6. Globuri decorate cu tehnica şerveţelului

_DSC6860 (Small)

Am descoperit tehnica şerveţelului încă de anul trecut la atelierele Tinker, însă n-am reuşit până anul acesta să mai aprofundez ceva, când m-am reîntors la Tinker şi mi-am dat seama că a trecut un an întreg până să revin. Îmi place enorm de mult tehnica pentru că până şi cineva complet ne-talentat la arte plastice poate transforma un obiect banal în ceva spectaculos.

Pentru tehnica şerveţelului aveţi nevoie de următoarele materiale de bază: lac special pentru tehnica şerveţului (găsiţi în diverse magazine de hobby şi pe tinker.ro), şerveţele, culori acrilice, pensule cu peri foarte moi pentru lac şi pensule pentru acrilice, alte accesorii (cum e zăpada artificială, de exemplu).

Aşa arătau globurile înainte să le decorez, simple sfere de plastic alb.

Cum se procedează: se îndepărtează toate straturile şerveţelului până la primul, cel cu desenul. Se decupează modelul cu o forfecuţă de unghii sau se rupe cu atenţie (a doua metodă e mai bună, deoarece demarcaţia dintre suport şi model nu va fi aşa de clară şi va arăta mai bine), se plasează pe suport şi se dă cu lac pe deasupra folosind o pensulă cu peri foarte moi.

O pensulă cu perii tari va agăţa şerveţelul şi îl va rupe. Aplicaţi lacul  adeziv din mijlocul bucăţii de şerveţel către margini pentru a scoate şi bulele de aer în afară. Nu vă faceţi griji, veţi obţine imagini din ce în ce mai impecabile pe măsură ce exersaţi. După ce se usucă lacul (câteva ore bune), decoraţi cu acrilice, cu zăpadă artificială, cu mărgele, cu paiete, cu sclipici şi cu ce mai vreţi voi.

Aşa arată acum globurile, după ce le-am decorat:

Pentru a vă iniţia în tehnica şerveţelului, vă recomand cartea Tehnica Şerveţelului pas cu pas de la editura Casa. Eu am cumpărat-o de la ultimul Gaudeamus şi pot spune că a meritat cei 11 lei pe care i-am dat pe ea, pentru că are o introducere detaliată şi câteva idei de decorare foarte drăguţe.

12 Comment

 1. foarte frumoase…de cand imi propun sa fac si eu ceva cu tehnica servetelului si n-am mai apucat…..si-mi pare rau. felicitari

 2. Nicoleta_p says: Reply

  Sunt foarte frumoase si eu vreau sa fac. A propos de culori acrilice, tocmai am luat de la Lidl un set de 5 culori a care 100 ml fiecare cu 25 lei/setul. Eu zic ca e un pret bun. Stiam ca tu folosesti si de-asta ti-am zis.

  1. Laura Frunza says: Reply

   Nicoleta, chiar e un pret bun. Multumesc de pont!

   1. Nicoleta_p says: Reply

    Cu mare placere!

 3. foarte frumoase ti-au iesit, imi plac si modelele de servetele pe care le-ai ales.
  dar cum agati astfel de globuri?

  1. Laura Frunza says: Reply

   Au agatatoarea lor, o scoti cand le decorezi si o pui la loc cand ai terminat.

 4. niko-iasi says: Reply

  sunt foarte frumoase ,vreau sa incerc si eu sper sa gasesc globuri albe .pup

 5. All I want for Christmas is … un glob din asta. Superb!

 6. madi says: Reply

  dar globurile din ce le-ai confectionat?

  1. Laura Frunza says: Reply

   Globurile sunt de cumpărat aşa blankuri in magazinele cu accesorii pentru hobby.

 7. Foarte frumoase. Trebuie sa incerc si eu cu suprafete mici mai inati. Multumesc, Laura! Imbratisari multe si calde!

  1. Laura Frunza says: Reply

   Da, incearca cu bile mici din polistiren sau chiar cu mingiute de la copil daca vrei sa iasa globuri 🙂

Leave a Reply