Despre daruri şi dăruit

Am scris tot săptămâna trecută o postare despre sărbători şi despre daruri, despre cum totul devine din ce în ce mai comercial şi depinde numai de noi să facem diferenţa şi să alegem cu sufletul. Un copil nu va înţelege niciodată de ce nu primeşte cadou de ziua lui sau de Crăciun sau de ziua lui de nume, oricâte teorii i-ar ţine părinţii despre aglomerarea mediului înconjurător, despre poluare şi despre încălzirea globală. Copilul ştie că de ziua lui trebuie să primească punguţe colorate sau cadouri ambalate frumos din care să scoată la lumină ceva care să-l încânte. Din experienţa pe care o am şi din a altora, am adunat câteva sfaturi pentru cadouri frumoase şi deosebite, care să fie mai prietenoase cu natura.

1. Pe cât posibil, dăruiţi servicii, nu obiecte: abonament la piscină, bilete la circ (şi ştim cu toţii cât de scumpe sunt biletele), la teatrul de păpuşi sau la un film animat 3D, cursuri de olărit pentru copii, lecţii de pian sau de vioară, cursuri de origami, ikebana sau de gătit pentru copii. Aţi fi surprinşi de cât de mult vor aprecia copiii (în funcţie de vârstă) aceste daruri care le vor rămâne mult timp în amintire, nu vor aglomera casa părinţilor şi poate le va pune bazele pentru o carieră viitoare, cine ştie?

2. Dacă îşi doresc o jucărie nouă, vor trebuie să renunţe la una veche pe care s-o doneze. Sau, dacă au multe jucării, le puteţi propune să le vândă la târgurile caritabile organizate în acest sens – sunt multe târguri unde copiii se transformă în vânzători de jucării, preţurile sunt mai mult modice, ideea e să îl învăţaţi să renunţe la ele în favoarea altor copii. Luaţi suma strânsă, acoperiţi diferenţa şi îi luaţi jucăria nouă mult dorită. Eu deja am început (fără ştirea Elizei) să strâng bani pentru un cadou de ziua ei (i-am vândut una-alta ce nu mai folosea, pe sume destul de mici, şi am pus banii într-un cont, unde sper să se adune suma completă pentru un Teletubby de pluş). Sper să fac asta în fiecare an şi s-o învăţ să nu adune lucruri, să se împiedice de ele, când se pot bucura alte persoane. Evident, vorbesc de lucruri mai mari, nu de jucăriile mici care pot fi donate.

Şi dacă tot veni vorba de jucării, trebuie să vorbim şi despre cum le alegem. Alegeţi jucării educaţionale, puzzle-uri, cuburi de construit, kit-uri din care să îşi facă singuri jucăria, cărţi (cât mai multe cărţi, niciodată nu sunt suficiente), jucării din materiale naturale (lemn, cauciuc natural, bumbac, lână), microscoape sau lunete care să îi ajute să descopere lumea, în general jucării care să îi pună la treabă, să le dea de lucru, să le stârnească curiozitatea şi dorinţa de explorare.

Girafa Sophie
Puzzlle 3-D din lemn disponibil pe edukid.ro

3. Ambalaţi cadourile în ambalaje eco-prietenoase. Cred că cea mai frumoasă idee este de a ambala cadoul în alt cadou 🙂 De exemplu o cutie de bomboane de ciocolată ambalată într-o eşarfă deosebită  şi legată cu un şirag de mărgele. Exemplul e un cadou de adult, dar se poate aplica şi la copii, în funcţie de vârstă şi de pasiuni. Sau folosiţi săculeţi cusuţi de voi şi brodaţi cu numele copilului (ceva cum am cusut eu aici, dar dintr-un material mai vesel) şi în care îşi poate ţine după aceea pijamaua la grădiniţă, şosetele sau alte obiecte mici.

4. Niciodată nu o să mi se pară un cadou inutil sau în plus ceva de îmbrăcat, mai ales dacă e ceva de calitate. Şi vă spun şi de ce – eu după Eliza am îmbrăcat o mulţime de copii. Trimit hainele şi în alte oraşe, la fina mea, la fiul prietenei mele, la fiica altei prietene, la copiii nevoiaşi. Şi le-am spus şi lor să le dea mai departe altor copii care vor avea nevoie. Dacă hainele sunt de foarte bună calitate, rezistă la purtări consecutive şi se bucură de ele patru-cinci copii.

5. Dăruiţi consumabile, de preferinţă alimente sau cosmetice, naturale, făcute acasă, sau de bună calitate, organice. Oferiţi-vă să faceţi/să aduceţi tortul la petrecere, pregătiţi sticle cu uleiuri aromate cu mirodenii pentru gătit sau cu plante medicinale pentru masaj, vişinate de casă, pere marinate în alcool, fursecuri frumos decorate, colecţionaţi borcănaşe deosebite pe care le umpleţi cu amestecuri de condimente sau cu ingredientele pregătirii unor fursecuri delicioase. Dacă nu aveţi inspiraţie, puteţi alege produse de îngrijire bio de pe site-urile de profil. De asemenea, eu aş considera un cadou extraordinar, dar acum depinde de destinatar, nucile de spălat ecologice (din care o să îmi comand şi eu o punguţă mică să văd dacă funcţionează) sau bila de spălat ecoballs, pentru că astfel îi îndemnaţi să îşi spele hainele într-un mod care protejează mediul înconjurător şi mai mult, hainele vor fi mai ferite de îmbibarea cu substanţe alergene şi prin urmare şi pielea lor mai sănătoasă.

Încă o dată, cadoul trebuie să se potrivească destinatarului. Dacă persoana căreia îi oferiţi cadoul, preferă ceva mai clasic, mergeţi pe ceva clasic. Dacă preferă un cadou deosebit, din suflet, atunci puteţi urma fără grijă unul din sfaturile de mai sus.

0 Replies to “Despre daruri şi dăruit”

  1. Cel mai frumos in viata e cand daruiest si nu cand primest dar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.