Trainingul părinţilor eficace 5

Ce-am învăţat

Mesajele de confruntare sunt eficiente dacă copilul le înţelege. Exemplu: sunt foarte supărată că ai lăsat jucăriile pe patul meu pentru că acum nu am unde să mă culc. Dacă îşi strânge jucăriile, felicitări, dacă vă întoarce spatele şi pleacă înseamnă că el nu a înţeles mesajul de confruntare. Când copilul ne dă “ignore” folosim ascultarea activă. “Te enervează/te simţi atacat că te bat la cap cu strânsul jucăriilor”. Răspunsul copilului vă va da de înţeles dacă a priceput sau nu: “da, mereu mă baţi la cap cu chestia asta, nu văd care e problema, sunt doar câteva jucării.” Va trebui să continuaţi cu un alt mesaj de confruntare: “Şi totuşi eu nu mă pot băga în pat”. Răspunsul ideal ar trebui să fie “bine, le strâng”.

Când un mesaj de confruntare nu este înţeles, se continuă cu ascultare activă, apoi iar mesaj de confruntare, apoi iar ascultare activă până când copilul propune o soluţie care să fie convenabilă pentru ambele părţi. Discuţia încetează doar când sunteţi sigură că nevoia voastră încălcată a fost corect înţeleasă de copil şi soluţia propusă este uşor de acceptat.

La un copil mic, care nu înţelege relaţia cauză-efect, mesajul de confruntare vine şi cu soluţia în coadă: “Mă supăr când pui mâinile murdare pe rochia mea albă pentru că mă murdăresc şi trebuie să mă schimb, aşa că hai să ne spălăm pe mâini.” După ce copilul înţelege care este efectul unei anumite acţiuni, nu mai este cazul să propuneţi soluţii.

 

Save

4 Replies to “Trainingul părinţilor eficace 5”

  1. Astept cu interes si urmatoarele informatii despre cum sa fii un parinte eficace. Multumesc pentru ca ne impartasesti experientele tale din curs…foarte interesante toate observatiile tale.(link-ul catre stirile protv nu e activ, am incercat sa-i dau click si nu merge…sau e doar de informatie?:))pupam…

    1. Laura Frunza says: Reply

      Rely, nu e activ, asa e, inca mai lucrez la el, nu stiu cum sa-l pun sa fie activ 🙁

  2. Buna,

    daca imi permiti o intrebare: cine organizeaza aceste cursuri si unde? Ai putea sa imi dai mai multe detalii? Mi-a placut tare mult ceea ce ai scris aici si modul de abordare in ceea ce priveste copiii.

    Iti multumesc in avans!
    Carmen

    1. Laura Frunza says: Reply

      Buna, Carmen, daca citesti primul episod din serie aici, o sa afli toate detaliile care te intereseaza. Ca idee, cursurile sunt organizate de asociatia Parentime si se desfasoara in Bucuresti, la sediul SOS Satele Copiilor din Calea Floreasca (la 5 minute de statia de metrou Aurel Vlaicu). Cursul costa in jur de 1200 de lei dar se pot gasi solutii sa platesti si in rate (daca stai sa te gandesti, o sesiune costa un milion si ceva ceea ce nu e un capat de tara) si include caietul de curs si manualul de curs si in plus ai parte de un instructor absolut deosebit pe care eu o indragesc foarte mult.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.