Ziua naţională a poinsettiei – decoraţiune pentru cadou şi centerpiece

I se mai spune şi steaua Crăciunului sau Crăciuniţă, o ştiţi cu toţii, este poinsettia, planta ale cărei frunze se înroşesc în preajma Crăciunului, arătând ca o floare înflorită. În Statele Unite pe 12 decembrie este ziua naţională a poinsettiei. Mi se pare o chestie foarte drăguţă, să ai o zi naţională a unei plante, şi pentru că îmi place mult poinsettia, decretez ziua de azi, Ziua Naţională a Poinsettiei în România.

Numele ştiinţific al plantei, Euphorbia pulcherrima, înseamnă “foarte frumoasă” şi i-a fost dat de botanistul german, Wilow. Denumirea comună, poinsettia, vine de la Joel Roberts Poinsett, primul ambasador american in Mexic şi el a fost cel care a adus planta în America. Fiind o plantă originară din Mexic, cea mai cunoscută legendă legată de ea provine tot de acolo.

Se spune că Pepita, o fetiţă săracă, mergea la slujba de Crăciun şi nu avea niciun cadou de oferit Pruncului Isus. Atunci vărul ei, Pedro, i-a spus că până şi cel mai umil dar este primit de Dumnezeu dacă este oferit cu dragoste. Atunci Pepita a îngenuncheat la marginea drumului şi a cules o mână de buruieni pe care le-a adunat într-un buchet.

Îi era ruşine să le ducă la Biserică şi se simţea şi mai tristă şi descurajată. Când s-a apropiat de altar, şi-a amintit cuvintele vărului ei şi a depus buchetul la baza scenei nativităţii din Biserică. Deodată, buruienile au făcut flori de un roşu aprins şi toţi au fost convinşi că sunt martorii unei minuni. Din ziua aceea, planta respectiva a fost denumită Flores de Noche Buena (Floare de Crăciun) iar astăzi se numeşte poinsettia.

Pentru această zi puteţi face decoraţiuni cu flori de poinsettia sau flori din fetru care să ia forma unor broşe, agrafe de păr, decoraţiune pentru cadou, decoraţiune de brad şi orice vă mai trece prin cap. Eu am făcut una pentru a decora un pachet şi iată ce a ieşit:

DSCN0784

Am decupat din fetru cele trei straturi, după şablonul de aici, iar pentru centru am decupat un disc din fetru verde cu foarfeca zimţată şi am fixat cu un fel de năsturaş argintiu. Dacă aveţi un nasture verde, puteţi renunţa la fetrul verde şi puneţi direct nasturele.

Eu am căutat o oră în cutiile mele un nasture verde şi nu am găsit. Ce e drăguţ la această decoraţiune de cadou este că poate fi refolosită la ceva şi nu aruncată într-un sertar ca o fundă de hârtie sau o panglică. Iar dacă legaţi cu sfoară sau cu lână, arată şi mai frumos.

Iar pentru masa de Crăciun puteţi face o decoraţiune centrală cu un ghiveci mic, un glob şi o poinsettie mică. Eu am folosit un ghiveci de plastic pe care l-am vopsit cu spray auriu, i-am făcut nişte dungi strâmbe cu lipici şi sclipici (ca să semene cu globul), am pus în el un glob căruia i-am scos agăţătoarea, am turnat apă în glob şi am pus o floare tăiată de poinsettia.  Dacă n-aveţi ghiveci, puteţi folosi un pahar de martini şi câteva pietricele decorative. M-am inspirat de aici.

DSC08485

DSC08495

Alte idei minunate aici şi aici. Dacă aveţi şi voi sugestii şi idei pentru Ziua Naţională a Poinsettiei vă aştept cu un comentariu.

9 Replies to “Ziua naţională a poinsettiei – decoraţiune pentru cadou şi centerpiece”

  1. Foarte frumos ti-au iesit.Felicitari!

  2. […] Comments « Ziua naţională a poinsettiei […]

  3. este a doua oara cand citesc aceasta insemnare si raman din nou impresionata. : )
    foarte frumoase lucrarile tale, cea cu globul este pur si simplu uimitoare! : )
    te felicit, inca o data, pentru talentul tau. = D >

  4. […] Însă pe această bentiţă au arătat superb; desigur că le puteţi decupa şi din fetru (aici mod de realizare şi tipar), dacă aveţi, dar ieşiţi mai […]

  5. deci bentita e bestiala ai maini de aur ,felicitari si multumesc de ideie voi incerca si eu ptr fetita mea.

  6. […] Poinsettia din hârtie creponată Bentiţă cu poinsettia Ziua naţională a poinsettiei […]

  7. Milea Elena Izsabell says: Reply

    Buna ziua, am citit cu interes articolul dumneavoastra si vin cu o rugaminte. Din motive necunoascute nu pot accesa pagina unde ar trebui sa gasesc tiparul de poinsettia. Eu lucrez intr-un centru de plasament si mi-ar place tare mult sa decupam si sa confectionam asa ceva de sarbatori, dar nu am gasit un tipar. Va rog sa-mi trimiteti unul pe adresa de mail, daca nu va este prea greu.
    Multumesc anticipat!

    1. Laura Frunză says: Reply

      Nu am un tipar de poinsettia salvat, când am nevoie, caut pe google şi îmi salvez unul care să se potrivească nevoilor mele. Daţi căutare pe google după “poinsettia pattern” şi veţi găsi multe modele. Aveţi şi aici nişte idei: http://flower.dreamhomesforu.com/poinsettia-flower-template/

  8. Milea Elena Izsabell says: Reply

    Multumesc tare mult!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.