World Nutella Day 2011 – Nutty Nuttela Nuts/nuci cu Nutella

DSC09029

Pentru varianta în limba română de nuci cu Nutella, citiţi mai jos.

Doesn’t that sound nuts? 😀 I can’t believe it’s been a year already and it’s Nuttela Day again! If last year we made some nice, soft Nuttela muffins, this year, I made some traditional festive Romanian cookies, called, in literal translation “nuts”. The shells are made with a special cast iron device, made by gypsy blacksmiths and they’re very scarcely available in my country now, so who has one, is a rich woman 🙂 But if you live anywhere across Europe, you can purchase one from ebay, it’s not made by gypsy blacksmiths and it’s from aluminium, but it’s useful nonetheless. I don’t own one, by my grandmother’s sister does, so we visited her last week-end to make a large batch of nuts filled with delicious Nutella and ground walnuts. Here’s how my great-aunt’s nut iron pattern looks like:

It’s made of two parts: the bottom has holes in it and the lid has bumps matching the holes. When you put the dough in and close the lid, the dough will take the shape of a shell.

The ingredients for the nut shells are: 4 eggs, 1 cup of sugar, 1 cup of  shortening (clarified pork fat) or butter – melted, 1 tablespoon of baking powder mixed with a little lemon juice until it looks like foam, 1 teaspoon vanilla extract, 100 ml sparkling water, about 800-900 grams regular flour. For the filling you need one large Nutella jar and ground walnuts to your liking. For dusting – confectioner’s sugar.

Mix the eggs with the sugar with a spoon, to form a creamy texture. Add the vanilla extract, the melted shortening, the water and the flour, cup by cup until you have a dough that doesn’t stick to the bowl, but it’s soft and fluffy, not hard like the bread dough. Let the dough stand for 15 minutes. Start heating the cast iron pattern on the stove. Put a small amount of dough in each hole and close the lid. Let them bake well for a few minutes, then remove. Continue until you have finished the entire dough. Let cool.

Mix the Nutella with the ground walnuts, fill in the nut shells with the mixture and start pairing them. Try to match them as best as possible, because not all shells will be equal in shape and size. Dust with confectioner’s sugar and enjoy! Needless to say, they’re delicious, you won’t stop at one.

Thanx to Sara from Ms Adventures in Italy, to Michelle from Bleeding Espresso and to Nutella for organizing this!

Ce nebunie! A trecut deja un an de la ultima Zi mondială a Nutellei şi iată că e din nou 5 februarie. Pentru a participa la colecta de reţete cu Nutella, am pregătit nişte nuci umplute cu Nutella şi cu nucă mărunţită. Nucile, pentru cine nu ştie, se fac cu o formă specială din fontă. Pe vremuri, aceste forme se găseau pe la toate târgurile şi iarmaroacele, erau făcute de fierari ţigani şi nu erau foarte scumpe. N-am mai văzut de mult aceste forme, mama are una şi o mai foloseşte din când în când şi la fel şi stră-mătuşa mea are una, pe care chiar am folosit-o pentru a face aceste nuci.

În iarnă, am văzut ceva relativ similar la un târg de Crăciun din zona Piaţa Sudului, dar avea în interior patru matriţe, una de nucă, una mică de fagure, una de melc şi încă una. Erau micuţe şi ca să faci o tranşă mai mare de nuci ţi-ar fi luat vreo două zile şi nu erau din fontă. Sper că în curând vor apărea din nou şi formele mai mari cu mai multe matriţe în ele. Între timp am găsit şi pe ebay aşa ceva, făcut de ruşi, dar la un preţ cam piperat pentru ceva care nu e nici măcar din fier, ci din aluminiu (care nu se încing la fel de bine).

Pe vremuri, aceste nuci erau nelipsite de pe mesele de Crăciun sau de Revelion ale românilor. Mama avea o reţetă proprie de cremă pe care am vrut s-o încerc şi eu, dar pentru că nu prea mă pricep la creme, am zis să nu risc în Ajunul Crăciunului să stric ingredientele şi am inventat un înlocuitor, tot la sugestia mamei: am amestecat Nutella cu nucă măcinată. Ne-au plăcut atât de mult încât m-am hotărât să refac reţeta şi pentru Ziua Mondială a Nutellei.

Ingrediente pentru cojile de nuci: 4 ouă, 1 cană de zahăr, 1 cană de untură topită (sau unt, în niciun caz ulei sau margarină pentru că vor ieşi tari şi uscate), 1 pliculeţ de praf de copt stins cu puţin oţet sau zeamă de lămâie, esenţă de vanilie după gust, 100 ml de apă minerală, făină cât cuprinde (cam 800-900 grame).

Se amestecă ouăle cu zahărul până se fac ca o cremă, se adaugă esenţa de vanilie, untura, treptat făina, apa minerală şi se frământă până rezultă un aluat moale care se desprinde de pe pereţii vasului. Aveţi grijă şi puneţi făina treptat, aluatul nu trebuie să fie tare ca cel de pâine. Se lasă aluatul la “odihnit” cincisprezece minute şi apoi se trece la aragaz.

Se încinge bine forma, apoi  se pun biluţe de aluat în fiecare gaură, se închide capacul şi se coc timp de câteva minute, până se colorează – prima tranşă va ieşi fie mai arsă, fie mai crudă, până se reglează forma. Se lasă la răcit. Nutella se amestecă cu nucile date prin maşină şi cu această compoziţie se umplu cojile de nuci. Se potrivesc două câte două până le terminaţi pe toate. Pudraţi cu zahăr pudră şi gata, sunt bune de mâncat.

Dacă mai stau o zi într-o cutie metalică sunt şi mai bune! Nu încercaţi cu alt tip de cremă de cacao şi alune de pădure, gen finetti sau mai ştiu eu ce marcă necunoscută. Sincer, dacă vreţi să vă iasă un produs bun, folosiţi ingrediente de calitate, iar din toate cremele de cacao pe care le-am încercat până acum, Nutella e cea mai bună. Dacă nu obişnuiţi să consumaţi cremă de cacao şi alune de pădure, puteţi înlocui umplutura cu o cremă vegană de ciocolată şi alune de pădure ca cea inventată de Ina. Poftă bună!

0 Comment

 1. Iar eu m-am bucurat din plin din ele. Yum.

 2. Ce idee buna!Nu obisnuiesc sa fac tocmai pentru ca nu mi-au placut cremele incercate.O zi frumoasa in continuare.

 3. n-am mai mancat nuci cu crema de cand eram mica.:(( nici nuci, nici piersici.:(( :((

  si nici nu cred ca voi manca prea curand, pentru ca, vorba ta, nu se gasesc aceste instrumente speciale.

  propun sa-ti deschizi un stand unde sa [ne] vinzi asemenea bunatati!:D

 4. cati says: Reply

  Yummy! Si mama are inca forma de nuci, imi amintesc cat coceam la ele, dar cu cata bucurie le mancam…nu se compara cu nimic! Ne cam saturasem de ele la un moment dat pentru ca nu aveam prea multe alternative (decat chec, cozonac sau prajitura in foi), dar acum mi se par iar bune.

 5. Oooo imi amintesc perfect de aceste nuci, facea mama mea in fiecare an; am vrut si eu sa incerc intr-un an, sa pun in interior ravase si sa le tavalesc in ciocolata, dar am plita electrica si nu a mers. Ce idee minunata ai avut!

 6. My husband is from Romania and he loves these. I plan to try this recipe soon.

  1. Laura Frunza says: Reply

   I’m glad to hear this, do you have the special instrument? Good luck and let me know how they turned out!

 7. […] de pădure au avut o soartă fericită – am pregătit nişte nuci (prăjiturele) pentru ziua Elizei. Eu, de obicei, le umplu cu Nutella amestecată cu nuci […]

Leave a Reply