Un proiect ambiţios – Librăria copiilor

Probabil aţi observat deja bannerul Librăriei în dreapta blogului, iar dacă nu l-aţi observat vă invit să vă uitaţi acum şi să daţi o raită virtuală prin librărie. De ce librăria copiilor? l-am întrebat pe Alex Călin, unul dintre fondatorii Librăriei, curioasă fiind să ştiu de ce ar mai deschide cineva încă o librărie online pe o piaţă aflată în permanentă criză. Ce a răspuns el la această întrebare şi la alte întrebări incomode adresate de subsemnata, veţi afla citind interviul de mai jos.

1. În Romania există în prezent o mulţime de librării online care răspund unor nevoi cât mai variate ale cititorilor. Unde anume se plasează Libraria copiilor între ele?

 Librăria copiilor este numele sub care ne-am reunit mai mulți prieteni, pornind de la experiența noastră personală de părinți: suntem interesați de literatura pentru copii, ne place să cumpărăm și să citim cărți împreună cu copiii noștri, mergem prin librării, la târgurile de carte… În timp, ne-am dat seama că e greu pentru un părinte să găsească informații cu adevărat utile despre noile apariții de pe piață. Nu există în domeniul cărților pentru copii o „bursă” a valorilor, așa cum există pentru literatura obișnuită. Un cititor adult poate găsi imediat cronici și recenzii credibile (adică nu ceea ce oferă editurile ca texte de promovare) despre aproape orice carte nou apărută și-și poate forma rapid o opinie corectă și utilă despre un anume titlu. La o carte pentru copii nu poți să faci același lucru și trebuie să te bazezi pe intuiție, noroc sau… pe părerile altor părinți care au citit cartea. În cazul Librăriei copiilor, unii dintre colaboratorii noștri nu sunt doar părinți, ci și persoane care se ocupă în mod profesionist de literatură (scriitori, jurnaliști care ne sprijină). Aceasta e ideea de la baza Librăriei noastre: cărțile pentru copii din catalogul nostru sunt cărți pe care noi și colaboratorii noștri chiar le-am citit, le-am analizat cu atenție și am considerat că merită să fie incluse printre „cele mai frumoase cărți pentru copii publicate în România”, așa cum sună descrierea site-ului. Doar în cazul manualelor și auxiliarelor școlare facem o excepție, acestea sunt incluse în catalog pe baza cererilor pe care le avem din partea școlilor, profesorilor etc. – cadrele didactice sunt cele mai în măsură să aleagă un manual sau altul și ne bazăm pe experiența lor.

 2. “Copil” a devenit un brand in sine,  nu numai în Romania, ci peste tot în lume. E de ajuns să creezi/să imporţi un produs destinat copiilor si acesta se va vinde. Este Libraria copiilor ceva mai mult decât un produs de marketing?

 Copilul este, într-adevar, o „momeală” pe care departamentele de marketing din toată lumea o folosesc pentru a-i câștiga pe părinți drept clienți. Nu cred, totuși, că orice produs pentru copii se vinde automat. Chiar și pe o piață extrem de sensibilă la preț, cum e cea românească, părinții sunt din ce în ce mai atenți la calitate, ceea ce pe noi ne bucură, pentru că este exact direcția în care vrem să mergem cu Librăria copiilor. Vrem să devenim nu numai un loc de unde poți cumpăra simplu și rapid cărți pentru copii, ci mai ales o sursă de informații de încredere despre titlurile existente pe piață. Nu vom include niciodată în catalog cărți în care nu credem, chiar dacă editurile care le publică ne vor asigura că sunt foarte vandabile. O carte pentru copii trebuie să fie bine scrisă, bine tradusă când e cazul, bine ilustrată, bine tiparită… Miza e mult mai mare în cazul copiilor decât la cititorii adulți – cărțile pe care un copil le citește sunt „cărămizi” din care i se clădește personalitatea. Un copil care iubește lectura va fi un adult mai responsabil, mai încrezător in sine, mai greu de manipulat prin politică sau publicitate, mai tolerant și cooperant cu cei din jur. De aceea e foarte important să oferim doar cărți de calitate, să dăm părinților care vizitează Librăria un sentiment de încredere și să-i stimulăm să ne transmită fără rețineri părerile lor.

 3. Ce anume  oferă în plus Libraria copiilor faţă de librăriile online poziţionate deja pe piaţă şi care au un marketing agresiv şi un brand puternic?

 Marketingul nu este ceva rău, este doar o unealtă și important este doar modul cum e folosită. Am dorit să oferim prin Librăria copiilor exact ce am simțit, ca părinți, că avem nevoie: un sistem foarte simplu și intuitiv de căutare a cărților și un mod de comandă sigur și rapid. Multe alte librării online se promovează atrăgând atenția asupra numărului foarte mare de titluri din ofertă, dar părinții nu asta caută. Nimeni nu intră pe un site sau într-o librărie cu gândul să cumpere zece sau douăzeci sau o sută de cărți. Fiecare vizitator are nevoi foarte particulare și ceea ce trebuie să facă un magazin online este să-i pună la dispoziție un mod cât mai simplu de a găsi ce caută și, la final, de a comanda acel produs. Librăria copiilor are exact aceste avantaje și clienții deja ne-au confirmat că am facut ce trebuia: catalogul nostru e structurat în categorii clare, sugestive și al căror număr încercăm să-l menținem cât mai redus; puteți căuta cărți cu un singur click și după grupe de vârstă sau preț, puteți combina criteriile sau puteți căuta direct o anume carte. Și formularul de comandă este extrem de clar, totul se face într-un singur pas, fără date inutile de completat sau proceduri greoaie.

 4. Unul din lucrurile despre care se vorbeşte cand este analizată o librărie online este stocul fizic. Aveţi stocuri, livraţi din ele sau livraţi prin parteneri (edituri, depozite de carte etc). Cat de sigur poate fi un cumpărător care adaugă produsele în coş pe site că le va şi primi, şi asta într-un timp decent?

Orice librărie online lucrează și cu stocuri, și cu aprovizionare de la parteneri în momentul comenzii. Nu poți să ai, cum spun multe librării, zeci sau sute de mii de titluri în ofertă și absolut toate să fie și fizic în stocul magazinului. Avem un stoc pentru cele mai cerute cărți și am încheiat contracte de colaborare și aprovizionare rapidă cu toți furnizorii. Așadar, un client va primi cu certitudine cărțile dorite în 1-3 zile lucrătoare pentru livrările în București și 2-7 zile în restul țării (prin poștă).

 5. Va coborî Librăria Copiilor din online în offline? (prezenţă la evenimente, la târguri de carte, organizare de ateliere, seri de lectură etc). Ce v-aţi dori să faceţi pentru a atrage cumpărătorii pe site?

Avem foarte multe idei de dezvoltare și am putea face acest articol foarte lung. Partea de vânzări o vom menține doar online, pentru că aceasta e ideea de la care am pornit și doar online putem vinde cărțile însoțite de comentarii și recenzii care să vină în sprijinul cititorilor. În rest, vom încerca să organizăm diverse evenimente care să promoveze lectura în rândul copiilor, să-i atragă spre cărți, spre ilustrațiile de calitate. Librăria copiilor va deveni, sunt convins, un reper cultural și, cel mai important, un ajutor pentru oricine caută informație de încredere despre literatura pentru copii.

 Eu le doresc mult succes, iar pe voi vă invit să parcurgeţi oferta lor şi să comandaţi cărţi! se apropie Moş Nicolae, Crăciunul, ce dar poate fi mai frumos şi mai de preţ decât o carte?

9 Replies to “Un proiect ambiţios – Librăria copiilor”

  1. chiar azi dimineata am vazut la stiri un reportaj in care se spunea ca vanzarile online au crescut in Romania si pe primul loc se afla vanzarile de carti. deci lumea cauta carti pe internet si chiar le cumpara.:) ma gandesc ca aveti o concurenta destul de mare si ca trebuie sa oferiti ceva diferit [in sensul bun] fata de alta site-uri.

    recenziile scrise de profesionisti sunt foarte bune, dar am observat ca in general cei care scriu recenzii folosesc un limbaj mult prea greoi, care plictiseste. oamenii n-au rabdare sa citeasca un text pretentios cand vine vorba de cumparat o carte – ma refer aici la parinti. un parinte trebuie sa stie: e frumoasa cartea? e rezistenta? prezinta o poveste atragatoare si cu morala? continutul este scris corect, fara greseli?

    va urez mult succes si, daca aveti oferte bune, sigur cumpar de la voi.:)

    1. Libraria copiilor says: Reply

      Deocamdata nu vom introduce un sistem de afilieri. Cartea e un produs cu o marja mica de profit, de aceea trebuie atins un volum substantial de vanzari pentru a putea recompensa corespunzator eventualii afiliati. Nici nu prea am vazut librarii online cu sistem de afiliere, se practica mai mult la produsele scumpe si cu adaos mare (electronice, haine etc.).
      Va multumim pentru sugestie si interes!

      1. Şi Litera are sistem de afiliere din câte ştiu.

    2. Libraria copiilor says: Reply

      Asa este, parintii trebuie sa afle simplu si direct daca o carte merita cumparata sau nu. De aceea am apelat pentru recenzii la colaboratori care sunt si parinti sau sunt implicati in activitati educative si culturale legate de copii.

  2. Mi-a placut foarte mult site-ul lor si felul in care a decurs interviul prezentat aici. Pentru ca doresc sa-mi cresc copiii bilingvi si pentru ca e foarte greu sa gasesti materiale romanesti pentru copii pe piata americana, m-ar interesa sa stiu daca ar lua in calcul si livrari internationale. As fi foarte interesata sa achizitionez carti si mai tirziu manuale si carti de la ei din librarie. Multumesc si bafta multa in continuare!

    1. Libraria copiilor says: Reply

      Va multumim pentru urari! Livram si acum in strainatate, prin posta, iar plata se poate face cu cardul sau prin transfer bancar.

  3. Cred ca Libraria Copiilor ar trebui sa se gandeasca sa se implice si in campanii/evenimente de informare si educare a parintilor care le au mai putin cu lectura. E ok, se adreseaza parintilor care deja cumpara carti si sunt mereu la curent cu noile aparitii si site-urile in domeniu, aceia sunt niste parinti care oricum cumpara si daca le dai un link pe mail. Ce se intampla cu copiii ai caror parinti tin doar bibelouri si sticle de bautura in vitrine iar pentru internet intra doar sa vada prognoza meteo? Cum poate face Libraria Copiilor sa ajunga si in casele lor? Cred ca ar fi o idee buna o companie de educare prin carti a copiilor ai caror parinti nu citesc. Am idei doar ca nu si solutii momentan. Eu am vazut multe cazuri in care copiii primesc tot ce au nevoie: mancare buna, hainute scumpe, jucarii cat mai variate insa nici macar o carte. Probabil ca nici n-ar sti ce sa faca cu ea, ar crede ca e ceva de mancare.

    1. Libraria copiilor says: Reply

      Aveti dreptate, trebuie facute foarte multe in acest sens, al promovarii lecturii. Avem si noi in vedere cateva lucruri, dar ne puteti trimite oricand ideile si sugestiile dv. la contact@librariacopiilor.ro. Va multumim!

  4. Mihaela, sunt de acord cu punctul tau de vedere. Si site-ul ActivitatiCopii este interesat de promovarea lecturii. Din acest motiv am inceput pe http://www.activitaticopii.ro campania “Darul lecturii” care urmareste sa-i invete pe copii sa aprecieze lectura si cartile de la varste fragede, inca dinainte de a sti sa citeasca. Acest lucru depinde insa foarte mult de atitudinea parintilor fata de lectura si de cum stiu acestia sa isi incurajeze copilul. Incercam prin diferite provocari sa motivam parintii sa incurajeze copiii sa ia cartea in mana. E greu insa sa ajungi la copiii si parintii de care vorbesti tu. Dupa parerea mea trebuie cumva ca informatia sa vina dinspre parinte catre copil la varsta de pana-n 14 ani.
    Laura, felicitari pentru acest minunat interviu!
    Urez librariei mult succes, cat mai multe selectii bune ca si pana acum precum si vanzare multa!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.