Tăieţei de casă

Ştiu că pare extrem de simplu, dar multe femei nu ştiu să facă tăieţei de casă şi preferă să cumpere din comerţ. Nu zic că cei din comerţ sunt răi, dar parcă nu au textura celor făcuţi în casă.

Ingrediente: făină, puţină sare, 1 ou.

Se pune făină într-un castron, cam două mâini, şi se amestecă cu un vârf de cuţit de sare. În mijloc se face o gaură unde se sparge un ou. Se bate oul cu furculiţa şi se continuă amestecarea, luând puţin câte puţin din făina de pe margini.

Când aluatul a căpătat puţină consistenţă, se începe frământarea manuală până obţinem un aluat tare şi elastic.

Aluatul se întinde cu sucitorul într-o foaie subţire, cu masa presărată cu făină. Pe măsură ce întindeţi aluatul, mai presăraţi făină dacă se lipeşte.

Foaia astfel obţinută se transferă pe un fund de lemn şi se lasă la uscat până nu mai este lipicioasă şi pe margini are o consistenţă fragilă. Atenţie! Nu o lăsaţi să se usuce prea tare pentru că nu o să o mai puteţi tăia. Când este gata, tăiaţi-o mai întâi în fâşii aproximativ dreptunghiulare.

Suprapuneţi fâşiile:

Şi începeţi să tăiaţi tăieţeii cât de subţiri sau de groşi îi preferaţi:

Tăieţeii astfel obţinuţi se întind pe o foaie de copt şi se lasă la uscat într-un loc aerisit dar călduros. Dacă vă grăbiţi îi puteţi usca în cuptorul încălzit la o temperatură joasă şi apoi închisă flacăra.

După ce se usucă îi puteţi păstra în săculeţi de pânză sau pungi de hârtie până la folosire. Se păstrează destul de mult timp, n-aş şti să vă spun cât, eu chiar dacă fac două tranşe o dată, nu mă ţin foarte mult pentru că fac des ciorbe şi supe.

8 Replies to “Tăieţei de casă”

  1. dau oricat sa am si eu o punguta mica de taietei d-astia de casa, se omoara D. dupa ei.Si mai dau si mai mult pentru o placinta d-aia cu dovleac la care mi-a ramas de atunci gandul :-))
    pupici si mi-e dor de voi

    1. Ayandari, special pentru tine, data viitoare cand ne vedem iti fac niste taietei de casa 😉 Sper sa fie curand, poate ne mai lasa vremea asta urata!

  2. cum se face putin soare si caldut dau telefonm si va iau pe sus la parc.

  3. […] 11.  Cel mai gustos blog  – Cum Hadean nu intră în joc zic eu că Laura Frunză. […]

  4. […] 11.  Cel mai gustos blog  – Cum Hadean nu intră în joc zic eu că Laura Frunză. […]

  5. si eu am facut taietei! : D

    eu i-am taiat cu o rotita ondulata [care habar nu am cum se numeste, dar cred ca iti dai seama despre ce instrument vorbesc] si cu niste forme mici, de patiserie.

  6. […] Ingrediente: un cocoş (de preferat ar fi de ţară, al meu a fost de hipermarket şi n-a avut pic de grăsime), rădăcinoase (morcovi, rădăcină de pătrunjel, păstârnac), 1 ceapă, verdeaţă (eu am folosit pătrunjel), sare, piper. Pentru tăieţei aveţi nevoie de puţină făină şi de un ou. Înainte să vă apucaţi de supă, preparaţi tăieţeii. Dacă nu ştiţi cum se fac, aruncaţi un ochi aici. […]

  7. […] pregătit aluatul de burechiţe ca pe un aluat de tăieţei şi l-am lăsat la odihnit. După vreo jumătate de oră am pregătit burechiţele – am […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.