Atenţie la cardurile RATB!

În general mă abţin să scriu posturi revoltate sau să desfiinţez pe cineva (o persoană, o instituţie) dar uneori ajung efectiv la capătul puterilor.

Să vă povestesc epopeea mea cu cardul RATB de carton, noua lor invenţie, pe care îl achiziţionezi cu contravaloarea a 2-10 călătorii şi îl foloseşti în locul biletelor, pe care nu ştiu ce deştepţi luminaţi s-au gândit să le scoată.

Ca tot omul credul, am cumpărat un card RATB cu zece călătorii ca să îl am în geantă; când mai merg la cumpărături, mai iau troleibuzul, mai ales pe vremea asta. Toate bune şi frumoase, am validat cardul de două ori (asta se întâmpla pe 21 decembrie) şi la a treia validare îmi dă card anulat. Să înţepenesc, nu alta, nu aveam bilete şi în zona în care mă aflam nu era nicio gheretă de bilete şi nu mai spun că era un frig de îţi îngheţa sângele în oase. M-am dat frumos jos şi am luat-o la pas, înjurând printre dinţi tot ratbul de la alfa la omega.

M-am dus a doua zi la Centrul de bilete, le-am spus problema, ei m-au pasat la Call-centerul lor de reclamaţii care m-au sfătuit să fac sesizare scrisă. Zis şi făcut, chiar în ziua aia am făcut reclamaţie şi nu am mai auzit de ei. Când m-am întors din concediu în ianuarie, am făcut reclamaţie scrisă la Protecţia Consumatorului. Norocul meu e că păstrez toate bonurile şi am avut cu ce dovedi achiziţia cardului. La vreo săptămână de la reclamaţie primesc un telefon de la o doamnă de la RATB că să încerc să validez cardul că ar trebui să funcţioneze. Seara validez cardul care nu se validează şi mă prinde controlul. Altă belea, amenda e un milion, în caz că nu ştiaţi. N-am comentat, am predat buletinul (cum mi-e nu-mi place să mă cert, să mă scuz sau să fac scandal). Norocul meu a fost că m-au înţeles şi m-au lăsat să plec, nu ştiu prin ce minune şi le mulţumesc doamnelor respective că au fost aşa de înţelegătoare, dar puteau să nu fie. M-am urcat iar în troleibuz (de data asta cu bilete în buzunar) şi am zis, de curiozitate, să mai validez o dată. De data asta, minune, s-a validat. Mi-a apărut mesajul ” mai aveţi 7 titluri rămase” sau ceva de genul.

Mă sună a doua zi o doamnă de la ei, să le confirm că totul ei ok. Le confirm că pe momentul totul chiar era ok.

Numai că, surpriză, mă urc ieri seară în troleibuz şi când să validez primesc mesajul “nu mai aveţi titluri de călătorie disponibile”, în condiţiile în care de la data cu mesajul cu 7 titluri rămase, eu nu m-am mai urcat în niciun mijloc de transport RATB. Compostez bilet (noroc că mi-a dat cineva un bilet şi noroc că mai era un perforator în troleibuz, că putea să nu fie) şi turbez de furie în sinea mea. Azi am făcut iar reclamaţie, să vedem ce s-o rezolva. Oricum sunt dispusă să merg până în pânzele albe, atât de furioasă sunt. Mă simt ca într-un roman de Kafka, atât de absurdă mi se pare toată povestea!

Mi se pare inadmisibil să fiu pusă în asemenea situaţii penibile doar pentru că ei visează modernizări verzi pe pereţi şi nu sunt în stare să pună pe piaţă un produs valabil şi cu adevărat util. Eu nu înţeleg de ce au scos biletele. Păi tataia Gore care vine de la Apucaţii din Deal şi vrea să meargă de la Gară până la spital şi ia troleibuzul, îşi cumpără el card RATB pe care dă 2,6 lei contravaloarea a două călătorii plus încă 1,6 lei contravaloarea cardului şi se mai întâmplă şi să nu funcţioneze şi să ia amendă? Păi mai bine ia un Fly Taxi şi merge şi comod şi stă liniştit. Este absurd şi din zi în zi, instituţiile devin tot mai absurde şi lumea asta toată devine tot mai absurdă.

Concluzia: dacă aveţi curajul să vă luaţi un faimos card de carton cu titluri de călătorie, luaţi-vă şi nişte bilete, nu se ştie când vă apare vreun mesaj şmecher gen “card anulat” sau “nu mai aveţi titluri de călătorie!”

5 Comment

 1. ceska777 says: Reply

  Asta vara in Timisoara m-am plimbat de cateva ori cu tramvaiul (gaza e incantata de trenuri si il striga pe tramvai tren) si am vazut ca si RATT s-a modernizat. Aveau cititoare de carduri… se strecura pe langa mine calatorul, apropia cardul de o “chestie” si gata ii valida o calatorie sau recunostea abonamentul, nu stiu. Eu am cascat ochii si m-am bucurat ca se petrec modernizari. Acum ca am citit ce ai patit tu sper ca aia in Timisoara sa o fi facut cu cap. Nu inteleg de ce nu a functionat la tine cu cardul. Poate or fi inghetat creierii “cititoarelor” la frigurile astea. E deplasat sa introduci modernizari numai de dragul de a zice “suntem moderni” si apoi sa nu functioneze gadgetul. Si nu cred ca functioneaza scuza “nu stii sa-l folosesti dumneata”. Sper sa pastreze si la voi varianta cu biletele simple de compostat-asta am folosit noi in concediu asta vara. Nu mi se pare de bun simt ca pentru cateva calatori ocazionale prin Bucuresti sa te puna sa cumperi carduri costisitoare.

 2. acesta este intr-adevar un post foarte revoltat. ; ))

 3. ionut says: Reply

  N-am mai compostat un bilet de nu mai stiu cind, folosesc din cind in cind abonamentul pe anumite linii pe care sezonier (ca sa nu zic lunar) am drumuri de facut. Daca ies in oras si merg cu autobuzul si, eu stiu…ma prinde controlorul, ii spun ca nu am bilet, ma ofer sa ii platesc pe loc valoarea calatoriei, buletinul nu i-l dau sub nicio forma (oricum ei nu au voie sa il ia si sa il retina, ci numai Politia poate asta !). Iar ca sa ma dea jos din masina si sa ma duca (unde ?) numai sa incerce: am 120 kg si 1.94 m !

 4. Alex says: Reply

  Sincer n-am intalnit pana acum un card care sa dea eroare de genul asta atunci cand sunt pe el bani sau titluri de calatorie valide.
  Daca da un aparat eroare, mai poti incerca inca de cateva ori la el si de alte cateva ori la altele din autobuz.
  Daca la niciunul nu merge, poti proba cand vine controlorul si n-ai cum sa-ti iei amenda. Mergi fara sa te coste sau schimbi autobuzul daca chiar vrei sa validezi.

 5. Foarte corect! Am scris si eu despre limitarile evidente aduse de noul sistem de taxare cu cardul la adresa dreptului de a calatori: http://jurnalbio.wordpress.com/2011/05/25/card-ratb-bilete-transport-bucuresti/

Leave a Reply