, 1 linguriţă de esenţă de migdale, 1 pliculeţ de praf de copt.

Daţi prin răzătoare o bucată de dovleac, astfel încât să aveţi cam patru linguri pline cu pulpă de dovleac rasă. Mărunţiţi nuca cu blenderul sau daţi-o prin maşina de tocat dacă sunteţi fericiţii posesori ai unui asemenea instrument. Separaţi gălbenuşurile de albuşuri. Puneţi o oală cu apă pe aragaz şi în ea puneţi o crăticioară mai mică (eu am folosit două tuciuri, unul mai mare şi unul mai mic).

În crăticioara mică puneţi ciocolata ruptă în bucăţi şi untul şi amestecaţi cu o lingură de lemn până se topesc şi se omogenizează. Adăugaţi laptele, gălbenuşurile şi zahărul şi lăsaţi la foc până se îngroaşă ca o smântână mai groasă. Eu la un moment dat nu am mai avut răbdare şi am pus direct pe foc. Amestecaţi cu un tel-pară să nu se formeze cocoloaşe.

1

Adăugaţi pe rând şi omogenizaţi prin amestecarea cu un tel  nuca mărunţită, esenţele şi dovleacul ras. Bateţi albuşurile spumă. Adăugaţi praful de copt, făina şi albuşurile, încorporându-le foarte delicat, cu o spatulă, ca să nu iasă aerul din ele. Turnaţi aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

2

Coaceţi în cuptorul încins la 180 de grade timp de 20 de minute. Încercaţi cu scobitoarea dacă s-a făcut, apoi lăsaţi-l la răcit pe un grătar. Restul de dovleac îl coaceţi la cuptor, apoi pasaţi pulpa cu blenderul şi lăsaţi la răcit pentru a fi folosit la cremă. Între timp faceţi krantzul:  caramelizaţi câteva linguri de zahăr, adăugaţi nuca întreagă, amestecaţi să se “îmbrace” bine în caramel şi turnaţi pe o foaie de copt unsă cu ulei şi  lăsaţi la răcit. După ce s-a răcit, îl mărunţiţi cu blenderul.

3

Pentru cremă aveţi nevoie de: 500 ml de frişcă nebătută (frişcă naturală, nu folosiţi frişcă vegetală cum am eu în poză), 200 de grame de piure de dovleac copt, 100 ml de lichior cremă de whisky (eu nu am avut şi am folosit un lichior cremă de marula), 1 linguriţă de esenţă de rom şi două pliculeţe de întăritor pentru frişcă. În reţeta originală nu scrie, dar trebuie adăugat pentru că altfel e crema prea moale din cauza lichidului adăugat. Bateţi frişca până se întăreşte, adăugaţi piureul de dovleac, amestecând foarte bine, apoi lichiorul şi la sfârşit esenţa de rom. Întindeţi peste prăjitură şi decoraţi cu krantz. Lăsaţi la frigider minim o oră apoi tăiaţi în ce forme doriţi.

4

Am făcut această reţetă ca să particip la un concurs (deşi am promis că nu mai fac 😀 ) aşa că uraţi-mi noroc!

DSC07724

Edit 12.11.2009 – am câştigat locul 10 din vreo şaizeci de locuri şi sunt foarte mândră, plus un premiu super drăguţ care îmi va aminti mereu de acest concurs. Când o sa îl am, vă pun şi o poză.

Save

7 Replies to “Prăjitură cu dovleac decorată cu krantz din nuci caramelizate”

  1. m-ai omorat , salivez pe taste de 5 minute ca un catel in fata ciolanului. Succes deplin la concurs si fie-ti mila de “Mosul” tau si trimite-i si o bucatica de tortulet yam-yumi parintelui 😀

    1. Nu-mi zi ca tu esti Mosul meu 🙂 Parca nu trebuia sa zicem! Dar daca iti plac prajiturelele ma gandesc eu la ceva bun care sa poata fi trimis prin posta 😉

  2. Nu stiu daca eu sunt Mosul tau si nu o sa spun dinainte ca o sa respect regulamentul joculetului :-D, eu ti-am zis in general…daca tot am salivat aici pe taste, fa un cadou si parintelui copilasului al carui Mos vei fi , nu cred ca exista nimeni pe lumea asta sa vada o minunatie ca asta din poza si sa nu-i placa. Offf ca iar ma apuca salivatul…ies repede de aici si trimit pupici unei mamici tare gospodine.

  3. cum a mers concursul? sper ca ai avut mai mult noroc ca pana acum.

    1. Am uitat sa editez postarea si sa spun ca am luat locul 10 de care sunt foarte mandra (si un premiu dragut).

  4. […] ce face şi m-a convins să particip la concursul Sezonul abundenţei organizat de ea (cu reţeta Fantezie cu dovleac cu care am luat locul 10). Apoi i-am descoperit blogul culinar Cuina bănăţeană şi apoi pe cel […]

  5. […] trei ani: Carusel de Halloween, iar dacă vreţi să gătiţi ceva cu specific, puteţi încerca Fantezia cu dovleac de acum doi […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.