Cartea de miercuri – cărţi pentru şi despre educaţia financiară a copilului

Am primit astăzi un newsletter despre cum să îţi educi copiii să fie economi şi să cunoască valoarea banilor şi erau şi câteva recomandări de cărţi care pot fi citite împreună cu ei şi folosite ca bază de discuţie. Evident, cum newsletterul era de la BabyCenter, cărţile sugerate de ei sunt în engleză, dar pentru că acum mulţi părinţi ştiu limba engleză iar cărţile au un limbaj uşor şi imagini reprezentative şi pot fi comandate cu transport gratuit de pe Bookdepository, vi le împărtăşesc şi vouă:

A Chair for my Mother de Vera Williams este povestea unei fetiţe pe nume Rosa care locuieşte cu mama şi cu bunica ei şi strâng bani într-un borcan să cumpere un fotoliu moale după ce toată mobila lor a ars într-un incediu. Scopul lor este să cumpere fotoliul atunci când în borcan nu va mai încăpea nicio monedă. Finalul este fericit – ultima imagine este cu mama şi fetiţa ghemuite confortabil în fotoliu.

Alexander, Who Used to Be Rich Last Sunday de Judith Viorst este povestea a trei copii care primesc fiecare câte un dolar de la bunicii lor. Alexander vroia să economisească dolarul pentru a-şi cumpăra un walkie-talkie dar apoi apar tot felul de ocazii să-şi cheltuiască banii – pe gumă de mestecat, pe un pariu, pe nişte cumpărături nepotrivite.

Can I Have Some Money? Max Gets It de Candi Sparks este povestea lui Max care îşi doreşte un joc video nou. Părinţii îi dau ocazia să strângă ceva bani dacă face nişte treburi în casă. Max câştigă banii, îi cheltuie din impuls pe altceva şi apoi îi pare rău. Părinţii îl învaţă cum să îşi facă un plan financiar şi până la urmă îşi cumpără jocul video dorit, donează bani în scopuri caritabile şi îşi deschide şi un cont bancar.

Can I Have Some Money, Please? de Twyla Prindle. Această carte îi învaţă pe copii principiul “dăruind vei dobândi”, cum să îi ajute pe alţii dar şi să fie responsabilă pentru banii ei.

It’s a Habit, Sammy Rabbit! de Sam Rennick – iepuraşul Sammy află un secret care îi va ajuta familia.

The Berenstain Bears’ Trouble with Money, Stan and Jan Berenstain – un frate şi o soră urs găsesc metode de a câştiga bani pentru un joc video nou.

Şi multe, multe altele. În limba engleză există sute de astfel de cărţi, minunat ilustrate şi cu poveşti drăgălaşe pentru copii de toate vârstele. Întrebarea mea este: aţi văzut aşa ceva şi în limba română? Sau la noi nu se pune accent pe educarea copilului din punct de vedere financiar? Sau… la noi se învaţă copilul cum să îşi gestioneze în mod eficient finanţele, cum să câştige un ban în plus, cum să economisească pentru ce îşi doreşte, cum să nu risipească banii aiurea, cum să…? Voi o faceţi şi dacă, da, cum? Aştept sfaturi, păreri şi idei ca să mă pregătesc pentru viitor, pentru că Eliza îmi dă fiecare bănuţ pe care îl primeşte să îi cumpăr “baba” (bomboană). Ce-i drept, altceva nu-şi doreşte, deocamdată 😀

 

0 Replies to “Cartea de miercuri – cărţi pentru şi despre educaţia financiară a copilului”

  1. […] Cartea de miercuri – cărţi pentru şi despre educaţia financiară a cop… Wed Jan 12, 2011 11:30 am Am primit astăzi un newsletter despre cum să îţi educi copiii să fie economi şi să cunoască valoarea banilor şi erau şi câteva recomandări de cărţi care pot fi citite împreună cu ei şi folosite ca bază de discuţie. Evident, cum newsletterul era de la BabyCenter, cărţile sugerate de ei sunt în engleză, dar pentru […] […]

  2. Comentarii primite pe facebook:

    Craita: eu cred ca este important sa-i inveti pe copii cat mai de timpuriu cum sa-si administreze banii. Si cel mai bun mod de a-i invata aceste deprinderi este joaca, pentru ca dintotdeauna jocurile au fost folosite in scopuri educative. Incurajea…z-o pe Eliza sa inceapa sa se joace cu bani adevarati si sa isi formeze deprinderile de a economisi bani si de a-i administra. Pe langa faptul ca sunt amuzante si promoveaza interactiunea sociala, jocurile te fac si mai destept. Jocurile te obliga sa gandesti, sa planifici, sa risti, uneori sa ghicesti sau sa speri… Actiunea si castigul, ori esecul si tragerea unor invataminte decurg firesc din practicarea acestor jocuri. Educatia financiara dezvolta la copil aptitudini de bun organizator, iar pe termen lung il fac mai responsabil.
    De exemplu, fetele mele isi string singurele banii din alocatie sau cei pe care i-au strins acum de sarbatori. Au fiecare cite o cutiuta. La citeva luni mergem impreuna la cumparaturi sau la coafor si ele sunt foarte incintate ca pot plati …singure. Deasemenea, cind se intorc de la gradinita stiu ca au in rucsacel citiva banuti si se opresc cu bunica si isi cumpara singurele covrigi, suc, pizza si alte alea de le place lor. Uneori ne mai imprumutam de la ele si trebuie sa fim foarte seriosi si sa restituim datoria la timp. 🙂 Eu asa procedez cu ale mele. Sper sa te ajute cu ceva sfaturile mele. O zi buna!

    Narci: Minunat subiectul…Cred ca parintii sunt un model pentru copii, inclusiv in administrarea banilor iar copii se imbiba de la parinti cu atitudinea pe care acestia o au fata de bani…apoi copii trebuie sa invete sa puna in practica ceea ce …au invatat si au vazut la adulti.Adica banii se tin la pusculita…Invatam sa dam a 10-a parte, sa facem economii, sa le cheltuim, sa daruim, sa investim…cu exemple pentru varsta ei – carti, creioan de colorat, cadouri pentru bibi etc…daca strica ceva, invata sa puna banuti de o parte ca sa cumpere un obiect nou sau ca sa repare ce a stricat etc…
    La noi cel mai practic e cu 3 cutii – daruieste, economiseste, cheltuieste…si face un buget folosind controlul vizual.Can o cutie e goala sau sunt mai putini bani, trebuie luate masuri…Depinde mult de ce vrea fiecare parinte sa-si invete copilul, de prioritatile fiecaruia…si cel mai bine vezi prioritatile parintilor daca te uiti pe facturi :))

  3. Informatii utile tuturor parintilor. Din pacate cultura financiara a romanilor este inca la cote de inec.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.