Cartea de miercuri – Basmele pădurii

De când a apărut pe piaţă Editura Cartea Copiilor sau, de fapt, de când am aflat eu despre ea, am numai cuvinte de laudă la adresa lor. În primul rând pentru că ştiu să facă din carte o afacere fără să facă diverse compromisuri – asta e deducţia mea, cel puţin. Scot câteva titluri pe an, dar de cea mai bună calitate, atât ca scriitură cât şi grafic. Scopul lor este să educe într-un mod amuzant, să trezească imaginaţia şi curiozitatea copilului şi să îndemne cât mai mulţi părinţi să citească împreună cu şi pentru copiii lor. Despre titlurile lor v-am mai vorbit şi vă voi mai vorbi pentru că sunt printre puţinele edituri care scot cărţi valoroase, premiate şi aclamate de critici, cărţi care au text cu substanţă (ţin minte că se plângea o mamă pe un blog la un moment dat că nu prea se mai găsesc cărţi pentru copii, şi ea vorbea aici de cărţile româneşti, care să aibă un text gândit şi care să spună ceva şi că majoritatea sunt cuvinte aruncate la întâmplare şi tind să fiu de acord cu ea) şi ilustraţii calde, pastelate, în care te pierzi.

Cartea Basmele pădurii de Rina Singh conţine şapte poveşti ilustrate despre copaci, unii mai cunoscuţi (cireşul, castanul, smochinul) şi alţii mai puţin cunoscuţi (copacul kapok, rodiul). Patru dintre aceste poveşti sunt basme populare repovestite iar trei sunt creaţia ei proprie. Fiecare poveste începe cu o pagină în care se spune câte ceva despre copac, astfel că veţi avea ocazia să îi predaţi copilului, incognito, şi o mică lecţie de botanică. Dacă staţi într-o zonă în care creşte un castan, un cireş, un smochin data viitoare i le veţi arăta copilului şi îi veţi spune: îţi aminteşti povestea cu cireşul înflorit?

Cartea este o pledoarie discretă pentru natură, şi ne învaţă că pomii fac parte din viaţa noastră mai mult decât ne-am imagina şi că, în afară  de faptul că ne dau fructe, lemn, că hrănesc şi găzduiesc păsările şi insectele, ei au şi un suflet al lor. Mica lecţie subtilă de ecologie este ilustrată cu linii simple şi culori intense de către Helen Cann. Dacă veţi privi cu atenţie ilustraţiile veţi descoperi cât de vii sunt personajele şi câtă emoţie transmit şi cum copacii par să aibă efectiv suflet.

Cartea costă 29 de lei (destul de puţin în contextul actual al pieţei de carte), se adresează unei grupe de vârstă largi (3-11 ani) şi o puteţi comanda de pe site. Împreună cu ea veţi mai primi o carte cadou. Intraţi pe site să vedeţi care este cartea cadou de luna aceasta!

0 Replies to “Cartea de miercuri – Basmele pădurii”

  1. […] citească poveşti din cartea lor despre copaci, Basmele pădurii, carte despre care am mai scris aici. Mai jos aveţi cuvântul înainte al Rinei în care vorbeşte despre relaţia profundă care […]

  2. […] despre cartea Basmele padurii pe blogul Camelei si al Laurei Frunza, si mi se parea o carte bijuterie, atat instructiva cat si frumoasa. Ilustratiile Helenei Cann […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.