Maratonul de citit – concluzii şi recomandări

Acum câtva timp, site-ul Activităţi Copii a dat startul unui Maraton de citit care are scopul de a-i apropia pe copii (şi, deopotrivă, şi pe adulţi, alături de ei) de lectură. Maratonul a debutat cu un concurs de activităţi bazate pe cărţile citite la care am fost şi eu în juriu, aşa că am putut observa îndeaproape prestaţia concurenţilor. Pentru că în concurs au fost înscrise multe cărţi deosebite şi activităţi frumoase legate de ele, aş vrea să vă prezint câteva dintre acestea pentru a vă încuraja să duceţi lectura la alt nivel: povestea nu trebuie neapărat să se termine când închideţi cartea, ci poate continua printr-o activitate care să dezvolte îndemânarea sau imaginaţia şi care să stimuleze învăţarea anumitor concepte, dacă este cazul. Am ales cărţile care au intrat pe lista mea de cumpărături, tocmai pentru a recomanda ceea ce mie mi s-au părut a fi cărţi de calitate.

Cărţile cu Andreea de la editura Crişan: Andreea şi ajutorii de bucătari, Andreea şi lecţia de desen, Andreea – Surpriza, Andreea la şcoală pot fi punctul de pornire pentru o mulţime de activităţi interesante: puteţi găti alături de cei mici, puteţi exersa tehnici de pictură, vă puteţi juca de-a şcoala. Cărţile au o grafică minunată, s-au vândut până acum în optzeci de milioane de exemplare, iar seria numără până acum 53 de cărţi. Le găsiţi pe diverse librării online sau în librăriile obişnuite şi costă în jur de 13-14 lei bucata. Le-am trecut pe lista mea de cumpărături pentru că par foarte deosebite şi, cu siguranţă, Elizei i-ar plăcea.

Cărţile publicate de editura Cartea Copiilor sunt, cum ne-am obişnuit deja, minunate. Am avut în maraton Omida mâncăcioasă, De ce fac copiii crize de furie, Şcoala urşilor, Vrei să fii prietenul meu?, Winnie, melcuşorul cel grăbit, Poveşti cu prinţese. Puteţi face o mulţime de lucruri cu aceste cărţi, puteţi construi castele din cutii de pantofi, puteţi face picnicuri, puteţi exersa pictatul cu degeţelele şi colajul cu diverse materiale şi, în tot acest timp puteţi învăţa o mulţime de noţiuni şi concepte (repede, încet, furios, liniştit, prietenie, dragoste etc). Noi avem deja o parte din ele, însă Omida şi Şcoala urşilor, nu, de aceea le-am trecut aici.

Cărţile cu povestioare şi poezioare despre natură (Întâmplări din grădina mea – Ana Blandiana, Poezii – Elena Farago, Din lumea celor care nu cuvântă – Emil Gârleanu, 55 de poveşti cu animale, Legende şi povestiri cu albine) sunt tot atâtea prilejuri pentru ieşiri în natură, vizite la zoo, la adăposturile de câini şi căluţi, la stupine, la fermele care primesc musafiri, în parcurile şi pădurile în care există o faună bogată. Bineînţeles că puteţi face activităţi şi în casă (colaj, desen, pictură, origami etc) dar nimic nu se compară cu ieşirea în natură, orice ar însemna asta pentru voi în oraşul în care locuiţi. Tot aici puteţi încadra şi activităţile din grădină – plantat seminţe şi răsaduri şi observat cum cresc plantele (chiar şi în ghiveci, un bob de fasole va fi fascinant de urmărit pe parcursul evoluţiei de la un simplu mugur la o plantă cu flori şi apoi păstăi).

Culegerile cu povestiri religioase (Povestiri pentru copii dupa traditia ortodoxa, Filocalia pentru copii şi tineri, Poveşti cu îngeri pentru îngeraşi) sunt potrivite pentru copiii care au deschidere către lumea spirituală, puteţi picta icoane cu ei după modele pre-imprimate, puteţi vizita mănăstiri şi lăcaşuri de cult sau puteţi chiar construi o mică troiţă în curtea casei, aşa cum a făcut una dintre participante cu fiul ei.

Ne jucăm dar învăţăm istorie de Radu Popovici am comandat-o deja (în mai multe exemplare) pentru că e la ofertă – costă numai 3 lei, pe site. E o ocazie bună să le predăm copiilor istorie într-un mod amuzant. Pe vremuri erau multe cărţi pentru copii care îi învăţau istoria dar acum nu prea se mai găsesc, aşa că vă sfătuiesc să apelaţi tot la cele vechi pe care le mai găsiţi în anticariate.

Şi dacă tot veni vorba de cărţi vechi, mulţi părinţi au citit copiilor din cărţile de poveşti pe care le aveau ei când erau mici, multe cărţi de autori ruşi cum se publicau pe atunci, cu ilustraţii frumoase şi clare,  cu paginile mototolite pe la colţuri, dar, fără îndoială, cele mai frumoase cărţi din lume, fiind încărcate cu o istorie personală pe care nicio carte nouă, care miroase a cerneală şi nu a pagină îngălbenită, nu o are. Căutaţi prin anticariate cărţile vechi pentru copii şi recuperaţi candoarea copilăriei noastre. Şi, în plus, poate fi un mod nemaipomenit de a vă petrece timpul împreună cu copilul vostru, o vânătoare de comori scrise, chiar în agitaţia oraşului!

Aş vrea să mulţumesc, în mod special, librăriei online Libris, care ne-a sărit în ajutor şi ne-a oferit câte două cărticele pentru participanţii care n-au câştigat maratonul, dar au câştigat, în schimb, mult timp petrecut alături de copiii lor. Felicitări tuturor şi vă aşteptăm şi în toamnă, la următorul concurs de citit organizat de Activităţi Copii.

2 Replies to “Maratonul de citit – concluzii şi recomandări”

  1. ce rau imi pare ca mi-a scapat, abia astept sa fie urmatorul.

  2. m-ai facut foarte curioasa in legatura cu cartile cu Andreea, mie imi plac enorm cartile de la Editura Crisan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.