6. Globuri decorate cu tehnica şerveţelului

Am descoperit tehnica şerveţelului încă de anul trecut la atelierele Tinker, însă n-am reuşit până anul acesta să mai aprofundez ceva, când m-am reîntors la Tinker şi mi-am dat seama că a trecut un an întreg până să revin. Îmi place enorm de mult tehnica pentru că până şi cineva complet ne-talentat la arte plastice poate transforma un obiect banal în ceva spectaculos.

Pentru tehnica şerveţelului aveţi nevoie de următoarele materiale de bază: lac special pentru tehnica şerveţului (găsiţi în diverse magazine de hobby şi pe tinker.ro), şerveţele, culori acrilice, pensule cu peri foarte moi pentru lac şi pensule pentru acrilice, alte accesorii (cum e zăpada artificială, de exemplu).

Aşa arătau globurile înainte să le decorez, simple sfere de plastic alb.

Cum se procedează: se îndepărtează toate straturile şerveţelului până la primul, cel cu desenul. Se decupează modelul cu o forfecuţă de unghii sau se rupe cu atenţie (a doua metodă e mai bună, deoarece demarcaţia dintre suport şi model nu va fi aşa de clară şi va arăta mai bine), se plasează pe suport şi se dă cu lac pe deasupra folosind o pensulă cu peri foarte moi.

O pensulă cu perii tari va agăţa şerveţelul şi îl va rupe. Aplicaţi lacul  adeziv din mijlocul bucăţii de şerveţel către margini pentru a scoate şi bulele de aer în afară. Nu vă faceţi griji, veţi obţine imagini din ce în ce mai impecabile pe măsură ce exersaţi. După ce se usucă lacul (câteva ore bune), decoraţi cu acrilice, cu zăpadă artificială, cu mărgele, cu paiete, cu sclipici şi cu ce mai vreţi voi.

Aşa arată acum globurile, după ce le-am decorat:

Pentru a vă iniţia în tehnica şerveţelului, vă recomand cartea Tehnica Şerveţelului pas cu pas de la editura Casa. Eu am cumpărat-o de la ultimul Gaudeamus şi pot spune că a meritat cei 11 lei pe care i-am dat pe ea, pentru că are o introducere detaliată şi câteva idei de decorare foarte drăguţe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. Sunt foarte frumoase si eu vreau sa fac. A propos de culori acrilice, tocmai am luat de la Lidl un set de 5 culori a care 100 ml fiecare cu 25 lei/setul. Eu zic ca e un pret bun. Stiam ca tu folosesti si de-asta ti-am zis.