Afaceri de succes – de la mediul virtual la cel fizic (2)

Ieri am vorbit despre Ileana şi Napati, azi vorbim despre Stela şi Kids Bijou. Vă spuneam ieri că pe Stela o cunosc de mult, astfel că ştiu şi cum s-a născut cel de-al doilea copil al ei, magazinul online Cercei fetiţe. Îmi povestea că Teodora, fiica ei, a primit cadou de la sora ei din Spania o pereche de cercei superbi, cu un şurub special protejat ca să nu rănească urechea şi că toate mămicile din parc întrebau de unde are cerceii. Cine are o fetiţă sau o fină sau o nepoţică şi a căutat vreodată cercei pentru ele, ştie cam ce se găseşte pe piaţă. Pe de o parte, există Cellini şi firmele de fiţe, unde cerceii costă cât o maşină de spălat mai modestă, iar pe de altă parte, există cerceii turceşti, majoritatea la fel, fără sare şi piper. Presimţind că după concediul de creştere copil, locul ei de muncă nu o va aştepta cu braţele deschise, Stela s-a apucat de cercetare. Şi a cercetat şi a cugetat şi s-a hotărât să importe cerceii spanioli în România. Lucru deloc uşor, evident, pentru că a-ţi deschide o firmă în România e echivalent cu a-ţi bate cuie sub unghii. Dar încetul cu încetul, firma s-a pus pe picioare şi Stela a mers personal să aleagă cerceii şi modelele, a deschis site-ul şi a încercat să îşi promoveze afacerea. Nu vă spun de ce ziduri s-a lovit şi de ce răspunsuri nesimţite a primit de la anumite site-uri acum mari care odată au fost mici (gen “noi nu facem reclamă la firme aşa mici ca a dumneavoastră”, asta în condiţiile în care plătea sute bune de euro pentru reclamă, nu le-o cerea gratis) şi aşa mai departe. Următorul pas a fost prezenţa la Baby Expo unde părinţii au fost mult mai reticenţi decât s-a aşteptat ea, unii nici nu vroiau să se oprească să se uite şi pe unii i-am auzit eu personal, cu urechile mele, spunând “ăştia sub nebuni, ce, ăştia-s cercei pentru copii?”, în condiţiile în care nici nu se opriseră la stand să vadă despre ce e vorba. Dar aşa-i românul – se dă expert în toate, fără să ştie despre ce-i vorba, concediind orice încercare cu îndelung uzitata expresie “las’ că ştiu eu mai bine”. În ciuda acestor piedici şi a faptului că Teo a împlinit doi ani şi Stela a rămas fără loc de muncă,  ea s-a aventurat să deschidă şi un magazin în Cocor şi în continuare speră să vadă cât mai multe fetiţe cu cerceii Kids Bijou. A adus şi cercei cu tortiţe şi cu modele deosebite ca să vină în întâmpinarea doleanţelor cumpărătorilor şi face în fiecare zi compromisuri pentru a-şi mulţumi clienţii (a desperecheat şi cercei ca să dea şuruburi sau câte un cercel unor persoane care din neatenţie i-au pierdut înainte să-i pună în urechi sau nu au respectat indicaţiile de a-i înfileta cât trebuie  – să-mi spuneţi voi câte magazine fac asta!).

Iată ce mi-a mărturisit Stela în interviul acordat special pentru acest blog:

“Decizia de a alege şi varianta magazinului fizic este legată, în primul rând, de domeniul de activitate al firmei mele, respectiv comercializarea de accesorii din aur pentru copii. Fiind vorba despre produse pe care potenţialii clienţi şi-au manifestat dorinţa de a le vedea înainte de a le achiziţiona, am decis că trebuie să îmi deschid şi un magazin fizic. Această problemă este rezolvată în Bucureşti, dar rămâne un segment de piaţă destul de activ în marile oraşe din ţară care ridică în continuare probleme legate de felul cum arată produsele, dacă sunt din aur, dacă sunt potrivite pentru copii.  Încerc să lămuresc toate aceste aspecte prin telefon, însă consider că domeniul meu de activitate este puţin cam dificil de dezvoltat online deoarece comercializăm produse care nu sunt cunoscute pe piaţa românească şi clienţii nu au cum să compare sau să îşi imagineze cum arată produsele respective, ceea ce induce dorinţa de a le vedea fizic.

Referitor la dificultatea trecerii din mediul virtual în spaţiul unui magazin clasic, în cazul meu consider că a fost un pas necesar. Din nefericire, este foarte dificil să îţi găseşti un spaţiu potrivit într-un spaţiu comercial foarte bine cotat din punct de vedere al afluxului de vizitatori. (Şi are dreptate, lumea nu intră în Cocor pentru că a fost catalogat aşa zis magazin de lux, dar nu e chiar aşa). Chiriile sunt foarte mari, condiţiile contractuale sunt abuzive şi trebuie să analizezi foarte bine înainte de a-ţi asuma un astfel de contract.

Avantajele unui magazin online sunt: cheltuieli minime legate de funcţionarea lui, vizibilitate mare în spaţii diferite, un management al timpului mult mai eficient. Dezavantaje: cheltuieli cu publicitatea on-line foarte mari, lipsa contactului cu clientul care poate crea diverse probleme.

Avantajele unui magazin fizic: posibilitatea de a avea mai mulţi clienţi decât în magazinul virtual în condiţiile în care ai reuşit să găseşti spaţiul potrivit cu un trafic avantajos, posibilitatea de a-ţi promova produsele în mod direct în ochii clientului care poate aprecia dacă îi plac sau nu produsele respective. dezavantaje: cheltuieli foarte mari legate de întreţinerea lui (chirii, salarii), foarte mult timp pierdut în aşteptarea clienţilor, aspect care nu se regăseşte în mediul on-line.”


Eliza are două perechi de cercei din aceştia deja, fina surorii mele are şi ea, fiica naşilor mei are şi ea, dăruiţi de mine, fina mea va avea şi ea în curând. Sunt primul lucru la care mă gândesc când trebuie să fac un cadou deosebit sau când mă întreabă cineva de un cadou deosebit de botez sau de moţ sau de aniversare. Pentru că sunt frumoşi, pentru că rezistă în timp şi pot fi păstraţi şi douăzeci de ani pentru copilul copilului vostru, pentru că sunt bijuterii care nu se demodează, pentru că…. Sunt o mulţime de motive, fiecare avem câte unul. Eu deja am pus ochii pe o pereche de tortiţe cu buburuze pe care vreau să mi le dăruiesc de ziua mea, dar costă 200 de lei, aşa că dacă strâng câte 50 de lei la fiecare salariu, până la ziua mea mi-i cumpăr. Şi apropo de preţ, ştiu că sunt cam scumpi şi gramajul mic, dar aici costă lucrătura şi modelul foarte mult, nu aurul în sine. Şi la urma urmei, nu cumperi cercei de aur în fiecare zi, nu?

Iată şi tortiţele cu buburuze şi fluturaşi care mi-au plăcut atât de mult:

Dacă sunteţi în trecere prin zona Unirii, vizitaţi şi magazinul Stelei, măcar ca să admiraţi puţin cerceii din vitrine.

Şi dacă nu aveţi drum pe acolo, vizitaţi vitrinele virtuale de pe site-ul Kids Bijou.

Şi dacă tot am discutat despre mămici deosebite care şi-au deschis afaceri pentru a le oferi copiilor lor o viaţă decentă, vă invit să le faceţi puţin reclamă şi altor mămici care se încadrează în această categorie. Dacă sunteţi voi însevă asemenea mămici sau cunoaşteţi mămici care şi-au deschis afaceri, fie magazinaşe online, fie produc cu mânuţele lor diverse produse, vă aştept cu un comentariu la această postare sau la cea de ieri, în care să povestiţi despre afacerea lor şi să ne lăsaţi link spre blogul sau site-ul lor. Eu le voi verifica pe toate să mă asigur că îndeplinesc condiţiile şi le voi aproba, din dorinţa de a oferi puţină vizibilitate acestor mămici care muncesc din greu pentru puiuţii lor. Şi chiar dacă afacerea voastră merge ca pe roate şi nu aveţi nevoie de extra-vizibilitate, vă aştept comentariul ca să aflu şi eu de voi, dacă n-am aflat încă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 1. Eu nu i-am facut gauri in urechi. Daca va dori ea cindva – desigur. Sint foarte democrata si in privinta numarului de cercei pe care ii poarta – daca e suficient de mare. Nu vad nici un motiv sa ma grabesc – o las cu placere sa fie bebe cit vrea ea si in momentul de fata (aproape 3 ani) dorintele ei oscileaza in cu totul alta directie. Tot asa, nu ma omor sa o imbrac in cele mai superbe rochite. In primul rind nu le poate suferi, si apoi mi se pare ca are sufient timp sa fie fancy – atunci cind o intelege ce inseamna. Deocamdata e topita dupa “Hello Kitty”, are preferinte clare: legginss! sau pantalonasi si i le cumpar pe cele mai haoiase ca sa le poarte cu placere.

  • Eu recunosc că sunt topită după rochiţe, nu fancy, ci simple, din bumbac, din blugi sau catifea reiată. Îmi place s-o văd în ele, dar la fel de mult îmi place s-o vad şi în pantaloni şi cămăşuţe şi pijamalele ei preferate cu maimuţe. Avantajul meu e că şi ei ii place să se imbrace în “cuţică” (rochiţă) şi “fuţică” (fustiţă). Iar cerceii îi adoră, am încercat să i-i scot într-o seară şi să-i pun alţii şi nu m-a lăsat. A plâns într-una după “ceceii cu bubuze” şi a trebuit să i-i pun la loc.

 2. Buna Laura,

  Multumesc mult pentru descrierea asa de frumoasa si de sincera a micului meu magazinas.
  Sper din tot sufletul sa reusesc in demersul meu si sa ofer produse frumoase, sigure si deosebite copilasilor.
  Mai am enorm de mult de munca si sper ca pana la urma sa reusesc.
  Nu sunt si nu vreau sa devin un comerciant tipic pe care sa nu-l intereseze decat incasarea banilor si atat. Vreau sa am o relatie frumoasa cu clientii mei, sa vorbesc despre copilasi minunati, sa ma joc cu ei atunci cand vin la stand.
  Vreau intr-un viitor apropiat sa fac si ceva profit din aceasta afacere si sa ma implic in proiecte sociale pentru copilasii nefericiti care nu primesc dragoste, cadouri si…ce sa mai vorbim despre bijuterii.

  Multumesc inca o data Laura!

  • Draga mea Stela, cu cea mai mare plăcere. Să îţi ajute Dumnezeu să faci tot ce ţi-ai propus pentru că eu ştiu ce suflet ai şi cât de mult te implici în toate şi cât de mult te laşi afectată de toate!

 3. Bună Laura!

  Mi-au plăcut postările tale. Mă bucur tare mult de ficare dată când o mămică reuşeşte să înceapă o afacere frumoasă!
  Şi eu sunt în concediu de creştere a copilului şi împreună cu soţul meu am înfiinţat Editura Iona care publică cărţi ortodoxe pentru copii şi cărţi teologice. Eu mă ocup de drepturile de autor, corectură şi contabilitate, iar soţul meu de tot restul, care presupune şi o mobilitare mult mai mare (pe care cei doi copii ai noştri nu mi-o permit încă). Ideea s-a spijinit mult şi pe concediul meu de creştere a copilului, deoarece încă un an mai avem un venit sigur şi constant şi timpul meu liber merge în totalitate spre Editură. Tare mi-aş dori să nu mă mai întorc la munca de dinaintea naşterii şi sper să fie aşa.
  Micul blog al editurii este acesta http://edituraiona.blogspot.com/, iar blogul pe care îl împart cu Eugenia acesta:
  http://enacuisine.blogspot.com/
  M-aş bucura dacă vei vrea să pui un link către editură pe blogul tău.

  Mulţumesc,
  Alexandra

  • Alexandra, mulţumesc, blogul Enacuisine îl citesc de mult, am şi participat la concursul cu cărticelele pentru copii. Nu ştiam că editura este a voastră, să fie într-un ceas bun şi să-ţi ajute Dumnezeu să reuşeşti ca să nu trebuiască să te mai întorci la serviciul de dinainte. Munca pe care o faci acum este mult mai frumoasă, creşti şi un copil şi prin editură, îi “creşti” şi pe alţii. O să adaug linkul tău şi în blogrollul meu la “Cărţi” şi îmi notez cartea despre Sfântul Nectarie pentru un viitor cadou pentru o prietenă, al cărei băieţel, pe nume Nectarie, împlineşte în curând doi anişori.

 4. buna, laura! de cand am aflat de la tine despre acesti cercelusi ma tot bate gandul sa-i schimb pe ai norei (care are in urechi o a doua pereche de la nasi, mereu ii cade cate unul, ma exaspereaza, se intampla la fel cu cea dintai pereche), dar, din lipsa de fonduri, aman pasul. insa iti spun sincer ca, patita fiind cu cerceii norei, mie imi prezinta incredere oferta stelei si am sa-mi cadorisesc fata cat de curand:)
  si eu sunt intr-un impas cu locul de munca si ma bat tot felul de ganduri de afaceri. ma pricep la si imi place lucrul de mana, sa pictez si sa desenez, fac si bijuterii si martisoare, gentute si portofele, pana si cosmetice am facut, dar doar pentru noi si cunoscuti, sunt foarte laudata, ce sa spun, dar cred ca piata asta este cam suprasaturata si nesigura, iar chiria si rata la masina sunt datorii lunare urgente. acum imi surade ideea unei mezelarii de tip “la baciu” in ploiesti, mai ma gandesc, cum spunea reclama:)
  felicitari pentru initiativele tale frumoase si sanatate multa!

  • Renata, o mezelărie mi se pare o idee minunată, mai ales dacă aduci produse de calitate. Eu, dacă aş avea finanţe, aş deschide un magazin de delicatese numai pentru copii. Zi de zi mă întreb ce aş mai putea să-i pun Elizei pe masă ca să evit produsele obişnuite din comerţ şi îmi e tot mai greu, pentru că ea e foarte pofticioasă şi vrea orice mâncăm şi noi, aşa că ne-am redus şi noi drastic meniul ca să n-o tentăm. Când deschizi mezelăria, să-mi dai de ştire, ca să scriu despre tine.

 5. @Laura, eu am văzut cerceii la cel mai recent Baby Expo din Bucureşti şi mi s-au părut (încă îmi par) geniali! Mai ales că Alexia a schimbat vreo 3 perechi de cercei până acum din cauză că se slăbeau tortiţele. Cei cu şurub mi se par mai practici, mai safe, chiar dacă ar trage de ei cu degeţelele, nu s-ar deface, cum se întâmplă cu cei cu tortiţă. Frumoasă prezentare şi muuult succes Stelei!

  @Stela, dacă vrei, îţi pot pune şi eu un link la mine pe blog să te ajut. dacă noi, mamele, nu ne ajutăm între noi, atunci cine? Bafta!

  • Cristina, eu am un banner frumos pentru site-ul Stelei, dacă ai loc să îl pui, eu ţi-l dau. Cu tortiţele slăbite avem şi noi aceeaşi problemă, am un cercel desperecheat (cu unul pierdut) şi două perechi de cercei care nu mai pot fi purtaţi pentru că sunt slăbite de tot tortiţele. Îi păstrez pe toţi ca să îmi iau eu altceva cu aur la schimb numai că nu ştiu unde să mă duc.

   • Buna Cristina,

    Iti multumesc pentru faptul ca iti plac cercelusii, astept sa ma contactezi cand vei dori sa ii schimbi pe cei ai fetitei tale pentru a reusii sa faci alegerea cea mai buna pentru printesa ta.
    Iti multumesc din suflet si pentru oferta de a-mi face publicitate pe blogul tau. Esti tare draguta.
    Toate cele bune!

 6. Între Unirii şi Universitate, vizavi de Cocor, chiar langă un Froneti mic, pe colţ, e un bijutier care primeşte aur la schimb. Am luat noi de acolo acum ceva timp verighetele cu bani+aur la schimb…. Vezi dacă mai găseşti. Cât despre bannerul Stelei, trimite-mi pe mail codul să îl postez :))

  • Multumesc mult de tot Alina. Chiar sper sa ma ajute Dumnezeu sa reusesc sa fac tot ce mi-am propus.
   Si …incurajarile venite de la voi sunt asa de bine venite….
   Numai bine si tie in tot ce iti doresti!

 7. Buna,

  Felicitari pentru serialul (sper eu!) Afaceri de succes. Nu cred ca exista vreo mama in concediu care sa nu se gindeasca sa inceapa o afacere pentru a petrece mai mult timp cu copiii lor. Eu cel putin sint in stadiul asta, asa ca te rog, scrie cit mai multe episoade!!!!
  PS: Nu-mi vine sa cred ca tu ai tradus seria Amurg, am citit-o pe nerasuflate in primele luni dupa nastere in timpul luuungilor sedinte de alaptare! 🙂

 8. Pingback: Bune şi rele la Baby Expo « blogulmameiincepatoare

 9. Si noua ne-au placut cum aratau cerceii de la Kids Bijou, i-am cumparat fetitei noastre o pereche dar in doua saptamani le-a oxidat tija si nu stiam de ce plange fetita intr-atat de mult pe zi ce trece. Sunt draguti dar nu-s din aur. Evitati!

  • Lexy, noi am avut trei perechi si la nici unii nu s-a oxidat tija. Nu stiu ce sa zic acum, eu am fost multumita de calitatea lor.

  • Imi pare tare rau ca ti-ai format o asemenea opinie despre cercelusii nostri. Nu pot sa iti spun decat ca cerceii sunt 100% din aur.Ma doare foarte tare ca lansati astfel de opinii inainte de a verifica ceea ce spuneti. Protectia consumatorului ofera toate parghiile necesare pentru a va apara drepturile si nu inteleg de ce nu actionati in consecinta.Toate parghiile sunt la noi la consumator pentru ca eu, inainte de a fi comerciant cu statut de 1% sunt consumator in proportie de 99,9%. Cerceii trebuiesc sa fie verificati ca sunt sau nu din aur inainte de a lansa o astfel de informatie. Puteti sa faceti asta la

   Direcţia Generală Metale Preţioase,Pietre Preţioase
   Şi Proces Kimberley Str.Fabrica de Chibrituri Nr. 30 sector 5 Bucureşti
   Tel/fax (004021) 312.82.
   Dupa ce faceti aceasta expertiza a cerceilor, puteti sa faceti afirmatii, sa ma dati in judecata etc.
   Nu pot decat sa va mai spun ca sunt o mamica de fetita, o mamica educata care nu fura pe nimeni. Acuzatia dumneavoastra este foarte grava si ma afecteaza enorm. Va rog sa urmariti zilele urmatoare pagina mea de facebook O sa atasez documente in care sa explic de ce se inroseste tija, documente pe care le-am primit de la directia mai sus mentionata. Ca in orice domeniu exista informatii pe care noi nu le detinem. Exista conceptia inccetatenita ca aurul nu oxideaza, da, nu oxideaza aurul de 24 karate dar acel aur nu poate fi folosit la bijuterii. Se combina cu alte metale(cupru, argint, nichel ultimul mai putin in ultimul timp pentru ca provoaca alergii ) ca sa i se ofere duritate. Nu vreau sa mai explic acum sunt extrem de obosita dupa o zi grea la Baby Expo, in care culmea, am avut un client foarte recalcitrant pe aceiasi tema. Pe el o sa il dau in judecata, nu stiu…sunteti oare rude? Exista o gramada de factori externi care pot afecta culoarea aurului ( acelui prelucrat). Adresa mea de mail este steliana.ivanescu@cerceifetit.ro daca aveti mai multe intrebari.

   Cu respect,
   Steliana