Idei de mâncare de post: pilaf cu ciuperci și ciorbă acră de fasole

A început postul Crăciunului şi pentru cei dintre voi care aleg să postească, o să vă dau în fiecare vineri câteva idei de feluri de mâncare de post. Nu o să fie nimic pretenţios, sunt feluri de mâncare pe care poate ştiţi deja să le faceţi, eu doar vi le reamintesc.

Pilaf cu ciuperci

Ingrediente: un morcov, ciuperci, orez, ulei, o ceapă mic. Se căleşte ceapa tăiată mărunt cu morcovul ras până se înmoaie. Se adaugă ciupercile tăiate bucăţele (dacă sunt proaspete, le daţi un clocot înainte, dacă sunt din conservă, le clătiţi doar). Mai căliţi cinci minute, apoi adăugaţi orezul şi stingeţi cu supă de legume sau cu apă. La o măsură de orez merg 3 măsuri de apă. Condimentaţi cu sare şi piper şi lăsaţi la fiert până se absoarbe toată apa, apoi daţi deoparte, puneţi un capac şi acoperiţi cu un prosop gros până se înmoaie bine orezul. Serviţi cu sos de gogoşari sau salată de murături.

Ciorbă acră de fasole

Ingrediente: fasole uscată sau conservă de fasole albă, rădăcinoase (morcov, păstârnac) și verdeață (pătrunjel, mărar, leuştean), ceapă, ardei gras, bulion, borş pentru acrit, puţină fidea.

Fasolea se fierbe separat, schimbându-se mai multe ape. Dacă aveți o conservă de fasole albă, o desfaceți și o adăugați după ce a fiert zarzavatul.

Separat, se călește ceapa tocată mărunt într-o lingură de ulei, apoi se adaugă rădăcinoasele date prin răzătoare și gogoșarul sau ardeiul gras tocat cubulețe mici. Se potrivește de apă și lasă la fiert la foc mic. După ce au fiert legumele, se adaugă fasolea fiartă și zarzavatul tocat mărunt și se mai lasă două-trei clocote, să se întrepătrundă aromele. Se adaugă o lingură de bulion și se acrește cu borș fiert în prealabil.

Pentru mai multă consistență, se poate adăuga în ciorbă o mână de fidea. Se asezonează cu sare, piper și o crenguță de cimbru proaspăt sau uscat. Se servește cu salată de ceapă roșie sau cu ardei iute.

Mai multe rețete de post găsiți în categoria Mâncăruri de post.

Save

Save

One Reply to “Idei de mâncare de post: pilaf cu ciuperci și ciorbă acră de fasole”

  1. Sircu Tatiana says: Reply

    Eu vă recomand o reţetă delicioasă de post: supă cremă cu mazăre. Sper să vă placă: https://mereularegim.wordpress.com/2016/03/18/reteta-de-astazi-supa-crema-de-mazare-de-post/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.