Chifteluţe de pui la cuptor

O maşinuţă

În ultima vreme am gătit mult cu carne tocată, căci mi se pare că e mâncarea mai “spornică”, aşa cum zice mătuşa mea. Adică din puţin îţi iese mult, pentru că o lungeşti cu diverse alte ingrediente. Am folosit carne de porc dată de mama şi am tocat-o în casă. Am împărţit-o în punguţe şi am dat-o la congelator, ca să scot când am nevoie. Ideal este să cumpăraţi carnea şi s-o tocaţi în casă sau să cumpăraţi din magazinele în care v-o toacă pe loc. Carnea tocată se degradează mult mai repede decât carnea bucăţi şi e bine s-o consumaţi cât mai repede.

Între timp am făcut aşa din ea: sarmale, pârjoale, spaghetti bolognese, ciorbă de perişoare. Mătuşa mea zicea că ea face musaca de cartofi cu carne tocată în week-end, iar eu intenţionez să fac nişte ardei umpluţi. Pornind de la acest principiu am încercat nişte chifteluţe de pui la cuptor pentru Eliza. Ea e într-o perioadă în care o dor gingiile şi nu mai vrea să mestece foarte mult, aşa că aceste chifteluţe au fost exact ce îşi dorea: o mâncare moale, uşor de mâncat dar să nu fie nici pasată cu blenderul. Recomand reţeta copiilor care au măseluţe şi pot mesteca, dar dacă aveţi copii care mestecă doar cu gingiile, e ok să le daţi şi lor.

Ingrediente: piept de pui sau de curcan (sau pulpe dezosate), 1 căţel de usturoi, o lingură de făină, 1 ou, puţin ulei şi puţin pesmet.

Carnea de pui se taie cubuleţe şi se toacă la maşina de tocat. Nu încercaţi s-o tocaţi la blender, va ieşi păstoasă şi chifteluţele vor fi uscate şi înecăcioase. La sfârşit mai adăugaţi şi o felie de pâine înmuiată în apă.

Adăugaţi oul întreg, făina, căţelul de usturoi zdrobit, sare şi piper şi frământaţi bine până obţineţi o compoziţie omogenă. Formaţi chifteluţele, daţi-le prin pesmet şi aşezaţi-le într-o tavă de cuptor, pe hârtie de copt unsă cu puţin ulei.

Le daţi la cuptor la 180 de grade 15 minute pe o parte şi 15 minute pe cealaltă. Se pot servi atât calde cât şi reci.

Sugestii de prezentare pentru copii mai măricei:

Fetiţa cu codiţe: o chifteluţă mai mare, paste fierte, sos de roşii, ceapă verde, caşcaval, morcov, roşie pentru fundiţe dar se poate folosi şi ardei gras. E cam urâtă dar copiii nu remarcă hidoşenia ei, vă asigur 😀

Buburuza: 1 chifteluţă, salată verde, ardei gras, măsline negre, brânză (pentru margaretă, se taie cu forma de fursecuri), morcov

Maşinuţa: piure de cartofi, ardei gras, morcov, 2 chifteluţe mai mici

O maşinuţă

În revista din care m-am inspirat pentru ultimele două imagini (Cărticica Practic – reţete pentru copii), chifteluţele conţineau şi alte ingrediente: legume fierte (cartof, morcov, păstârnac, ardei gras), brânză de vaci, verdeaţă (mărar, pătrunjel), ceapă călită. Eu cred că puteţi adapta în funcţie de gusturile voastre şi ale copilului şi în funcţie de ingredientele pe care le aveţi în casă.

Chifteluţele se şi congelează bine, în punguţe separate, ca să scoateţi doar cât aveţi nevoie o dată.

Edit 28.07.2017

O altă reţetă de chifteluţe delicioase cu ricotta găsiţi aici. Timpul a trecut, Eliza a crescut mare şi acum îşi face singură chifteluţele 🙂

Save

8 Replies to “Chifteluţe de pui la cuptor”

  1. Woowwww!! Prezentarea m-a lasat cu gura cascata! Bravo!!! Chiftelute de pui la cuptor am facut si eu de multe ori pt. Silvia, ii plac. Insa la cap. fantazie si design nu prea am avut rabdare si idei, deci merci pt. postarea asta. Va pup!

  2. uite ca asta-i o idee minunata.Eu n-am masina de tocat carne, dar iau carne tocata de pui de la supermarket, pot sa-i fac niste chiftelute la cuptordin putina carne si mai multe legume pasate( mrcovi, telina, ardei gras, branza de vaci).Excelenta idee si mai diversificam si mancarea.Multumim si pupici

  3. Prezentarea ta arata superb ,mai ceva ca la concursurile internationale culinare.Felicitari pt imaginatie si bun gust.Cu drag,Nela.

  4. hahaha ce haioase!!
    bravo, bravo, bravo, mamico! = D >

    imi plac la nebunie aranjamentele tale culinare pentru copii. : )
    [abia astept sa-mi pun si eu imaginatia la munca! acum, din pacate, sunt un pic bolnava… si trebuie sa stau in pat : (, asa ca nu prea pot sa fac poze : – < ]

    1. Imi pare rau ca esti bolnava, e o perioada atat de ciudata, cu gerurile astea care te doboara. Eu abia am scapat de o durere de gat foarte urata.

  5. multumesc. : )

    privesc partea buna a lucrurilor – am mai mult timp sa-ti citesc blogul. : ) [ai observat cum inaintez incet-incet, nu? : ))]

    te-ai mai gandit in legatura cu activarea arhivei?

  6. Foarte bine arata,bravo!

  7. Interesante.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.