Cartea de miercuri – Reţete vegane fără foc, Ligia Pop

De fiecare dată când mă uit la emisiunea Cireaşa de pe tort (sigur o ştiţi, măcar din auzite) şi văd cât de neinspirate sunt (pseudo)vedetele când gătesc, mă gândesc şi eu ce aş găti dacă aş fi invitată la emisiune. Fac zeci de meniuri în minte, cât mai variate şi care să placă tuturor, inclusiv reţete vegane (deşi multe aşa-zis vedete habar n-au ce înseamnă să fii vegetarian cu adevărat, ele sunt vegetariene pentru că e la modă).

Dacă ar fi să fac un meniu vegan sau de post, aşa face la aperitiv un amestec de reţete internaţionale, printre care guacamole (pastă de avocado), tabouleh  (salată din roşii, pătrunjel, bulgur şi ceapă verde), baba ghanoush (salată de vinete cu pastă de susan) şi aceste bărcuţe de andive şi umplute cu salată de ardei copt. La felul principal aş face fie o specialitate libaneză –  falafel (chitfele de năut), fie paste cu mai multe feluri de ciuperci (o reţetă văzută mai de mult la o emisiune cu Jamie Oliver).

Dacă la aperitive şi feluri principale se mai descurcă şi vedetele cât de cât (deşi reţetele sunt incredibil de banale şi plictisitoare) la desert o dau în bară cu toţii. Fie aleg fructe, fie clătite, fie încearcă vreo plăcintă care de cele mai multe ori nu le iese deloc. Eu dacă ar trebui să fac un desert care se face şi repede şi e şi impresionat şi vegetarian (în cazul în care aş avea vegetarieni la masă) aş alege una din reţetele de torturi vegane fără foc care sunt atât de impresionante şi de arătoase că ar “sparge gura târgului”.

Pe primul loc e reţeta de Tort cu ciocolată albă şi zmeură de care m-am îndrăgostit de când am văzut-o şi care e pe lista mea de încercat în curând (în curând însemnând când voi reuşi să cumpăr ingredientele care nu-s tocmai ieftine, dar deh, calitatea şi gustul fin costă). Pe locul doi e reţeta de tort de ciocolată şi mentă a Ligiei Pop peste care am dat întâmplător pe facebook şi care este atât de simplu de făcut, că până şi un copil ar putea s-o facă. Singurul inconvenient e că dacă nu avem un mixer super performant trebuie să zdrobim nucile caju cu râşniţa de cafea sau de zahăr pudră ca să iasă compoziţia cremoasă.

(Să vă uitaţi la toate filmuleţele Ligiei, sunt foarte profesioniste, zici că te uiţi pe Travel and Living, nu pe youtube)

De ce v-am povestit toate astea azi, la cartea de miercuri? Pentru ca tocmai despre o carte vreau să vă vorbesc în continuare. Pe lista mea de viitoare achiziţii, printre cărţi de călătorii, romane nou-apărute, cartea de bucate a lui Teo şi ghiduri despre educaţia copilului se află  şi cartea Ligiei Pop, Reţete vegane fără foc, o carte cu 54 de reţete vegane fără foc, sănătoase şi, mai presus de orice, extrem de impresionante din punct de vedere vizual, reţete perfecte pentru a impresiona şi pe vegetarianul cel mai cel şi pe vedeta cea mai cea. Priviţi numai coperta şi deja o să vă apuce poftele 🙂

Cartea nu este foarte scumpă (30 lei cu o grafică impecabilă) şi poate fi comandată de pe site de la Ligia. Singurul inconvenient e că, pentru omul de rând, ingredientele sunt cam scumpe, dar eu zic că pentru cei care nu sunt vegetarieni/vegani în viaţa de zi cu zi, o reţetă deosebită din când în când (mai ales dacă sunteţi dintre ghinioniştii cărora mereu le pică ziua de naştere în post) merită toată investiţia. Ingrediente vegane găsiţi pe diverse site-uri, dintre care menţionez Casa Rawz pentru că pe acesta îl cunosc cel mai bine. Ei au şi magazin în Bucureşti, undeva pe lângă Tineretului (găsiţi harta şi adresa exactă pe site).

După ce îmi iau cartea facem un nou episod din seria Buca(r)te şi vă prezint o reţetă de acolo făcută după puterile mele. Dacă aţi cumpărat deja cartea, vă aştept cu păreri. De asemenea, sunt curioasă dacă aţi încerca astfel de reţete, nu neapărat ca şi stil de viaţă permanent, ci ocazional pentru a le testa gustul sau pentru a servi celorlalţi ceva delicios în post.

Si pentru curiozitatea mea personală, voi ce aţi găti dacă aţi fi invitaţi la Cireaşa de pe tort?

0 Replies to “Cartea de miercuri – Reţete vegane fără foc, Ligia Pop”

  1. […] Cartea de miercuri – Reţete vegane fără foc Wed Feb 09, 2011 12:23 pm De fiecare dată când mă uit la emisiunea Cireaşa de pe tort (sigur o ştiţi, măcar din auzite) şi văd cât de neinspirate sunt (pseudo)vedetele când gătesc, mă gândesc şi eu ce aş găti dacă aş fi invitată la emisiune. Fac zeci de meniuri în minte, cât mai variate şi care să placă tuturor, inclusiv […] […]

  2. howdy! pe fetele astea le citesc de foarte multa vreme (stiu, sunt ditamai troller-ita:), pe cine nu citesc eu?!?) si chiar am incercat si eu vreo 2 retete raw. n-am fost din cale-afara de impresionata dar, drept sa-ti spun, numai la gandul ca ingredientele sunt in stare cat mai naturala te bucuri mai mult de ce-ti iese. atata doar ca nu e tocmai ieftin sa fii si “omnivor” si raw. ori una, ori alta, ca te costa siropul de artar sau de agave de te-ndoaie. cred sincer ca daca treci pe o dieta eminamente vegan/vegetarian-raw iesi mai ieftin, dar trecerea ar fi al dracului de grea. cate esente trebuie sa ai in casa, cate unturi, feluri de fructe si de boabe (linte, naut, fasole etc.), greu, tata, greu. dar nu imposibil!
    bafta la bucatareala sanatoasa!

  3. sunt dusa cu vaca, nici macar nu ti-am raspuns la intrebare. eu as face in felul urmator: aperitiv: un amuse-bouche mai deosebit, gen rulada de curcan cu mar copt si piure de castane (nu mai stiu cum se face, am vazut pe la TV, cred ca mi-ar placea), cred ca as incerca la felul principal ceva cu carne de vita (mie cel mai mult imi place carnea de vita), poate beef bourguignon-ul ala al Juliei Child sau lasagna vegetariana cu spanac, sos Bechamel si parmezan; iar ca desert categoric o chestie care mi-a ramas demult in cap si anume o reteta frantuzeasca pe nume Chocolat coulant; hmmm, sau poate pur si simplu cornulete de casa servite cu Lemon Curd (de-asta am facut). si un vin buuuun. cam greu meniul meu, dar servesc portii mici, ca-s zgarcita:D sa nu ti se para ca-s simandicoasa cu retele astea, pur si simplu mi-ar placea sa incerc “altceva”, sunt o mare gurmanda (si-n consecinta si o grasunica) si pt mine bucataria e, oricum, o arta.

    1. Renata, exact ce ziceam si eu in postare: vedetele alea cu toate posibilitatile gatesc porcarii si noi, femeile obisnuite, am gati numai specialitati. Am googalit chocolate coulant-ul ala, arata demential 🙂 Daca participam la emisiune, sper sa nu ne nimerim in aceeasi serie, ca sa castigam amandoua placuta de cea mai buna gazda 😀

  4. Draga mea Laura,

    Iti multumesc din suflet pentru toate cuvintele frumoase la adresa show-ului Ligia’s Kitchen, cat si despre cartea mea. Mentionai ca este greu sa ai o alimentatie preponderent raw si ca trebuie sa fii mereu dotat. Si daca gatesti obisnuit tot trebuie sa fii dotat, sa ai in casa orez, faina, malai, uleiuri si alte cele. Imagineaza-ti ca toate acestea pot fi inlocuite in parte si cu ingrediente raw care chiar daca sunt scumpe, sunt si economicoase. Ne putem intinde si la ingrediente exotice, dar nu cred ca e necesar.

    Sa-ti dau exemplu ce am eu la indemana in bucatarie. Radacionase (gulii, ridichi negre, pastarnac, telina, patrunjel, morcovi) si fructe (mere foarte multe), vlastari si sprouts zilnic, am hrisca, grau si alte cereale, migdale/caju/nuci mereu, seminte pentru incoltit diverse care la randul lor sunt economicoase fiindca se dubleaza/tripleaza in cantitate dupa inmuiere, uleiuri presate la rece, legume si fructe pe care mi le-am uscat pe parcusul verii si toamnei, unt de migdale pe care mi-l pot face singura, carob/cacao, miere fiindca o folosesc ca indulcitor, si ceva urme de curmale/prune uscate dar nu foarte multe, esente naturale de vanilie si rom, usturoi la greu si alte mix-uri de condimente fara MSG sau care mi le-am facut, sare himalaya si cam atat.

    Numai sa-ti dau un exemplu, din 300 g migdale/nuci fac odata un lapte, aproximativ 2 l care tine doua zile in frigider, pulpa n-o arunc ci o folosesc la o painica sau un blat de tort, sau baza pentru batoane de cereale, si din jumatate de litru de lapte la care adaug un pumn, doua de fructe, mai pot face si o inghetata. Vezi, e atat de simplu.

    Iti doresc numai bine si iti multumesc inca odata.
    Ligia

    1. Ligia, multumim pentru completari si explicatii. Intr-adevar, cred ca mai greu e sa te pornesti, dupa aceea totul devine natural si intr-adevar, ingredientele obisnuite sunt inlocuite treptat cu cele raw.

  5. Si nimeni nu spune ca trebuie sa renuntam la mancarea gatita. Important e sa incercam sa avem cel putin o masa pe zi mai naturala, si dupa aceea vom fi uimiti deoarece corpul nostru va cere mai mult.

    1. Asa este, eu incerc, cel putin o data pe zi (fie pranz, fie gustare, fie mic dejun) sa consum salate proaspete, fructe, in general ingrediente cat mai naturale, pentru ca am nevoie de multa energie si de un tonus bun pentru a face fata provocarilor unei zile de munca. Si la birou am in permanenta fructe pe care le amestec in salate, cereale si ingrediente de salata. Dar sunt printre putinii norocosi care au frigider si spatiu pentru prepararea mancarii la serviciu.

  6. Fiindca mi-a palcut tare de tot ce ai scris, tre sa ma lau aici cu marele concurs Cireasa de pe tort din bucataria mea… acuma e un avantaj ca cei doi copii ai mei mai mari au deja 12 si 10 ani, asa ca au gatit ei, la concurs cu tatal lor, eu nu am mai intrat in concurs… au fost trei seri de week-end in care ne-am delectat cu ce au pregatit ei, cu muzica pregatita de ei ca atmosfera… e o idee foarte buna pentru familiile cu copii mai marisori, sau doar ca idee de distractie intre cateva familii de prieteni.
    Tre sa mai zic ca eu pe Ligia Pop o admir mai ales pentru creatiile ei quilling, si pentru faptul ca a reusit ceva ce si eu imi doresc de multisor, o expozitie de quilling in Romania!

    1. Diana, mi se pare absolut minunata ideea ta cu “Cireasa de pe tort” din familie. Bravo, sper sa faca muuuuuuuuuulte mamici ca tine, e o idee grozava sa implici copiii in bucatarie.

  7. tre sa recunosc ca ideea a fost a sotului meu…

    1. Eu sunt curioasă ce ţi-au gătit, ne spui?

  8. cum sa nu! primul a fost theo, care in iunie va implini 12 ani. el ne-a pregatit o salata de cruditati, cu reteta soacrei mele, si a folosit tot felul de ingrediente super extra de-ale bunicii, printre care si cateva picaturi de “kambutha” ceva de genul asta, o ciuperca ce creste in ceai. la desert a facut budinca de vanilie decorata cu samburi de rodii. fiecare dintre ei a avut un buget pe care nu au avut voie sa il depaseasca, parca 30 lei a fost suma maxima, pentru a gati pentru toti 5.
    Patricia are 10 ani, ea a pregatit cartofi frantuzesti si salata de fructe, iar Paul a pregatit tochitura moldoveneasca si al desert… nu mai stiu. toata faza a fost prin octombrie. castigatoare a fost patricia, mai ales pentru aranjarea mesei si atmosfera la care s-a straduit puternic, ca de mancare nu ne-am putut plange la niciunul, au fost superbune!

  9. […] Rin Grand Hotel, în Bucureşti. Eu mi-aş dori foarte mult să ajung pentru că vreau să cumpăr cartea Ligiei şi o soluţie de scos petele şi un înălbitor ecologic de la Nuci de săpun, dar nu ştiu dacă […]

  10. Super tare ideea cu cireasa in familie. Am adaptat ideea si i-am propus domnisoarei mele de 14 ani sa gateasca pentru colegii/prietenii ei si i-a super placut. Multumim de pont.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.