Tartă Tatin cu mere

Am încercat această tartă din dorinţa de a consuma merele în exces care se găsesc la mine acasă 😀 Am cam ratat-o, în parte din cauza faptului că a stat tata pe capul meu comentând şi întrebând de o mie de ori de ce fac aşa şi nu altfel, şi în parte pentru că nu am avut toate instrumentele necesare la dispoziţie. Rezultatul însă, deşi nu extrem de aspectuos, a fost în schimb delicios. Merele moi, uşor caramelizate ţi se topesc în gură, iar untul abundent din aluat îţi cere neapărat un pahar de vin. Ştiu că cele trei reguli ale bucătăriei franceze sunt “unt, unt şi iar unt” dar aluatul a avut parcă prea mult unt. Nu am poze detaliate, după cum am spus, am lucrat sub supravegherea unui adult 😀

Ingrediente blat: 170 grame de făină, 150 de grame de unt rece (eu l-am ţinut la congelator) tăiat bucăţele, 2 linguri de zahăr, un praf de sare, apă rece de la congelator (4-5 linguri). O variantă cu mai puţin unt conţine 140 grame de făină şi 85 grame de unt rece, cu două linguriţe de zahăr.

Făina, zahărul şi sarea se amestecă bine. Puneţi în robotul de bucătărie împreună cu untul şi amestecaţi până se formează un aluat ca un nisip. Eu am mai frământat şi manual chiar cu riscul să se topească untul. Nu am avut robot aici şi am încercat cu mixerul şi nu prea a ieşit. Se adaugă apa până se formează un aluat omogen, ca o bilă. Eu am turnat din greşeală prea multă apă şi a mai trebuit să adaug făină. Turnaţi apa cu grijă, cu o lingură. Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi la frigider minim o oră. Îl puteţi face şi de seara pentru a doua zi.

Curăţaţi merele şi tăiaţi-le felii mai groase. Eu am făcut greşeala să le tai în felii subţiri pentru a obţine un aspect mai elegant, dar s-au lipit de tavă. Noroc că am pus două straturi. Caramelizaţi 3 linguri de zahăr cu 1 lingură de apă direct în tava de tartă, pe aragaz. Când zahărul capătă o culoare aurie închideţi focul şi adăugaţi un cub de unt. Amestecaţi să se topească untul. Mie mi s-a caramelizat zahărul, nu s-a făcut ca un sirop, aşa cum credeam iniţial. Am pus feliile de măr în tavă, aranjându-le cât mai frumos, pentru că asta va fi partea superioară a tartei. În unele reţete se menţionează că poţi presăra scorţişoară sau alte arome, eu n-am avut aşa că le-am lăsat simple.

Scoateţi aluatul de la frigider şi cu mâinile reci presaţi-l să îi daţi o formă rotundă, apoi întindeţi-l cu sucitorul între două folii alimentare (e foarte lipicios). Transferaţi-l cu ajutorul foliei peste mere, presaţi-l bine şi îndepărtaţi marginile în exces. Eu nu le-am taiat, ci le-am întors pur şi simplu spre interior.

Daţi la cuptorul preîncins la 190 de grade timp de 40-45 de minute. O să înceapă să miroasă absolut demenţial spre final. Scoateţi tarta şi desprindeţi marginile cu cuţitul, apoi răsturnaţi-o pe o farfurie. Arată cam aşa:

Serviţi cu un moţ de frişcă şi un pahar de vin spumant dacă v-a mai rămas de la Crăciun ca să mai taie din onctuozitate şi dulceaţă 🙂

One Reply to “Tartă Tatin cu mere”

  1. Arata extrem de delicios

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.