Fii o mamă informată – 1

Pentru că articolele mele de legislaţie erau deja vechi de trei ani şi legislaţia se tot schimbă de zici că e moda la Paris, am şters postările vechi şi am rugat-o pe sora şi colega mea, Mihaela Alexandrescu, Specialist Resurse Umane, să scrie unele noi. Miha s-a conformat, adăugând, desigur, o notă personală, aşa că iată-le, exact cum le-a scris ea. Astăzi, primul articol – despre drepturile şi obligaţiile gravidei şi mamei aşa cum reies din Ordonanţa de Urgenţă 96/2003 privind protecţia maternităţii la locul de muncă.

Oare câte dintre viitoarele şi actualele mame ştiu că există o ordonanţă de urgenţă privind protecţia maternităţii la locul de muncă? Şi câte dintre cele care ştiu de existenţa ei au răbdare să o citească pe îndelete, să-şi cunoască şi să-şi înţeleagă drepturile?

În primul rând, ce trebuie să ştie o viitoare mamă este că în ochii angajatorului devine însărcinată doar în momentul în care informează în scris acest lucru şi aduce şi o dovadă a stării ei, dovadă care constă într-o simplă adeverinţă obţinută într-una din vizitele ei la medicul ginecolog sau la medicul de familie.

Începând din acest moment, viitoarea mamă poate să-şi ia drepturile în primire. Acum ce trebuie ea să se informeze este care sunt aceste drepturi de care beneficiază la locul de muncă.

Să o luăm cu începutul.

Viitoarea mamă beneficiază de următoarele drepturi:

– 16 ore libere pe lună în care îşi poate efectua consultaţiile prenatale, consultaţii care nu se pot desfăşura în timpul programului de lucru.

– dreptul de a nu efectua lucru de noapte

– dreptul de a nu lucra în locuri insalubre

– dreptul de a fi transferată pe un alt post dacă cel actual îi afectează starea sau, dacă acest lucru nu este posibil, dreptul la concediu de risc maternal care poate avea o durată de până la 120 de zile (fracţionat sau integral), acordat, după evaluarea stării de sănătate a mămicii şi a copilului, de medicul de familie sau de medicul specialist.

– dreptul la 126 de zile de concediu de sarcină şi lăuzie (cu obligativitatea ca minim 42 din aceste zile să fie luate după naşterea copilului).

– dreptul de a nu-şi pierde locul de muncă în niciuna dintre aceste situaţii.

Proaspăta mamă beneficiază de următoarele drepturi:

– dreptul de a rămâne în concediu de creştere şi îngrijire copil în vârstă de până la 1 an, 2 ani sau 3 ani (pentru copilul cu handicap) fără ca acest lucru să-i afecteze locul de muncă deţinut.

– dreptul de a-şi relua activitatea în orice moment în acest interval şi după terminarea lui.

– dreptul la două ore libere pe zi pentru alăptarea copilului până când acesta împlineşte un an

– dreptul la concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav.

Insist acum pe un drept pe care multe dintre proaspetele mame revenite la serviciu nu-l cunosc: acela de a-şi relua activitatea pe acelaşi post sau, dacă acest lucru nu este posibil, de a i se asigura un loc de muncă în cadrul unităţii conform pregătirii profesionale. Angajatorul are obligaţia să-i asigure mamei locul de muncă pentru minim 6 luni de la data revenirii. Am observat că multe mame se plâng că la întoarcere nu şi-au mai găsit postul şi au fost invitate mai direct sau mai indirect să-şi găsească un alt loc de muncă în cel mai scurt timp. Şi tot multe dintre ele lasă capul în jos şi renunţă cu acordul părţilor la un loc de muncă unde fie sunt presate să semneze o cerere de încetare fie sunt aşa persecutate timp de şase luni încât se lasă bătute şi pleacă înainte de termen.

Pentru că nici un drept nu vine fără obligaţii, viitoarea şi proaspăta mamă trebuie să respecte şi ea câteva lucruri. De fapt sunt mai mult obligaţii reieşite din bunul simţ al fiecăruia şi anume: să nu iasă la shopping în cele 16 ore libere lunare şi chiar să le folosească pentru consultaţii, să nu-şi ia concedii maternale de risc false dacă sarcina nu presupune absolut nici un risc şi sunt în perfectă stare de funcţionare (ţin să precizez că maternitatea nu este o boală), obligaţia de a reveni la serviciu după expirarea concediului de creştere şi îngrijire copil sau de a anunţa din timp angajatorul cu privire la intenţiile sale.”

404 Comment

 1. Dana says: Reply

  buna ziua si va multumesc pentru aceste sfaturi, eu una fiind la prima sarcina si deci oarece neinformata…
  daca imi permiteti, as avea cateva intrebari pentru dvs.:
  firma la care lucrez se afla in procedura de faliment, iar pentru postul meu nu exista alta persoana care sa imi preia atributiile atunci cand doresc sa imi iau liber. acest lucru dar si faptul ca sunt o persoana cu prea bun simt ma face sa nu prea imi pot lua liber cand am nevoie si nu prea stiu cum sa procedez deoarece sunt cazuri cand chiar am voie de liber. eu pot fi constransa sa lucrez atata timp cat sunt in medical spre exemplu?

  o alta intrebare (desi e cam devreme) este in ceea ce priveste concediu de crestere copil: din ceea ce auzisem la televizor, trebuie sa alegi perioada acestui concediu, fie un an cu 85% din media ultimelor 12 luni lucrate, fie 2 ani cu o indemnizatie de 600 lei. E corect ceea ce s-a spus? Dar daca eu, dupa expirarea acelui an nu mai am unde sa ma intorc, tinand ca firma da faliment? Sau daca vreau sa ma intorc la munca inainte de un an, dar la alta firma unde mi-am gasit un post mai bun?Pierd acea suma acordata pentru intoarcerea inainte de un an?

  Poate sunt prea multe intrebari deodata, dar cred ca m-ati ajuta enorm daca imi puteti raspunde macar partial!

  Va multumesc anticipat,
  Dana

  1. Laura Frunza says: Reply

   Daca iti iei sau nu liberele permise de lege, e alegerea ta, nu e obligatoriu sa le iei, asa cum nu se intampla nimic daca nu le iei. Nu ai voie sa lucrezi in concediul medical, este ilegal si poti plati amenda. Intr-adevar poti alege intre cele doua variante de concediu de crestere si ingrijire copil, in functie de ceea ce te avantajeaza pe tine. Daca firma da faliment, ai posibilitatea de a intra in somaj dupa ce revii din CIC, daca ai suficient stagiu de cotizare. Daca vrei sa te intorci la alta firma, poti lua in continuare acel stimulent, nu are importanta la ce firma te intorci, in lege se mentioneaza ca te intorci la serviciu, nu conteaza ce serviciu.

 2. Raluca says: Reply

  Foarte bun articolul, puncteaza exact ce e important. Stiam si de dreptul la program de 6 ore (in loc de 8 ore) in ambele situatii, adica:
  -daca esti gravida (am avut recomandare de la medicul de familie si din luna a 7-a am beneficiat de acest drept), singura conditie este sa fie de acord si angajatorul;
  -daca te intorci la serviciu inainte de a implini copilul 2 ani (la mine nu este cazul inca, insa stiu colege care au beneficiat de acest lucru). Chiar au stabilit de comun acord cu angajatorul sa comaseze orele libere intr-o zi libera direct (respectiv vinerea);

  Este foarte important sa ne cunoastem drepturile in astfel de situatii si sunt socata cand aud de cazuri in care s-au produs abuzurile de care se pomeneste si in articol.

 3. Anca says: Reply

  E o idee foarte buna sa adunati toate aceste informații aduse la zi intr-un singur loc, dar e posibil sa se fi strecurat o mica eroare. Asa cum am citit si ras-citit eu ordonanța 111, valabilă pentru copiii născuți din 2011, nu mai exista obligativitatea rezervarii postului DECÂT pentru mamele care aleg sa stea in concediu doar un an in loc de doi. La fel si perioada de gratie de 6 luni. Din câte știu, nu a trecut inca de Camera Deputatilor sa se fi schimbat ceva, asa ca se aplica in forma iesita din guvern. E un detaliu pentru care ar trebui sa ne facem auzite, zic eu, daca tot subiectul drepturilor e de interes.

  1. Laura Frunza says: Reply

   Anca, o sa o citesc si eu cu atentie, insa avocatul pe care l-a consultat o prietena de-a mea aflata in situatia asta i-a spus ca inca se aplica Ordonanta 96. Verific si revin cu corectii daca e cazul.

 4. ce frumos din partea Mihaelei.:D
  foarte bun articolul, bravo!

 5. iuliali says: Reply

  Buna, am si eu o intrebare legata de posibilitatea mea de a primi indemnizatie pt cresterea copilului.
  Am fost angajata timp de un an la acelasi angajator, contracte de cate 3si 6 luni, fara intrerupere.Acum mi s-a prelungit contractul de munca pe inca 3 luni, dar m-au trecut pe alt angajator(politica firmei), iar eu sunt insarcitanata in 2 luni, deci voi fi luna a 5-a la exp contractului.Care sunt sansele mele daca nu mi se mai prelungeste si noul contract?

  1. Laura Frunza says: Reply

   Trebuie sa depui pentru somaj la expirarea contractului daca vrei sa iei indemnizatie, sau sa te angajezi in alta parte, altfel nu ai cum.

 6. iuliali says: Reply

  Multumesc mult pt raspuns.Dar…..legat de somaj…se acorda si in cazul in care expira un contract de munca?…adica nu trebuie sa fiu data afara sau …ceva de genul?

  1. Laura Frunza says: Reply

   Da, se acorda. Citeste aici, articolul 17.

 7. Dana says: Reply

  revin cu o intrebare:
  daca eu ma aflu in concediu medical si firmei i s-a pronuntat falimentul, cine imi plateste mie medicalul??
  Stiam ca este un fond de garantare ce poate fi accesat, dar cine incepe demersurile, eu sau firma?

  1. Laura Frunza says: Reply

   Dana, sincera sa fiu, nu stiu. Nu te-au informat de la firma? De obicei stiu ca se ocupa direct Casa de Asigurari, dar trebuie sa afli sigur. Suna la ei si intreaba.

 8. Dana says: Reply

  Am mai intrebat in stanga si in dreapta, oricum, stai linistita ca nu e o problema. Legea spune ca daca exista un medical initiat inainte de inceperea procedurii de faliment, medicalul va fi platit de Casa de Asigurari de Sanatate. Pana atunci, angajatorul, prin administratorul judicar/lichidator e obligat sa imi plateasca medicalul.

  Problemuta mea era ca mie prenatalul nu mi-l poate da decat incepand cu ianuarie – si aici ramane la latitudinea mea si a medicului in privinta datei -fie las exact 42 de zile de la data posibila a nasterii fie las mai mult in caz ca bebe vine mai tarziu – in timp ce sentinta din cate am inteles se va pronunta cu data de 10 ianuarie. Deci s-ar putea sa am ghinionul sa nu se poata emite prenatalul inainte de data pronuntarii, ca sa fie medicalul de prenatal in vigoare si sa mi-l plateasca Casa de Sanatate.

  Oricum, inca datele concrete in ceea ce priveste starea de faliment nu le am, de abia azi a fost o intalnire la Tribunal. Voi intreba in orice caz pe administratorul judicar, respectiv pe lichidator la momentul respectiv.

  La sfaturile voastre, mi-am anuntat angajatorul in scris si mi-am luat si liberele promise, mai ales ca nici sarcina nu e fara de probleme.

  Va multumesc din inima!

 9. Ana says: Reply

  Buna ziua,

  In prezent ma aflu in CIC, urmand sa incep serviciul pe data de 04.01.2013, avand in vedere ca, am avut unele probleme la locul de munca, nu doresc sa ma intorc acolo, de aceea mi-am cautat un alt job si am primit un raspuns afirmativ, pe data de 05.03.2012 urmand sa semnez contractul.
  Intrebarea mea este, cum procedez cu vechea firma, si cu ITM-ul, trebuie sa anunt eu fortele de munca? sau instiintez doar firma si aceasta se ocupa mai departe?
  Va multumesc anticipat!

  1. Laura Frunza says: Reply

   Buna, Ana, imi cer scuze ca raspund asa de tarziu. Trebuie sa notifici vechea firma pentru a-ti inchide contractul de munca si abia apoi te duci la noua firma.

   1. buna ZIUA,AM INTRAT DE CURAND IN SOMAJ PE 12.12.2016 SI AM 12LUNI DE SOMAJ, DAR AM AFLAT CA SUNT INSARCINATA INTR O LUNA CE ESTE DE FACUT , SA POT SI EU SA IAU INDEMNIZATIA LA BEBE CE ACTE IMI TREBUIE SI DEUNDE VA ROG ASTEPT RASP .

 10. claudia says: Reply

  Buna ziua,am si o intrebare:daca raman insarcinata cand sunt in somaj mai beneficiez de indemnizatia de crestere copil?si cat va fi aceasta?mentionez ca am 4 ani in campul muncii. Multumesc!

  1. Laura Frunza says: Reply

   Beneficiezi de indemnizatie doar daca nasti cat timp esti in somaj. Indemnizatia va fi 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni sau 600 de lei, in functie de durata concediului de crestere copil pe care o vei alege.

 11. Costinela says: Reply

  Buna ziua

  , Momentan sunt in concediu maternal,urmand sa incep serviciul pe 21.08.2012. In luna martie am facut o vizita la serviciu pentru a-mi saluta colegii si patronul intrebandu-l totodata daca ma pot intoarce la munca dupa terminarea concediului maternal.Raspunsul lui a fost: momentan firma nu are vanzari si in momentul de fata raspunsul meu este NU,precizez ca in locul meu nu a fost nimeni angajat, colega mea a preluat si responsabilitatea pe care o aveam eu.As dori sa stiu daca pot fi data afara sau sunt obligati sa ma primeasca inapoi, iar daca da, daca poate sa-mi elibereze actele necesare pentru a intra in somaj

  Va multumesc!

 12. yoana_m says: Reply

  Buna!! Am si eu o intrebare:daca iau somaj si raman gravida in acest timp nu dispun de indemnizatie? chiar daca dupa ce se termina somajul cotizez la stat ca sa mi mearga vechimea?sau ce e de facut in cazul in care se termina somajul si eu sunt gravida?multumesc!!

  1. Laura Frunza says: Reply

   Daca se termina somajul si nu ai nascut, trebuie sa te angajezi, altfel nu vei avea vechimea necesara pentru a beneficia de indemnizatie. Nu ai cum cotiza separat, iti trebuie un contract de munca undeva.

 13. Georgia says: Reply

  Buna seara, eu am doi copii unul de 3 ani si unul de 1 an si 2 luni. Am optat pentru varianta de 1 an CCC. la un an m-am întors la servici dar ei nu vor sa mă primească in vechea locatie, ci in alta oraș pe același post. Asta înseamnă sa plec cu doi copii mici si sa ii despart de tata. Mi-m luat medical pana încerc sa imi găsesc un alt loc de munca. vreau sa știu de câte zile de medical pentru ingrijirea copilului pot sa beneficiez maxim pentru amândoi copii.
  Multumesc

 14. Buna Georgia, gaseste mai jos raspunsul la intrebarea ta:

  ” Durata de acordare a indemnizaţiei a concediului pentru ingrijire copil bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilită de medicul curant.”

  1. Laura Frunza says: Reply

   Multumesc pentru interventie, Miha!

 15. Georgia says: Reply

  Multumesc mult pentru promtitudine. Daca ma mai puteți ajuta cu o întrebare. Daca după 3 luni de C medic îngrijire copil bolnav vreau sa imi iau CCC fără plata deoarece copilul împlinește 2 ani in Octombrie 2013 mai pot??? Angajatorul poate sa refuze cererea de CCC fără plata?? Si la întoarcerea după 2 ani mai beneficiez de 6 luni in care nu pot sa ma concedieze?? Multumesc mult

 16. Rosu Daniela says: Reply

  Buna Laura,

  Multumesc pentru articol.
  Am si eu o problema. Acum o jumatate de ora m-a sunat angajatorul si au inceput amenintarile. Eu am optat pentru 2 ani concediu iar firma la care lucrez este Groupama – deci nu poate fi vorba de faliment. Te rog, vreau sa stiu ce sa fac? Nu am cu cine sa las copilul deci nu ma pot intoarce 🙁 In ce conditii (mai bine zis – tertipuri) pot fi data afara?

  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  Andra.

  1. Buna, Daniela,
   Cu ce te-a amenintat mai exact angajatorul? Ca daca nu te intorci, te da afara?

 17. mihaela says: Reply

  Am si eu o intrebare daca ma poti ajuta .Am lucrat ca cadru didactic pana pe data de 31 august 2012 avand o vechime de 9ani .Am depus actele de somaj in septembrie si am intrat in somaj cu data de10 octombrie,iar in luna decembrie am aflat ca sunt insarcinata am fost la medic mi-a confirmat ca sunt insarcinata intr-o luna adica cu luna noiembrie .Pot benificia de indemnizatie .Mentionez faptul ca am fost internata in spital si mi-a dat concediu 22de zile iar acum in februarie ma voi interna din nou si imi va da iar 22 de zile de concediu

 18. anonim says: Reply

  Buna ziua.am si eu o intrebare..daca eu nu beneficiez de acest venit de 2ani,si sotul meu face 12 luni dupa 2 luni ce nasc eu .putem beneficia de acest ajutor?astept raspuns
  Multumesc

  1. Conform legii, stagiul de cotizare trebuie realizat inainte de nasterea copilului. Mergi si intreaba la Directia de Asistenta Sociala de care apartii pentru mai multe detalii.

 19. mihaela popescu says: Reply

  buna ziua. as avea si eu o intrebare… in data de 18 august 2012 am terminat concediul de crestere a copilului (2 ani), angajatorul la care am lucrat inainte de intrarea in cic m-a reangajat in data de 18 august 2012, deci in data de 18 febr 2013 am 6 luni lucrate dupa cic…intrebarea mea este : pot beneficia de somaj? daca da, ce conditii trebuie indeplinite si cum se procedeaza?
  multumesc

  1. Ca sa beneficiezi de somaj trebuie sa fii restructurata de la fostul loc de munca. Nu poti sa-ti dai demisia si sa intri in somaj. In principiu, ai avea stagiu de cotizare, dar acesta depinde si de vechimea totala in munca. Du-te la Fortele de Munca si intreaba acolo toate detaliile.

   1. mihaela popescu says: Reply

    multumesc pentru raspuns. vechimea totala in munca anterioara concediului de crestere a copilului este de 4 ani (fara intrerupere pe caretea de munca). ce ma interesa pe mine cel mai mult este daca prin desfiintarea locului de munca pot beneficia de somaj si daca concediul de crestere a copilului este considerat ca vechime pe cartea de munca, sau daca in perioada de 2 ani am figurat ca angajata a firmei (mentionez ca in cei doi ani am primit prime de craciun si pasti de la firma). si inca ceva desfiintarea locului de munca este singura varianta pt a beneficia de somaj?
    multumesc.

 20. loredana says: Reply

  buna ziua as avea si eu o intrebare in data de 20 feb 2013 ar trebui sa ma intorc la servici dar nu pot,as vrea sa stiu daca nu ma intorc pierd cei 2 ani din cartea de munca in care am stat acasa pt cresterea copilului?
  va multumesc

  1. Faptul ca te intorci sau nu la serviciu nu are nicio legatura cu vechimea ta. Va trebui sa te duci oricum la firma, ca sa iti rezolvi toate actele.

 21. claudia says: Reply

  Buna ziua,am si eu o intrebare.Am intrat in prenatal din 9 ian.si din 15ian. firma a intrat in insolventa.Firma tot ma amana cu plata concediului pt.ca nu au bani.As putea sa ma adresez la o institutie de stat(care o fi aceea)si sa imi plateasca statul direct mie si nu prin firma (avand in vedere situatia).Sau cum as putea sa primesc totusi acesti bani.
  Va multumesc!

  1. Claudia, nu cred ca te poti adresa statului sa te plateasca dar intra pe site-ul asta si intreaba un specialist de acolo: http://www.drepturile-gravidelor.ro

 22. Dana says: Reply

  Statul nu te poate plati, decat daca firma este in faliment si pe drum de inchidere. Firma este obligata sa iti plateasca concediul, urmand sa isi recupereze banii de la Casa de sanatate.
  Stiu ce vorbesc, firma era in insolventa cand am aflat ca sunt gravida. Am intrat in concediu, mi s-a platit pre si post natal, apoi cu concediile mele medicale si-au recuperat banii.
  Ei nu vor sa iti plateasca pentru ca recuperarea banilor dureaza foarte mult de la oras la oras, iar de multe ori pentru firmele cu datorii statul mai cere compensare asa ca raman cu banii dati pe debitele restante, pe care ei, probabil nu i-ar plati daca ar avea de ales.
  Ameninta-i ca faci sesizare la ITM ca nu ti se respecta drepturile si vezi ce si cum.

 23. Dana says: Reply

  Inca o chestie: conform legii 85 a insolventei, angajatii au prioritate la plata datoriilor. Daca firma este in insolventa, i se va desemna un administrator judiciar (de obicei o firma) care va urmari activitatea firmei. Nu mai decide patronul cine si cum este platit, acest drept il are doar administratorul judiciar. Fa o adresa administratorului judiciar sau vorbeste direct cu el si explica-i ca nu ti se plateste salariul. Daca chiar nu sunt bani in caserie sau in banca, ai grija sa fii trecuta in Tabloul creantelor si admisa in masa credala pentru a-ti incasa banii!!
  Teoretic, ai putea duce medicalul la Casa de sanatate, dar atat timp cat firma e in insolventa si nu faliment, Casa te trimite la angajator (asa cum m-a trimis si pe mine).
  Bafta!

 24. claudia says: Reply

  Multumesc mult pt.raspunsuri.

 25. claudia says: Reply

  buna,am si ru o intrebare:conteaza cu cate ore esti trecut in cartea de munca ca sa primesti cei 85%?ms mul

 26. Dana says: Reply

  nu conteaza cu cate ore esti trecuta in cartea de munca, oricum vei primi 85% din salariul cu care esti platita pentru cate ore muncesti

  1. Multumesc pentru interventie, Dana!

 27. georgiana says: Reply

  buna as dori sa stiu daca eu am optat pentru 2 ani la indemnizatia ptr crestere copil as putea sa incep serviciul la un an? daca da unde trebuie sa ma duc si ce trebuie sa fac,si daca este obligatoriu sa incep tot la fostul loc de munca sau ma pot angaja in alta parte?

  1. Da, te poti intoarce mai devreme, trebuie sa te intorci la serviciu si sa faci o notificare angajatorului si, de asemenea, sa faci o notificare si spre Directia de Asistenta Sociala. Te poti angaja in alta parte dupa ce inchei socotelile cu vechiul angajator.

 28. Andreea R. says: Reply

  Buna ziua…. Ma aflu in 19 sapt de sarcina si am avut probleme de sanatate inca de la 5 saptamani cu internari repetate din cauza disgravidiei, adica varsaturi severe pana la deshidratare iar ultima internare a fost pt o mica sangerare. Munca pe care eu o desfasor se realizeaza pe distante lungi, stat mult in picioare si deplasari in mai multe orase chiar sa ridic produse cu greutate mai mare de 5 kg astfel ca ajungand la limita Concediului Medical am fost nevoita sa imi deschid dosar de risc maternal. Intrebarea mea este ca pe perioada in care voi fi pe risc maternal sunt obligata sa stau acasa la fel ca in Concediul Medical? Seful meu direct mi-a spus ca pot sa ies din casa si sa fac plimbari asa cum mi-a zis si medicul ginecolog deoarece ei nu vor cere sa fiu cautata la domiciliu dar eu de fiecare data am semnat o declaratie ca voi fi gasita la domiciliu si mi s-a spus ca inspectorii vor putea sa ma caute oricand, insa pt risc maternal deja informatiile sunt contradictorii si nu vreau sa risc.

  1. Andreea, eu nu cred ca daca faci o plimbare si iesi la aer in parc, poate fi considerat ca ai incalcat conditiile concediului de risc maternal, doar nu esti in arest la domiciliu. Nu cred ca e cazul sa exageram in privinta asta…

 29. Andreea R. says: Reply

  asa este….si asa ar si fi normal….multumesc pt raspuns.

 30. florina says: Reply

  Buna am si eu o intrebare in luna iunie mi se termina concediul de cresterea copilului (2 ani),angajatorul ma poate concedia ? mentionez ca mai am un copil cu handicap grav in virsta de 5 ani.

  1. In ce conditii sa te concedieze, restructurarea postului sau ce motiv? In principiu, da, te poate concedia, din ce stiu eu nu mai exista in lege mentiunea ca sase luni dupa ce te intorci nu are voie sa te concedieze.

 31. florina says: Reply

  vorbeam de concediere in general.idea era caci avind un copil cu handicap ,iar sotul a renuntat la servici pt. copilul cu handicap,eu fiind intretinatorul de familie ma poate ajuta sa nu fiu concediata?(multumesc pt raspuns)

  1. Daca se face o restructurare in cadrul companiei, tu ar trebui sa fii ultima pe lista avand in vedere conditiile tale. Daca e pe motive de necorespundere profesionala sau disciplinar, te poate da afara daca dovedeste necorespunderea profesionala sau faptul ca ai incalcat anumite reguli. De asta te intreb din ce motiv. Nu exista concediere pur si simplu, trebuie sa fie niste motive legale si foarte clare pentru asta.

 32. gabriela says: Reply

  buna in iulie baietelul meu face 2 ani si sunt nelamurita ma vor primi inapoi la munca?eu lucrez la patron si am ales sa stau 2 ani cu copilul.

  1. Pai da, trebuie sa te primeasca, asa e legal.

 33. madalina says: Reply

  Buna! Am o intrebare: daca o femeie se afla in somaj si este in acelasi timp gravida, este obligata ca sa participe la cursuri organizate de cei de la somaj sau sa mearga la diverse job-uri oferite in domeniul ei ?toate acestea ca sa nu piarda indemnizatia de somaj si implicit pe cea de CC dupa nastere.

  1. Madalina, ai facut informare oficiala spre Fortele de Munca in care sa le comunici ca esti insarcinata, insotita de adeverinta de la medic?

   1. madalina says: Reply

    deocamdata nu sunt insarcinata dar ma informez de dinainte sa intru in somaj si sa fiu insarcinata

    1. Scuză-mă că te întreb dar dacă ştii că o să intri în şomaj de ce planuiesti să rămâi însărcinată? Sarcina nu e o metodă de a sta acasă pe banii statului. Poţi naşte la câteva luni după ce ieşi din şomaj şi atunci ce te faci? Că nu beneficiezi de indemnizaţie.

     1. madalina says:

      nu stiu sigur daca o sa intru in somaj sau daca o sa fiu insarcinata, este ceva care nu imi planuiesc eu cum o sa fie. daca e sa am un bebe o sa fie ca il dorim din tot sufletul, nu ca il facem pentru bani. era pur si simplu o intrebare la care nu am gasit raspuns. daca stiti si vreti sa imi spuneti v-as multumi.

 34. mihaela says: Reply

  Buna. sunt insarcinata in 3 luni si sunt angajata cu 4 ore, dar de fapt lucrez 8 ore pt ca asa vrea patronul. de o luna am fost transferata in alta locatie. in urma celor intamplate as vrea sa stiu daca pot sa raman in somaj?
  multumesc.

  1. Nu poti ramane in somaj pentru ca vrei tu. Vorbeste cu patronul sa-ti desfiinteze postul daca vrei sa intri in somaj.

 35. Livia says: Reply

  Buna,
  Ma aflu in CIC pana la 2ani din 05.12.2012 iar acum mi s-a oferit posibilitatea sa ma angajez la o firma mult mai buna.
  Am inteles ca daca ma angajez nu o sa mai primesc indemnizatie ramanand doar cu alocatia.Exista cumva posibilitatea sa ii transfer tatalui CIC-ul macar pana la un an ?( 05.10.2013)
  Multumesc
  Livia

  1. Da, si tatal copilului poate intra in CIC. Verifica si daca primesti stimulentul de reintoarcere la serviciu.

 36. Geo says: Reply

  Buna.sunt insarcinata in18 sapt si as vrea sa stiu daca concediul de risc maternal se adauga ca vechime.mentionez k am 9 luni lucrate si din punct de vedere medical nu mai pot lucra.daca stiti cva ..ast rasp vostru.ms

  1. Da, se adauga ca vechime.

 37. corina n says: Reply

  buna ziua.sunt insarcinata in 24 de saptamani iar firma la care sunt angajata cu 4 ore,de 18luni va da faliment inainte ca eu sa nasc.as dori sa intrec daca in aceasta situatie voi primi indenizatia pentru cresterea copilului

  1. Daca te trimit in somaj, da, dar depinde si de vechimea ta in munca. Poti combina somajul cu concediul de sarcina si lauzie luat in avans.

 38. wratsch maria says: Reply

  am fost incadrata in invatamant pe perioada determinata din 2009 pana in 2012 aug 31, cu continuitate, pe 9 mai 2012 am nascut sunt in CCC pe 2 ani, daca tatal renunta la ultima luna, eu o pierd, urmeaza sa nasc pe 19 aprile 2014, nu mai intru din CCC1 in CCC2? Beneficiez de somaj, CCC e considerata perioada cotizabila? Am 13 ani pe cartea de munca fara intrerupere.

  1. Nu stiu exact cum se procedeaza mai nou. Mergi pe http://www.drepturile-gravidelor.ro/ si intreaba acolo. In principiu, concediul de crestere copil e considerat perioada cotizabila dar nu stiu cum se face cu acea luna lipsa.

 39. ALINA says: Reply

  daca in timpul concediului de crestere a copilului pana la 2 ani,firma la care am lucrat se inchide,poate afecta plata indemnizatiei?dupa incheierea celor 2 ani pot beneficia de somaj pana la gasirea unui alt loc de munca in aceasta situatie?contractul meu de munca cum ar trebui sa fie,incheiat sau suspendat pentru a beneficia de ambele(somaj si indemnizatie de crestere a copilului pana la 2 ani).va multumesc.

  1. Dana Martin says: Reply

   Alina, concediul de crestere pana la 2 ani este platit de stat, nu de firma, deci chiar daca firma se inchide tu primesti indemnizatie pana la 2 ani ai copilului.
   dupa cei 2 ani, ar trebui sa mergi la somaj si sa iti faci dosar pentru ajutor de somaj… totusi ar trebui sa incerci sa iei legatura cu cei de la vechea firma, sa iti ofere documentele necesare: o adeverinta, documente cum ca firma s-a inchis (daca a dat faliment, trebuie sa iei legatura cu administratorul judiciar, de obicei aceste e de fapt o firma).
   Contractul de munca pe perioada celor 2 ani este suspendat, dar daca firma s-a inchis (depinde si cum) cineva ar fi trebuit sa faca totusi o hartie cum ca la revenirea ta din cei 2 ani, CIM va fi incheiat pe motive ce nu tin de angajat, desfiintare post, etc si sa fii pregatit o adeverinta in acest sen.
   Nu poti beneficia de 2 ajutoare – si somaj si indemnizatie – in acelasi timp. ori somaj ori indemnizatie.

   1. Sinziana says: Reply

    Buna ziua!Prin aceeasi problema trec si eu,numai ca,am aflat foarte tarziu de la o fosta colega de serviciu care e si ea in CCC,cum ca firma a dat faliment de luni bune,si eu n-am stiut nimic;vreau sa va intreb;era obligatia firmei sa instiinteze angajatii printr-un act(chiar daca sunt in CCC)?mai am doua luni si se incheie cei doi ani de CCC,si nu stiu cum pot sa iau somaj daca fosta firma nu mi-a dat nici un act si nu stiu de unde as putea sa-l obtin ca sa pot beneficia de somaj….

 40. claudia says: Reply

  Buna ziua,am si eu o nedumerire.Am nascut si am fost sa-mi depun dosarul pt.indemnizatie si mai nou vor si adv.stagiu de cotizare la pensie.Si de acolo rezulta ca imi lipsesc doua luni(nu am continuitate)deci nu poate sa-mi dea ok la dosar.Firma la care am lucrat m-au trecut din burta in concediu fara plata in perioada cand eu eram insarcinata, ma tot amana de doua luni ca se rezolva si nimic.(precizez ca firma este in insolventa).As vrea sa-i dau in judecata k dupa ei as ramane 2 ani fara bani.Daca imi puteti spune ce parere aveti si cum ma sfatuiti sa rezolv problema.
  Multumesc!

 41. Dana Martin says: Reply

  Daca firma este in insolventa, atunci exista un administrator judiciar care ii monitorizeaza activitatea. Acest administrator este de obicei o alta firma. Vezi care este firma ce joaca acest rol si adreseaza-te lor direct cu o adresa scrisa pe care sa obtii un numar de inregistrare. Solicita sa ti se arate si cererea de concediu fara plata pe baza careia te-au trecut in concediu fara plata.Atentie:posibil ca ei intre timp sa isi fabricat o cerere cu o semnatura asemanatoare tie. Daca tu, in acea perioada ai fost la servici, solicita ajutorul colegilor sa dea declaratii (notariale) ca ai fost la servici. Daca ai fost in medical si nu ai dus medicalul la servici, ai si tu partea de vina aici.Cere sa ti se raspunda in 5 zile.
  In acelasi timp notifica si ITM-ul ca ti s-au incalcat drepturile.
  INsista zilnic la telefon la firma pana ti se raspunde.
  Eu am fost agasanta intr-o perioada, sunand cam de 2 ori pe zi, si pana la urma, ca sa scape de mine, mi-au dat documentele necesare. Nu e foarte ortodox si placut ce iti sugerez, dar functioneaza uneori.

 42. marina says: Reply

  eu am avut risc maternal 120 de zile dupa am intrat in prenatal respectiv post nata 2ani,firma la care am lucrat a desfintat mai multe posturi dupa care si al meu,intrebarea mea este beneficiez de somaj?

 43. claudia says: Reply

  buna ziua.eu am contract pe 3 luni si acum am aflat k sunt insarcinata.e posibil sa nu-mi prelungeasca contractul si dupa 3 luni sa renunte la mine?multumesc

  1. Claudia, da, deoarece contractul tau a fost pe durata determinata. Ei nu sunt obligati sa ti-l prelungeasca doar pentru ca esti gravida.

 44. cristina says: Reply

  buna ziua ,as dori sa va intreb daca sunt in ingrijire copil pt 2 ani copilul are un an si doua luni si de la un an jumate vreu sa ma angajez in alta parte la o alta firma se poate cum trebuie sa procedez ,o sa primesc bani de insertie

  1. Da, primesti, nu conteaza la care loc de munca te intorci.

 45. ionela says: Reply

  buna ziua as avea si eu o intrebare mam angajat in luna mai 2013pana in luna octombrie am avut 4 ore pe cartea de munca iar dupa aceea mia facuto de 2si am doua luni de sarcina credeti ca o sa beneficiez de acei bani .multumesc o zi buna

  1. Da, o sa beneficiezi de indemnizatie.

 46. simona says: Reply

  Buna ziua! Eu lucrez la o firma din data de 11.02.2013 si am ramas insarcinata, eu ar trebui sa nasc pe 17.05.2014. Deoarece am o sarcina cu probleme o sa intru in risc maternal pe data de 30.11.2013. Intrebarea mea este urmatoarea: o sa beneficiez de indemnizatia de 2 ani pentru cresterea copilului in conditiile in care eu nu am inca un an de zile si o sa intru si in risc maternal? Va multumesc.

 47. Dana Martin says: Reply

  Mama trebuie sa aiba 12 luni lucrate la data nasterii copilului, deci, veti beneficia de indemnizatie de crestere copil. Concediul de risc maternal si ulterior cel prenatal se considera venituri asimilate salariilor si deci vor fi luate in calcul in momentul nasterii si calculului indemnizatiei.
  Sarcina usoara in continuare!

 48. Dumitru Elena says: Reply

  Buna ziua! Eu am ales sa stau in concediu de crestere a copilului 1 an si vreau sa ma intorc inainte, dar nu la acelasi loc de munca. Intrebarea mea este sunt obligata sa stau in preaviz ? Multumesc, astept raspuns.

 49. maria says: Reply

  Buna ziua.sunt in concediu crestere copil pana in decembrie 2014,si am fost anuntata ca firma la care am lucrat a dat faliment luna aceasta si am fost chemata sa semnez un document prin care sunt concediata conform art.25,intrebarea mea este:daca semnez imi afecteaza cu ceva primirea indemnizatiei si dupa terminarea celor doi ani de concediu pot beneficia de somaj?

  1. Dana Martin says: Reply

   Falimentul unei societati este in grija unui administrator judiciar, adica o alta firma numita de tribunal sa gestioneze falimentul. Dvs. trebuie sa luati legatura cu aceasta firma deoarece ei sunt singurii in masura sa va elibereze actele de care aveti nevoie.
   dati o cautare pe google – “dosare tribunal oras” – inlocuiti oras cu orasul dvs. si acolo gasiti o casuta de cautare in dosarele active si inactive. treceti denumirea firmei si ar trebui sa gasiti dosarul de faliment al firmei la care ati lucrat. la detalii veti gasi numele firmei imputernicite de tribunal sa fie administrator judiciar. cautati pe google datele de contact si luati legatura cu ei.
   Teoretic, de anuntat mamicile ar fi trebuit sa le anunte, macar verbal, fostii dvs colegi. Daca ei nu au mentionat administratorului judiciar de existenta dvs., atunci nici acesta nu a stiut sa va anunte.
   Cereti adeverinta de vechime, acte de suspendare si concediere datate dupa terminarea CCC-ului si adeverinta de somaj si copie dupa dosarul de personal.

   1. Dana Martin says: Reply

    Postarea de mai sus o lasasem Sanzianei.. nu stiu de ce nu apare comentariul ei… Pentru Maria e mai jos raspunsul!

 50. Dana Martin says: Reply

  CCC se incheie legal prin semnarea unui act aditional la CIM privind incetarea suspendarii lui. Fiind in faliment, va pot concedia fara probleme. Poti semna ambele acte aditionale – si cel de incetare a suspendarii si revenirea in activitate si cel de concediere – doar ca trebuie sa fii atenta la datele calendaristice din ele. Adica pasii pe care trebuie sa ii faca firma sunt:
  1. incetarea suspendarii CIM cu data imediat urmatoare nasterii copilului (copil nascut pe 2 decembrie, se revine la locul de munca cu 3 decembrie)
  2. concedierea se face cel mai devreme cu 3 decembrie, pentru a nu fi afectat concediul de crestere copil. aici intervine si preavizul, dar daca sunteti de acord ambele parti se poate renunta la el.
  Cu actul aditional de revenire la munca (incetarea suspendarii pt CCC) se merge la asistenta sociala pentru a demonstra ca ati revenit la munca. Cu actul de concediere se merge la Somaj si va depuneti actele pentru somaj.
  Atentie: firma dvs, fiind in faliment, e gestionata de un administrator judiciar, acesta fiind de fapt emitentul tuturor acestor acte, precum si semnatarul lor. Cereti adeverinta de vechime pentru anii lucrati (itm nu mai elibereaza adeverinte dupa 2011), precum si adeverinta pentru somaj, precum si o copie dupa dosarul de personal, referinte in caz de nevoie. Pastrati datele de contact ale administratorului judiciar in caz ca mai aveti nevoie pe viitor de documente.

 51. Buna seara! As dori sa imi raspunde-ti si mie la o intrebare, daca am lucrat la o firma 2 ani si jumatate de zile cu 8 ore pe zi 2 libere pe saptamana intr-o localitate si din motive personale mi-am dat demisia si m-am angajat la o diferenta de 11 zile in localitatea de unde sunt nascuta cu contract de 2 ore pe zi 10 ore pe sapt cu salar minim as dori sa stiu daca imi afecteaza cu ceva pentru a iesi in prenatal ( acum am 6 luni jumatate)

 52. aly says: Reply

  Buna seara !am si eu o intreabare sunt insarcinata in 13 saptamani ,sunt anagajata din 14 iunie 2013 ,data nasterii va fi pe la sf lui iunie 2014 sunt la limita cu indemnizatia pt crestere copil,pe mine m ar interesa daca as lua concediul medical..mi l poate baga si cu fara plata?sau daca as micsora programul la 6 ore mi ar putea refuza adeverinta?va rog mutl sa ma ajutati !

 53. Anda says: Reply

  Buna seara ,
  Am optat pt concediu de crestere copil de 1 an si ma voi intoarce la servici la 9 luni.Pot opta pentru program de 6 ore si sa fiu platita pt program intreg, pana la implinirea varstei de 1 an sau 2 a copilului?
  Va multumesc frumos,

  1. Pana implineste copilul 1 an daca aduci adeverinta de la medicul de familie ca alaptezi.

   1. Anda says: Reply

    Buna seara,

    Multumesc frumos pt raspuns…. din pacate nu mai alaptez.In contractul colectiv la nivel de ramura figureaza si reducerea programului cu 2 ore fara afectarea venitului salarial
    nefiind specificat alaptatul, in acest caz pot beneficia de program redus?
    Va multumesc

    1. Anda, din ce stiu eu, nu mai exista contracte colective de munca (nici la nivel national, nici la nivel de ramura) de vreo cativa ani. Conform noii legi acel program redus se acorda mamelor care alapteaza. De ce nu te duci la tine la resurse umane sa intrebi mai exact ce anume se aplica?

  2. Anda says: Reply

   Buna ziua,
   Am fost la resurse umane si mi s a spus ca daca nu mai alaptez nu este posibil sa beneficiez de reducerea programului de munca.
   Va multumesc frumos,

 54. buna ziua!am o intrebare:daca pe perioada sarbatorilor firma a fost inchisa,trebuie sa duc concediul medical?ptr.ca ma ameninta de la munca ca daca nu ii aduc concediu medical,pe perioada cat firma a fost inchisa nu imi da prenatal.se poate asa ceva?va multumesc o zi buna!

  1. Da, evident ca trebuie sa duci medical. Chiar daca firma a fost inchisa, trebuie dovedit ce s-a intamplat cu angajtii in perioada respectiva.

 55. Alina says: Reply

  Buna ziua,
  Am si eu o intrebare referitoare la obligatia tatalui de a lua CCC minim o luna, in situatia in care eu ca mama am ales varianta concediului pana la 2 ani se aplica si la el regula cu indemnizatia 85% dar nu mai mult de 1200 lei pentru acea luna de CCC? Multumesc mult anticipat si va doresc numai bine!

 56. elena says: Reply

  buna seara,am o intrebare in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului(perioada de 2 ani).dupa aproxmativ 2 ani si 5 luni am intrat in somaj, din 13 noiembrie pana pe 13 mai dar pe 01.01.2014 am aflat ca sunt insarcinata si ca data probabila a nasteri va fi pe la sfarsitul luni august,inceputul luni septembrie 2014.din luna aprile pot sa imi iau concediul cu risc pana o sa nasc?nu stiu ce sa fac si unde sa ma interesez daca pot avea dreptul la indemnizatie,va rog sa imi spuneti posibilitatiile care exista, concediile le da doctoru de specialitate sau cel de familie?mai am citit ca se mai da si 126 de zile inainte de a neste si dupa 48 zile?intre somaj-concediu de risc pot sa intru dupa si in cele 126 de zile?sunt atatea inrebari….si nici nu stiu ce sa fac,va mutumesc ps.daca imi puteti sa imi spuneti pas cu pas ce trebuie sa fac…..????

  1. Elena, concediul de risc maternal se acorda daca ai probleme reale cu sarcina, nu daca nu ai stagiu de cotizare. Mai nou concediile medicale sunt foarte atent verificate, inclusiv de catre politie. Inainte si dupa nastere se dau cumulat 126 de zile de concediu de sarcina si lauzie, dar asta daca esti angajata undeva. Nu stiu care e situatia in somaj. Du-te direct la fortele de munca si cere acolo toate detaliile.

 57. elena says: Reply

  nu mai raspunde nimeni la mesaje????acum cand avem mare nevoie……

 58. elena says: Reply

  multumesc frumos pentru raspuns

 59. Stefanica Ana says: Reply

  da dar nu stiu mie daca imi da sa stau acasa 1 sau 2 ani,pt ca am facut intrerupere si de cand mam angajat din nou am 8luni si pana nasc as avea 11luni ssi cu alea 2luni ce am lucrat la ei inainte de intrerupere as fi avut 1an si 1luna.Nu cred ca e ceva grav ca.intreruperea a fost de 1luna.

  Plizzzzz ajutati’ma cu un raspuns

  1. Pentru a beneficia de indemnizatie trebuie sa ai 12 luni consecutive lucrate. Din pacate, risti sa nu primesti indemnizatie din cauza intreruperii. Verifica la Directia de Asistenta Sociala pentru mai multe informatii.

 60. Diana Sarateanu says: Reply

  Buna seara! Ma intereseaza cateva detalii in privinta revenirea la locul de munca din CIC.
  Sunt in CIC de 11 luni si as vrea sa reincep serviciul dar nu tot acolo de unde am plecat . Mai exact am lucrat in comert si vreau sa incep in invatamint. Credeti ca se poate?
  Se primenste stimulul de 500 lei?
  Va multumesc anticipat pentru raspuns

  1. Te poti intoarce la orice loc de munca doresti si vei primi stimulentul de 500 de lei daca ai ales initial sa stai in concediu de crestere copil doi ani.

  2. Dana Martin says: Reply

   Mai intai revii la primul loc de munca, pentru ca acolo ai suspendat contractul. nu te poti reangaja fara a finaliza acel contract. la Asistenta sociala duci copie dupa actul de revenire la locul de munca, aprobat de administrator. separat o sa iti dai demisia si te reangajezi unde vrei. pe cei de la stat ii intereseaza doar ca revii, nu si unde, dar corect si legal e sa duci copie dupa actul de revenire de la locul de munca de unde ai dus si suspendarea CIM.
   daca ai ales 2 ani si revii inainte de un an, primesti doar dupa ce face copilul 1 an stimulent.

 61. Andreea Porst says: Reply

  Buna ziua,
  Am ales sa stau cu bebe 1 an si m-am intors la servici cand acesta avea 9 luni.Acum, cand bebe are 11 luni avem o mare problema si anume ca buni care statea cu el nu mai poate avea grija de el din motive medicale.Drept urmare nu mai am cu cine lasa copilul.Cresa de stat este supra aglomerata si oricum nu mi-l primeste pana cand nu implineste macar 1 an si 2-3 luni iar cea privata este prea costisitoare.Intrebarea mea este daca pot beneficia de vreun concediu ingrijire copil…sau orice alta forma legala prin care imi pot rezolva aceasta problema macar pentru o perioada.Eventual daca si tatal poate beneficia de vreun drept in aceasta privinta.
  Va multumesc anticipat si astept cu nereabdare raspunsul d-voastra.

  1. Andreea, nu poti beneficia decat de concediu suplimentar de cresterea copilului, fara plata. Daca bebe are 11 luni, mai poate intra tatal inca o luna in concediu de crestere, dar cam atat. Nu poti prelungi la doua luni.

 62. elena says: Reply

  cine ma poate ajuta sa imi spuna de la cate saptamani de sarcina se poate acorda concediul prenatal,de la cine se ia?de la medicul de familie?eu acum am 24 de saptamani pot intra la 28 se saptamani?multumesc

 63. anila says: Reply

  Buna ziua,sunt insarcinata in 3luni,lucrez cu norma de 6h/zi,am disgravidie nu reusesc sa stau pe picioare mi_e fff greu la munca,lucrez ca si casiera,vars si totul se invarte cu mine,ce optiuni am? va multumesc!

  1. Te duci la medic sa-ti dea concediu medical. Eventual concediu de risc maternal, daca e cazul.

 64. daniela says: Reply

  buna ziua.am si eu o intrebare,am copil in virsta de aproape 3 ani cu certif de boala cu handicap grad accentuat.nu am lucrat inainte,numai incepind cu oct 2013.deci lucrez de 9 luni,cu program redus.angajatorul ma poate concedia,in momentul de fata daca rentabilitatea mea la serviciu a scazut?sint mama singura si sint obilgata sa ma ocup de copil in permanenta.
  intentia mea era sa lucrez timp de un an de zile ca apoi sa beneficiez de concediu pt creserea copilului cu handicap pina la implinirea virstei de 7 ani ai copilului.
  sint in pericolul de a fi concediata,dar daca exista un cadru legal sa ma protejeze as dori sa stiu.
  va multumesc pt raspuns,
  daniela.

  1. Daca rentabilitatea ta la serviciu a scazut, da, te poate concedia pe motiv de necorespundere profesionala. Din pacate, statutul tau personal nu are nimic de-a face cu responsabilitatile la serviciu. Cea mai buna solutie a ta e sa apelezi la intelegerea angajatorului inca 3 luni pana faci 12 luni de vechime. Ai verificat posibilitatea de a deveni insotitor pentru persoana cu handicap? In felul acesta, esti si angajata legal si beneficiezi si de un venit care poate fi permanent daca te incadrezi.

 65. iulia says: Reply

  Buna ziua as avea si eu o intrebare.Anul acesta in noiembrie termin c.c.c. si sotul meu nu lucreaza din iulie 2012 poate sa beneficieze de acea luna de indemnizatie de care ar avea drept si daca nu ce trebuie sa fac pentru a ramane eu pana la capat ? este obligatoriu sa revin la servici pentru o luna ca sa mi se adauge cei 2 ani la vechime? Va multumesc!

  1. Buna Iulia, daca sotul tau nu are stagiu de cotizare complet (12 luni de stagiu inainte de luna nasterii copilului) atunci ai dreptul sa beneficiezi tu de luna aceea care ar fi fost de fapt a lui. Trebuie sa anunti la autoritatile unde ai depus dosarul de indemnizatie, ei vor sti exact ce documente sunt necesare pentru prelungire.

 66. geta says: Reply

  Buna ziua vreau sa va intreb si eu ceva, daca eu facut cererea si dosarul ca atunci cand baiatu face 1 an sa ma intorc la munca, cu mentiunea ca ma intorc la 11 luni, bebe inca mai suge, pot sa lucrez 6 ore si sa fiu platita 8 , pana face copilul 2 ani? Se poate?

  1. Buna Geta, conform legii maternitatii se pot lua pauze pentru alaptat sau se poate lucra program redus numai pana cand implineste copilul 1 an. Intereseaza-te la tine la serviciu daca aveti cumva o regula interna care prevede acest beneficiu, program redus pana la 2 ani. Conform legii actuale, programul redus se aplica pana la 1 an doar.

 67. daniela says: Reply

  Buna ziua.
  Fetita mea are certif de boala cu handicapbsi eu lucrez program 4 ore dar nu datorita acestui certif.am ceva de pierdut? In caz ca da, daca duc certif avum, se recalculeaza?banuiesc ca ar fi vorba de vechime…
  Va multumesc
  D.

  1. daniela says: Reply

   Multumesc pt raspunsul la intrebarea anrerioara, m am inteles cu angajatorul sa ma tina pina fac un an.

 68. mihaela says: Reply

  buna ziua.am si eu o intrebare lucrez de 11 luni si sunt insarcinata in 8 luni si de 3 zile am intrat in prenatal si as dori sa stiu daca mai pot beneficia de cei 2 ani pt cresterea copilului,va multumesc si as dori sa imi raspunde-ti k sa stiu ce am de facut

 69. DanaB says: Reply

  buna ziua, am rugamintea de a ma ajuta cu o informatie….am fost in concediu de ingrijire copil pana la 1 an (de fapt 11 luni + 1 tata) mai dreptul la program de 6 ore pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului? multumesc anticipat!

  1. Buna, Dana, nu numai ai dreptul, programul redus se acorda doar pana la 1 an daca ai optat pentru concediu de ingrijire de pana la un an.

 70. danavishan says: Reply

  buna ziua, eu am fost in ingrijire copil 11 luni + 1 luna tata, pe motivul alaptarii am solicitat program redus de 6 ore dar acum (varsta bebelusului fiind 1 an si 2 luni) mi-au spus ca nu mai pot beneficia de program redus ptr alaptat. intrebarea mea este daca mai pot beneficia de program redus de 6 ore pe alt motiv pana implineste bebe 2 ani? multumesc!

  1. Nu, nu mai poti beneficia de program redus din moment ce ai optat pentru concediu de ingrijire copil cu durata de un an.

 71. danavishan says: Reply

  Laura multumesc mult ptr raspuns si promptitudine!

 72. Carla says: Reply

  Daca am muncit un an jumate intr’un loc si am schimbat locul de munca (fara pauza intre ele),mai pot primi concediu de maternitate daca am ramas insarcinata?

  1. Da, iti trebuie 12 luni vechime neintrerupta, nu conteaza in cate locuri de munca.

 73. Cristina D. says: Reply

  Buna ziua.
  Am si eu o intrebare: am intrat in concediu de lauzie pe data de 18 august, iar firma la care lucrez si-a incetat activitatea incepand cu data de 1 septembrie, decizia de incetare a contractului de munca am ridicat-o ieri. Mie pe luna septembrie mi s-a prescris concediul de catre medic si a fost preluat la sediul firmei. Mi se vor acorda banii pe concediu pe luna septembrie?Daca da,de unde ridic banii? Mi se poate acorda concediu post-natal in continuare?

 74. mihaela says: Reply

  DACA AM LUCRAT 10 SI AM INTRAT IN PRENATAL MAI POT BENEFICIA DE INDEMNIZATIA DE CRESTERE COPIL [ADICA DE CE-I 2 ANI] VA ROG SA-MI RASPUNDE-TI SI MIE VA MULTUMESC

  1. Cristina D. says: Reply

   Daca ai lucrat 10 luni, nu vei beneficia de prenatal. Trebuie sa ai 12 luni lucrate consecutiv.

   1. Cristina D. says: Reply

    scuze, de concediul de crestere al copilului,nu prenatal. 🙂

 75. mihaela says: Reply

  eu am inteles k da il iau pt k se pune si prenatalul

  1. pyssykutza says: Reply

   daca apuci 2 luni de prenatal + cele zece luni, da, vei beneficia de CCC. Dar asta cu conditia sa nasti la termen…

 76. Cristina Racota says: Reply

  Buna ziua ,sunt in concediu de risc maternal si doctorita a zis ca pot fi verificata la domiciliu de altfel ma pus sa semnez declaratia pe propria raspundere c ama gaseste acasa in orele respective care sunt si pentu concediu medical ,se poate sa fiu verificata asta ar insemna sa stau in casa tot timpul desi eu trebiue sa fac miscare nu?deci se poate sa fiu verificata ?

  1. Pai ce inseamna risc maternal? De ce esti in concediu de risc maternal, ce probleme ai cu sarcina? Toate concediile medicale pot fi verificate de politie si trebuie sa fii gasit la domiciliu.

 77. mihaela says: Reply

  MULTUMESC PT RASPUNS MIHAELA

 78. Cristina Racota says: Reply

  Lucrez intr-un mediu toxic cu cositor ,si in curent pot spune ca depuneam uneori si efort fizic si stateam pe scaun 8 ore ,si mi a fost f frig intro zi si am facut hemoragie cand aveam 6 saptamani de sarcina de atunci am fost internata si apoi concediu medical si acum concediu cu risc maternal in care scrie ca fac si naveta si poate sa imi dauneze fatului ,si nu inteleg dc trebuie sa ma controleze ptr ca sarcina exista si am nevoie de miscare si aer curat si cred k nu e o boala obisnuita e doar o sarcina in care nu am voie sa depun efort si sa merg la servici in asemenea conditii ,dar ca sa stau in casa la orele respective mi se pare absurd si este clar ca nu pot sa lucrez in aceste conditii si medicul de medicina muncii a constatat aceasta problema atunci dc trebuie sa ma controleze ?ar insemna sa am 4 ore libere pe zi in care pot iesi .

  Multumesc pentru raspuns

 79. Am reluat activitatea dupa un CIC pana la 7 ani si sunt reincadrata cu acelasi salariu care l-am avut cand am plecat si mi se spune ca singura posibilitate de marire a salariului este dupa trei ani.
  Am aflat ca ar trebui facuta o reevaluare si reincadrare dupa revenire din CIC. Ma puteti ajuta in aceasta directie, adica sa-mi spuneti legi, art in care se prevede asa ceva?

  1. Lucrezi la stat sau la privat?

   1. Lucrez in invatamant, ca analist programator III studii superioare.
    Mentionez ca initial am fost incadrata pe studii medii pt ca asa era postul, in timpul concediului, mai precis in 2010 am reluat activitatea si mi s-a transformat postul in studii superioare dar fara modificarea salariului, am fost in activitatea 3 luni si dupa aceea am revenit in concediu. Am epuizat perioada de concediu si acum cand am reluat activitatea am fost incadrata cu salariul pe care l-am avut cand am plecat, adica corespunzator studiilor medii.

    1. Nu stiu ce sa spun. Depinde si de normele interne ale institutiei, daca se da concurs sau nu la trecerea de pe o functie cu studii medii la una cu studii superioare si daca exista in organigrama o asemenea functie. Privind logic, este normal sa te incadreze cu acelasi salariu, pe aceeasi functie, ai fost plecata atatia ani si postul tau a fost cumva “inghetat”, practic l-ai reluat cum l-ai gasit. Ai fost plecata si nu ai “evoluat” profesional odata cu restul colegilor tai. Exista un regulament in institutie unde se spune negru pe alb ca abia peste doi ani ti se poate revizui salariul?

 80. Ana says: Reply

  buna seara …
  Doamna Laura am si eu o intrebare va rog frumos: daca am de optat intre un an sau 2 ani si eu optez numai pentru un an (deoarece iau mult mai multi banuti) dar in accelasi timp nu as dori sa ma intorc la munca ci as dori sa stau cu bebele acasa 2 ani ce as putea sa fac? nu as dori sa imi dau bebele la cresa …dar daca stau 2 ani acasa iau si mai putini banuti…ce ma sfatuiti sa fac?

  1. Legal, nu ai nicio solutie. Ori doi ani pe bani mai putini, ori un an pe bani mai multi. Dupa ce se termina anul, te intorci la serviciu. Cel mult iti poti lua concediu fara plata, dar per total tot acolo ajungi.

 81. Nicolaev Marian says: Reply

  Buna ziua.sunt in concediu risc maternal si am lucrat cu un contract de 4 ore.As dori sa-mi spune-ti cati bani mi se cuvin pentru ca m-am interesat la casa de asigurari si acolo apar cu 390lei pe luna din august de cand am intrat in risc maternal iar patronul mi-a dat 229lei pe luna.in contractul de munca am pe luna 425lei.Daca este ca la casa de asigurari patronul imi mai opreste ceva din bani?

  1. Eu nu am de unde sa stiu cati bani ti se cuvin. La Casa de asigurari probabil ca apare suma bruta, iar tu primesti suma neta. Fluturasi de salariu in care sa fie detaliate exact toate sumele si taxele primesti?

 82. Nicolaev Marian says: Reply

  va rog sa-mi raspundeti.multumesc

 83. Elena Iaconi says: Reply

  Buna, am fost in CIC in perioada 04.02.2014-05.10.2014 avind CIM pe perioada determinata acesta a incetat pe 29.04.2014 si in adeverinta eliberata de angajator pentru stimulentul de insertie este mentionat ca am fost in CIC doar in perioada 04.02.2014-29.04.2014, cum pot face dovada ca si in perioada 30.04.2014-05.10.2014 am fost in CIC? am nevoie de adeverinta de somer?

  1. Atat timp cat esti in CIC, un contract de munca suspendat nu poate expira. El expira de drept la momentul intoarcerii din CIC. Dovada ca si in perioada respectiva ai fost in CIC poti obtine de la Asistenta Sociala de unde incasezi banii de indemnizatie, iti elibereaza ei o adeverinta.

 84. Georgiana says: Reply

  Buna Laura!! am si eu doua nelamuriri eu azi mi.am dat demisia de la jobul meu actual am 26 de luni de cand lucram la ei incerc sa raman insarcinata as dorii sa stiu daca ma angajez la 4 ore se considera continuitate sau trebuie sa muncesc mai mult de 3 luni plus 7 de sarcina sa beneficiez de indemnizatie ?sunt tare nedumerita aud atatea pareri!!,Astep rasp ms !!!

  1. Georgiana says: Reply

   te rog sa imi rasp ms mult

  2. Se considera continuitate, nu e musai nevoie de contract de 8 ore. Doar ca indemnizatia se va raporta la suma castigata prin drepturi salariale cuvenite celor 4 ore.

 85. Dana says: Reply

  Buna ziua ma puteti ajuta cu un raspuns la o intrebare?M-am angajat in 24 martie 2013 la o firma dar din pacate aveam contract determinat,dupa 2 luni am ramas insarcinata si am lucrat pana in data de 24 septembrie 2014 dupa care am intrat in somaj,problema este ca data probabila a nasterii este in 15-17 martie 2015 dar eu fac un an de cotizatie pe 24 martie,ar fi o diferenta de o saptamana credeti ca o sa pot beneficia de indemnizatie de crestere a copilului in conditile acestea?
  Va multumesc!

  1. Sincera sa fiu, nu stiu. Cred ca da, in conditiile in care nasti chiar in luna in care faci cele 12 luni. Dar informatie exacta vei primi doar de la Directia de Asistenta Sociala de care apartii.

   1. Dana says: Reply

    Multumesc frumos!

 86. moni says: Reply

  Buna seara.
  Va rog sa imi spuneti daca in perioada ccc as putea lucra ca pfa fara ca sa imi fie afectat concediul de crestere copil. La indemnizatie va trebui sa renunt, nu? Si pt ca imi doresc al doilea copil, trecand dintr-un concediu in altul, acest lucru imi va afecta concediul de ingrijire copil pt al doilea bebe? Sper ca m-am facut inteleasa. Mii de multumiri

  1. Nu poti lucra PFA, ori una, ori alta. Desi parca se daduse o lege ca ai voie sa castigi maxim 1000 de lei pe an in CIC, dar nu mai stiu exact. Daca treci dintr-un concediu intr-altul se pastreaza aceeasi indemnizatie.

 87. maria says: Reply

  buna seaara! am si eu o nelamurire!daca dupa cei 2 ani de cic,care va fi in 2016..nu ma mai intorc la firma unde lucrez si o sa ma angajez la o alta firma platita mai bine,o sa pierd vechimea de 2 ani ??va multumesc!!

  1. Nu, nu conteaza unde te intorci.

 88. ofelia says: Reply

  Buna ziua.am fost in postnatal 2 ani,dupa care urmeaza sa ma intorc la service,trebuie sa lucrez din nou 12 luni consecutiv pt a putea sa beneficiez din nou de indemnizatie daca imi doresc din nou un bebe?sau pot lucra cateva luni apoi sa-mi bag somajul si sa nasc in timpul somajului?

 89. Daniela says: Reply

  Eu am optat pentru un an cu plata si cel dea-al doilea fara plata. Daca ma intorc mai repede(ex. La 1 an jumatate) cat sunt obligati sa ma tina? Pana la 2 ani + 6 luni sau 6 luni de la data intoarcerii? Postul meu e desfiintat, am primit notificare, iar alt post nu exista momentan si nu voi accepta altul. Daca ma intorc si sunt obligati sa nu ma dea afara, merg la lucru si fac doar act de prezenta 6 luni? Sau? Merci!

  1. Nu sunt obligati sa te tina. Daca s-a desfiintat postul si ai primit notificare, probabil ca va trebui sa-ti cauti alt job.

 90. maria says: Reply

  va multumesc din suflet pentru raspuns,insa revin cu alta intrebare…pe scurt,in timpul indemnizatiei de cic,fac o postliceala,ceea ce imi va permite angajarea inca din ultimul an in cu totul alt mediu in care lucram si cu salariu mult mai bun!iasta s-ar intampla cu 10 luni inainte ca bebele sa implineasca 2 anisori(am optat pt cic de 2 ani) si intrebarea mea este:trebuie sa iau legatura cu angajatorul actual pentru transfer la viitorul serviciu?sau ..nu stiu cum…pt ca din cate stiu mi sa suspendat contractul si ma plateste statul…e cam incurcata treaba,sper ca ati inteles intrebarea…va multumesc!!

  1. In clipa in care te intorci la serviciu, te intorci la cel vechi, faci cerere de revenire din concediu si cerere de demisie. Si apoi te duci la celalalt angajator. Nu te transferi la noul angajator, ci iti dai demisia de la primul si te angajezi la al doilea.

 91. Denisa says: Reply

  Buna Laura,

  In Aprilie fac 1 an la actualul loc de munca, si tot atunci fac 7 luni de sarcina si tot atunci firma se inchide…insa unul dintre administratori mai are o firma pe care imi va transfera contractul, fara intrerupere…ar fi vreo problema la obtinerea indemnizatiei?

  Multumesc,

  1. Nu, nu e nicio problema.

 92. maria says: Reply

  Buna,

  Am o intrebare: eu lucrez la o firma de 1 an si vreo 4 luni. daca de ex imi dau demisia si raman insarcinata, o sa beneficiez de indemnizatie pentru cresterea copilului ?
  Multumesc

  1. Daca nu te angajezi in alta parte, nu. Trebuie sa ai 12 luni consecutive vechime in perioada premergatoare nasterii copilului.

 93. Maria says: Reply

  Buna seara.Am si eu o intrebare: Sunt in concediu de crestere copil pe o perioada de 2 ani, iar aceasta se termina anul acesta pe 20 octombrie.Sunt insarcinata in 4 luni jumatate si urmeaza sa nasc pe 20-25 iunie. Ce trebuie sa fac pentru a beneficia tot de concediu pe o perioada de 2 ani pt al doilea copil? Trebuie sa merg la serviciu sa le dau vreo hartie pt a le demonstra ca sunt din nou insarcinata sau ce trebuie sa fac mai exact? Cum trebuie sa procedez?
  Va multumesc din suflet !Astept raspuns

  1. Trebuie sa anunti la serviciu ca esti insarcinata si vei ramane in continuare in concediu de crestere copil, printr-o informare oficiala. Si cand vei naste, sa duci copie dupa certificatul de nastere al copilului si cerere de intrare in al doilea CIC.

 94. Maria says: Reply

  ma scuzati ca va deranjez din nou…Informarea oficiala trebuie sa o faca cei de la serviciu sau trebuie sa merg la medicul de familie sa-mi dea vreo adeverinta cu privire la sarcina mea si sa le-o inmanez celor de la serviciu….si inca ceva…sa le cer o copie in acest caz la acea informare sa nu ma trezesc ca nu ei nu vor recunoaste atunci cand o sa nasc sa-mi spuna ca nu au fost informati…pentru siguranta mea…ce ma sfatuiti?
  va multumesc din suflet

  1. Informarea oficiala trebuie sa o faceti dumneavoastra, cu adeverinta de la medicul de familie referitor la sarcina. De obicei se da numar de intrare pe ea, si puteti pastra o copie.

 95. Maria says: Reply

  Va mai deranjez inca o data…copia de pe certificatul de nastere al celui de al doilea copil si cererea trebuiesc depuse la primarie sau si la serviciu? Iar acea cerere se face la primarie sau o fac la serviciu, dupa care o depun la primarie? Ma iertati ca v-am tot deranjat,oricum va multumesc din suflet pentru ajutor. Chiar nu am pe nimeni sa ma informeze in aceasta privinta.

  1. Astfel de informatii se pot obtine foarte usor cu o vizita sau un telefon ori la locul de munca ori la Directia de Asistenta Sociala de unde luati indemnizatia. Am remarcat ca ati trimis mai multe comentarii, dar eu nu stau non-stop pe blog sa raspund la comentarii, fac acest lucru doar in masura in care am timp si disponibilitate. Am crezut ca se subintelege foarte clar din ce am spus ca la serviciu trebuia facuta informarea. La primarie va duceti dupa nasterea copilului pentru a depune noul dosar de indemnizatie.

 96. Maria says: Reply

  Sarut mana D-na Laura…V-am trimis un mesaj pe data de 5 februarie la o ora mai tarzie mai exact pe la 23:48. Am asteptat raspunsul dumneavoastra,dar nu am primit .v-am intrebat daca, copia de pe certificatul de nastere al celui de al doilea copil si cererea trebuiesc depuse la primarie sau si la serviciu? Iar acea cerere se face la primarie sau la serviciu dupa care o depun la primarie?Eu am fost la serviciu ieri si dus acea adeverinta aratandu-le ca sunt insarcinata, dar doctorita de familie mi-a spus ca trebuie sa duc la serviciu in aprilie pe data de 15 concediul prenatal ala care se da cu 7 luni si jumatate inainte de nastere…Acum la cei de la serviciu mi-au spus ca eu, la ei am contractul de munca suspendat si ei nu au ce sa faca cu acel concediu…mi-au mai spus ca pe 20 octombrie cand se vor implini acei 2 ani de concediu de la primul copil,abia atunci sa merg la ei sa mai fac inca o data contract de suspendare pentru cel de al doilea copil….Sunt foarte derutata… Va rog din suflet daca ma puteti ajuta…Va multumesc frumos!!! Astept rapsuns 🙂

  1. Maria says: Reply

   concediu la 7 luni si jumatate inainte de nastere……ma scuzati de exprimare

 97. Maria says: Reply

  si cerere de suspendare a contractului de munca, nu contract de suspendare…..ma scuzati de greseli

 98. Maria says: Reply

  avand in vedere ca e un site, in care multa lume am vazut ca va cere ajutorul…am crezut ca ma puteti ajuta si pe mine, si sa ma lamuriti in acest caz, dar dupa cum am observat v-ati suparat ca v-am pus atatea intrebari.Eu oricum va multumesc pentru informatiile pe care mi le-ati dat si va promit ca nu o sa va mai deranjez.Pacat e ca stiti atatea lucruri si va suparati fiindca cineva va cere ajutorul….Eu nu v-am intrebat degeaba de aceste lucruri si ca as sti care sunt demersurile pentru rezolvarea lor,daca stiam si daca nu as fi intrebat si la serviciu nu v-as mai fi deranjat, dar avand in vedere ca nu am fost lamurita nici la serviciu si nici la medicul de familie cu privire la acel concediu,am incercat sa va rog sa ma ajutati, poate stiti dumneavoastra..Aveam o speranta ca voi gasi un raspuns la d-voastra..Oricum inca o data va multumesc!
  O seara buna!

  1. Da, e un site in care ofer ajutor in limita timpului disponibil, nu sunt call center. Nu cred ca era asa urgent incat sa imi atrageti atentia ca ati comentat si n-am raspuns. Raspund cand pot si am timp. Nu se ia concediu de lauzie pt al doilea concediu de crestere copil. Mergeti direct la primarie, va da niste formulare care trebuie completate la serviciu si mergeti mai departe, fara intrerupere,fie din momentul nasterii celui de-al doilea copil, fie din momentul in care se termina concediul pentru primul copil. Veti primi o singura indemnizatie, aceeasi suma pe toata perioada.

 99. Maria says: Reply

  Va multumesc mult pentru ajutor! Ma iertati ca am fost prea insistenta!
  O seara buna va doresc!

 100. Cristina says: Reply

  Buna ziua,
  In masura in care se poate, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la urmatoarea problema: trebuie sa depun dosarul pentru indemnziatie crestere copil, am adeverinta de la actualul loc de munca, insa nu am prins 12 luni aici si as avea nevoie de adeverinta si de la locul anterior de munca. Problema este ca firma s-a inchis in decembrie 2013, iar in aceste conditii nu stiu de unde si ce ar trebui sa obtin.
  Astept raspunsul dumneavoastra, cu multumiri!

  1. Trebuie sa adresati o solicitare in acest sens Inspectoratului Teritorial de Munca de care apartine firma care s-a inchis.

 101. Lilla Laura says: Reply

  Buna ziua,

  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Momentan sunt in concediu de maternitate, insa societatea unde sunt angajata si-a desfintat postul de lucru in orasul meu. Conform Contractului colectiv de munca sunt indreptatita la salarii compensatorii. Problema este ca prezentul CCM expira in aprilie 2015. Colegilor mei li s-au acordat compensatoriile cu conditia depunerii demisiei la zi. Intrebarea mea este: daca solicit revenirea la locul de munca dupa expirarea celor 42 de zile de concediu postnatal, urmand sa-mi dau demisia, ulterior pot intra in concediu de ingrijire copil? Mentionez ca lucrez la aceasta societate din 2007, deci stagiul de cotizare este complet pentru ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului. Practic vreau sa stiu daca pot depune dosarul pentru indemnizatie crestere copil nefiind angajata la momentul depunerii?
  Va multumesc anticipat.

  1. Cel mai bine este sa adresati aceasta intrebare la Directia de Asistenta Sociala de care apartineti. In principiu, da, dar ei va pot da un raspuns ferm.

 102. Valeria says: Reply

  buna ziua,va rog frumos daca imi puteti raspunde la intrebare…concediul de maternitate de 2 ani pentru cresterea copilului este considerat vechime la somaj?.va multumesc…

  1. Nu cred, pentru ca nu se plateste contributia la somaj. Dar nu am informatii concrete in acest sens. Cel mai bine este sa va adresati Oficiului pentru Fortele de Munca de care apartineti.

 103. Diana says: Reply

  Buna, stiti cumva daca mama poate sa-ti ia o luna din concediul de crestere al copilului solicitat de tata (in conditiile in care mama sta acasa cele 126 de zile)? Adica se aplica si in cazul mamelor acea directiva europeana? Va multumesc.

  1. Da, daca tatal opteaza pentru concediul de crestere si ingrijire copil, mama trebuie sa-si ia luna aceea.

 104. Stroe Melania says: Reply

  Buna ziua!Sunt in concediu medical de sarcina,dupa 2 ani de concediu de maternitate cu primul copil si 3 saptamani de activitate.Firma mi-a propus,pentru ca toti angajatii s-au mutat pe o alta firma,sa fac o pauza dupa ce termin zilele de concediu medical de cateva zile ca sa semnez noul contract pe cealalta firma si apoi sa-mi reiau concediu medical in continuare.Eu le-am spus ca nu am incredere ca in aceste zile nu ma trezesc cu surprize din partea lor,iar acestia mi-au zis ca vor sa ma ajute pentru ca inchid firma cealalta.Nu stiu cum sa procedez,mi-e teama sa nu se intample ceva.

  1. Ce anume sa se intample, ca nu inteleg? Chiar si daca va restructureaza, in concediu de crestere tot puteti intra.

 105. Stroe Melania says: Reply

  Nu stiu ce sa fac in sensul ca nu stiu daca sa semnez noul contract sau nu.Cei de la firma tot insista sa vorbesc eu cu medicul sa intrerupem concediul medical ca ma platesc ei zilele cat nu lucrez si ca fac acest lucru in speranta de a ma ajuta ca sa nu ma predea statului si sa primesc foarte greu banii pe concediu medical,iar ei o sa ma plateasca in continuare.Le-am zis ca nu vreau sa se modifice contractul meu si ca vreau sa ramana acelasi salariu pentru ca tot ce au angajat in urma mea,chiar daca lucreaza aceleasi ore,le-au trecut sume mai mici ca sa nu plateasca impozite mari.Ei spun ca daca ma ajuta imi lasa acelasi salariu,doar ca legislatia s-a modificat din 2011 de cand am eu contractul si sunt acolo mai multe chestii la indatoririle angajatului.Nu stiu cum sa procedez!Daca ati fii in locul meu ce ati face,ati accepta?

  1. In principiu nu are ce sa se intample. Chiar si daca va dau preaviz de concediere in zilele alea in care va intoarceti la serviciu, concediul medical va suspenda ulterior preavizul, lucru care nu-i ajuta nici pe ei. Daca eu au venit cu propunerea, probabil ca sunt de buna credinta. Dumneavoastra ar trebui sa stiti mai bine daca sunt persoane cu care se poate discuta sau nu.

 106. pmaria says: Reply

  buna,o intrebare,copilul meu are 11 luni,mi-am reluat activitatea..cresterea copilului mi-a fost 1 an, in urmatorul an am dreptul sa raman insarcinata?beneficiez de drepturi? sau 12 luni trebuie sa lucrez?

  1. In mod normal, concediul de crestere a copilului se considera vechime si se ia in calcul la stabilirea indemnizatiei.

 107. Daniela Cristache says: Reply

  Buna ziua Laura. Te rog, lamureste-ma si pe mine te rog, daca poti, sa stiu ca sa fac. Am facut deja contestatie pt ca nu mi s-a aprobat indemnizatoa pt cresterea copilului cu handicap de la 3 la 7 ani.
  Am lucrat 10 luni la o societate si 2 luni conventie civila cu o persoana fizica. Problema e la conventie. Perioada a fost oct si nov 2014, numai ca angajatorul a completat declaratiile 112 cu impozit 0, in febr 2015 a depus 112 rectificative si a platit si impozitul.
  Cererea pt indemnizatie am facut o in 4 nov 2014. Am impresia ca mi se pun bete in roate: ca de ce am facut cererea pe 4 nov si nu pe 1 nov, ca de ce conventia civila nu e datata si e trecuta pe ea doar perioada de 2 fara specificatie cele 2 luni? Ca declaratia 112 rectificativa e dals in acte?
  M-ai putea lamuri , nu stiu ce sa dac acum, sa renunt sau sa merg in justitie?
  Multumesc pt raspuns.

  1. Mergi in justitie, in niciun caz nu renunta. Nu trebuie sa le dam impresia ca daca ne iau cu “abureli” o sa renuntam. Este dreptul tau si al copilului tau!

   1. Daniela Cristache says: Reply

    Iti multumesc pt raspunsul prompt si incurajator Laura.
    Numai ca mi-e groaza sa merg in justitie,deja am pe rol la tribunal apelul pt custodia deplina, apel la ordin de protectie refuzat…..
    Mi-au spus ca pot opta pt sprijinul acela pt persoane care nu au lucrat…. Dar eu am lucrat 12 luni! Am privat copilul de prezenta grija si atentia mea acest timp!

    1. Stiu, e foarte greu, dar trebuie s-o faci. Altfel cum vei avea grija de copilul tau? El e pe primul plan.

 108. Andreia Tataru says: Reply

  Buna ziua. Am o intrebare, daca ma puteti ajuta. Am o fetita de 2 ani jumatate suspecta de Rotavirus, dar pt a mi se confirma acest lucru, trebuie sa merg sa-i fac analizele in alta localitate.Intrebarea mea este pot beneficia de concediu medical daca fetita necesita internare? Mentionez ca sunt angajata din august 2014 iar momentan sunt insarcinata in 11 saptamani. Va multumesc!

  1. Da, poti beneficia de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav pana la 7 ani.

 109. Ionita irina says: Reply

  ,referitor la indemnizfirma nu are platite toate datorire stat pot sa mai imi scot adeverinta Bunaziuaindemnizadeverintaesaivind stagiul de cotizare ,pot lua indemnizatia?
  Sau pot sa imi bag cartea de munca pe alta firma si sa fac pe un an si platesc din uoriile imi vor arectificativeplaurmaccepta dosarul ptr indemnizatie? Multumesc

  1. Nu inteleg exact ce doriti, va rog sa va exprimati coerent pentru a intelege care este situatia si intrebarea.

 110. violeta says: Reply

  buna ziua,eu am stat 4 ani cu copilu acasa deoarece nu avea cine sa ramana cu el,tatal meu va intra la pensie si ami doresc sa ma antorc
  la locu meu de munca,doresc sa stiu daca am vreo posibilitate sa revin ca angajat?

  1. Nu inteleg. In ce conditii ati stat acasa? V-ati dat demisia de la fostul loc de munca, ati stat in concediu fara plata? Daca v-ati dat demisia va puteti intoarce doar daca firma are locuri de munca disponibile si doreste sa va reangajeze.

 111. Gabor Andrea says: Reply

  As avea si eu o intrebare eu mai un pic si ar trebui sa revin la servici dar nu am ce face cu copilul.Cum ar trebui sa procedez

  1. Nu inteleg intrebarea, ce anume sa-ti spun eu? Unde sa duci copilul? Il dai la cresa daca n-ai unde-l lasa sau iti iei inca un an concediu fara plata.

 112. Madalina Orbu says: Reply

  Buna ziua….am si eu o intrebare…acum in anul 2015 daca sunt in prenatal iar copilul face 2 ani anul viitor ma pot angaja acum dar in acelasi timp sa beneficiez si de indemnizatie in afara de salariu??

  1. Nu, in clipa in care te angajezi, indemnizatia se suspenda. Este ilegal sa le combini.

 113. MARIA KAITAR says: Reply

  Buna ziua. Daca sotul a optat pt. concediu crestere si ingrijire copil pana la 2 ani pot sa – mi iau oricand luna aceea de concediu? Cum trebuie sa procedez fac o cerere adresata conducerii prin care solicit concediu crestere copil 1 luna, iar cei de la unitatea unde lucrez imi vor suspenda C.I.M. si vor opera in REVISAL suspendarea? Va multumesc!

  1. Nu stiu daca se poate lua oricand, cred ca ori la inceputul concediului de crestere, ori la final. Intrebati la Directia de Asistenta sociala. Si da, se face informare la serviciu si se opereaza suspendarea.

 114. Ghiuli says: Reply

  Buna ziua, multumesc pentru disponibilitatea si ajutorul pe care-l dati viitoarelor/proaspetelor mamici!
  Beneficiez de reducerea programului de lucru cu 2 ore pentru alaptare, pana implineste copilul 1 an (septembrie), pot sa mai lucrez in alta parte cu contract de angajare de 6 ore in aceasta perioada? E legal sau as fi in ilegalitate? Sau doar dupa ce implineste bebele 1 an?
  Multumesc! Sarbatori fericite!

  1. Nu stiu daca poti face cumul de norme in cazul programului redus, nu am mai intalnit situatii similare si nu am vazut nicaieri mentionat acest lucru. In principiu, nu cred ca e ilegal.

 115. Anamaria says: Reply

  Buna ziua,

  Am cateva intrebari,poate ma ajutati :D.Eu lucrez la acelasi patron din aprilie 2014.In iulie 2014 mi-a incheiat contractul de munca pe o firma si mi-a facut pe o alta firma (de pe o zi pe alta ) (si fara sa ma anunte,am aflat accidental dupa o luna).Acum sunt insarcinata in 2 luni,urmand sa nasc in noiembrie..O sa primesc indemnizatie de crestere ptr bebe?
  O alta intrebare: am dus o cerere + adeverinta prin care am anuntat stare mea de graviditate,pot sa fiu sigura ca o s-o bage in evidenta???Ma pot astepta sa o faca uitata si sa ma trezesc cu contract incheiat fara sa fiu anuntata?Pot verifica undeva sa vad daca m-a luat in evidenta ca angajata insarcinata?Tin sa va mentionez ca nici macar de a 2-a zi de Paste nu mi-a dat liber,nici sa iau liber in alta zi,nici bani in plus..deci va dati seama k nu sunt tocmai ok cu drepturile angajatului…Va multumesc!

  1. Daca ai 12 luni vechime neintrerupta inainte de nasterea copilului primesti indemnizatie, indiferent pe cate firme ai lucrat. Daca ai dus cerere, trebuia sa iei o copie cu numar de intrare. Daca nu ti se respecta drepturile, fa reclamatie la Inspectoratul de munca.

 116. ana maria says: Reply

  buna ziua! eu sunt angajata doar de 3 luni si am ramas insarcinata.Primesc indemnizatia de crestere a copilului timp de doi ani sau nu se pune la cele 12 luni care se cer si cele 9 luni din timpul sarcinii?multumesc

 117. dana says: Reply

  buna seara ! as avea o intrebare si eu daca se poate. primesc indemnizatie pentru copilul meu de 1 an si 5 luni , dar momentan sunt in strainatate. luna aceasta nu a avut cine sa-mi ridice indemnizatia de la posta , am sunat la posta si mi-au spus ca a fost returnata. mai am vre-o sansa sa o recuperez si daca da , de unde as putea sa ma interesez ? este posibil ca luna viitoare sa nu o mai primesc din cauza asta ? va multumesc

  1. Adreseaza-te la Directia de Asistenta Sociala de unde primesti indemnizatia. Daca esti in strainatate, de ce nu ceri indemnizatia in cont, acolo vine lunar si nu te intreaba nimeni nimic.

 118. anonim says: Reply

  buna! am si eu cateva nelamuriri. dc sunt in concediu de crestere a copiluiui 2 ani, dupa acest timp trebuie sa raman neaparat 6 luni anagajat la firma respectiva din care am intrat in indemnizatie iar, dc nu stau trebuie returnati banii primiti inapoi pt perioada de 2 ani pt ca asa am fost informat de la firma sau este un bla bla. va multumes!

  1. Banii primiti pe cei doi ani ii iei de la stat, nu de la firma. Daca vrei sa te intorci la serviciu, te intorci, daca nu, nu. Nu dai banii la stat decat daca te prind ca in intervalul de doi ani ai avut venituri din alte activitati.

 119. flore says: Reply

  buna am si eu o intrebare sunt in 31 de saptamani si e prima sarcina .imi spuneti si mie ce acte imi trebuie inainte sa nasc si dupa ce nasc? si daca nnu sunt din judetul in care nasc si am lucrat,trebuie sa merg la primaria la care sunt din judet? multumesc

 120. flore says: Reply

  revin cu inca o intrebara ,daca miam luat risc de sarcina ,e posibil sami dee mai putin de 800 lei? multumesc

 121. Oana Tacota says: Reply

  Buna ziua! Am si eu o intrebare..eu urmeaza sa nasc in jur de 20 august 2015 si am contract de munca de la 1 sep 2014…pot sa beneficiez de concediul de crestere a copilului?? Am inteles de la o doamna de la fortele de munca ca nu conteaza ziua in care nasti, ci luna…dar tot nu ma simt lamurita pe deplin!! Deci, as putea beneficia sau trebuie sa ma intorc la munca?? Va multumesc

 122. Viorica says: Reply

  Buna ziua, va rog frumos daca aveti amabilitatea lamuriti-ma si pe mine intr-o problema…Eu am efectuat concediul crestere copil pana la implinirea varstei de doi ani in perioada 2013- 2015, mai exact am nascut in 25 Mai 2013, in 25 aprilie2015, la expirarea celor 2 ani de concediu, am plecat din firma respectiva,deoarece postul meu s-a desfiintat, intrebarea mea este…Conform noilor modificari ale Codului muncii, eu beneficiez de plata celor 42 de zile de concediu neefectuat? Va multumesc anticipat.
  Cu respect!

  1. Ce fel de concediu neefectuat? De odihna?

 123. Viorica says: Reply

  Da

  1. Concediul neefectuat trebuia platit la incheierea contractului de munca, cu mentiunea ca pe anii in care ati stat in CIC nu se acorda concediu de odihna. In plus, stiu ca in anumite firme, conform regulamentului de ordine interioara, concediul de odihna neefectuat nu se reporteaza decat un an, dupa aceea se anuleaza zilele respective.

 124. Viorica says: Reply

  Va multumesc frumos pentru raspuns!
  O zi buna in continuare!

 125. Buna ziua,

  As dori un sfat in legatura cu urmatoarea pb: cum pot beneficia de programul redus de 6 ore pentru alaptare chiar si dupa varsta de 1 an. Cine are dreptul sa ne ingradeasca mie si copilului meu dreptul de a alapta? Oare OMS nu recomanda alaptarea cel putin pana la implinirea varstei de 2 ani?

  Va multumesc,
  Tina

  1. Recomandarile OMS nu au nicio legatura cu legea romaneasca. Daca ati optat pt concediu de crestere de 1 an, nu beneficiati de program redus dupa intoarcerea la serviciu.

 126. inna says: Reply

  Buna ziua ! Oare daca cer reducerea programului de lucru de LA 8 ore la 6 ore, voi fi platita pentru timpul efectiv lucrat de 6 ore , sau am dreptul sa mi se pastreze salariul ? Multumes !

  1. Salariul ramane intreg.

 127. design7 says: Reply

  Buna ziua,

  Daca acum eu sunt in concediu fara plata, am ramas insarcinata si ma intorc la serviciu in septembrie. Deci nu o sa am timp sa cotizez 12 luni inainte de nastere pentru indemnizatie, dar o sa am dreptul la concediu de crestere al copilului fara indemnizatie?
  Ma intereseaza doar daca o sa pot intra in CCC pentru 2 ani fara indemnizatie?
  Nu ma intereseaza daca primesc indemnizatie crestere copil, doar daca legal pot sta cei 2 ani cu copilul acasa si sa ma pot intoarce dupa la serviciu.

  Multumesc anticipat!

 128. rebeca says: Reply

  As dori sa intreb un lucru… Daca am fost in somaj timp de 6 luni si dupa terminarea somajului am stat acasa 2 saptamani dupa care m.am angajat. O sa pot sa lucrez 7 luni deoarece sunt insarcinata. Intreb : o sa primesc concediu de maternitate platit? Se pune si somajul la lucrul acesta?

  1. Somajul constituie vechime, da. Insa cel mai bine e sa cereti informatii de la Directia de Asistenta Sociala unde sunteti arondata.

 129. Oana Tacota says: Reply

  Buna ziua! Am si eu o intrebare..eu urmeaza sa nasc in jur de 20 august 2015 si am contract de munca de la 1 sep 2014…pot sa beneficiez de concediul de crestere a copilului?? Am inteles de la o doamna de la fortele de munca ca nu conteaza ziua in care nasti, ci luna…dar tot nu ma simt lamurita pe deplin!! Deci, as putea beneficia sau trebuie sa ma intorc la munca?? Va multumesc

  1. Cel mai bine ar fi sa adresati aceasta intrebare la Directia de Asistenta Sociala de care apartineti. Nu stiu sa va spun daca trebuie sa fie 12 luni complete sau doar 12 calendaristice ca sa va calificati pentru concediu de crestere si ingrijire copil.

   1. Oana Tacota says: Reply

    Am fost la Directia de Asistenta Sociala, dar nu m-a lamurit nimeni…Mi s-a spus ca nu conteaza ziua in care nasc, ci luna! Dar nu stiu daca se ia in considerare si luna in care nasc, adica avand contract din 01 septembrie 2014, daca s-ar lua in considerare luna august 2015(luna nasterii), ar fi exact 12 luni lucratoare! Aceea persoana de la Directia de Asistenta, nici macar nu mi-a dat atentie si nu stiu cine altcineva ar stii sa imi explice!! Va rog din suflet sa ma lamuriti si pe mine. Va multumesc!!

 130. Carmen says: Reply

  Buna ziua! Am si eu o intrebare in octombrie face fetita 2 ani, sunt obligata sa ma intorc la locul de munca? De si eu nu mai vreau sa merg,vreau sa imi caut in alt parte.

  1. Nu sunteti obligata sa va intoarceti, va puteti da demisia sau puteti pleca in alta parte. Nu va obliga nimeni sa mergeti la un loc de munca pe care nu-l mai doriti.

 131. Daniela says: Reply

  Buna ziua.Am 27 ani,nu lucrez,sunt insarcinata in 25 saptamani,sunt la postliceala,sotul nu lucreaza dar plateste asigurarea de sanatate si m-a trecut coasigurata.Ce beneficii am pana la nastere si dupa aceea?

 132. Anca says: Reply

  Buna ziua,
  as avea si eu o intrebare. Sunt insarcinata in 7 saptamani iar in urma controlului medical medicul specialist mi-a dat concediu medical cu repaus la pat(tin sa precizez ca am mai avut o sarcina pierduta).
  Angajatorul poate sa imi refuze medicalul sau exista posibilitatea sa fiu concediata?
  Va multumesc anticipat.O seara buna

 133. Mihaela says: Reply

  Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema.
  Am contract de munca din 19 Sept.2014 si luna aceasta am aflat ca sunt insarcinata. Problema este ca am aflat ca firma unde lucrez se inchide la 1 Octombrie 2015. As dori sa stiu daca beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului sau daca trebuie sa ma angajez la o alta firma din Octombrie?

  1. Daca firma se inchide, probabil o sa intri in somaj si o sa ai continuitate pentru acordarea concediului de crestere copil.

 134. Betty says: Reply

  Buna seara, am fost angajata la o firma din 15 septembrie 2014 pana in 3 noiembrie 2014, din 13 noiembrie 2014 lucrez la o alta firma, iar in data de 23 septembrie 2015 urmeaza sa nasc, daca imi iau prenatal 70 de zile inainte de nastre pot beneficia de concediu pentru cestere copil + indemnizatie ?

 135. Buna seara.Am o fetita de un 1 si 5 luni,si vreau sa raman gravida,cu al doilea copil.Intrebarea mea este;Pot ramane in continuare acasa in CCC?

  1. Teoretic, nu. Ca sa ramai in continuare acasa, trebuie sa nasti in intervalul celor doi ani in care esti in concediu de crestere cu primul copil. Practic, poti sa intri din concediu de crestere copil, te intorci la serviciu o zi, pe hartie, si apoi intri in concediul maternal, cel de 120 de zile.

 136. Cridon Ioana says: Reply

  Buna ziua. Sunt insarcinata in 5 saptamani si sunt angajata pe o perioada determinata pana la 1 decembrie 2015 fara intrerupere a contractului din 2007. Intrebarile mele sunt daca pot beneficia de concediu prenatal si postnatal si daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului. Ce demersuri trebuie facute pentru ca sa pot beneficia de indemnizatia de crestere.
  Va multumesc.

  1. Trebuie sa ai 12 luni lucrate anterior nasterii copilului ca sa poti beneficia de indemnizatie. Cel mult inainte sa expire contractul poti intra in concediul prenatal, daca se potrivesc cele 120 de zile pana nasti, ca sa poti prelungi perioada.

 137. Buna ziua,
  Daca am terminat CCC1 luna aceasta (iulie 2015) si din august ar fi trebuit sa incep lucrul doar ca sunt insarcinata in 5 luni de zile si CIM a fost pe perioada determinata, incetand cu data de 21.12.2013, am sanse sa iau indemnizatia pentru al doilea copil?

  multumesc

  1. Pe perioada determinata pana cand? Daca nu lucrezi deloc pana nasti, nu iei indemnizatie de crestere copil pt al doilea, trebuie sa ai 12 luni lucrate sau de CIC anterior nasterii copilului.

   1. Ana says: Reply

    Buna ziua!eu mai am 10 luni de ccc,dar din Septembrie vreau sa ma întorc la munca, poate intra soțul in ccc pana împlinește fetița 2 ani?daca da el trebuie sa ducă vrun act la munca din care sa reiese ca eu am inceput munca?si la primarie trebuie dus vrun act?

    1. Da, poate intra. Trebuie sa-si depuna dosarul de la capat, cum l-ai depus si tu. Probabil va trebui si o adeverinta de la tine de la serviciu ca te-ai reintors sau o declaratie pe propria raspundere.

 138. buna ziua .as vrea sa va adresez o intrebare,lucrez la o firma si din motive de sanatate am ramas in concediu medical pt copil iar dupa terminarea medicalului am fost sa imi dau demisia pt ca problemele de sanatate ale copilului nu au incetat si nici nu avea cine sa stea cu ea,sa mearga la doctor….etc.este posibil sa nu mi se mai plateasca ce am lucrat si concediul medica pt faptul ca mi-am dat demisia?

  1. Nu, aveti atat dreptul de a va lua concediu medical cat si de a va da demisia.

 139. ANCA A says: Reply

  Buna ziua. Am 26 de ani si sunt insarcinata in 8 saptamani. In perioada aferenta nasterii voi avea 16 luni lucrate, din care 2 luni cu 2 ore pe zi. Imi vor afecta indemnizatia pt ccc cele 2 luni? Multumesc

  1. ANCA A says: Reply

   Ma refer la 16 luni lucrate incontinuu. Am mai lucrat inainte dar cu intrerupere.

  2. O afecteaza doar in ceea ce priveste veniturile realizate.

 140. mocanu ramona says: Reply

  Buna ziua! Am 29 ani si sunt insarcinata in 15 saptamani,am lucrat pana in 19 09 2014 si mi-am dat demisia ,pe 08 05 2015 m-am angajat deci am o pauza de 7 luni ,iar pana voi naste in ianuarie nu voi indeplini 12 luni lucrate consecutiv ,intrebarea mea este daca pot plati diferenta pana la un an pt a putea beneficia de indemnizatie.Multumesc!

  1. Nu poti plati nicio diferenta pentru ca indemnizatia se acorda in baza impozitului pe venit platit in ultimele 12 luni. Daca nu ai un venit, nu ai nici impozit. Singura solutie e sa rogi pe cineva sa-ti faca un contract de munca temporar si sa-ti platesti tu darile la stat.

 141. andreea says: Reply

  Buna,

  Am si eu o intrebare, m-am intors mai devreme din CCC, cand a implinit copilul 6 luni, si am solicitat reducerea programului cu 2 ore pt alaptat cf OUG 96/2003 si mi s-a spus ca se poate solicita reducerea programului numai dupa concediul de maternitate nu si dupa CCC.

  Am citit si eu ordonanta dar nu este foarte clara, dc ma puteti ajuta cu articole clare din care sa reiasa ca pot beneficia de reducerea programului.
  Multumesc,

  1. Daca te intorci mai devreme, beneficiezi de reducerea programului pana face copilul un an (asta daca ai optat pentru cic de un an) si pana face doi ani (daca ai optat pentru cic de doi ani). In afara de ordonanta mentionata, nu stiu alte articole, dar nu mi se pare ca lasa loc la interpretari. Daca nu vor sa-ti dea reducerea programului e din rea vointa, nu din necunoasterea legii.

 142. Cristian S says: Reply

  Buna ziua.
  Poate sotia mea sa stea acasa primul an si eu inca 1 dupa aceea ?
  Cum se vor calcula salariile in acest caz ?
  Multumesc frumos !

  1. Poate sta daca optati din prima pentru concediu de crestere copil de doi ani, cu 600 de lei indemnizatie. Daca opteaza pentru un an, cu 85% din salariu, nu se poate.

 143. Anamaria Ghiran says: Reply

  Buna ziua as avea si eu o intrebare am lucrat la un magazin alimentar la predare am ramas cuminus de cateva sute de leimam angajat ca o sa i dau sefului bani de pe prenatalnu iam primit au ramas pentru datorie au mai ramas ceva iar acumnu vrea sa imi mai dea actelecare imi trebuiesc pt.dosarul deindemnizatie desi mi le complectase deja.au acest drept? Sau ce pot face eu in acest caz? Trebuie sa le mai dau o anymita suma dar nu dispun acuma

  1. Anamaria Ghiran says: Reply

   Va rg sa imi dati si mie un raspuns multumesc.

  2. Teoretic, nu are dreptul legal sa iti retina actele. Practic, putea sa iti faca reclamatie la politie pentru lipsa in gestiune. Eu zic sa returnezi banii si sa va intelegeti amiabil cu privire la actele pentru indemnizatie.

 144. Maria says: Reply

  Buna ziua. As dori sa stau acasa cu piticul 1 an si sotul al doilea an. Este posibil asa ceva? Cum exact si clar trebuie sa procedez? Multumesc mult.

  1. Da, este posibil. Pentru detalii si mod de intocmire a dosarului adresati-va Directiei de Asistenta Sociala de care apartineti.

 145. Buna seara. As avea si eu nevoie de o lamurire. Ma aflu intr-o situatie mai dificila. In prezent lucrez intr-un spital, la care as fi vrut sa renunt. Miam cauta un alt job. Acesta l-am gasit si acum trei zile mau informat ca ma angajeaza si sa imi dau demisia de la actualul loc de munca si sa imi pregatesc dosarul de angajare la noua firma. Problema e ca acum 2 zile am aflat si faptul ca sunt insarcinata. Cum trebuie procedat in aceasta situatie ? Ma mai primeste noul angajator? Sa imi mai dau demisia de la locul actual de munca sau trebuie sa informez mai intai noul angajator cu privire la aparitiei sarcinii. As putea sa fac demersurile in continuare si dupa o luna sa imi anunt angajatorul ca sunt insarcinata? dar tin sa precizez ca m-au anuntat ca contractul initial se va face pe 3 luni. Daca sunt insarcinata ei se obliga sa imi prelungeasca contractul ? Multumesc mult .

  1. Da, teoretic esti obligata sa anunti noul angajator dar din punct de vedere legal ei nu ar trebui sa-ti refuze angajarea pentru ca esti gravida. Practic, insa, pot gasi alt motiv. Daca iti incheie de la inceput contract pe trei luni, nu sunt obligati sa-l prelungeasca doar pentru ca esti gravida. A anunta viitorul angajator ca esti gravida mi se pare un act de bun simt pentru ca s-ar putea sa nu fii in stare sa muncesti prea mult pe timpul sarcinii si apoi sa mai si pleci in concediu de crestere copil si sa-l lasi cu buza umflata sa-si caute alt om.

 146. Miruna says: Reply

  Buna Ziua,
  Sunt in concediu crestere copil si ar trebui sa ma intorc la serviciu in data de 3 septembrie cand se implinesc cele 11 luni pentru care am optat.
  Compania la care am lucrat este in lichidare si am fost anuntata ca nu mai am unde sa ma intorc.
  in realitate toata activitatea, si activele companiei au fost preluate de firma mama unde m i s a comunicat ca nu am loc.

  ce optiuni ar trebui sa am ?
  multumesc

  1. laura_frunza@yahoo.com says: Reply

   Teoretic exista o lege prin care o mama care se intoarce din CIC e protejata timp de 6 luni si nu poate fi concediata. Practic, e posibil sa nu se aplice in cazul desfiintarii companiei si preluarii de altcineva. Un avocat va poate sfatui mai bine ce sa faceti.

 147. luminita says: Reply

  Buna ziua.Daca ma intorc la munca mai devreme cu o luna adica 29octombrie(tatal refuzand sa stea acasa cu copilul in ultima luna)mai primesc indemnizatia pe luna octombrie?sau ma pot intoarce la munca cu 1noiembrie?multumesc.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Nu înţeleg. De pe 29 octombrie până pe 1 noiembrie nu e distanţă de o lună. Dacă vă întoarceţi pe 29 octombrie, primiţi indemnizaţia dar nu pe lună întreagă, ci doar pe 29 de zile.

 148. luminita says: Reply

  Copilul face doi ani pe 28noiembrie.dar ma afecteaza cu ceva daca fac cererea cu 1noiembrie sau trebuie cu 29 octombrie.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Nu cred, însă trebuie verificat la Direcţia de Asistenţă Socială dacă ei iau în calcul lună calendaristică sau lună de 30 de zile.

 149. Marius says: Reply

  Buna ziua am si eu o intrebare sunt tatal unei fetite ce inplineste luna care vine 1 an mar interesa si pe mn daca as mai putea prelungi stimulentu cel de 500 de lei timp de un an cu drept de munca las mai putea prelungi sau sa fac ceva aveti idee

  1. Laura Frunză says: Reply

   Pentru ce fel de concediu de crestere copil ati optat? Pana la un an sau pana la doi?

 150. Raluca says: Reply

  Buna seara. As avea si eu nevoie de o lamurire. Ma aflu intr-o situatie mai dificila.
  Sunt in italia si lucrez intr-un hotel din luna martie 2015,In luna iunie am aflat ca sunt insarcinata. Le-am comunicat ca sunt insarcinata si ca am nevoie de contractul de munca pentru rezidenta si tesera sanitara.
  Mi-au dat contractul exact din data cand le-am spus ca sunt insarcinata. Nu din luna a 3 a .

  Contractul consta in 4 ore + salariu pe jumatate .

  Din luna martie pana in luna iunie am avut un salariu de 800 euro . 8 ore pe zi + am lucrat pana in iunie fara contract.

  Iar acum am nevoie de bustapaga pentru a-mi putea face rezidenta. Iar ei de o luna ma tot amana.

  Intrebarea mea suna in felul urmator.

  E corect sa imi injumatateasca orele de munca + salariu . + Ca refuza/amana sa-mi ofere acel act pentru a putea sa-mi ia rezidenta..
  Din cauza aceasta eu nu am un medic de familie nu am acces la control gratuit nu pot face nimic .Trebuie sa platesc pentru analize sau orice consultatie.

  Multumesc frumos pentru rabdare si timpul acordat .

  1. Laura Frunză says: Reply

   Raluca, eu nu cunosc legislatia din Italia. Nu stiu ce anume se aplica acolo si ce nu. Tu ai lucrat atata timp la negru, fara acte, fara contract?

 151. raluca says: Reply

  Da am lucrat fara contract 3 luni…si mi-au facut contract in momentul cand le-am spus ca sunt gravida.Multumesc frumos…o sa vad ce pot face sa ma informez despre legile daici…

 152. Hutanu Mirela says: Reply

  Buna ziua,
  Sunt in CIC pana in 22 oct.2015 ,dar firma la care am lucrat a fost inchisa printr-o hotarare judecatoreasca .Intrebarea mea era, credeti ca pot beneficia de somaj in conditiile acestea ?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Daca ai vechimea necesara pentru a beneficia de somaj si firma si-a achitat contributiile, probabil ca da. Mergi si intreaba direct la Fortele de Munca.

 153. Bitica Alina says: Reply

  Bună seara. Am și eu o întrebare:am doi copii în vârstă de 1an și 10 luni și pe 1 noiembrie fac doi ani. Vreau să reîncep serviciul,dar la altă firmă incepand cu data de 15 septembrie. Ce trebuie să fac? Trebuie sa-mi dau demisia de la vechiul loc de munca sau pot să mă duc direct la cealaltă firmă? Mai pot beneficia de stimulentul de reîntoarcere la serviciu?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Da, trebuie sa iti dai demisia de la vechea firma si apoi sa semnezi un contract de angajare la noua firma, asta dupa ce intrerupi concediu de crestere. Poti beneficia timp de o luna si jumatate de stimulentul de reinsertie, indiferent de locul de munca la care te duci.

   1. Andra says: Reply

    Buna ziua.As vrea să știu ce se întâmplă cu acele mămici care își cresc singure copiiii și totuși trebuie să se întoarcă la servici unde lucrează în schimburi,inclusiv noaptea și nu au pe cine să lase copilul,de bone nici nu vorbim dacă nu există posibilități materiale?se poate acorda un program numai de zi,respectiv 8-16 pt.a putea mama sa-si ducă copilul la un cămin cu program prelungit si în același timp să meargă și la servici?există vreo lege privind situații excepționale de acest gen??Eu mă aflu în situația asta.Trebuie să revin curând la servici pt.ca îmi expira concediul de creșterea copilului și în instituția publică unde activez se lucrează în ture dar totuși au posibilitatea să acorde și un program fix 8-16.As vrea să mă ajutați cu un sfat ce as putea să fac mai ales ca fetita mea începe gradi curând dar nu pot să o duc datorită programului de lucru.Va multumesc anticipat!

    1. rozalia says: Reply

     Buna ziua intrebarea mea ar fi>am dreptul la somaj dupa perioada de indemniatie?la locul de munca m.ar primi inapoi pt 6 luni dar copilasii mei de 2 ani gemeni,nu au cu cine sa ramana akasa.mentionez ca si tata lucreaza

     1. Laura Frunză says:

      Depinde si de vechimea pe care o aveai inainte de concediul de crestere copil, cred. Mergi si intreaba direct la Fortele de Munca, ei iti vor spune exact daca beneficiezi sau nu si pentru cat timp.

     2. rozalia says:

      Am ascultat sfatul dv,am fost m/am interesat insa la fortele de munca mi/au spus ca depinde de sef daca imi suspendeaza cartea de munca cu articol de somaj.seful imi spune ca nu poate decat daca ma intorc la lucru 6 luni,ce sfat imi dati?
      Spun inca o data ca nu am cu cine lasa copiii!!!!

     3. Laura Frunză says:

      Nu prea ai ce sa faci. Somaj se acorda doar daca esti restructurata/concediata, nu daca iti dai demisia. Daca nu te intelegi cu angajatorul, nu poti lua somaj.

 154. Ana Maria says: Reply

  Buna ziua. Sunt angajata la o firma de 4 luni am aflat ca sunt insarcinata in 13 saptamani cand i-am anuntat mi-au prelungit contractul pe 3 luni dar ca si cum as inlocui pe cineva pana la data cand imi expira contractul. Au dreptul de a nu imi mai prelungi contractul? Va multumesc.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Daca era contract pe perioada determinata, nu sunt obligati sa ti-l prelungeasca doar pentru ca esti insarcinata.

 155. Roxana says: Reply

  Bună ziua,
  Am nevoie de o lămurire mai exact.
  Sunt însărcinată în luna a 7a și pe 19 oct am mers la medicul de familie să iau concediul prenatal. Menționez ca m-a masurat, cântărit și mi-a luat tensiunea. Azi am mers să îmi dea un bilet de trimitere la ginecologie și mi s-a spus ca nu mă poate ajuta pt ca are voie decât la o consultație pe lună. Doresc să știu dacă este în regulă răspunsul pe care l-am primit având în vedere ca doream decât un bilet de trimitere către ginecologie. Și de la ginecologie să iau bilet de trimitere pt analizele care se repetă în trim 3.
  În plus am citit pe net ca din luna a 7a o gravidă are dreptul la 2 consultații pe lună însă nu am găsit un doc oficial cu bază legislativă.
  Va rog să mă ajutați cu un raspuns
  Mulțumesc frumos

  1. Laura Frunză says: Reply

   Eu nu am auzit asa ceva, ca se restrictioneaza la un singur consult pe luna, dar e posibil sa fie vreo lege ceva, de cand cu cardurile de sanatate. Probabil ca nu vrea sa te primeasca pentru a nu-si epuiza fondurile sau ceva de genul acesta.

 156. GEDUT ANA-MARIA says: Reply

  Buna seara
  Sunt si eu intr-o situatie mai delicata si as vrea sa ma consult cu cineva daca se poate, sa va spun despre ce este vorba.
  Momentan sunt in CIC si ar trebui sa ma intorc la munca la data de 01.01.2016, firma la care am lucrat a fost preluata de catre altcineva. Postul pe care am lucrat eu exista doar ca are alta denumire, am fost la o discutie cu cei de la resurse si mi-au spus ca salariul pe care pot sa mi-l ofere este cu mult mai mic decat cel pe care il aveam.
  Vreau sa stiu daca pot sa faca acest lucru, sa-mi diminueze salariul doar pentru ca la ei postul pe care urmeaza sa ma intorc are alta denumire?

 157. Marin I says: Reply

  Buna ziua, am si eu o nelămurire. Sunt in concediu de cresterea copilului, am nascut in Decembrie 2013. Ulterior am aflat ca sunt insarcinata in 11 saptamani, dr. Ginecolog mi-a recomandat concediu medical, apoi risc maternal. Din ce luna ar trebuii sa ma întorc la munca ? Ca sa pot sa duc concediul medical… Si din ce perioada ar trebuii sa intru in concediu de risc maternal ?
  Multumesc frumos !

  1. Laura Frunză says: Reply

   Trebuie sa va intoarceti la serviciu cand copilul implineste 11 luni. Teoretic puteti intra chiar de atunci in risc maternal, daca medicul va recomanda risc maternal pana la finalul sarcinii. Concediu medical nu puteti lua acum, sunteti in CIC, deci oricum stati acasa. Daca tatal nu poate lua luna aceea, se pierde, ea nu este reportata mamei.

 158. Marin I says: Reply

  Am înțeles ca ultima luna de indemnizație o ia tatăl (adică Decembrie), in situația mea adică daca sunt in concediul medical mai e valabil ?

 159. Roxana Hurezanu says: Reply

  Bună,
  Vreau sa întreb dacă am avut câteva zile de concediu fără plata (cam 2-3 zile pe luna) mă poate afecta la primirea indemnizației ( în ideea dacă o primesc sau nu)?
  Mulțumesc frumos!

 160. Petronela says: Reply

  Bună ziua.Sunt angajată în sistemul sanitar și am depus cerere ptr revenire la servici după concediul creștere copil până la doi ani începând cu dată de 4 ianuarie.Am aflat ca asistenta șefa are de gând să mi schimbe locul de muncă pe altă secție decât cea anterioară fără acordul meu .Eu doresc să mi reiau activitatea pe aceiași secție de unde am plecat.Va rog să mi spuneți ce pot să fac în cazul acesta?mulțumesc .

 161. Radoi ionela ligia says: Reply

  Buna seara.Am si eu o intrebare pe data de 16.12.2015 mi se incheie contractul eu am lucrat aici 2 ani si 9 luni, acum sunt insarcinata in 3 luni daca iau somaj pot beneficia de indemnizatie pentru crestere a copilului? Si mai am o intrebare la cat am lucrat eu de cate luni de somaj beneficiez?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Daca ramai in somaj pana nasti, da, poti lua indemnizatie. Pentru durata perioadei de somaj in functie de perioada lucrata, te rog sa te adresezi Agentiei Teritoriale pentru Ocuparea Fortei de Munca din orasul tau.

 162. Eu says: Reply

  Buna ziua,
  as avea si eu o intrebare.
  Prietena mea , este insarcinata in 4 luni. A anuntat verbal ca este gravida, o sa ducem si foia care atesta asta. Problema e alta : tocmai a fost anuntata ca nu o sa-i mai prelungeasca contractul de munca. Semnase pe 3 luni, perioada determinata, urmand ca apoi sa semneze pentru nedeterminat. Cum au auzit c-a ramas insarcinata, au refuzat sa-i mai prelungeasca contractul.
  Acum pe 31, ar fi ultima zi din contract. Ce-am putea face? Ne poate sfatui cineva? E corect si legal ce fac?
  Va multumim.
  Cu stima

  1. Laura Frunză says: Reply

   Este legal, da, având în vedere că are contract pe perioadă determinată. Nu şi moral, dar din păcate, legea nu reglementează acest aspect. Are vreo scrisoare de ofertă în care i se oferă perioadă de probă sub formă de contract determinat şi apoi contract nedeterminat?

   1. Eu says: Reply

    Nu, are doar acel contract pe 3 luni, iar azi a fost anuntata ca pe 31 cand inceteaza acea perioada, n-o sa-i mai prelungeasca.
    Din pacate nu are nici 12 luni lucrate in ultimul an, deci din cate stiu nici de indemnizatia nu va putea beneficia, nu?

    1. Laura Frunză says: Reply

     Nu.

 163. Eu says: Reply

  Nici de cea minima de 600 lei? Stiam ceva si de o alocatie de 200 Ron, la copii pana in doi ani.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Alocatia pentru copii se da indiferent daca mama are stagiu de cotizare sau nu. Pentru detalii exacte despre indemnizatie, va rog sa va adresati Directiei de Asistenta Sociala de care apartineti.

 164. alina says: Reply

  daca beneficiez de concediu pe 2 ani cu 600de lei,iar fetita a facut un an si ma intorc la munca mai am dreptul la ceva?

 165. cotos tabita says: Reply

  Buna,am si eu o intrebare la dumneavoastra am fost angajata la o firma 3ani si am ramas insarcinata iar dupa se am nascut mi-am facut stimulent de insertie ptr 2ani,dar nu mai are nevoie de mine la firma deocamdata ce as putea sa fac k sa nu mi se intrerupa contractul.iar dak ma dezangajeaza ma iuau acei 500lei pana la doi ani?va multumesc si astept raspund

  1. Laura Frunză says: Reply

   Pai nu prea aveti ce face daca angajatorul doreste sa restructureze postul. Nu stiu cum se procedeaza cu stimulentul de insertie daca intrati in somaj, adresati-va la Fortele de Munca sau la Directia de Asistenta Sociala pentru un raspuns.

   1. cotos tabita says: Reply

    Va multumesc din suflet pentru raspuns.dar nu as putea sa fac nimic k mi-am facut prenatal ku drept de munca si nu mai are nevoie de min la firma.dak ma dezangajeaza nu mai am drept la prenatal?sau se poate face ceva sa pot avea drept la prenatal acesti 2ani.va multumesc

    1. Laura Frunză says: Reply

     Daca va da in somaj, o sa va mearga vechimea pana intrati in concediul de crestere. Daca semnati acordul partilor si nu luati somaj, atunci nu veti avea dreptul la concediu de crestere copil.

 166. DOLLUC says: Reply

  Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Sunt insarcinata si am intrat in co de risc maternal di luna dec 2015, iar in ianuarie 2016 angajatorul a dat preaviz celorlalti colegi cu desfintarea postului si doreste inchiderea punctului de lucru pe orasul in care lucrez eu. Mie deocamdata nu mi s-a dat nici un preaviz.Intrebarea mea este ce se va intampla cu mine daca ei inchid punctul de lucru, pot continua cu co de risc maternalpana la final si daca da ce se va intampla la finele co de risc daca ei au inchis punctul de lucru pe acest oras din care sunt eu?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Daca medicul va recomanda concediu de risc maternal, puteti continua cu el si daca veti fi in somaj, pana cand intrati in concediul de crestere copil.

 167. raluca says: Reply

  Buna ziua, am si eu o intrebare. am contractul individual de munca pe 7 luni acesta terminandu-se in data de 03.03.2016. eu acum sunt in concediu cu risc maternal , cele 120 de zile terminandu-se pe data de 09.03.2016. in data de 29.01.2016 eu sunt in 25 saptamani iar cand se va termina contractul de munca 30 de saptamani. cum se procedeaza pentru cele 2 luni care raman pana nasc? ce am de facut?
  Multumesc

  1. Laura Frunză says: Reply

   Poti sa-ti iei concediul prenatal pentru acele doua luni, asigurandu-te ca raman cel putin 40 de zile dupa nastere.

 168. irina says: Reply

  Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns….
  Sunt angajata de 2 ani si jumatate dar de 3 luni mi-am schimbat locul de munca iar astazi am aflat ca sunt insarcinata pot beneficia de indemizatie ,concediu si alte drepturi ale viitoarelor mamici chiar daca nu am lucrat in ultimele 12 luni in acelasi loc?
  multumesc!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Da, daca ai 12 luni consecutive lucrate, indiferent de locul de munca.

 169. Roxana says: Reply

  Buna,
  As vrea sa ma ajutati si pe mine cu o informatie: am nascut pe 8 dec. Concediu postnatal se termina pe 17 feb.
  Pot sa imi intrerup concediul si sa ma intorc la job? Mentionez ca au trecut 42zile de la nastere.
  Multumesc!

 170. Mihaela says: Reply

  Buna ziua ! Am o nelamurire ,am un copil in varsta de 2 ani si tocmai ce am terminat si postnatalul pt el ,la locul de munca nu ma pot intoarce din motiv ca mi-au incetat contractul de munca cand am intrat in postnatal ,aveam contract determinat (nici nu mi.au dat actele necesare dosarului de postnatal pana ce nu am semnat incetarea contractului),in al2.lea rand stau la o distanta de 30-35km fata de cel mai apropiat oras sa pot sa imi gasesc un nou loc de munca si in al 3.lea rand nici nu am cu cina sa las copilul si eu sa imi gasesc orice fel de munca. Incerc sa imi gasesc un loc de munca sa imi permita sa imi duc si aduc tot eu copilul de la camin . Am inceput sa imi caut de munca cu 2 luni inainte sa imi implineasca copilul 2 ani ,nu gasesc . Intrebarea mea este ca in timp ce imi caut de munca pot sa beneficiez de somaj ? Am auzit la unele persoane ca da ,dar nu stiu sigur . Daca ar fi asa ar fi un drept al nostru si nu ar fi rau sa il luam. Va multumesc!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Daca ai incetat relatiile cu fostul angajator prin acordul partilor, nu ai dreptul la somaj. Mergi la Oficiul Fortelor de Munca cu actele de incetare a contractului si informeaza-te direct de acolo.

   1. Mihaela says: Reply

    Multumesc mult

 171. Alexandra says: Reply

  buna ziua. ma puteti ajuta cu un sfat va rog, am lucrat la o firma timp de 6 ani,am nascut si acum firma refuza sa imi elibereze actele care imi trebuie la dosarul de indemnizatie, am depus cerere pt eliberarea adeverintelor de la inceputul anului si nici acum nu mi-au eliberat adeverintele. ce pot face in situatia aceasta?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Reclamatie la Inspectoratul Teritorial de Munca. Probabil ca nu ti-au platit impozitele, de asta nu ti le elibereaza.

   1. Alexandra says: Reply

    multumesc

   2. Elena says: Reply

    Buna Laura.. Am citit o parte din mesajele la care cu buna vointa si respect raspunzi. Am si eu o nelamurire ca multi alti. Pt ca lipsa de informatie ne lipseste ori ni se raspunde sec la anumite institutii. Sunt angajata la o fabrica de 10 luni si sunt insarcinata in 16 saptamani. Asi putea beneficia de riscul maternal ? Iar acest risc se calculeaza ca vechime la contributia salariala pt a ma asigura ca pot beneficia de indemnizatie in urmatorii 2 ani? Sau sa lucrez pana in 20 apr 2016 cand voi face cele 12 luni la locul de munca ? ? Astept un sfat pt a lua o decizie. O zi buna

    1. Laura Frunză says: Reply

     Concediul de risc maternal se acorda doar daca sarcina are probleme sau conditiile de lucru sunt periculoase. Se acorda de catre medicul de familie si este evaluat si de o comisie de medici daca depaseste o anumita perioada. Se ia in calcul la vechime, da.

 172. Adriana A says: Reply

  Buna ziua, sper ca ma puteti ajuta cu o informatie. Sunt insarcinata in 20 de saptamani si ne gandim sa ne luam CCC 1 an mama si 1 an tata.
  Imi puteti da o referinta a legii care sa ne ajute in acest sens? Referitor la indemnizatie, stimulent de insertie, etc, in acest caz? Multumesc mult

 173. adriana says: Reply

  Buna ziua, o lămurire va rog.In 14 oct 2016 mi se termina concediu de crestere copil si intentionez sa raman iar însărcinată cat mai repede posibil.La actualul loc de munca nu mai vreau sa ma întorc , fiind o afacere de familie nu mai au angajati din afara …doar eu……..Ce este de facut??? Astept cu mare interes rasp dvs.Multumesc anticipat!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Va cautati alt loc de munca, in acest caz. Nu aveti alta alternativa decat daca va disponibilizeaza si va incadrati la conditiile de somaj.

 174. iosof cristina says: Reply

  Bună seara am o întrebare. Am născut în noiembrie 2015 și am primit decizia pt indemnizație mi-a fost refuzat dosarul pt. Ca în luna mai 2015 am avut concediu fără plata ce e de făcut în cazul asta mai pot sa stau 2 ani acasă cu bebe sau trebuie sa îmi bag lichidarea?? Mulțumesc

 175. Mary says: Reply

  Buna seara,
  Si eu am o problema … si sper sa ma ajutati. Sunt in concediul pentru cresterea copilului pana la 2 ani si beneficiez de indemnizatia pentru copil, pana in iunie 2016. Societatea la care lucram nu mai exista. Cum pot beneficia de somaj? Fostul angajator a spus ca nu poate sa imi elibereze anexa 26 care imi trebuie pentru dosar, si nici decizia de incetare a activitatii pentru ca societatea nu mai exista.Unde as putea sa ma adresez pentru a intra in posesia documentelor care imi trebuie pentru dosar? Multumesc.

  Răspundeți

  1. Laura Frunză says: Reply

   La Inspectoratul Teritorial de Munca, in prima faza, iar mai departe ar trebui sa va indrume ei.

 176. elena says: Reply

  Buna ziua.Am si eu cateva intrebari .Sunt in concediul crestere copil din 2008 de la 2 -3 ani si de la 3 la 7 ani..Concediile find luate pe baza certificatelor de incadrare in grad .intre timp restaurantul la care lucram s-a inchis dar firma functioneaza inca.Intrebarea mea este ca anul trecut copilul a facut 7 ani ,si când s-a dus sotul sa imi elibereze aceea decizie de prelungire a concediului de crestere copil cu grad de handicap persoana respectiva a intrebat cat mai am de gand sa stau ca ei s-ar putea sa inchida firma.Anul acesta copilul face 8 ani si trebuie sa ajung iar la firma pentru decizia de prelungire avand in vedere ca minorul face recuperare medicala.Diagnostic Accident vascular si hemi pareza stanga .Va ro sa imi spuneti in situatia mea ce trebuie sa fac?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Pai chiar daca se inchide firma, dosarele se preiau de Inspectoratul teritorial de munca, asa ca puteti ramane in concediu de crestere copil atat timp cat va permite legea.

 177. Badica Nicoleta says: Reply

  Buna ziua,dupa ce acum doi ani am aflat ca nu pot avea copii fara a urma un tratament D-zeu a tinut cu mine si in ianuarie anul acesta am aflat ca sunt insarcinata.Stiu ca este o varsta fraeda dar nu vreau sa ma risc si asa am decis sa duc sarcina la sfarsit si sa ma bucur de minunatia care va veni pe lume prin luna septembrie.ce vreau eu sa va rog este daca imi puteti spune daca voi putea intra in concediu dupa ce voi naste ,data fiind situatia ca in luna iunie 2015 am termina liceul,in luna urmatoare am dat bac-ul ,cu diplom de bacalaureat sunt,iar pe 22 august 2015 m-am anajat pana in data de 10 noiembrie ,urmand ca pe 7 decembrie sa ma angajez la un alt loc de munca ,muncesc si in ziua de astazi.Aceasta a fost povestea mea si astept sa imi raspundeti .Va multumesc anticipat!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Teoretic, da, sunt 12 luni calendaristice de stagiu de cotizare, dar cel mai bine e sa mergi la Directia de Asistenta Sociala sa intrebi, ei te vor lamuri mai bine.

 178. plesuvu laura says: Reply

  buna.dak eu nu lucrez si ma angajez.pot lua prenatal?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Esti insarcinata deja sau nu? trebuie sa ai 12 luni lucrate ca sa poti lua concediu de crestere copil.

 179. Maria says: Reply

  Buna ziua! Va rog daca se poate sa ma ajuti cu un sfat, o informatie in legatura cu urmatoarea problema: sunt insarcinata in 36 saptamani, data probabila a nasterii este 20 mai. Am inceput sa imi iau concediul prenatal cu data de 11 aprilie iar angajatorul m-a anuntat astazi ca firma urmeaza sa se inchida.Ce este de facut pentru a putea primi indemnizatia de crestere a copilului? Exista riscul sa nu pot primi aceasta indemnizatie? Cum procedez cu concediul prenatal si postnatal in continuare?Mentionez ca mai sunt angajata cu 2 ore la o alta firma care isi continua activitatea dar cea la care lucram 8 ore este cea care se inchide.

  1. Laura Frunză says: Reply

   Daca se desfiinteaza firma, sa va asigurati ca primiti toate documentele de care aveti nevoie pentru concediul de crestere copil, plus documente pentru somaj (ideal ar fi sa va disponibilizeze, nu sa plecati cu acordul partilor). Apoi va puteti muta functia de baza la firma unde aveti contract de doua ore si puteti duce concediile medicale acolo, dar plata va fi in functie de salariul de acolo.

   1. Maria says: Reply

    Firma la care figuram cu 2 ore este a aceleasi persoane si in urma discutiilor de azi am aflat k nu mai figurez la aceea firma. Deci sunt doar la firma unde am lucrat 8 ore si unde am apucat sa imi depun concediul.Firma se inchide la 1 mai.Cum procedez pentru a putea lua concediul de crestere a copilului si indemnizatia k am inteles k trebuiesc veniturile pe ultimele 12 luni pana in ziua nasterii ( data probabila 20 mai )? Si in legatura cu restul zilelor de concediu…pana la 126 cum se procedeaza?

    1. Laura Frunză says: Reply

     Lucrurile astea ar trebui sa le clarifici cu departamentul de resurse umane de la firma respectiva. Cel mai probabil o sa te dea in somaj si acolo vei duce mai departe concediul medical. Adeverinte iti pot elibera si acum, macar pentru perioada de pana la 30 aprilie.

     1. Maria says:

      Multumesc! Inca o intrebare, dosarul pentru indemnizatie il pot depune dupa ce trec cele 42 zile obligatorii de postnatal sau trebuie sa astept sa treaca toate zilele ramase pana la 126 ? Imi vor ramane in jur de 90 de zile de postnatal si as vrea sa depun mai repede daca firma se inchide.

     2. Laura Frunză says:

      Dupa ce trec cele obligatorii de postnatal.

 180. Popescu elena says: Reply

  Buna ziua , am si eu o intrebare am lucrat intr-un loc de munca 9 luni am intrerupt 1 luna si am oferta din alt loc de munca .. mentionez ca sunt insarcinata in 6 saptamani .. as putea beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului ?

 181. alinadeea says: Reply

  Ceau fetele, am si eu o nelamurire, sunt angajata la o fitma din octombrie 2015, deci practic am 8 luni lucrate la firma asta, in iunie as vrea sa imi schimb locul de munca sa ma bag la alta firma.. daca in iunie ma mut la alta firma si in septembrie-octombrie raman insarcinata (pentru ca imi doresc mult un bobo) pot beneficia de concediu de crestere a acopilului 2 ani? c practic eu la noul lic de munca voi avea 3-4 luni cand as vrea sa raman insarcinata iar cand voi naste voi avea probabil 9-10 luni lucrate acolo la firma.. cum se calculeaza pana la urma? 12 luni lucrate indiferent ca sunt la 1,2,3 firme? sau trebuiesc 12 luni la aceeadi firma? astept un raspuns va rog, multumescc

  1. Laura Frunză says: Reply

   Indiferent unde sunt lucrate, dar sa fie fara intrerupere.

   1. alinadeea says: Reply

    super dar in cazul asta angajatorul nu se poate impotrivi sa imi plateasca maternalul? daca voi avea doar vreo 9-10 luni lucrate la el? adica ar avea vreun drept sa se impotriveasca?

    1. Laura Frunză says: Reply

     Concediul de sarcina si lauzie se plateste in baza concediului medical eliberat de medic din fondurile destinate Casei de Asigurari. Legal, nu se poate impotrivi sa-ti plateasca acel concediu. Indemnizatia de concediu de crestere copil se plateste direct de Directia de Asistenta Sociala si nu are legatura cu angajatorul.

     1. alinadeea says:

      eu am auzit de la multe mamici sau viitoare mamici ca trebuie sa ai minim 6 luni lucrate in firma respectiva , iar apoi ai dreptul sa ramai insarcinAta, aqma nu stiu cat este de adevarata chestia asta si nu as intelege de ce minim 6 luni in firma?:(

     2. Laura Frunză says:

      Nu trebuie sa ai minim sase luni lucrate intr-un anume loc, dar ar fi ideal, pentru calculul concediului de sarcina si lauzie. Altminteri, poti aduce adeverinte si de la fostul angajator.

 182. Adriana Andreica says: Reply

  Buna ziua, am si eu o intrebare legata de zilele libere obligatorii care se “re-dau” la reintoarcerea din CCC. Colega mea care s-a intors acum 3 luni din CCC 1 an, a primit vreo 8 zile in plus la CO din anul asta. De la HR i s-a comunicat ca beneficiaza de aceste zile libere de la stat la reintoarcearea din CCC. Intrebarea sau mai degraba rugamintea mea e legata de precizarea cadrului legal in care sunt specificate cele de mai sus. Ma puteti ajuta, va rog? Pe net nu am gasit astfel de informatii. Multumesc mult

  1. Laura Frunză says: Reply

   Nu am auzit niciodata asa ceva, ca s-ar da zile libere in plus la intoarcerea din concediul de crestere copil, deci n-as putea sa-ti precizez vreun cadru legal. Poate aveti ceva specificat in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern.

   1. Adriana Andreica says: Reply

    http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_39030/De-duminica-se-schimba-Codul-muncii-Mai-multe-tipuri-de-concedii-vor-fi-considerate-vechime-in-munca.html

    Uitati ce am gasit referitor la acest subiect. Colega mea a primit acest raspuns de la HR. Multumesc

    1. Laura Frunză says: Reply

     Prevederea asta e mai de mult, da, dar nu se primesc efectiv zile in plus, ci zile la care aveai dreptul oricum. In principiu se aplica la concedii medicale de orice tip. Dupa doi ani de CIC nu poti sa te intorci si sa iti iei 40 de zile de concediu, aferente celor doi ani in care n-ai lucrat oricum.

 183. mirela says: Reply

  Buna ziua, daca sunt in concediu postnatal ma pot angaja in UK fara sa pierd indemnizatia pt cresterea copilului din Romania?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Nu aveti voie sa obtineti venituri (decat in anumite limite) in perioada concediului de crestere si ingrijire copil, nici in tara, nici peste hotare. Verificati cu Directia de Asistenta Sociala de care apartineti pentru mai multe detalii.

 184. lacry says: Reply

  Buna ziua. am fost in concediu prenatal cu data de 22 04 2016 mi sa terminat concetiu prenatal imainte cu o saptamna iam anuntat patronu ca vreau sa intru in somaj . Dar patronu mi au raspuns ca firma au inchiso si nu poate sa ma bage in somaj ce pot sa mai fac acuma. ca nici loc de munca .va multumesc

  1. Laura Frunză says: Reply

   Concediul prenatal e concediul medical care se ia inainte de nastere. Dumneavoastra ce fel de concediu ati avut mai exact?

   1. lacry says: Reply

    Concediu pentru cresterea copilu

    1. Laura Frunză says: Reply

     Adresati-va Inspectoratului Teritorial de Munca pentru a obtine actele necesare intrarii in somaj daca, intr-adevar, firma s-a inchis cu acte in regula.

     1. lacry says:

      Dar potroni mi. Au spus ca imi trebuie sa lucrez o zi ca sa ma pot lua somaj. Dar acuma cred ca este prea tarziu ca concediu de cresterea copilu sa terminat pe data 22 02 2016 .si daca nu imi da actele unde ma pot adresa. Va multumesc

     2. Laura Frunză says:

      Si din februarie pana acum ce-ati facut? Daca nu v-ati prezentat la locul de munca anterior, probabil ca vi s-a desfacut contractul de munca pe motive disciplinare si nu cred ca puteti lua somaj. Mergeti la autoritati si va interesati, cum am zis la Inspectoratul Teritorial de munca de care apartineti.

 185. Ana D says: Reply

  Buna ziua, sunt in concediu crestere copil cu handicap, prelungit pana la 7 ani. Peste 3 luni copilul implineste 7 ani, si eu ar trebui sa ma intorc la fostul loc de munca. Stiu ca angajatorul nu mai are nevoie de mine, si copilul meu are in continuare nevoie de terapii si recuperare. Stiti in ce conditii si daca pot beneficia de somaj? Mentionez ca inainte de a naste am lucrat aproape 3 ani, in acelasi timp fiind la facultate, la zi si am nascut in primul an de masterat. Va multumesc!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Somajul se acorda doar daca angajatorul va desfiinteaza postul/va restructureaza. Verificati la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortelor de Munca daca puteti lua somaj, nu stiu daca se considera vechime pt somaj si cei 7 ani stati acasa. Altfel pt cei 3 ani, veti lua foarte putin somaj.

 186. Alina says: Reply

  Buna ziua,
  As avea o întrebare: Ma aflu in concediu crestere copil pana la 3 ani, dar trebuie sa mă întorc la servici in 18.06.16 cu o luna mai repede(luna tatălui pe care nu si-o ia). Am certificat handicap copil care îmi prelungeste încă un an(de la 3 la 4 ani). Daca ma concediază patronul in aceasta luna dupa preaviz de 20 de zile mai beneficiez de îngrijire copil de la 3 la 4 ani? Daca concedierea are loc in 17.07.2016 iar eu in 18.07 pot depune actele pentru ingrijire copil de la 3 la 4 ani ma afectează cu ceva? Mentionez ca sunt însărcinat in luna a 6! Va multumesc!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Ma tem ca nu inteleg exact situatia. Daca beneficiati de concediu suplimentar de la 3 la 4 ani, de ce va intoarceti la serviciu si nu prelungiti pur si simplu concediul actual?

 187. Raluca says: Reply

  Buna dimineata. Am si eu o intrebare: am solicitat program de 6 h de lucru pe zi in loc de 8 h. Angajatorul a aprobat, dar doresc sa stiu daca acest program imi afecteaza cumva indemnizatia, adica daca scade “baza de calcul” pt indemnizatie. Va multumesc

  1. Laura Frunză says: Reply

   Nu, deoarece nici salariul nu scade. Beneficiati de program redus la acelasi salariu.

   1. Raluca says: Reply

    Va multumesc mult pt raspunsul prompt

 188. Andreea says: Reply

  Buna seara,
  As avea si eu o intrebare: sunt insarcinata in 2 luni si lucrez de 9 luni intr-o firma. De la 1 iulie mi s-a prelungit contractul pe perioada nedeterminata. Este posibil sa intru in concediu de risc medical din cate mi-a zis medicul, insa nu stiu daca contractul de munca este afectat in vreun fel? Daca intru in concediu medical inainte sa fac un an la locul de munca, mai pot beneficia de indemnizatie?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Da. Si concediul de risc maternal este stagiu de cotizare.

   1. Andreea says: Reply

    Multumesc frumos pentru raspuns!

 189. iosof cristina says: Reply

  Bună am și eu o întrebare legata de indemnizație. Am fost angajata din 25 august 2014 pana în19 noiembrie când sa născut bebe în tot acest timp am avut luna mai 2015 concediu fără plata din cauza unui medic care nu mia dat crm..cand mi-am băgat actele pt occidentale. Mia fost respins pt luna aceea lista. Întrebarea mea este.cu noua lege mai pot face ceva pt a primii indemnizația. Bebe are 7 -8 luni.multumeac

  1. Laura Frunză says: Reply

   Mergeti si intrebati la Directia de Asistenta Sociala. Nu am studiat normele de aplicare ale legii, s-au publicat recent si au intrat in vigoare abia de vineri.

 190. Andrea says: Reply

  Buna ziua,
  Am si eu o nelamurire: sunt angajata pe perioada nedeterminata de 10 luni in cadrul unei firme. Am anuntat angajatorul in scris ca sunt insarcinata. Inca de cand aveam 3 luni de sarcina medicul ginecolog mi-a dat concediu medical, fiind in amenintare de avort ( acum am 4 luni). Tot medicul considera ca nu este bine sa ma intorc la munca pana la nastere, riscul de a pierde sarcina fiind prea mare. Pot fi data afara daca o sa imi tot prelungesc concediul medical?
  Multumesc anticipat!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Daca exista riscul de a pierde sarcina, medicul ar trebui sa indice concediu de risc maternal, nu concediu medical obisnuit. Pe perioada concediului medical, contractul de munca nu poate fi desfacut.

 191. Anonim says: Reply

  Buna ziua, am si eu o intrebare. Lucrez de 4 luni si am ramas insarcinata, sunt in sapt. a VI-a de sarcina. Intrebarea mea este: mai beneficiez de indemnizatie daca am am contract pe perioada nedeterminata?

 192. Elena says: Reply

  Buna seara! As dori sa stiu si eu daca am incalcat cu ceva legea in momentul in care am semnat un contract de munca la o alta firma eu fiind in CIC pana la 2 ani,iar contractul vachi este inca suspendat deoarece mi s-a spus ca pentru a beneficiia de stimulentul de insertie nu trebuie sa am intreruperi . Am gresit cu ceva,ce trebuie sa fac mai departe?

 193. Elena says: Reply

  Buna seara! Ma confrunt cu o problema,fiind in cic pana la doi ani am dorit sa incep munca mai devreme insa la alta firma. Am semnat contractul,dar inainte de a mi-l incheia pe cel vechi care este inca suspendat,ce trebuie sa fac mai departe,am incalcat legea cu ceva? Va multumesc!

  1. Laura Frunză says: Reply

   Nu înţeleg exact ce s-a întâmplat. Cu ce dată veţi începe la noua firmă? Nu aţi încălcat legea dar vă sfătuiesc să vă rezolvaţi situaţia la fostul angajator şi să ieşiţi din CIC.

   1. Elena says: Reply

    Mai aveam de stat in cic pana in ianuarie 2017,insa am inceput munca pe 03.10.2016 la alta firma pentru a beneficia de noua lege cu stimulent pana la varsta de 3 ani a copilului,vechiul contract fiind suspendat inca. Cum procedez pentru a inchide vechiul contract,conducerea firmei vechi nu prea respecta legea. Va multumesc!

    1. Laura Frunză says: Reply

     Trebuie sa mergeti la fosta firma sa depuneti cerere de revenire din CIC si cerere de demisie, cu aceeasi data. La Directia de Asistenta Sociala ati anuntat ca v-ati angajat?

     1. Elena says:

      Am fost la primaria sect de care apartin si mi s-a spus ca am termen 30 de zile de la data inceperii serviciului sa depun dosarul de stimulent,mi-au dat o cerere sa o depun la registratura impreuna cu certificatul copilului si copie CI a mea,dar nu am depus-o deoarece nu aveam in ziua aceea la mine toate actele pt dosar. Inca o intrebare,daca de la fostul loc de munca nu vor sa imi accepte si ma pun stau in preaviz ce pot face ca eu acum lucrez?

     2. Laura Frunză says:

      Nu prea aveti ce face. Situatia asta trebuia rezolvata inainte sa va angajati in alta parte. Puteti sa nu va duceti in perioada de preaviz, dar se va considera ca absentati nejustificat si vi se va desface contractul de munca pe motive disciplinare. Incercati sa ajungeti la un acord cu fostul angajator, mai bine.

 194. Diana says: Reply

  Buna ziua, daca ma reintorc la servici din CIC pentru a beneficia de stimulentul de insertie si societatea intra in faliment… ma baga in somaj…stimulentul de insertie il iau si pe perioada somajului? Daca nu se ia stimulentul de insertie pe perioada somajului, se poate relua in cazul in care ma angajez la o alta societate? Multumesc

 195. A says: Reply

  Buna! Ma interesez daca sunt in concediu de maternitate si sunt iarasi gravida, o sa nasc inainte de a termina concediul, dar firma la care am lucrat e in insolventa o sa mai primesc in continuare indemnizatia pentru cresterea celui de-al doilea copil sau nu?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Indemnizatia vine de la Directia de Asistenta Sociala, nu de la firma, deci da.

   1. A says: Reply

    Va multumesc pentru raspuns!

 196. Adela says: Reply

  Buna am si eu o întrebare dacă mă puteți ajuta.. Sunt în concediu de risc maternal si pe data de 29 .11.2016 ar fi trebuit să merg să-mi elibereze certificatul pentru luna următoare …Am uitat pur si simplu 😭.. am sunat azi 2.12.2016 la cabinet si pare că nu au program de lucru.. întrebarea este : luni 5.12.2016 e târziu să merg ? Ce pot face?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Cum am vorbit si pe Fb, Adela, concediile in continuare se dau si retroactiv.

 197. ramona says: Reply

  buna vreau si eu sa intreb daca am o luna de sarcina si renunt acum la locul de munca cu toate ca am 12 luni minim in campul muncii mai pot beneficia de indemnizatie?nu cred ca e obligatoriu sa muncesti pana la a7a luna de sarcina

  1. Laura Frunză says: Reply

   Trebuie să ai minim 12 luni lucrate în ultimele 24 de luni dinainte de naşterea copilului.

 198. Alexandra says: Reply

  Buna ziua
  Lucrez din luna august la o firma din Prahova.
  De curand am anuntat angajatorul ca sunt insarcinata si din acel moment se straduieste sa mi gaseasca nod in papura sa ma dea afara,desi stie ca nu are voie ptr ca eu am sesizat Itm ul.
  Pana acum am primit 2 avertismente pe motiv ca nu mi indeplinesc bine jobul.
  Acum sunt internata in spital pentru CM si dupa sper sa intru in cel de risc deoarece am tensiune mare si alte probleme legate de sarcina.

  Ce ma sfatuiti sa fac? Cum sa procedez sa obtin sigur concediul de risc?

  Va multumesc

  1. Laura Frunză says: Reply

   Concediul de risc se acorda doar daca sarcina este in pericol. Se acorda de catre o comisie de medici, deci nu poate fi obtinut sigur decat daca indepliniti toate conditiile.

 199. Ana says: Reply

  Buna dimineata! Am si eu o întrebare. Am O fetita de 2 ani jumatate. Inainte sa rămân gravidă am lucrat in perioada decembrie2012 aprilie 2014, am lucrat pana la acea data deoarece patronul la care lucram a inchis eu fiind însărcinată în 4 luni. Am intrat in șomaj ca sa pot lua indemnizatie. Am nascut pe 12 sept 2014 . perioada de indemnizație a fost De 2 ani sept 2014 sept 2016.De atunci nu am mai fost la serviciu…nu am mai muncit nicăieri. Luna aceasta voi merge sa muncesc ..ce perioada trebuie sa am lucrate sau care sunt conditiile daca as face al doilea copil sa pot beneficia de indemnizatie?

  1. Laura Frunză says: Reply

   Trebuie să aveţi 12 luni lucrate în ultimele 24 de luni de dinainte de naşterea copilului. Se iau în calcul şi lunile în care aţi stat în concediu de creştere copil.

 200. Alexandra Simion says: Reply

  Buna ziua, am si eu o intrebare de care nu prea sunt dumerita. As vrea sa imi caut alt post de munca, ss putea sa ma intorc la fostul loc de munca direct cu demisia? Sau trebuie sa mai stau catva timp dupa revenirea din concediu de crestere copil (trebuie sa ma intorc in octombrie).

  1. Laura Frunză says: Reply

   Te poti intoarce direct sa-ti dai demisia, dar tot trebuie sa faci cerere de revenire din concediu, pentru ca nu-ti poti da demisia pe un contract suspendat.

 201. Buna! Ma numesc salvan georgiana, si as dori sa ma ajutati cu niste informati daca se poate? Sunt căsătorită legal, si nu mai sunt cu sotul meu…si urmeaza luna aceasta sa nasc, as dori daca voi putea sa obtine concediul maternal fara declaratia sotul care nu imi va acorda????

  1. Laura Frunză says: Reply

   Mergi şi întreabă la Direcţia de Asistenţă Socială, ei te vor sfătui ce să faci în acest caz.

Leave a Reply