Despre nucile de săpun

În ultima vreme, am cumpărat/primit cadou câteva produse ecologice sau făcute manual (în casă) pe care le-am testat cu mare atenţie, aşa că săptămâna asta o să citiţi în fiecare zi un articol subiectiv şi personal despre un produs pe care l-am încercat. Declar deschisă săptămâna eco! Staţi pe aproape pentru că la sfârşitul săptămânii eco urmează un concurs cu un premiu, zic eu, atractiv! 🙂

O să încep cu nucile de săpun pentru că sunt primele produse ecologice pentru spălat pe care le-am încercat.

Prima dată când am auzit de nucile de săpun a fost prin februarie anul acesta când am primit o revistă Săptămâna medicală la un târg Baby Expo. Am dat peste articolul de mai jos, l-am rupt din revistă şi l-am pus pe frigider cu gândul că trebuie să le încerc şi eu. Dar timpul a trecut şi, deşi mă uitam în fiecare zi la articol n-am apucat să le caut în magazinele naturiste.

Asta până când Simona şi-a deschis magazin de nuci de săpun şi alte produse ecologice pentru spălat şi am devenit “prietene” pe facebook. Am zis că acum e momentul, nu mai aştept, şi am comandat nuci de săpun şi un săpun cu bilă de bou pentru pete, eu având foarte mari probleme cu petele.

Nucile de săpun pot fi folosite sub diferite forme pentru a igieniza toată casa. Găsiţi pe site toate întrebuinţările şi modul de folosire, aşa că nu le repet eu aici, ci o să vă vorbesc doar despre cum le-am folosit eu:

– sub formă de infuzie concentrată în maşina de spălat pentru pete mai dificile şi ca detergent de vase. Aici am avut o surpriză: spălam o tigaie de  ulei şi aveam pe marginea chiuvetei infuzia rămasă după ce am turnat în maşina de spălat şi am zis s-o torn în tigaie ca să nu rămână acolo şi când am clătit am rămas surprinsă că a făcut spumă şi s-a dus grăsimea. Chiar dacă citisem că sunt eficiente, până nu am testat singură, n-am crezut. Reţetă de detergent de vase făcut în casă cu nuci de săpun aici. Eu n-am avut răbdare să o încerc deocamdată, dar e pe lista de făcut pe viitor.

– în săculeţ, în maşina de spălat. Într-adevăr spală bine, rufele miros curat. Am adăugat şi oţet când am spălat rufe albe şi nu s-au îngălbenit. Nu s-au dus petele mai puternice, aşa că nu le recomand decât pentru rufe închise la culoare (sunt ideale, pentru că nu riscăm să rămână urme albicioase de detergent şi folosim doar o clătire – implicit, mai puţină apă şi energie), pentru haine de bebeluşi mici, care nu au apucat încă să scuipe suc de morcovi pe hăinuţe şi pentru rufe colorate fără pete. Dacă vreţi ca rufele să miroase frumos, adăugaţi pe săculeţul cu nuci câteva picături de ulei esenţial. Un săculeţ cu 4-5 nuci poate fi folosit de trei ori, aşa că e foarte avantajos ca preţ să le folosiţi, atât din punctul de vedere al costului materiei prime, cât şi cu privire la apă şi energie. De asemenea, sunt indicate pentru cei cu alergii sau boli de piele, precum şi pentru toţi care au pielea sensibilă şi se irită de la hainele spălate cu detergenţi normali. Eu am dăruit săculeţi mici, de 20 de grame, mămicilor cu bebeluşi nou-născuţi, pentru a le încerca pe hainele bebeluşilor. Pe lângă darurile obişnuite, e o idee bună să adăugaţi la cadou şi un săculeţ cu nuci, e un semn că vă gândiţi şi la sănătatea bebeluşului şi, în plus, oferiţi o sugestie mămicii care, poate, nu ştie de nucile de săpun ca alternativă ecologică la detergenţii clasici.

– săpunul cu bilă de bou a scos pete proaspete de sânge şi suc de roşii, aşa că îl recomand, mai ales că, după ce am frecat energic rufele, nu am rămas cu răni la mâini, cum am rămas de fiecare dată după frecarea cu Ariel Professional sau cu Vanish (care zici că au acid în ele, aşa îmi rănesc pielea). Pete uscate de câteva zile n-a scos dar nici celelalte produse, aşa că eu aş zice că e comparabil cu ele ca efect şi acţiune, doar că mai prietenos cu mâinile şi mediul înconjurător. Şi, în plus, o să vă dea un imbold să curăţaţi pata imediat în loc să trântiţi haina în coşul de rufe până la următoarea spălare. Aşa se ajunge la un spălat la temperaturi mai joase şi iarăşi la economisirea apei şi curentului electric.

Dacă aţi folosit nucile de săpun şi săpunul cu bilă de bou şi aveţi sfaturi şi secrete pe care le-aţi descoperit singuri, vă aştept să  ni le împărtăşiţi. Dacă aveţi întrebări, Simona vă va răspunde cu mare drag la ele.

0 Replies to “Despre nucile de săpun”

  1. Citisem si eu ca exista aceste nuci de sapun, dar uite ca aveam nevoie sa mi confirme practic cineva! Astept cu nerabdare si viitoarele post uri!

  2. Si eu am folosit nuci de sapun si sapun cu bila de bou,insa eu am facut sapun de casa in care am adaugat praf de nuci si sapun razuit cu bila.Inca n-am testat la maxim sapunul meu,dar la spalari usoare am fost multumita,acum urmeaza spalarile grele.Daca va intereseaza am postat reteta la mine pe blog.O zi minunata sa aveti.

    1. beatrice, am vazut deja la tine pe blog sapunul de casa. Chiar mi s-a parut interesanta ideea de a le combina pe amandoua intr-un singur produs. Sunt curioasa cum se comporta sapunul tau la spalari mai grele. Pacat ca nu am ingredientele la indemana, ca faceam si eu.

  3. Cat de eficiente sunt la curatat petele?

    1. Nucile nu prea sunt eficiente, am spus asta, le recomand numai la hainele bebelusilor mici sau purtate, pentru spalari zilnice, sa spunem. Sapunul cu bila scoate unele pete dar numai daca sunt proaspete, pete vechi nu scoate.

  4. Laura iti multumesc pentru articol.

  5. Reblogged this on ecoidei and commented:
    Sa ne ecologizam masina de spalat haine 🙂

  6. Cam tarziu dar am gasit si eu azi acest articol si sunt perfect de acord cu el 🙂 Folosesc nucile de sapun de jumate de an ( de la nucidesapun.ro) si sapunul pt pete cu bila de bou sodasan de la elemental si tot de la ei praf ecologic de inalbit ( percarbonat). Solutia simpla de nuci nu mi s-a parut prea ok pt spalat vasele , dar vreau sa incerc retetele mai ‘complicate’ cu lamai, otet, bicarbonat si sper sa pot renunta complet la produsele comerciale.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.