Cartea de miercuri – Ora de copilărie

Începând de astăzi şi până pe 1 iunie o să vă prezint în fiecare miercuri o idee de cadou de 1 iunie pentru copiii voştri, dar nu o carte pur şi simplu, ci o carte care să îndemne la o activitate, care să o mijlocească sau care să ofere surse de inspiraţie copiilor. De asemenea, pe lângă cărţi voi mai sugera şi alte cadouri care se potrivesc cu cartea, şi per total voi încerca să rămânem într-un buget mic (să zicem 50 de lei), ca să nu cheltuim nejustificat sume mari de bani.

Încep seria cu cărţile Luciei Muntean, v-am mai vorbit de ele, dar azi vreau să vi le prezint pe cele trei pe care le avem noi.

Ghici, ghici ce voi desena aici 2 este o carte splendidă care învaţă copiii să deseneze cu linii şi forme simple cu ajutorul unor versuri amuzante. La finalul cărţii aveţi şi câteva pagini de desene inspirate din tangram (dacă vă uitaţi pe postul de desene animate Duck TV sigur aţi văzut acolo ce sunt) care îi ajută pe copii să treacă spre concepte grafice mai abstracte. Cartea costă 19.62 lei.

Jocurile Uite-aşa e cartea mea preferată pentru că îi pune pe copii să execute câteva exerciţii simple de gimnastică sub formă de joacă. “Combinând poezia cu puterea de comunicare a gesturilor, jocurile pe care le vei găsi între paginile acestei cărţi îi invită pe cei mici să înveţe şi să împărtăşească ceea ce au învăţat despre meserii, despre comportamentul apei în natură, despre dans şi despre multe alte teme interesante.” Cartea costă 21,8 lei.

Povestea vitaminelor este, în prezent, pe locul 1 (alături de trenuleţul Te-duc Te-aduc) în topul preferinţelor mele în materie de ilustraţii. Elizei îi place foarte mult să se uite prin ea şi, deşi nu are răbdare să asculte textul, mă pune să îi explic ce reprezintă fiecare imagine. Inovaţia constă în faptul că ilustraţiile nu sunt desenate ci sunt nişte fotografii ale unor scene miniaturale create de Oana Ispir cu foarte multă atenţie la detaliu. Personajele şi decorurile din lemn sunt minunate şi abia aşteaptă să fie descoperite de copii. Este o carte la care s-a depus o muncă enormă şi preţul de 19 lei mi se pare foarte mic pentru calitatea extraordinară pe care o are. Povestea îl urmărește pe Țepișor, fiul doctorului Arici, încercând să găsească răspunsul la întrebarea: ”A, B, C, D și E sunt litere sau vitamine?”.

Cărţile se pot cumpăra din librăriile Cărtureşti sau se pot comanda online şi transportul cu poşta română este gratuit, aşa că nu mai staţi pe gânduri. Două cărţi ar costa 40 de lei şi din cei 10 lei rămaşi îi puteţi lua copilului un bloc de desen şi o cutie de creioane colorate ca să exerseze desenele.

Între timp, dacă aveţi deja un mic desenator talentat acasă, puteţi participa la concursul “Cel mai mare mic artist” de pe blogul BB la bord. Premiile constau tocmai în cărţi de Lucia Muntean şi, mai ales, toate ilustraţiile trimise de participanţi vor fi păstrate într-o carte electronică alături de poezii de Lucia Muntean. Singurul meu regret e că Eliza e prea mică pentru a desena ca să apară şi ea acolo, dar cu siguranţă vor mai fi ocazii. Iată şi poezia mea preferată din cele publicate pentru concurs:

“Râde soarele-n grădină

Printre pomi și printre flori

Și împrăștie lumină

Peste-o lume de culori.

Gâzele sclipind în soare

Cu aripile-amândouă

Strâng din lujerii de floare

Bobul răcoros de rouă

Și cu el își spală fața

Și rochițele-nflorate,

Să le vadă dimineața

Bucuroase și curate.

– Știți de ce grădina toată

De serbare s-a gătit?

Că sub cerul fără pată

Întâi Iunie-a sosit!”

8 Comment

 1. nicoleta v says: Reply

  Cartile L.M sunt splendide, avem acasa primul numar al carti Ghici ce voi desena aici. Ma bucur de concursul cu desenul pentru ca Denisei ii place sa deseneze. Daca o sa avem timp ( tb. sa desenam pentru nazdravani, iar la sfarsitul lunii are expozitie impreuna cu Clubul Copiilor).Multumim pentru sugestii.

 2. M-am bucurat tare mult sa vad ca si voua va plac cartile Luciei Muntean si profit de ocazie sa iti multumesc, Laura, pentru recomandarea din final.

 3. nicoleta says: Reply

  Am ajuns acasa si am cautat cartea d-nei L.M., am editia IIdin Ghici,Ghici,Ghici ce voi desena aici.

 4. Super carticele. Am comandat si eu una pentru un baietel deosebit, maaare iubitor de carti inca de la cateva luni 🙂 Sper sa ii placa.

 5. mada says: Reply

  Poti sa-mi spui,te rog daca stii ceva despre lansarea primului volum din seria Lupii din Mercy Falls,Fior?Initial pe site-ul rao era trecuta data de 8 aprilie,nu a aparut atunci si de aproape 2 luni scrie tot in curs de publicare.Astazi cand am intrat pe site sa vad daca nu cumva apare la Bookfest nici macar nu l-am mai gasit.A disparut complet,nu e nici la in curs de publicare,nici la noutati,nici la casuta de facebook unde era promovat impreuna cu Darul 🙁 .Crezi ca e posibil sa apara la Bookfest?

  1. Laura Frunza says: Reply

   Mada, cei de la Rao au probleme cu drepturile de autor, asa ca, chiar daca au cartea deja scoasa din tipar, nu o vor da la vanzare pana nu sunt gata contractele. Am auzit un zvon ca va fi lansata la Bookfest dar nu-ti pot garanta suta la suta.

 6. […] in clubul nostru nu s-a mai scris demult despre cărţi. Însă aşa cum ni se aminteşte si aici, şi cărţile pot fi un excelent cadou pentru ziua de 1 iunie care se apropie. Şi ce frumos este […]

 7. […] Ora de copilărie Povestea gentuţei roşii Share this:FacebookLike this:LikeBe the first to like this post. […]

Leave a Reply