Trainingul părinţilor eficace 2

Ce-am învăţat
Copilul este mai mult decât o sumă de comportamente. Trebuie să îl acceptăm aşa cum este şi atunci el va reacţiona în mod pozitiv, conform aşteptărilor noastre. De exemplu, trebuie să îi arătăm că îl acceptăm (atenţie, nu vorbim despre iubire) şi dacă ia note mici, şi dacă nu răspunde la salut şi dacă nu mănâncă la masă cu furculiţa şi daca nu împarte jucăriile etc şi atunci când se va simţi acceptat el va începe să ia note mai mari sau să răspundă la salut.
Atunci când copilul are o problemă şi vine la noi să ne-o împărtăşească trebuie să folosim următoarele aptitudini de sprijin: ascultarea pasivă (ascultăm pur şi simplu), tăcerea (!), aprobarea (îhî, da, ai dreptate, ce neplăcut), invitaţia la discuţie (eu sunt aici să te ascult dacă vrei să vorbeşti) şi ascultarea activă, care, la rândul ei e compusă din patru factori: implicarea, perceperea faptelor şi a sentimentelor (eşti supărat pentru că sora ta ţi-a luat jucăria), feedback că aţi înţeles ce spune (deci ce vrei să spui este că te simţi insuficient pregătit pentru examen) şi exprimarea empatiei şi a acceptării (înţeleg, sunt alături de tine).

Pentru cei care ajung pentru prima oară pe această pagină, găsiţi aici prima parte a acestui material.

Save

1 Comment

  1. wow Laura chiar aceasta carte o citesc si eu…am deja vreo 300 de pagini citite:)..imi place foarte mult si mi-ar fi placut sa fi dat de ea mai demult..dar e bine si asa…ai dreptate chiar o citesc pe nerasuflate:)
    pe mine ma ajuta t, mai ales la organizarea meselor, acum tot timpul ma uit sa vad cum pot pastra anumite legume sau fructe, fara sa le arunc …ce ma bucur ca citesti si ti caretea aceasta..poate mai povestim despre pareri , impresii
    am aflat tot aici ca Omega 3 nu se afla in cantitatile cele mai mari neaparat in peste, ulei de peste asa cum credeam (si eu una eram tare ingrijorata ca nu-i dau lui Cristian peste pt ca nu gasesc proaspat si congelat nu ma risc) ..ea recomandand semintele de in

    o zi faina

Leave a Reply