Şerveţel cămăşuţă pentru mese festive

Duminica viitoare o prietenă blogosferică are botezul fetiţei şi organizează o masă festivă la ea acasă cu temă florală (doar sunt Floriile!). Special pentru ea am încercat acest mod de împăturire a şerveţelelor, ideal pentru o petrecere de botez. Dacă e băiat merge un şerveţel albastru, iar dacă e fată unul roz. Eu nu am avut culorile astea, aşa că am făcut cu ce aveam acasă. Pentru a ieşi cât mai bine, liniile de împăturire trebuie călcate bine, deci ţineţi fierul aproape. Pare greu, dar nu este şi le puteţi face cu câteva zile înainte şi păstra într-o cutie până în ziua marelui eveniment.

Începeţi cu un şerveţel de pânză pătrat, călcat bine, aşezat cu faţa în jos:

Împăturiţi colţurile drepte spre interior, astfel încât vârfurile să fie în centrul şerveţeluului. Împăturiţi exact la fel şi colţurile stângi, astfel ca vârfurile stângi să le atingă pe cele drepte:

Aşezaţi şerveţelul astfel încât să arate ca un pătrat, eu am uitat sa îl întorc în imaginea de mai sus şi arată oarecum ca un romb. Împăturiţi partea dreaptă, astfel încât marginea să stea pe centru:

Împăturiţi partea stângă, astfel încât marginea stângă să se întâlnească cu cea dreaptă:

Întoarceţi şerveţelul pe partea cealaltă:

Împăturiţi cam un centimetru şi jumătate din partea de sus şi călcaţi bine cu fierul. Partea aceasta va fi gulerul:

Întoarceţi din nou pe partea cealaltă:

Împăturiţi colţurile de sus pe diagonală, astfel ca vârfurile să se întâlnească în centru  într-un unghi care să formeze gulerul cămăşii. Călcaţi bine. Chiar dacă nu stau, după ce veţi face următorii paşi, vor sta perfect.

Luaţi colţurile de jos şi desfăceţi-le spre exterior, întorcându-le în sus, astfel ca marginea împăturită să fie aproape paralelă cu marginea împăturită de la guler. Acestea vor fi mânecile.

Apucaţi partea de jos şi îndoiţi-o în sus, aranjând-o sub guler. Călcaţi.

Şi gata, cămăşuţa e perfectă pentru a fi pusă pe farfurie. Şi de data asta nu o să deranjeze pe nimeni dacă vă pică sos pe gulerul cămăşii! 🙂

Eu am exersat mai întâi pe o coală de hârtie, deci bănuiesc că merge să împăturiţi aşa şi un şerveţel de hârtie, mai ales că pe acestea le găsiţi într-o gamă variată de culori şi modele. Plus că sunt perfecte pentru a fi şi suport pentru mărturii, o suzeţică de plastic sau o cruciuliţă pe o panglică subţire merg perfect la gâtul cămăşuţei.

M-am inspirat de aici. Dacă nu înţelegeţi nimic din pozele mele, uitaţi-vă şi la cele originale, poate sunt mai clare.

3 Comment

  1. Cristina says: Reply

    grozav!
    o sa incer si eu!

  2. ai dreptate, sunt foarte dragute si servetelele-camasuta, dar cred ca mai de efect sunt cele din panza decat cele de hartie.

  3. claaaau says: Reply

    foarte tare:-x

Leave a Reply