Instrumente muzicale din reciclaje

N-am mai publicat de mult o idee de activitate de realizat cu copiii şi acuşica încep activităţile de Paşte, dar între timp ce spuneţi de ceva amuzant şi rapid de făcut care să-i încânte pe cei mici?

Copiii adoră zgomotul. Cred că e o afirmaţie dovedită ştiinţific. Orice lucruşor, oricât de mic, devine o potenţială sursă de zgomot, uneori spre disperarea, alteori spre încântarea părinţilor. Mai mult decât orice, le place să zdrăngăne, să bocăne, să izbească, să trântească, să zornăie, să tropăie, să facă orice pentru a zdruncina pacea din jur. Dacă tot sunt atât de pasionaţi de zgomot, de ce să nu creaţi împreună surse mai armonioase de zgomot? Nu cred că există copil să nu aibă un instrument muzical de jucărie, dar ce-ar fi, în loc să le cumpăraţi, să creaţi unele împreună cu copilul? Joaca şi plăcerea vor fi cu atât mai mari, mai ales că se fac extrem de uşor.

M-am inspirat de pe un site deosebit care se numeşte Mini Eco unde sunt o mulţime de idei deosebite pentru copii din materiale care se găsesc la îndemâna oricui.

Pentru chitară aveţi nevoie de o cutie solidă de carton (cei de la Nemira au nişte cutii perfecte pentru asta, aşa că dacă aţi comandat vreodată cărţi de la ei, ar trebui să aveţi o cutie potrivită), un dreptunghi de carton suplimentar, nişte lipici, şase elastice subţiri (din acelea pentru bani), 12 piuneze „crăcănate” (split pins în engleză, vedeţi în poza de mai jos cum arată) şi un cutter foarte bun. Se taie un cerc în capacul cutiei. Dreptunghiul de carton se îndoaie ca în imagine şi se lipeşte pe capacul cutiei, mai sus de cercul decupat. Elasticele se taie şi se întind dintr-o parte în alta a cutiei, peste puntea făcută din carton şi se fixează cu piunezele. Faceţi câte un nod la elastice ca să rămână bine fixate în piuneze. Pentru notele mai înalte, elasticele trebuie întinse cât mai tare şi pentru notele mai joase, trebuie întinse mai puţin. Veţi fi surprinşi de cât de muzicală este această chitară improvizată.

Pentru tobe aveţi nevoie de cutii de conserve, baloane, elastice pentru bani. Când desfaceţi conservele, aveţi grijă să îndepărtaţi bine marginea tăioasă. Le spălaţi şi le lăsaţi să se usuce bine. Tăiaţi gura baloanelor şi fixaţi-le pe gura conservelor. Prindeţi cu elastice. Cu cât mai bine sunt întinse baloanele, cu atât sunetul e mai bun. Alternativ, puteţi pune boabe de orez în cutii pentru a le folosi pe post de maracas.

Pentru instrumentul cu clopoţei aveţi nevoie de un sul de carton de la folie de plastic sau folie de aluminiu (de la hârtie igienică sau şervete de bucătărie este prea subţire), clopoţei, aţă de croşetat şi ac gros. Prindeţi clopoţeii în partea de sus a tubului ajutându-vă de aţă şi ac. Cu cât mai mulţi clopoţei, cu atât e mai mare distracţia. Clopoţeii se găsesc de cumpărat în magazinele de hobby, eu i-am reciclat pe ai mei de pe nişte coarne de ren rămase de la Crăciun.

 

 

16 Comment

 1. Foarte dragute instrumentele tale! Exact cu asta ne-am delectat si noi saptamana trecuta, noi am mai avut o trompetica!

 2. C. Nicoleta says: Reply

  Ce idei minunate! tobele le voi face si eu pentru Diana, mai ales ca se strang mereu cutii de lapte praf si nu stiam ce intrebuintare sa le dau. Merci!

 3. imi plac la nebunie sugestiile tale :D, mersi frumos pentru ele si pentru adresa site-ului – e exact pe gustul meu.:)

  cand am citit de cutii de conserve, m-a dus gandul la cele de la porumbul Bonduelle. se scoate capacul foarte usor si ramane o margine regulata. nu-mi amintesc exact daca e taioasa sau nu.

  ideea cu clopoteii imi place cel mai mult.:D

  1. Laura Frunza says: Reply

   Luckyrock, ramane marginea taioasa, o conserva de Bonduelle am folosit si eu, dar se poate indoi in interior cu un patent. Nu-i asa ca acel castel din cutii de cereale e magnific? 🙂

   1. da, e foarte frumos si sunt multe idei faine acolo pe site. sa le tot incerci.:)

 4. nicoleta says: Reply

  super idei, trebuie sa incercam chitara, Denisa a avut o perioada in care se credea o mare chitarista

  1. Laura Frunza says: Reply

   Da, si eu tot de acolo am pornit. Eliza a inceput sa-mi ceara o chitara si efectiv n-am vrut sa dau banii pe o porcarie de plastic fata de care sa-si piarda interesul in cateva zile, asa ca am improvizat chitara asta de care e super incantata.

 5. Foarte interesant, multumim pentru idei si modele!

 6. renata says: Reply

  ce frumos ti-au iesit! noi suntem inca in stadiul in care am descoperit un fluier (sa nu, i repeat, sa NU cumperi vreun fluier vreodata) nu-ti vei mai auzi gandurile:) si mai batem pe alocuri cu betele de la tambal in ligheane, cutii de tabla de la panettone, lada frigorifica, diverse. dar bune idei, oricum!

 7. Nedeia says: Reply

  foarte amuzante :)) fie-mea e prea mica pentr uasa complexitati, la noi inca mai functioneaza manerul de plastic de la tarc lovit de perete sau de marginea patului 🙂

 8. O alta idee de activitati practice pentru cei mai marisori (fii-mea are aproape 6 ani) ar fi sa cumparati niste figurine din ceramica pe care le puteti picta impreuna acasa. Se pot cumpara on line, stiu si o firma care se ocupa cu asta (nu stiu daca pot spune aici adresa), dar au un succes imens. Iar daca pensulele sunt prea mari in mainile celor mici, incercati cu vopsea pentru pictat cu degetele. Se face un pic mai multa mizerie, dar distractia e pe cinste.

  1. Laura Frunza says: Reply

   Ioana, desigur ca poti lasa link, doar nu e reclama, ci o sugestie de activitate pe care parintii o pot face impreuna cu copiii si astea sunt mereu binevenite.

 9. Uite si linkul catre cei de la Adrika: http://figurinedecolorat.blogspot.com/

  Sper sa va fie de folos.

 10. Nora Isabelle Spiridon 11 ani says: Reply

  Eu am incercat aceste idei la scoala si am luat 10. Recomand aceste instrumente tuturor copiilor nu numai ca sunt de nota 10, si pentru ca sunt distractive si educative. 😀 🙂 😀

  1. Laura Frunza says: Reply

   Multumesc, Nora!

 11. IzzyePuffle says: Reply

  dragutze idei! 😀 😀 😀

Leave a Reply