Idei de mâncare de post

A început postul Crăciunului şi pentru cei dintre voi care aleg să postească, o să vă dau în fiecare vineri câteva idei de feluri de mâncare de post. Nu o să fie nimic pretenţios, sunt feluri de mâncare pe care poate ştiţi deja să le faceţi, eu doar vi le reamintesc.

Pilaf cu ciuperci

Ingrediente: un morcov, ciuperci, orez, ulei, o ceapă mic. Se căleşte ceapa tăiată mărunt cu morcovul ras până se înmoaie. Se adaugă ciupercile tăiate bucăţele (dacă sunt proaspete, le daţi un clocot înainte, dacă sunt din conservă, le clătiţi doar). Mai căliţi cinci minute, apoi adăugaţi orezul şi stingeţi cu supă de legume sau cu apă. La o măsură de orez merg 3 măsuri de apă. Condimentaţi cu delikat sau doar sare şi piper şi lăsaţi la fiert până se absoarbe toată apa, apoi daţi deoparte, puneţi un capac şi acoperiţi cu un prosop gros până se înmoaie bine orezul. Serviţi cu sos de gogoşari sau salată de murături.

Ciorbă acră de fasole

Ingrediente: fasole uscată, verdeaţă (morcov, păstârnac, pătrunjel, mărar, leuştean), ceapă, ardei gras, bulion, borş pentru acrit, puţină fidea.

Fasolea se fierbe separat, schimbându-se mai multe ape. Zarzavatul se fierbe în altă oală; dacă aveţi zarzavat pus pentru iarnă e şi mai bine, dacă nu, puneţi la fiert mai întâi morcovul, păstârnacul date prin răzătoare, apoi ceapa, gogoşarul tăiate cubuleţe, şi mai la final zarzavatul tocat. Separat prăjiţi puţină ceapă şi stingeţi cu bulion, apoi turnaţi în oala cu zarzavat. După ce a fiert fasolea, o adăugaţi peste zarzavat, adăugând şi din lichidul în care a fiert, dacă e cazul. Mai lăsaţi un clocot, apoi acriţi cu borş fiert în prealabil. Pentru mai multă consistenţă puteţi adăuga şi o mână de fidea. Asezonaţi cu sare, piper şi o crenguţă de cimbru. Serviţi cu salată de ceapă roşie sau cu ardei iute.

Save

Save

1 Comment

  1. Sircu Tatiana says: Reply

    Eu vă recomand o reţetă delicioasă de post: supă cremă cu mazăre. Sper să vă placă: https://mereularegim.wordpress.com/2016/03/18/reteta-de-astazi-supa-crema-de-mazare-de-post/

Leave a Reply