(Raw)veganii şi vegetarienii versus restul lumii

Aş vrea să stabilim clar de la început că această postare nu este un atac la adresa persoanelor care au adoptat o dietă crud-vegană sau vegetariană. Îi admir foarte mult pe aceşti oameni pentru că au o trăsătură de caracter care mie îmi lipseşte cu desăvârşire: sunt foarte puternici. Au tăria să renunţe la aşa-zisele tentaţii (friptură, dulciuri etc), să se confrunte cu restul lumii care îi judecă, să dea argumente etc. Eu n-aş putea, cred că mi s-ar face lehamite. Şi în plus, sunt extrem de pofticioasă, iar organismul meu funcţionează la putere maximă doar dacă primeşte echilibrat alimente din toată piramida alimentară. Dacă nu mănânc lactate sau carne câteva zile, deja intru pe stand-by, sunt foarte ameţită, nu mă pot concentra, sunt somnolentă şi mi-e foame non-stop. Dar nu despre mine e vorba aici. La polul opus se află şi un lucru pe care nu-l admir deloc la unii dintre aceşti oameni: în timp, devin ca o sectă şi încearcă să te convingă că modul lor e unicul mod şi că ce faci tu e rău, rău, rău şi te va omorî (ceva gen “vei arde în focurile iadului, dacă nu crezi în Dumnezeul nostru”). În acest scop folosesc unele argumente, care de care mai fanteziste. Unele sunt pertinente, altele nu par deloc pertinente. Ce vreau să înşir mai jos sunt argumentele care pe mine nu mă conving.

1. Omul este, în esenţă, un erbivor.

Greşit. Omul primitiv era carnivor, bine mersi, la început mânca animalul crud şi apoi, după apariţia focului, a inventat friptura. Nu cred că omul primitiv era atât de fraier încât să mănânce diverse rădăcini şi fructe fără să ştie dacă sunt otrăvitoare sau nu. Şi la fel replica: dacă ai fi lăsat singur în junglă, ai consuma ceva cules, nu ceva ucis, la mine nu merge. Nu sunt o foarte bună cunoscătoare de botanică, aşa că eu aş ucide ceva sau aş pescui un peşte şi aş mânca, chiar şi crud (deşi să zicem că ştiu, totuşi să fac foc) decât să mor în chinuri groaznice mâncând un fruct otrăvitor. În plus, popoarele primitive erau migratoare, iar singura hrană care migra cu ei era cea de origine animală. Nu cultivau şi nu cred că se încumetau să consume orice chestie găsită peste tot. Să nu uităm că în Evul Mediu roşiile erau considerate otrăvitoare şi abia după o mare foamete, oamenii s-au încumetat să le mănânce. Simţul care a dominat mereu omul a fost cel de conservare.

2. De secole, oamenii mănâncă dietă crud-vegană.

Greşit. În antichitate şi evul mediu, se considera că mâncarea crudă putrezeşte în stomac la fel cum putrezeşte la gunoi, aşa că nobilimea mânca numai mâncare gătită (o prostie, evident, dar aşa sunt şi multe alte concepţii din vremea aia). Numai săracii mâncau legumele crude. Dieta bazată pe vegetale crude este de natură mai recentă şi este o dietă învăţată, nu instinctuală.

3. Lactatele ne fac rău. Ele sunt introduse în alimentaţia omenirii doar de câteva secole.

Greşit iarăşi. Doar de la daci încoace dacă ne orientăm şi ştim că mâncăm lactate de peste două mii de ani. Brânză e un cuvânt de origine dacă. Mi se pare logic ca omul primitiv mort de foame să vadă că viţelul suge de la ţâţa vacii şi să încerce să extragă acel lichid să vadă dacă supravieţuieşte şi el cu aşa ceva. Şi la fel de logic mi se pare ca laptele să se fi brânzit în ulcică şi astfel să descopere derivatele. Probabil din curiozitate o fi încercat şi ouăle şi a descoperit că sunt comestibile. Omul funcţionează cu lactate de mii de ani, refuz să cred că tocmai acum lactatele dau cancer.  Poate că supra-procesarea lactatelor dă cancer, dar nu lactatele în sine.

4. A ucide un animal pentru hrană e crimă.  Nu sunt de acord. Aşa funcţionează natura, ăsta e lanţul trofic. Tigrii ucid pentru hrană, vulturii ucid pentru hrană, pisicile ucid pentru hrană. Deci nu-mi spuneţi voi mie că suntem singurii ucigaşi de animale de pe planetă. Indiferent că animalele au sau n-au o conştiinţă, aşa e construită natura. A, că tu nu suporţi să fie omorât un animal, da, sunt de acord, dar nu generaliza la toată omenirea.

5. Mă simt mai bine, sunt mai energic, mai plin de viaţă cu dieta vegană. Foarte bine, bravo ţie. Nu înseamnă că şi organismul meu va funcţiona la fel. Din fericire, oamenii sunt diferiţi şi fiecare îşi cunoaşte (sau ar trebui să-şi cunoască) propriul organism şi să ştie mai bine cu ce funcţionează.

6. Te-ai îmbolnăvit, ai cancer, ai nu ştiu ce boală, gata, e de la alimentaţie. Mersi, dacă tot m-am îmbolnăvit, nu mă ajută să-mi scoţi ochii cu argumente de acest gen. Cele mai multe boli sunt genetice sau au alte cauze. Gastrita e o boala care ţine de alimentaţie, colecistita, hepatita, ulcerul,  problemele cu inima în anumite cazuri, dar nu cancerul la sân sau tumoarea pe creier.

7. Dacă nu mănânc eu carne, vor fi mai puţine animale omorâte, mai puţin pui crescuţi în baterii, mai puţine vaci îndopate cu hormoni. Hm, nu. Asemenea practici trebuie contracarate altfel, nu stând comod în fotoliul tău de acasă şi ronţăind chipsuri din dovleac.

8. Argumente religioase. Aici e o întreagă poveste. Există versete în Biblie în care Dumnezeu încurajează consumul de fructe, legume, cereale (“Şi Dumnezeu a zis: Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ, şi orice pom, care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră.” – Geneza 1:29) dar există şi versete în care Dumnezeu stabileşte clar care animale pot fi mâncate şi care nu. Şi există şi o mulţime de sfaturi în învăţăturile apostolilor despre ce putem mânca şi ce nu. (Nu găsesc exact versetul despre animalele curate şi cele murdare, dacă îl găsiţi voi, vă rog să mi-l spuneţi şi mie)

Alte două versete care îmi plac:

Nu ceea ce intră în gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură, aceea spurcă pe om (Matei 15:11, şi se referea la cuvinte şi fapte, nu la alte prostii)

Cine mănâncă să nu dispreţuiască pe cine nu mănâncă (Romani 14:3)

În concluzie, trăiţi şi lăsaţi-i şi pe alţii să trăiască. Fiecare face propriile alegeri şi nu trebuie să ne facem un stindard din a-i converti pe alţii.

Acest articol reprezintă părerea mea personală coroborată cu câteva chestii pe care le-am reţinut de prin manualele de istorie. Dacă simţiţi nevoia să mă contraziceţi, vă rog să păstraţi un ton decent, altfel comentariul va fi şters.

Deoarece consider că atât omnivorii cât şi vegetarienii şi-au spus deja punctul de vedere, nu voi mai permite comentarii. Această postare nu este un loc unde să se facă propagandă vegetariană şi nici să ne profesăm iubirea pentru şunca de porc. Ideea era să discutăm despre argumente valide în favoarea sau defavoarea unei diete, dar văd că prea puţină lumea a priceput asta şi totul s-a transformat într-un război în care testăm să vedem cine aruncă piatra cel mai departe. Vă mulţumesc pentru comentariile de până acum!

94 Replies to “(Raw)veganii şi vegetarienii versus restul lumii”

  1. Laura, eu sunt de acord cu tine de la prima fraza pana la ultima. Suntem adulti si ne putem alege dieta care ne avantajeaza, iar eu sunt pentru una cat de cat echilibrata. Felicitari pentru articol!

    1. Laura Frunza says:

      Corina, eu sunt de parere ca fiecare om isi cunoaste propriul corp cel mai bine. Daca cineva functioneaza bine cu o dieta exclusiv cruda, nu inseamna ca la fel voi functiona si eu. Masura e cuvantul cheie in toate si mai ales in alimentatie.

  2. Imi place mult felul in care ai tratat aceasta problema. Felicitari pentru documentare. … dar mi-a parut rau sa citesc nota din incheierea articolului… mai ales acum, cand inca am postarea Adei in minte…. E pacat ca exista atata rautate in jurul nostru… se pierde informatie valoroasa care ar putea fi de folos. 🙁
    Recunosc ca nu am citit pana acum Biblia sau vre-o Evanghelie, insa versetele mi-au placut tare mult. 🙂
    Cred in cumpatare si in echilibru… mai ales in alimentatie. Desi am fost 2 ani vegetariana (fortata de recomandarile medicale) nu pot sa traiesc fara carne. Si nici nu concep sa imi cresc copii raw-vegani sau vegetarieni. Consider ca exista surse de vitamine si minerale in toate tipurile de bucatarie, si ca acestea trebuie imbinate pentru a rezulta o dieta echilibrata.
    … in ultima perioada si eu simt sa precizez in mod expres ca prezint numai pareri personale, desi e logic ca asta se face in postarile unui blog personal… iar decenta… ar trebui sa existe “by default”.

    1. Laura Frunza says:

      Ar trebui sa fie by default, dar uite ca nu e. M-am trezit injurata la articole absolut banale, la asta iti dai seama ca ma astept sa ma puna lumea la zidul infamiei. Si eu tot cu articolul Adei in minte 🙁

    2. cu siguranta ca iti vei creste copii cum ce doresti.si o mamica al carei copil a avut cancer si-a hranit tot cu ce a fost mai ‘bun’ copilul dar a tb sa vanda totul apoi.si l-a salvat , dar nu cu carne si lactate si nici cu banii luati pe casa ci cu o stricta alimentatie crud-vegana.
      eu personal nu mai pot sa inghit viata nimanui, nici un animalut nu mai tb sa moara pt mine,pt gura mea nepotolita si ma bucur ca acele cadavre, deje intrate in putrefactie , nu ajung in burta mea
      Domnul Isus a fost ultima jertfa de sange aici pe pamant.Dumnezeu nu mai vrea astfel de jertfe.

      1. Si totusi Dumnezeu cere sa fie taiati mii de miei cu ocazia sarbatorilor de Paste. Parca si aud sunetele pe care le scot aceste fiinte [care nu au trait mai mult de cateva luni] cand li se taie beregata. Ma trec fiori reci.

  3. tendinta de a impune ca dictat un punct de vedere mi se pare si mie foarte periculoasa. asta, plus contestarea medicinei. in ultima vreme e un val de opinii online pe tema doctorii sunt prosti….

    1. Laura Frunza says:

      Da, Maria, orice tendinta de a impune NUMAI un singur punct de vedere e periculoasa. Si e si mai periculoasa influenta unor oameni asupra altora, lipsa de informatie si, cum spui tu, si curentul acesta de a cataloga toti medicii ca fiind incompetenti si prosti.

  4. nu sunt de acord cu tine. astfel de persoane nu sunt puternice, ci fanatice.

    e acelasi lucru cu martorii lui Iehova sau cum le-o zice. am cunoscut odata o femeie care tocmai nascuse al 9-lea copil. tipa avea vreo 40 de ani si probabil nu se va opri din facut copii pana cand nu va ajunge la menopauza. nu ca ar fi rau sa faci copii. dar nici nu e normal sa faci copii unul dupa altul doar pentru ca poti si pentru ca “asa ti-a spus Cel de Sus”.

    cum bine scrii in postare, omul nu este vegetarian. vegetarienii au probleme de sanatate si, ca sa scape de ele, cauta proteina animala [cea pe care o refuza] in alti inlocuitori de carne. adica sunt cam ipocriti. daca vreti sa demonstrati ca nu aveti intr-adevar nevoie de carne, lapte, oua, mancati numai iarba. e alimentul perfect pentru vaci. si magari, adaug, ca sa nu se simta cineva lezat.

    1. Laura Frunza says:

      Luckyrock, eu ma refer la puterea lor interioara de a gestiona toate situatiile in care se pun ei insisi sau ii pun altii. Serios ca ar trebui sa invatam de la ei. Cat despre fanatism, unii sunt, altii nu sunt. Eu m-am referit la cei care sunt, din pacate. Vegetarienii (la fel ca si omnivorii si la fel ca si martorii lui Iehova) sunt tot oameni si sunt impartiti si ei, in oameni mai de treaba si oameni mai putin de treaba.

      1. si daca nu este puterea lor interioara? daca este doar slabiciune? in fata unei tendinte, unei mode, unei manipulari?

        de invatat as invata de la un om care isi depaseste conditia. vegetarienii sunt pentru mine dovada de involutie.

        1. Laura Frunza says:

          Luckyrock, dimpotriva, vegetarianismul este, din punctul meu de vedere, o forma de evolutie umana, pentru ca este o alegere constienta. Nu inteleg de ce spui ca este o forma de involutie.

      2. pentru ca inainte sa descopere carnea, stramosul omului a mancat plante. adica e o intoarcere in timp.

        1. Laura Frunza says:

          Eu nu sunt asa de sigura ca a mancat prima oara plante. Ma rog, doar daca nu ii iei in considerare pe Adam si Eva care au mancat marul. Mai degraba cred ca mancatul plantelor a venit ca urmare a dobandirii inteligentei, cand au stiut sa faca diferenta intre care planta e otravitoare si care nu.

      3. plus, daca un om nu consuma proteine de origine animala sau niste inlocuitori ai lor, nu “functioneaza” bine, adica nu se simte bine, nu este in forma, apar diverse boli, carente in organism s.a.m.d.

        asadar unde este evolutia? in modul de a gandi? “daca eu nu mananc carne, sunt superior semenilor mei”? demonstreaza stiinfic asta, demonstreaza ca esti mai sanatos, mai puternic, mai destept!

        nu putine vedete internationale au ajuns internate in spitale, din cauza ca au ales o dieta strict vegetariana. nu putine vedete internationale arata dubios in fotografii, au chiar un aer bolnavicios, din acelasi motiv.

        cum ti-am mai spus, orice exagerare duce la iritare. unde intorci privirea dai peste unul sau una care incearca sa te convinga ca a fi vegetarian este cel mai bine / sanatos.

        si mai am o nelamurire: de ce este groaznic sa ucizi un animal ca sa-l mananci, dar poti rupe fara jena o planta din acelasi motiv? pentru ca plantele n-au inima? s-a demonstrat stiintific ca plantele sunt sensibile la muzica, cata cruzime din partea omului sa le haleasca!

        1. Laura Frunza says:

          Sunt de acord cu tine ca orice exagerare duce la iritare, de aceea am si scris articolul 🙂 Cu privire la diferenta dintre plante si animale, prefer sa nu-mi dau cu parerea. Nu sunt nici botanist, nici zoolog. Atat timp cat nu pot verifica eu insami anumite lucruri, prefer sa-mi folosesc bunul simt pentru a discerne si sa fac alegeri subiective.

      4. ei, vorbim de evolutie, de teoria lui Darwin, nu de Adam si Eva.:) nici macar nu stiu ce mancau Adam si Eva inainte mar, probabil niste pui prajit cu garnitura de cartofi natur.:)) [ori erau zei si nu mancau nimic?? nu le am cu religia]

        parerea mea este ca diferenta dintre plantele otravitoare si cele neotravitoare au facut-o cu ajutorul animalelor. adica au observat ce plante consuma animalele si nu le dauneaza. probabil ca in timp s-au facut si niste experimente pe oameni, caci, hei, e vorba de oameni.:) [care-s si diabolici, printre altele]

    2. mi se face sila de prostia voastra.si aici ma opresc din citit comentariile voastre. daca ati avea ochii deschisi ati putea citi si cauta voii insiva ca sa aflati adevarul.oamenii astia nu sunt fanatici , ci se comporta asa pt ca alimentatia vegana e una ideala,si e f sanatoasa si tot ce vor ei e sa impartaseasca si cu ceilalti

      1. Laura Frunza says:

        FANÁTIC, -Ă I. adj., s. m. f. (om) dominat de fanatism; foarte zelos; animat de o exaltare religioasă. II. (despre sentimente, manifestări) care dovedește fanatism; pătimaș, intolerant. (< fr. fanatique, lat. fanaticus)
        Mie mi se pare ca te incadrezi perfect. Oamenii ca tine fac de rusine vegetarienii, tocmai prin fanatismul pe care il au si prin faptul ca ei cred ca singura cale absoluta este a lor. Asta ma deranjeaza cel mai tare. Daca fiecare si-ar vedea de viata lui fara sa incerce sa convinga de nimic pe nimeni, am trai intr-o lume mai buna. Nu esti mai desteapta decat noi pentru ca mananci vegan, nu ne esti superioara in niciun fel. Stilul in care ai lasat comentariile dovedeste exact asta.

  5. Daca scriam eu articolul asta era 100% la fel. Bravo!
    Deci, sa ne respectam unii pe altii.

    1. Laura Frunza says:

      Multumesc, Olivia, venind de la tine inseamna foarte mult!

  6. Am fost “carnivora” de cand ma stiu. Asta si pentru ca am crescut intr-o familie in care nu exista conceptul sa nu mananci carne dar si pentru ca atunci cand am ales singura ce sa mananc, am ales sa fiu in continuare carnivora. Nu stiu daca e ceva in neregula cu mine insa nu reusesc deloc sa ma simt vinovata ca mananc o vietate. Daca tot mentionezi de partea religioasa, conform spuselor biblice si Iisus a impartit peste la oameni si nu dovlecei cruzi.

    Probabil ca cine a ales sa manance doar legume si fructe sau doar legume si fructe nepreparate este fericit cu alegerea si se simte sanatos si impacat. Unii dintre ei isi hranesc si copiii tot in stilul acesta si probabil ca si asta e ok atata timp cat nu sunt malnutriti. Cand vor fi mari vor avea posibilitatea sa aleaga singuri, sunt curioasa cati dintre ei vor alege acelasi stil de viata, inconjurati fiind de sute de alti copii care traiesc altfel.

    Fiecare are dreptul sa manance ce vrea, preparat cum vrea si sa vorbeasca despre asta oricand simte nevoia. Ce nu-mi place mie este propovaduirea alimentara, incercarea de convertire a altora si blamarea alegerilor personale ale celorlalti.

    Imi aduc aminte cand eram mica, o prietena din copilarie mi-a zis ca a vazut-o pe vecina (o fetita de 5-6 ani) mancand cozonac in Vinerea mare. Evident ca mie, care aveam deja burta plina de cozonac, nu mi s-a parut nimic anormal. Insa e o dovada ca de mici suntem construiti sa judecam si sa ni se para anormal ceva ce altii fac diferit de noi. Important este sa gestionam cu maturitate pornirea de a blama si sa activam cat mai des pornirea de a respecta.

    1. Laura Frunza says:

      Uitasem de pilda cu pestii, intr-adevar, foarte bun exemplu. Cat despre principiul ca judecatul celorlalti incepe din copilarie, 100% adevarat. Si asta tot din familie se invata.

  7. De acord cu 1-6. La 7 [edit Laura: acum 8, ca am mai adaugat ceva] nu ma bag, sunt atee si nu vreau sa ma enervez la inceput de an 🙂
    Am incercat si eu sa mananc numai “frunze”, la sfarsitul zilei ma apuca tremuriciul.
    Sunt de parere ca fiecare trebuie sa-si faca dieta dupa cum se simte bine, nu dupa cum este trendul sau dupa cum sustin apropiatii ca ar fi bine.

    1. Laura Frunza says:

      Alimentatia bazata pe trend e cea mai periculoasa, aproape la fel de periculoasa ca aia bazata pe “vecina de la 3 stie mai bine”. Trebuie informare si iar informare si decizii luate in cunostinta de cauza!

  8. “Eu nu sunt asa de sigura ca a mancat prima oara plante. Ma rog, doar daca nu ii iei in considerare pe Adam si Eva care au mancat marul. Mai degraba cred ca mancatul plantelor a venit ca urmare a dobandirii inteligentei, cand au stiut sa faca diferenta intre care planta e otravitoare si care nu.”

    Dar oare Adam si Eva n-au mai mancat nimic pana la marul ala? Sau cum i-a creat Dumnezeu s-au si repezit la mar, fiind singurul lucru care se putea manca pe acolo?
    Nu cred ca se poate stii sigur ce a fost intai: carnea sau vegetalele. Tind sa cred ca vegetalele, ca pt carne trebuia sa omori un mamut or something, adica trebuia sa fie macar o gasca de oameni care sa colaboreze in sensul asta, gasca (,) care se formeaza in timp.

    1. Laura Frunza says:

      Diana, nu stiu daca au mancat sau nu, dar oricum erau in rai, deci nu cred ca se ucideau animale acolo 🙂 Si ai dreptate, pana la urma nu putem sti ce au mancat oamenii prima oara, e ca in dilema cu oul si gaina. S-ar putea ca si Luckyrock sa aiba dreptate cand spune ca oamenii primitivi observau ce plante mancau animalele si daca acestea nu mureau, mancau si ei. Pana la urma, din epoca primitiva s-au descoperit si arme dar si piulite in care se presupune ca se macina graul.

      1. “dar si piulite in care se presupune ca se macina graul”
        Sau carnea, ca sa-si faca chiftelute :))

        1. Laura Frunza says:

          Arheologii nu s-au decis inca :-))))

    2. Nu au cunoscut senzatia de foame inainte daca e sa te iei dupa cele religioase si biblice. Abia dupa mar, fructul “pomului cunoasterii” au aflat ca le chioraie matele…

  9. Imi place cum ai pus problema si argumentele tale mi se par foarte bune. Cred ca cel mai bine este sa fim cumpatati in tot, inclusiv la capitolul mancare. Desi in ultima perioada nu prea mai mananc carne de porc nu cred ca as reusi sa renunt la o ciorba de pui, la o ciorba de peste sau la un pui la cuptor.
    Intr-adevar nu imi place sa vad cum se taie porcul sau orice alt animal, dar nici nu pot minti acum sa spun ca mananc ca in “Moartea caprioarei” -“Mi-i somn. Ce nalt îi focul! Si codrul, ce adânc! / Plang. Ce gandeste tata? Mananc si plang. Mananc!”

  10. Buna Laura,

    Trebuia sa apara si cineva care sa ii sustina pe vegetarieni, nu? 🙂

    Eu nu sunt vegetariana. Nu mananc carne, dar lapte si derivate da (nu zilnic, si nu foarte grase), peste ocazional. Si imi doresc sa introduc cat mai mult crud in alimentatie. Am inceput deja cu sucuri verzi, dulciuri, aperitive, salate variate etc. Asa si restul familiei mele.
    Am analize foarte bune, am avut doua sarcini sanatoase cu dieta asta. Si ma simt foarte bine.
    Stiu oameni care sunt 100% vegetarieni, care sunt foarte sanatosi, si energici.

    Nu cred ca trebuie sa ii judecati nici voi pe row-vegani, asa cum nu doriti sa fiti judecati ca mancati carne. Articolul asta spune, nu? Dar in comentarii se cam “arunca cu pietre” in vegetarieni.
    Fanatici sunt in orice domeniu, nu?

  11. tocmai am mancat o pizza cu de toate [inclusiv carne] si o felie de tort preparat din oua si unt [pe langa celelalte ingrediente]. miam, miam, ce gustoase-s! si ma simt plina de energie, sunt sanatoasa si slaba. [adica nu ma ingras de la ele]

    probabil ca involutia despre care am scris a fost luata drept jignire. eu nu spun ca vegetarienii sunt prosti, ma refer la faptul ca omul se trage din maimuta, conform teoriei lui Darwin, si ca maimuta aia [sau ce-o fi fost ea] manca frunze si banane. cam ce mananca si vegetarienii de astazi. poate daca as fi spus ca vegetarienii se intorc la radacini suna mai frumos, ba chiar parea un compliment.

    de acord ca oricine e stapan pe viata sa si alege sa manance ce si cum doreste. asta insa nu inseamna ca un vegetarian [care a inceput o astfel de dieta in urma cu 2-3 ani, hai, 10] poate sa rastoarne un adevar vechi de mii de ani, anume: omul e un consumator de carne, printre altele.

    un vegetarian nu devine mai bun decat un omnivor, renuntand la carne, chiar daca lui asa i se pare. asadar sa-si vada de farfuria lui cu verdeata si sa ma lase pe mine sa mananc ce doresc. daca vegetarienii nu duceau aceasta campanie agresiva, nimeni nu zicea nimic de ei, pentru ca nimeni nu stia nimic de ei, nici macar ca exista. cam aceasta este ideea.

    fanatica nu-s. pentru ca nu incerc sa-i desfiintez pe vegetarieni si sa le impun punctul meu de vedere [de omnivora]. dar spun ce cred: ca vegetarienii ar trebui sa manance ce doresc ei fara sa se dea superiori [sa nu uitam ca vegetarienii au fost tot omnivori si ei] si ca a tine o dieta vegetariana nu inseamna un act de vointa.

    femeile poarta pantofi cu toc, desi au dureri de picioare. de ce ii poarta? ca-s la moda, ca asa devin mai atragatoare, ca le sta bine etc. e asta un act de vointa? nu cred.

    1. si maimutele sunt mai mult sau mai putin carnivore. mi-am amintit de un documentar in care vanau ceva veverite, si am cautat…

      http://en.wikipedia.org/wiki/Primate
      “Diet and feeding:
      […] The gelada is the only primate species that feeds primarily on grass.Tarsiers are the only extant obligate carnivorous primates, exclusively eating insects, crustaceans, small vertebrates and snakes (including venomous species).Capuchin monkeys, on the other hand, can exploit many different types of food, including fruit, leaves, flowers, buds, nectar, seeds, insects and other invertebrates, bird eggs, and small vertebrates such as birds, lizards, squirrels and bats. The common chimpanzee has a varied diet that includes predation on other primate species, such as the western red colobus monkey”
      din cat inteleg, mancau tot ce puteau prinde, si nici canibalismul nu le era foarte strain.

      apropo de “vanat un mamut” si atunci au devenit carnoiovori… nuu, vanau mamutul pentru ca de-acolo puteau manca toti membrii cetei, pe saturate, cateva zile. daca alergau o caprioara 10 barbati, cum o imparteau gurilor de acasa? altfel supravietuiau cum puteau.
      singura voita era sa apuce ziua de maine…

  12. Laura si ceilalti cititori fideli, cred ca exagerati putin cu “sectantii’ care incearca sa ne convinga sa devenim vegetarieni, personal nu am avut niciodata aceasta impresie in 2011, anul in care am citit tot ce am putut despre vegetarieni, vegani, raw vegan etc. Am citit pt. ca intuiesc valoarea experientei lor si caut sa invat si sa aplic cat mai mult din ea in viata proprie, dar nu m-am simtit nicicand fortata!
    Nu e usor sa renunti la ceva fara sa inlocuiesti cu altceva cel putin la fel de bun, asa ca inteleg senzatiile descrise mai sus de ameteala si slabiciune fizica, dar tocmai aici este secretul; ‘iarba’ se combina cu legume, leguminoase, fructe, cereale, seminte, produse apicole absolut extraordinare, adica posibilitatile sunt nenumarate. Problema e sa vrei, sa poti si sa fii convins ca faci un lucru bun. Sfatul unui specialist poate fi de mare ajutor si exista din ce in ce mai multi medici nutritionisti romani care il pot oferi.
    Cat despre cancerul la san si alte tipuri de cancere si de maladii grave (Domnul sa ne fereasca pe toti!) e usor sa dam vina pe factorul genetic, pt. ca asta inseamna sa renuntam la obiceiurile noastre mai putin bune si sa incercam sa le inlocuim cu altceva mai putin atractiv decat o fripturica, un tortulet etc… Daca vreodata veti avea ocazia sa cititi ‘Studiul China’ veti gasi explicat in termeni stiintifici, rolul pe care il joaca proteinele animale in aparitia si dezvoltarea cancerului.
    Eu cred ca alimentatia nu e singurul vinovat, dar cu siguranta este extrem de importanta, iar dovada este insasi nefericitul puhoi de oameni care inunda Spitalul de Oncologie din Cluj sau din alte orase mari…
    Sunt intru totul de acord ca moderatia e calea de urmat, dar nu ii putem spune negrului alb, asa ca adevarul trebuie spus si de aici fiecare decide, dar decide in cunostinta de cauza, nu in virtutea unor obiceiuri la care e prea incomod sa renunte.
    V-a scris cu drag un om care e inca atasat de unele produse animale (oua sau lapte) si care nu ramane insensibil la mirosul de friptura, dar care incearca sa aprecieze mai mult diversitatea hranei vegetale decat monotonia celei de origine animala.

    1. Laura Frunza says:

      Iulia, iti inteleg punctul de vedere si recunosc faptul ca depinde foarte mult si de atitudinea cu care primesti/accepti aceste informatii. Eu, personal, ma simt atacata cand mi se spune ca ce mananc eu e rau, ca sunt ucigasa de animale, ca o sa mor de cancer si mi se pun in fata tot felul de studii si documentare alarmiste. Nu sunt genul de om care sa inghita teoria conspiratiei doar pentru ca o spune un documentar. Si, crede-ma, am citit si eu o multime de materiale, inclusiv reportaje cu vegetarieni si adeptii ai dietei crude si majoritatea erau de tipul “faci ca mine sau mori”. As putea spune mai multe, dar chiar nu vreau sa jignesc pe nimeni, nu asta a fost intentia mea. Am vrut doar sa enumar ce argumente nu merg la mine, personal.

  13. oare vegetarienii iau in calcul faptul ca plantele sunt stropite cu tot felul de substante, ca sa creasca mari si aratoase? [ca gustoase nu mai sunt de mult!] sau toti vegetarienii au gradina proprie?

    cancerul nu apare de la proteina animala, daca era asa, si omul preistoric tot de cancer murea. iar oameni bolnavi de cancer sunt in toata lumea, nu numai in Romania.

    eu nici macar nu mananc asa de multa carne, dar nu simt nevoia sa ma laud cu asta. ori sa ma laud in fata altora ca pot trai si fara carne.

    o hrana diversificata presupune alimente din toate grupele alimentare. este ceea ce recomanda si doctorii, daca tot a venit vorba de ei.

    1. Laura Frunza says:

      Luckyrock, din ce am remarcat eu, de obicei, vegetarienii sau adeptii dietei crude mananca organic in cea mai mare parte sau consuma din surse mai sigure. Nu cred ca se reped la Carrefour dupa ardei grasi de un rosu stralucitor sau dupa piersici in decembrie. Sunt oameni foarte culti si atenti cu ceea ce consuma. Si ma refer aici la vegetarienii informati, nu la o tipa pe care o stiam eu si care manca ursuleti gumati fara sa stie ca sunt facuti din gelatina de origine animala :-)) A ramas socata cand i-am atras atentia!

  14. si cati dintre vegetarieni sunt culti si informati? las’ ca am vazut eu la “Cireasa de pe tort” vedete care strigau sus si tare ca sunt vegetariene, pentru ca mai apoi sa zica: “eu imi fac cumparaturile de obicei la supermarket”.

    d-asta si spun ca e o moda. e in trend sa fii vegetarian, e in trend sa te lauzi cu asta, e in trend sa arunci cu pietre in ignorantii astia omnivori[!], sa-ti dai aere de superioritate vegetariana [nu stiu de ce, am inceput sa vad numai verde de cand ai scris postul asta, sper sa nu fac alergie la salata, ca-mi place foarte mult], e in trend sa fii penibil afirmand ca un regim alimentar complet nu e bun. ba este bun, doar ca tu pur si simplu nu-l mai vrei. din convingere sau ca te iei dupa altii.

    mie de exemplu nu imi place fasolea verde. nici cruda, nici fiarta, nici etc. ce-ar fi sa ma apuc eu acum sa ma iau de toata lumea care consuma fasole verde, sa le spun tuturor ca nu e sanatoasa, ca faci cancer de la ea si alte tampenii?? nu-s un pic dusa cu sorcova?

    cat priveste ce inseamna cu adevarat bio… hai sa-ti spun o poveste.

    a fost odata ca niciodata luckyrock. si luckyrock statea la casa. in curte avea un cires frumos. facea niste flori superbe primavara si niste cirese mari, rosii, splendide, ca din gradina Raiului, vara. luckyrock lua frumos cosuletul si-l umplea cu cirese, le spala si apoi se pregatea sa le manance. insa ciresele alea mari, rosii, splendide, ca din gradina Raiului, erau pline de viermi, ca deh, nimic nu-i perfect pe lumea asta. drept urmare cam 3 sferturi din ele ajungeau la cos. daca luckyrock stia sa stropeasca ciresul cu ce trebuie, atunci ciresele nu mai aveau viermi. da’ ea nu stia si nici nu avea timp sa se ocupe de pomul din curte. sfarsit.

    eu am posibilitatea sa consum numai legume de la tara. asa, sa moara vegetarienii de ciuda.:)) da’ legumele astea [rosii, ardei, morcovi, cartofi, ridichi] sunt mereu pline de viermi, fiindca taranul care le cultiva nu le stropeste cu nimic. [decat cu apa, normal] asa ca de multe ori se intampla sa arunc din ele.

    cam asta inseamna bio pe bune. iar daca vegetarienii consuma asa ceva, am sa spun ca-s din nou ipocriti. pentru ca viermii aia nu-s plante!:))

    anul trecut am vazut un reportaj despre taranii care vin in piete sa-si vanda marfa. toti au recunoscut ca-si stropesc legumele, pentru ca altfel nu fac fata concurentei. [hipermarketurilor]

    1. Laura Frunza says:

      Luckyrock, eu nu vorbesc de fufele de la Cireasa pentru care dieta vegetariana inseamna salata verde si paine cu margarina, ca alea nu propovaduiesc nimic, si nici nu cred ca le-ar duce capul. Vorbesc de oamenii care se informeaza, citesc mult si stiu ce inseamna cu adevarat vegetarian cand se apuca de asta.
      Cu legumele ai dreptate, stiu ca sunt tarani care stropesc, la fel cum am auzit si eu niste taranci discutand despre cum hranesc ele gainile cu nu stiu ce furaje concentrate ca sa se oua. Ma rog, macar nu sunt gaini stresate 🙂 Insa adevarul e ca nu mai stii ce cumperi in ziua de azi. O cultura cu adevarat organica nu face viermi, exista metode naturale de a eradica daunatorii si cine este acreditat organic stie asta.

    2. stropitul e cu dus si intors. si la noi la tara preferam sa nu le stropim. dar uite ca anul asta a stropit tot, de 2-3 ori, caci era o invazie cumplita de omizi. si pentru ca nu au putut manca fructele si legumele, au mancat nucul si vita de vie! si nu glumesc, am cules strugurii din bolta parliti de soare, ca nu mai erau frunze deloc.
      cine s-a gandit ca vor manca nucul? nimeni. de asta de obicei nu se atinge nimic.
      dar macar rosiile au gust de rosii. si sunt delicioase.

  15. Foarte bun articolul, mi-a placut! Cadreaza cu parerea mea despre subiect, desi nu am stat niciodata sa o aprofundez 🙂
    Din nefericire, am cunoscut la un moment dat un fel de fanatic vegetarian, care, in afara de faptul ca se hranea pe el insusi cu frunze si nu-stiu-ce preparate din plante, isi obliga si familia sa faca la fel. Respectiv sotia (care era insarcinata) si copilul dupa ce s-a nascut. La 3 ani fetita lui nu umbla, nu vorbea, in schimb era foarte durdulie. Sotia sa ii mai dadea pe ascuns cate ceva normal de mancare, dar foarte pe ascuns, ca nu cumva sa afle sotul, acest guru al alimentatiei corecte.
    Rezultatul nefericit a fost ca dupa ceva vreme fetita a murit iar el cu sotia s-au mutat din orasul in care stateam eu.
    Mult mai tarziu cineva mi-a spus ca l-a vazut la un post de televiziune dand sfaturi despre alimentatia corecta.
    Asa ca mare grija ce sfaturi urmati in ceea ce priveste alimentatia!

    1. Laura Frunza says:

      Doamne, ce poveste ingrozitoare. Chiar ca trebuie sa fim foarte atenti la cine da sfaturi pe anumite subiecte si sa nu ne luam dupa toti nebunii care fac rating la OTV.

  16. Asa cum stii, eu sunt adepta caii de mijloc in orice domeniu, asa ca ceea ce spui in articol mi se pare foarte ok.
    Eu am avut o perioada, cand eram studenta, in care puteam trai zile intregi numai cu mere si apa, aveam energie cat zece si nici nu simteam foame sau alte stari. Acum, daca mananc dimineata doar salata , indiferent cat de bogata ar fi, pana la pranz ma simt lesinata de foame. Nu carnea este cea dupa care tanjesc neaparat, dar pur si simplu nu mai pot functiona doar cu legume.
    Pe de alta parte, tatal meu, la aproapte 60 de ani, a ales sa manance numai legume si fructe, cereale, iaurt, chestii din astea. Nici oua numai mananca, de fapt cred ca nici nu stiu ce mananca exact. Ideea este ca are deja vreo 4 ani de cand a ales aceasta cale, are o stare de sanatate excelenta, analizele au iesit foarte bune si are energie cat nu au multi tineri din zilele noastre . Il admir pentru asta, la el nu e chestie de vointa, e chestie de alegere si de convingere, ceea ce ii usureaza foarte mult viata. Dar nu pot sa spun ca ma bucura cand se uita cu ochi critic la mama , care mai pofteste la un ou, la o bucata de carne sau la un dulce. La dansa nu este alegere proprie iar asta nu este foarte confortabil, dar avand un colesterol foarte ridicat (din cauza glandei tiroide extirpate), acest regim de viata ii este mai mult decat necesar.
    De aceea, pe undeva , cred ca sunt de acord ca cei care aleg aceasta cale devin cumva convinsi ca numai ei fac bine si ceilalti gresesc. Si mai sunt de acord si cu faptul ca televiziunile astea gen OTV nu fac tocmai bine cu toti invitatii lor . Din pacate nu ne ating pe noi, cei tineri , cu acces la mai multe canale de informatie, ci tot pe parintii nostri care cred ca tot ce se spune la Tv este litera de lege. Zilele trecute ma punea tata sa caut nu stiu ce uleiuri , ca ar fi bune sa ia cateva picaturi pe zi. Pai alea sunt uleiuri volatile, te ustura pe gat sa inghiti asa ceva, nu vad ce bine ti ar face. Cu greu l am convins sa uite de ele, dar si mai greu sau deloc il convind sa nu mai creada chiar tot ce aude legat de acest subiect.
    vavaly

  17. hello girls…imi pare rau sa va dezamagesc dar trebuie sa tin neaparat sa va spun ca oamenii se nasc erbivori.dc avem dintii asa?si nu avem cum ii are un leu?un leopard?pentru ca suntem erbivori.eu am adaptat stilul vegan(am renuntat la orice produs de origine animala)din cauza unor probleme hormonale cu care am fost diagnosticata.upss..si ce credeti?de cand am adaptat aceasta dieta…aceste probleme au disparut.si in cat timp?in doar 3 luni.si cu aceasta dieta am reusit sa am elim toxinele din corp…si pot sa va zic ca imi ador corpul!arata senzational..fara pic de celulita…fara strat de grasime pe burta…si mult mai tonifiat..oare dc?..oricine arata bine cand este tanar…dar cu trecerea aniilor metabolismul se schimba….dc oamenii se ingrasa dupa un anumit timp?sa nu imi spuneti ca din cauza renuntarii la efortul fizic ..pt ca nu va cred….melcul este foarte lenes….si nu cred ca am vazut vreodata un melc gras…dar este erbivor…imi pare rau sa va dezamagesc dar toate aceste lucruri spun din foarte multe documentarii…si in plus cu aceasta dieta ma simt plina de energie…ma ridc de la masa si nu mai zic..moamaaa..c umflata ma simt…manac foarte mult dar nu ma mai ingras…elefantul are cei mai puternici dinti din lume…si este erbovor…calul are o forta imensa si este erbivor…mai bine cititi studiul chinei..si nu mai pierdeti timpul s criticati oamenii vegani…sau vegetarieni…etc….proteina animala=otrava …

    1. n-avem dinti ca leul fiindca avem cutite si nu trebuie sa sfasiem nici o gazela ca s-o mancam.

      erbivorele au o altfel de dantura pentru ca mananca iarba. vaca are incisivi lati si taiosi, indreptati oblic inainte. urmeaza o bara si masele mari si late. asa arata dantura ta? eu cu siguranta am si canini. si n-am pauza intre dinti.

      mai precizez ca vacile inghit o cantitate mare de iarba nemestecata, apoi o regurgiteaza si o rumega la umbra copacilor. de aceea au incisivi cu care taie iarba si masele cu care o rumega.

      ba eu am vazut melc gras. chiar doi. da’ am si umblat dupa ei, recunosc.

      1. ierbivorele au si sistemul digestiv diferit fata de om
        melcul nu se ingrasa fiindca n-are cand, traieste putin :))

      2. daca ziceam si ca vaca are stomacul format din 4 compartimente [si le enumeram], intra lumea la banuieli ca sunt profesoara de zoologie. [ceea ce nu-s]

        cui ii pasa daca melcul este gras sau nu?? daca melcul e slab, nu-i motiv sa treci pe regim vegetarian, ce naiba?!

        iar daca e sa facem legatura intre mod de hranire si infatisare, sa dam ca exemplu chiar vaca: ea mananca numai iarba si e imensa! de aceea se si spune despre o femeie grasa ca e cat o vaca.

  18. Asa cum spuneam si din exemplul tatalui meu, a fost si este alegerea ta, ceea ce simti si vrei. Acest lucru nu se impune, nu se face pe calea convingerii de catre alte persoane si in nici un caz prin impunerea de catre altcineva. Cred ca pe acest lucru a pus si Laura accent in acest articol.

  19. de vreo doua ori am scris niste comentarii kilometrice dar nu le-am trimis :). Cred ca mai bine e sa fiu scurta 🙂

    1. cred ca ar fi bine sa ne ferim de alarmistii vanatori de senzatie, de orice parte s-ar afla
    2. cred ca ar fi bine sa ne ferim de cei care isi vand convingerile prin frica (frica de moarte ,de cancer, de boala, de iad etc.)
    3. cred ca ar fi bine sa ne oprim in a ii judeca pe cei care aleg sa manance carnivor (de fapt cred ca vroiati sa spuneti omnivor, un regim hiperproteic este si el daunator), lacto-ovo-vegetarian, vegan sau raw vegan
    4. de orice parte am fi, ar fi bine sa citim mult, sa ne informam, si sa nu alegem sa citim doar ce ne convine si ne confirma credintele alimentare.
    5. daca cineva a facut o alegere care noua ni se pare eronata, si tinem cu tot dinadinsul sa ii demonstram ca greseste, primul pas ar fi sa intelegem ce l-a determinat sa faca acea alegere, nu sa sarim la beregata insinuand ca e prost, inconstient sau neinformat. Oamenii vor sari imediat in defensiva
    6. pentru fiecare om exista o solutie alimentara optima. Diversitatea are si ea un scop. Eschimosii nu mananca rosii si cartofi, precum majoritatea indienilor nu mananca carne. Si indienii, si eschimosii mai exista ca populatii si le merge bine.
    7. factorul genetic este important, dar nu singurul care trebuie luat in considerare. stilul de viata, mediul in care traim, alte alegeri , pana si felul in care ne purtam ca fiinte spiritual (asa cred eu) ne influenteaza sanatatea.

    In rest, si eu sunt de acord cu Laura: nu imi place prozelitismul, nu imi plac cei care isi cauta recruti in mod agresiv sau raspandind frica. Precum nu imi plac nici cei care au citit “pe net” ceva si apoi se cred cercetatori detinatori ai adevarului suprem, doar pentru ca cineva pe un site undeva scria ceva ce le confirma frica sau credinta in teoria conspiratiei 🙂

    va doresc sa mancati sanatos , variat si, indiferent de stil, sa stati departe macar de junk food si sa faceti miscare 🙂

    1. Laura Frunza says:

      Nedeia, te referi la amerindieni? Pentru ca eu cred ca ei mananca carne, vanatoarea a fost una din ocupatiile lor principale cu mult inainte sa descopere agricultura.

      1. nu, indienii din india 🙂

        1. Laura Frunza says:

          Cum nu mananca carne? Pai retetele lor sunt pline de carne! Poate nu consuma vita ca e sfanta si porc ca e murdar, dar pasare consuma si ei la greu. Iaca: http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_cuisine Poate consuma mai putina, dar consuma.

      2. A, ce neatenta sunt 🙂 Ma gandeam la bucataria ayurvedica 🙂 Ai dreptate, Laura, scuzele mele :D.

        Oricum, a propos de nemancatul de carne sau produse animale, mai exista in religii si perioadele de post, care, pe langa partea spirituala, mai includ si partea alimentara. Deci probabil ca omul s-a prins din vechime ca e bine sa mai alternam din cand in cand 🙂

  20. Eu cred ca ca o dieta sanatoasa trebuie sa cuprinda cat mai multe vegetale nepreparate termic,oua ( si astea preparate corespunzator,nici nu se compara oul prajit cumparat din supermarket cu oul de la tara fiert moale),branzeturi slabe,peste si carne cat mai putina.Uite argumentele mele:
    . Intr-adevar omul preistoric avea o dieta in mare parte carnivora,dar asta nu este un argument valabil.Omul preistoric avea o durata medie de viata extrem de mica,in jur de 30 de ani.Si facea cele 30 de minute de miscare zilnica,recomandate acum asiduu la tv:)
    In legatura cu bolile: de aproximativ 40-50 de ani am inceput sa mancam alimente super procesate,au inceput sa apara vegetalele modificate genetic. Mai ales au inceput sa fie folosite intensiv tot felul de pesticide periculoase pt a stropi culturile si tot felul de alte porcarii in hrana animalelor,ca sa creasca intr-o zi cat altele in 10 ,sa se oua in nestire etc.Si cam de 50 de ani a inceput sa apara “intensiv” si cancerul in randul populatiei, a carui aparitie are mare legatura cu un sistem imunitar neperformant, nu neaparat cu genetica.Cancerele genitale la femei sunt f frecvente acum,1 din 8 femei face cancer la san,ceea Nu era si acum 50-70 de ani.De aceea cred ca un sistem imunitar f bun are mare legatura cu prevenirea si tratatea bolilor astea groaznice
    Si un ultim argument care imi vine acum : din cate stiu,daca analizezi biochimic vegetale gatite fata de cele crude,cele gatite au pierdut cele mai multe vitamine si minerale,deci nu faci decat sa iti umpli stomacul,aportul lor cu vitamine si minerale pt o imunitate buna,o crestere sanatoasa etc fiind f scazut.La fel am senzatia si cand mananc torturi si alte produse de patiserie,ca imi satisfac papilele gustative si umplu burta,dar atat
    O zi buna!

    1. Laura Frunza says:

      Sunt de acord cu ceea ce spui. Aici nu se discuta daca sa urmam o dieta ca a omului primitiv sau nu, insa unii vegetarieni folosesc ca argument faptul ca omul nu e creat sa manance carne, lucru infirmat de multi arheologi, de altfel, si de evolutia speciei umane, in sine. De asemenea, sunt de acord ca supra-procesarea alimentelor ne imbolnaveste si nu alimentele in sine. Cum zicea si Luckyrock mai sus, e greu sa gasesti in ziua de azi legume care nu au fost stropite, poate doar cine are bani de nu stie ce sa faca cu ei isi permite sa consume 100% alimente organice. Deci ramane tot masura ca element salvator, masura in ceea ce cumparam si ce mancam.

  21. votez si te sustin, parca ai scris cu mana mea

  22. Laura felicitari pentru articol! O alimentatie echilibrata si sanatoasa nu inseamna neaparat excluderea unui aliment sau altul ci consum echilibrat, nu in exces si nu in ultimul rand toleranta organismului.Si daca cineva adopta un anume stil de viata, nu se deduce automat ca ceilalti gresesc.

  23. alina nicoleta says:

    Draga Laura eu am o singura intrebare: cate carti despre nutritie ai citit? nu conteaza daca tratau dieta carnivora sau cea vegetariana…pentru ca am observat ca in ziua de azi multa lume isi permite sa isi dea cu parerea pe bloguri fara a avea o baza, ceva in spate, acumulat pe baza studiului. Poate ai citit ceva carti desi din tonul articolului tau nu pare. Nu ai argumente clare, cu citate, cu referinte (in afara de pasajul din Biblie) care chiar sa sustine teza ta. Mi se pare ca sunt doar concluzii trase asa la ureche. Cu un singur punct sunt de acord cu tine si anume unii dintre cei care tin dieta raw-vegana ajung sa ii excluda pe ceilalalti care nu mananca la fel ca ei sau se lauda ca mananca raw si de fapt (vezi Kevin Gianni un raw-guru american) consuma si produse de proteine animala.

    1. Laura Frunza says:

      Alina, singurele cărţi pe care le-am invocat sunt cele de istorie şi Biblia. Nu am discutat nicio clipă valoarea nutritionala a unor alimente, pentru că nu am pretins că ştiu ceva despre asta. Aşa cum am menţionat, astea sunt doar argumentele pe care nu le accept, însă sunt şi argumente pe care le înţeleg foarte bine, cum sunt, de exemplu, cele legate de aportul nutritional, caloric etc

    2. Si totusi de cand un articol de blog este o teza de doctorat care trebuie sa cuprinda citate si referinte? Nu cred ca intentioneaza nimeni sa-si dea licenta pe blog. Sunt pareri, observatii, constatari. Cel putin asa vad eu lucrurile.

  24. biblic vorbind, in gradina Edenului omul era vegetarian

    a zis Dumnezeu: “Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră. *Facerea 1:29

    dupa caderea in pacat si alungarea din Eden Dumnezeu a dat ca hrana si carnea.
    Dumnezeu le-a poruncit evreilor sa faca distinctie intre animale curate si necurate. Cred ca acest lucru le-a fost cerut pentru a se deosebi de popoarele idolatre, nu fiindca iepurele sau porcul nu sunt comestibile :)). Aceasta interdictie a fost ridicata dupa Invierea lui Hristos (Faptele Apostolilor 10:10-16), fiindca dupa inviere toti sunt chemati la mantuire, nu doar evreii („popor ales„ au devenit cei care cred in Hristos).
    ortodox vorbind, doar oamenii induhovniciti au un regim vegetarian, dar asta fiindca sunt sustinuti de harul lui Dumnezeu. Adica nu hrana le da putere, etc., ci harul, prin rugaciune si participarea la Sf. Taine.

    eu cred ca trebuie sa avem un echilibru, sa mergem pe calea de mijloc- adica mancat de toate, cumpatat, fara lacomie, in cantitati rezonabile, cat mai simplu si pe cat posibil integral, fara produse rafinate (faina, zahar, orez, etc.). Si bineinteles respectarea, pe cat posibil a posturilor, si spovedanie, impartasanie, Sf. Maslu, impacare cu toti, rugaciune. Pana la urma nu mancarea ne imbolnaveste, ci pacatele.

  25. Roxy : nu suntem ierbivori, pentru ca nu avem stomacul impartit in 4 si nu rumegam, precum ierbivorele. Ierbivorele pot digera celuloza ( principala caracteristica ), oamenii … nu !
    Oamenii sunt frugivori, ca toate maimutele antropoide : avem 99 % gene de maimuta. Deci suntem o specie mai evoluata de maimuta. Maimuta e frugivora ( in principal fructe si frunze soft ). Confrom structurii tractului digestiv, oamenii sunt frugivori.

    Laura : proteina animala e toxica pentru rasa umana. La fel si cerealele : exista studii pentru asta, trebuie doar … sa studiezi.
    Ti se face rau cand renunti la lactate, carne, pentru ca pur sisimplu oprganismul incepe sa se detoxifice, si e firesc : cand are de eliminat cantitati importante de toxine, le elimina si el pe unde poate ( si tie ti se face rau ). In plus, lactatele si carnea creeaza dependenta .

  26. Tzipi, daca omul ar fi frugivor, ierbivor, etc. nu s-ar atinge de carne in mod natural!daca ii pui vacii in fata o friptura, sigur n-o va manca chit ca lesina de foame!sau daca ii dai maimutei niste nutret, sau graunte- la fel, n-o sa le consume. Dar omul mananca de toate , fiindca asa e creat!
    ca sa nu mai spun ca o mare parte din omenire nu traieste in jungla, ca maimultele, ca sa aiba fructe proaspete la dispozitie non-stop, ci traiesc in regiuni reci, unde ai fructe proaspete doar in anume momente din an. Ca sa nu mai spun de eschimosi, care nici verdeturi n-au la dispozitie, doar carne. Deci,daca natura (in caz ca nu crezi in Dumnezeu) a fost asa inteligenta ca sa plaseze vietatea fructivora in jungla, pe aia ierbivora in zone cu iarba, samd., cum de a pus omul peste tot, departe de sursa „normala” de alimentatie?ceva scartaie in argumentatia asta.

  27. imi place articolu tau scris mai sus -sunt adepta maninc putin dar bun -nu mult si prost ,prin bun -adica sanatos .felicitari asteptam si alte articole la fel de interesante .

  28. Si eu cred ca omul a fost construit, initial vegetarian.Dupa izgonirea din Rai a avut dreptul sa manance si carne…Eu si familia mea nu suntem carnivori, dar asta nu inseamna ca nu mancam, din cand in cand, peste, sau pui…In plus, conform Bibliei, evreii trebuiau sa-i faca sacrificii lui Dumnezeu, cu anumite ocazii, primul nascut al unei oi, sau capre…pe care, dupa ce il gateau, trebuiau sa il manance astfel incat sa nu mai ramana decat oasele din el…In plus, evreii, poporul ales, erau o natie de pastori, ulterior, dupa regele David, deveniti si razboinici…Ma gandesc ca, din toate oile pe care le aveau, mai scapau si ei, la masa, o cana de lapte sau un cotlet de miel, pentru ac mi-e greu sa cred ca foloseau oile doar pentru lana…

  29. Irina, ai 100 % dreptate : omul nu se atinge de carne in mod natural ! Dovada sunt bebelusii ! toate mamicile se plag ca atunci cand isi trec bebelusii pe mancare solida, le este greu sa-i faca sa accepte carnea, pentru ca o scuipa ( instinctual ). Si apeleaza la tot felul de trucuri : carnita pasata, amestecata cu piure de legume, ca sa nu simta plodul.
    Mai mult : plodul scuipa si mancarea gatita, astfel ca mamicile trebuie sa-i insele, cu mancare gatita, amestecata cu mancare cruda ( mar cu biscuite ).

    Asta se intampla o vreme, pana reusesc sa perverteasca gustul si instinctele plodului : dupa care va manca orice. La fel ca si animalele de casa, carora omul le-a pervertit instinctul, si le-a obisnuit sa manance orice hrana ( care nu este destinata speciei lor ).

    Chiar si asa, instinctul de a manca doar ceea ce iti este inscris in gene, ca mancare pentru specia ta, se pastreaza. Pune in fata oricarui adult, pe o farfurie : fructe, un pumn de frunze, un pumn de graunte si o bucata de carne cruda, si intreaba-l ce prefera sa manance ? Vor alege in mod natural, fructele.

  30. aiurea. bebelusii, asa cum resping carnea, asa resping si legumele. ba chiar si anumite fructe.
    ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca mai toti copiii scot verdeata [verdeata, da? nu le spune nici un “instinct” ca aia e cea mai buna] din supa. ba si morcovii, patrunjelul, telina.
    fructele ne plac, ca-s dulci si aromate. si colorate!

  31. Bineinteles ca resping legumele, daca i le dati gatite ! Intre carnesi legume gatite, de regula vor alege legumele ( uitati-va pe forumurile de mamici, cat de disperate sunt, ca nu ai stiu ce sa le faca si cum sa-i prosteasca ).
    Da, bebelusii vor alege intotdeauna fructele : nu pentru ca’s colorate ( si legu8mele sunt ), ci pentru ca asta-i hrana destinata oamenilor.

  32. tu vrei sa dam unui copil sau unui bebelus fara dinti legume crude? cartofi, morcovi, telina, patrunjel [sper ca nu intram acum in discutia ca astea-s radacinoase], dovlecei fara sa le fierbem? nici un adult nu le mananca astfel.

    nici daca ii servesti frunze de patrunjel sau de salata verde separat [si nu preparate], nu le mananca un copil.

    fructele ne plac in primul rand pentru ca-s dulci si aromate, asta am spus mai sus, apoi am adaugat si colorate. si faptul ca-s moi conteaza [si nu trebuie fierte]. cele mai multe legume au un gust usor amar si de aceea le stropim cu zeama de lamaie.

    stiu copii care mananca doar carnea si restul lasa in farfurie. eu n-as da atata putere parintilor in formarea gusturilor / preferintelor unui copil, indiferent despre ce este vorba: mancare, animale, culori, carti, muzica, prieteni s.a.m.d.

    nu cred ca un copil hranit doar cu fructe se dezvolta sanatos. ele contin vitamine, glucide [care dau energie] si… cam atat.

  33. Tzipi, din cei trei copii ai mei nici unul nu mananca la fel. Prima a fost si este f. dificila la mancare- cand am inceput s-o diversific scuipa fructele, scuipa sucul de morcov, de portocala, carnea, iaurtul, etc.. Doar cerealele de bebe ii placeau. A doua e mai mult carnivora- cum zice lucky – din farfurie alege carnea si lasa legumele. Ultima mananca de toate, n-are pretentii. Ce vreau sa spun e ca fiecare are preferintele ei, chit ca am diversificat exact la fel.
    Parerea mea e ca o dieta sanatoasa trebuie sa aiba echilibru, adica multe cruditati si fructe, dar si legume fierte, carne si oua, pe cat posibil din surse naturale.Noi, fiind ortodocsi, ne straduim sa tinem posturile- adica mai bine de jumatate de an suntem vegani :), iar in rest consumam proteina animala echilibrat, nu facem exces. Ce incerc foarte mult este sa gatesc cat mai simplu, fara prajeli, fara chestii din magazin gen mezeluri, dulciuri, lactate, paine, etc..Din fericire in ro inca avem acces la alimente cat de cat curate. Cred ca e important ce mancam, dar nu ma obsedeaza chestia asta. Nu cred ca exista alimentatia-minune, care te va tine vesnic tanar, sanatos si plin de vigoare. Omul e supus timpului si degradarii in cele din urma, orice ar manca.Iar o viata de calitate nu tine doar de alimentatie, ci si de alti factori – unii care scapa controlului nostru.

  34. Nici mie nu-mi place prozelitismul agresiv practicat de unii vegetarieni, deşi organismul meu funcţioneză “la parametrii optimi” cănd nu mănânc proteină animală. N-aş putea spune acelaşi lucru despre toţi membrii familiei mele.

  35. Draga mea Laura,
    in general tot ce e dus la extrem, are un iz de nebunie :)))
    Acum cateva luni ma rugase mama sa ma interesez despre ce medicamente pe baza de plante ar putea lua, ca sa renunte la insulina. Si rasfoind eu paginile pe internet am dat peste un film documentar despre diabet. Curioasa fiind, daca o sa gasesc piatra filozofala sa nu, m-am uitat la tot filmul. Trebuie sa recunosc ca m-a pus pe ganduri si mi-am dat seama cat de important e sa mananci sanatos si echilibrat si ca organismul nostru are nevoie de momente de dezintoxicare, in care sa mancam numai vegan.
    Aici un fragment din film pt toti cei care au probleme cu diabetul si care vor sa schimbe ceva in alimentatie

    http://topdocumentaryfilms.com/simply-raw-reversing-diabetes-in-30-days/

    in rest ce sa mai zic, fiecare corp e diferit si are necesitati diferite si fiecare tara si zona are specificul ei alimentar. Un studiu despre inuiti (si nu eschimosi), ca sa fim political correct, a aratat ca schimbarea alimentatiei- introducerea legumelor, fructelor si a junk food-ului, a dus la la un numar alarmant de imbolnaviri de diabet. Se pare ca inuitii, precum si locuitorii insulelor din Pacific, nu au anumite enzime care sa poata prelucra alimente nou introduse in stilul lor alimentar (legume, junk food, etc).

    ahhhh un studiu al unui profesor (Joachim Burger) de antropologie moleculara din Mainz a aratat ca in 7000- 7500 i.Ch. corpul nostru nu era in stare sa prelucreze laptele. Abia din anul 1500 i.Ch. mancam lapte…Cica de cand am inceput sa mancam lapte, de atunci am si inceput sa crestem si animale….

  36. Raluca Craciunescu says:

    Buna, Laura

    Am citit articolul cu mare interes, dar avand un copil de o saptamana si altul de 1 an e putin mai dificil cu timpul. Cu toate astea vreau sa imi spun si eu parerea, mai ales ca eu sunt lacto-ovo-vegetariana de cca 19 ani.

    Raw-veganii sau veganii mi se par extremisti si ipocriti (marea lor majoritate)….adica “hai sa facem o branza din caju care sa semene cu branza normala” e un act de ipocrizie. Am facut si eu retete raw-vegane absolut delicioase, dar de aici pana a te dedica exclusiv doar acestui lucru e un act mare de vointa, dar total dezechilibrat.

    Pe ce mi se pare ca nu ai pus mult accent este modul in care aleg ei sa-si creasca proprii copii, privandu-i de niste alimente esentiale. A nu gandi pe termen lung (nu poti controla ce mananca acel copil si la 18 ani) poate duce la multe probleme. Mai important, hai sa lasam copiii sa aleaga daca vor sa fie vegetarieni sau nu. Ei nu sunt proprietatea noastra, ci un dar de la Dumnezeu de care trebuie sa avem grija.

    Eu gatesc cu carne, sotul meu mananca cu carne si la fel si copilul meu de 1 an. Faptul ca eu nu mananc carne este strict alegerea mea si atat.

    Am intalnit si raw-vegani echilibrati care recunosc ca aceasta dieta nu acopera tot si dau copiilor galbenus de ou, lactate, etc. Tind totusi sa cred ca pentru majoritatea nu e decat un trend.

    Si nu in ultimul rand, felicitari pentru articol !

  37. ROXY, de ce nu fac toti leii, tigrii si alti carnivori boli, daca tot “proteina animala=otrava”? Sa stii ca unii oameni nu pot manca doar “frunze”, caci se simt rau, fiecare mananca ce simte el ca ii face bine, eu nu ma simt bine cand mananc ou, deci ma “feresc” de el.

  38. Tzipi, vezi tu, nu prea cred ca suntem o specie de maimuta care a evolua, pt ca noi, OAMENII am inventat o multime de lucruru, pe cand maimuta nu a inventat nimic! O maimuta stie sa vorbeasca la felde bine ca un copil de 4 luni, iar daca ai privi o maimuta si un negru, t ai da seama ca nu seamana deloc!!!

  39. Adam si Eva cred ca nu mancau nimic in Rai!

    1. Stii, mi-am dat seama ca am gresit ce am spus tocmai dupa ce am trimis comentiariul! (cel cu Adam si Eva)

  40. Oricat ar fi de ierbivor vitelul, tot suge lapte de la vaca! :)))

  41. Laura, incercarea ta de a argumenta de ce crezi sau nu crezi in anumite teorii care tin de alimentele vegetale, este binevenita numai ca,
    argumentele tale sunt formulate intr-o forma destul de agresiva si totodata sunt sustinute cu exemple care nu sunt nici pe departe universal valabile (dupa forma in care le expui tu):

    1. Omul este, în esenţă, un erbivor. – poate fi sau nu. Argumentul tau privind plantele posibil otravitoare nu ne convinge atata timp cat exista atatea animale erbivore, care “surprinzator” reusesc sa nu se otraveasca.
    In plus, exemplele istorice pe care le dai, fac parte dintr-o istorie destul de recenta in comparatie cu perioada de evolutie a omului (4-5 milioane de ani).

    Apropo de invitatia ta la comentarii – nu am simtit nevoia sa te contrazic dar
    ar trebui sa fim mai responsabili cu ceea ce postam pe bloguri. Ar trebui sa alegem argumente stiintifice (asta in cazul in care le-am si studiat), nu teorii proprii, pe care le emitem doar pentru ca ne deranjeaza un stil sau altul pe care nu avem chef/ sau nu reusim sa ni-l insusim.

    1. Laura Frunza says:

      Camelia, eu nu am incercat sa argumentez de ce o dieta vegetariana e buna sau nu. Si da, argumentele mele pot parea agresive, dar nu sunt nici mai agresive, nici mai putin agresive decat cele folosite de vegetarieni cand incearca sa te aduca “pe calea cea dreapta”. Nu ma deranjeaza stilul lor de viata absolut deloc, insa ma deranjeaza cand incearca sa mi-l impuna mie cu argumente care nu stau in picioare.

  42. chiar asa, Laura. esti cam agresiva in ultima vreme si deja imi tremura firele de par cand ma gandesc la viitoarele tale postari.

    pe de alta parte, care e faza cu responsabilitatea? in ciuda aspectului [care bate putin spre] oficial, acesta este un blog personal pe care autoarea emite pareri personale. ea nu e nici mama [noastra], nici bunica [noastra], nici profesoara [noastra], nici mentor si nici vreun model de urmat.

    e doar o tipa cu un blog. si noi suntem unele care ne bagam in seama cu ea in comentarii.

    laura poate sa scrie inclusiv 2+2=5. ca asa stie ori crede ea. asta nu inseamna ca prezinta un adevar absolut si ca oamenii si-l vor insusi ca atare, doar pentru ca e postat pe blogul ei.

    fantastic ce talent au romanii in a denatura.

  43. Exista oameni care au mustrari de constiinta sau nu sunt convinsi ca fac bine ceea ce fac si incearca sa-si aduca argumente nefondate, doar pentru a manca linistiti. Imi place ca aici exista formularea de “gresit” dar neargumentata, ai putea spune ca parerea mea este ca……………. Este clar ca buna ziua ca sunt alimente care nu ne fac bine( si suntem constienti de asta)-demonstrate prin toate caile- dar faptul ca sunt bune si noi suntem slabi sa ne abtinem, ne fac sa postam astfel de mesaje. Am observat ca voi sunteti foarte incisivi, in mesajele postate se simte un fel de tipat de impunere, pe care la vegetarieni nu l-am sesizat. Eu zic sa mancati ceea ce va face sa va simtiti bine si dupa o jumatate de ora si nu va ingreuneaza activitatile zilnice. Un anume dom’doctor in stiinte care a studiat prin afara (care cam cu asta se ocupa zi de zi)Popa Silviu spunea ca mancatul ar fi unica satisfactie pentru unii – gustul ei iti ofera o satisfactie care-ti creeaza dependenta – . De aici rezulta ca daca am manca ceea ce ne trebuie (fara sa ne ploua-n gura pentru gust) n-ar mai fii astfel de bloguri.

  44. Parerea ,mea:
    TOTI dar TOTI care vorbesc cu ura,cu inversunare impotriva veganilor/vegetarienilor:se simt in vina!Stiu ce vorbesc ca de 4 ani:cu oameni din astia ma pus nenorocul sa ma intalnesc.Intoleranta si ura!
    -1.sunt aproape vegan,din diferite motive mai mananc oua si lactate,plus cand nu am alta alegere.Motivul:compasiunea fata de alte fiinte non umane,ecologie.
    -2.daca vorbim despre motive de sanatate atunci putem amiti :mcDonaldsul,carnea cu chimicale consumata zilnic.Intradevar:realitatea vieti este ca omul daca consuma mai rar carne-indieni din america de nOrd consumau zilnic carne rosie -bizon-si cancerul era la moda la ei:de asta au si inventat ceaiul Chipewa si extractul de tuja:sa trateze cancerul.Asa ca:putem vorbi de probleme de sanatate cand vorbim despre abuz de carne.Insa:singurele motive pentru vegetarianism/veganism sunt:refuzul de a plati uciderea,existand alternative plus cele ecologice.
    -3.proteinele lactate mai ales:casul si smantana sunt acide.Sa demonstrrat stintific ca scot calciul nu dau calciu.DACA SUNT CONSUMATE IN :exces.Un pahar de lapte pe zi nu face absolut nici un rau.Personal iau de la tara unde scap de a plati voit uciderea viteilor ca si la lactatele din corporatii.Prin urmare cand vorbim despre sanatate:trebuie sa adaugam si cumpatarea si lipsa de chimicale.
    -4.exista capioni/ne mondiali de sporturi de forta care sunt vegani si vegetarieni.Ei pot fi LA FEL de puternici/ce ca si consumatori/le de carne.ATAT.
    NU am zis ca te distruge la sanatate carnea in cantitate mica.Aici e vorba de cele amitite sus.
    -5.exista si alte fiinte care se pot hrani vegetarian,sunt 50.000 de astfel de fiinte in Anglia numai..Pai da:ei sunt “prosti”si noi desteptii ca la noi numai ‘Gica contra’gasesti care sunt incapabili sa accepte ca exista si alti ca ei..Nu spun ce fiinte ca atunci explodeaza bomba urii fata de vegani si vegetarieni.
    -6.,personal MA OPUN IDEI DE A forta pe cineva,de a ameninta pe cineva,ca sa fie vegan sau vegetarian asa ca asemanarile cu Martori lui Yehova sunt:irelevante.Cel putin in cazul meu.Eu:conform Declartie privind drepturile omului si Ordonantei 137 privind prevenirea si combaterea tuturor formelor de discriminare,am tot dreptul de a INFORMA.Atat.Asta este activismul meu.Opus fortarii,amenitarii.Insa:EU AM FOST AMENINTAT,INJURAT,INSULTAT PORNOGRAFIC,HARTUIT,FACUT NEBUN PENTRU:STILUL MEU DE VIATA.DE ASTA NU SE ZICE NIMIC AICI??????De asta aleg in Romania unii vegani si vegetarieni sa taca.
    -7.Omul este omnivor.Din aceasta cauza poate fi vegetarian.
    -8.A ucide din supravietuire NU mi se pare crima:eschimosii demult,omul cavernelor ,leii,tigrii etc.:TREBUIE sa faca asta.Dar azi:sunt putine locuri pe glob unde se ucide din supravietuire in lumea omului..
    -In concluzie:nu cer altceva decat BUNA CONVIETUIRE.LIBERTATE SI DREPTUL DE A TE EXPRIMA.ACEPTAREA ALTORA CARE SUNT ALTFEL CA NOI.
    pS:scriu unele cuvinte cu majuscule ca unii nu prea inteleg anumite lucruri si scot in evidenta esenta.

    1. Laura Frunza says:

      Dreptul tau de a informa pe care il sustii este cel care iti aduce tratamentul de care ai parte. Pentru ca esti agresiv in oferirea acestei informatii, pentru ca aduci argumente de genul “ca mine e bine, ca tine e rau”, pentru ca mergi pe principiul “e grozav sa fii vegetarian” si nu “eu ma simt grozav ca vegetarian”. Asa cum tu invoci buna convietuire, si ceilalti o pot face: vezi-ti de treaba ta si o sa vezi ca si ceilalti isi vor vedea de treaba lor. Oameni cand se simt agresati (de o atitudine, de un concept) reactioneaza fix la fel. Stiu multi vegetarieni/vegani extrem de iubiti si respectati tocmai pentru ca nu au atitudinea asta extremista

  45. Si sa nu uit:
    Acestea sunt motivele pentru care am devenit vegetarian:

    http://video.google.com/videoplay?docid=-4867469000009495453

  46. da domle e oameni rai si invidioase peste tot. ei daca consuma carne si mananca cas sa nu zica ca trebuie sa faca ca ei toti.

    si asa e! un pahar de lapte n-a facut niciodata rau nimanui.

    p.s. scriu cum scriu fiindca te vad cum razi, Laura. da da!
    ai aprobat comentariul ala numai pentru mine, ha? =))

  47. Perspectiva unui vegetarian: este la fel de neplacut ca, atunci cand esti undeva si lumea comanda carne si tu comanzi…orez sau salata sa fii intrebat daca 1. tii post (daca e cazul) 2. esti bolnav (cu ingrijorare, chipurile) 3. esti vegetarian (ca si cum ar fi tot un fel de boala , de genul formularea e “tu nu manaci carneee?”).Eu doar in situatiile astea spun ce mananc si de ce, cand sunt intrebata, spun. Si de regula mi se explica a. ce sanatoasa este carnea si cum sa sufar eu din cauza lipsei ei 2. ca nu e normal si ca toti avem nevoie de “putina proteina” (ca sa vezi , si eu nu stiam!) sau urmatoarele – hai, macar un pic, nu stii ce buna e! sau – sunt intrebata “da de ce?” etc etc etc. Cum eu nu predic nimanui despre stilul meu de viata si despre ce bun este el, as prefera sa primesc reciprocitate. Nu se intampla, desi nu am facut pe nimeni criminal, inconstient etc.

    PS Mentionez ca am ales sa nu mananc carne din motive etice. Am studiat inainte problema, m-am documentat si am decis sa adopt acest stil de viata. Ulterior am observat si beneficiile dpdv sanatate. Nu, nu m-a “convins” nimeni:)

  48. Perspectiva unui vegetarian II. Legat de raspunsurile tale la asa zisele argumente ale vegetarienilor (si, pe sarite, de comentariile la postare)

    1. si 2. Omul e de cand se stie el raw-vegan sau ierbivor. Cam asa. Dar cu o reformulare. Omul a fost initial erbivor, apoi a inceput sa consume produse animale. De nevoie, poate de curioyitate:) cine stie de ce. Asta si descoperirea focului se pare ca i-a dus beneficii. ATUNCI. Cand animalele nu erau crescute ca acum (un pui de curte are nevoie de 90 de zile ca sa ajung ala maturitate. Intr-o ferma, asta se intampla cam in 45. Ghici de unde e diferenta). Da, cum spunea cineva mai sus, suntem omnivori, deci putem fi si ierbivori. Nu, ierbivorr, nu e totuna cu rumegator (ala are stomacul impartit in patru). Da este mai probabil ca sistemul nostru digestiv sa fie mai adaptat pentru consumul de hrana vegetala (nu avem canini ascutiti precum animalele carnivore, si nu Lucky, cutite nu exista de cand lumea:), iar colonul este mai lung este mai lung decat al carnivorelor. (alte cateva detalii aici: http://michaelbluejay.com/veg/natural.html).

    3. Da, laptele nu prea face bine(http://www.rense.com/general26/milk.htm ). Argumentul cu calciul nu prea sta in picioare- sunt foarte multe surse mai bune decat laptele. Oamenilor le place sa bea lapte, si mai mult, le plac derivatele. asta e alta poveste. Cat e sanatos e…asta nu mai e asa sigur. Cat despre ce facea si ce dregea omul preistoric- vezi ce am spus mai sus. Asta una la mana. Doi la mana, de fapt nu stim cat de bine ii faceau laptele sau alte produse, ca viata prea lunga nu avea saracul, si nici nu stim daca murea impacat, in somn.

    4. Crima-necrima (asta e un argument de ordin oarecum…legal si doar semi-etic), treaba sta asa: majoritatea animalelor crescute pentru hrana sufera in timpul vietii si mor in chinuri …Nu o sa pun un link cu Earthlings. Daca vrei, il cauti singura. Si eu nu vreau sa particip la asa ceva. End of story. PS: argumentul cu lantul trofic: nu gasesti ca e o diferenta intre tiggrul care ucide pt hrana, sau hai sa zicem ,eschimosul, berberul care ucide pt hrana si…tu, om civilizat, care sta la oras:) si are cam tot la dispozitie, atat ca alimente, cat si ca informatie. Eu zic ca da, este o diferenta. Tigrul, eschimosul, nu prea au de ales. Eu am. Si tu ai, stimate cititor, si daca alegi sa mananci carne, f bine, ce pot sa zic….numai nu-mi veni cu pseudo-argumentul asta cu lantul trofic, te rog:)

    5. Da, daca te alimnetezi corect, poti fi un vegetarian sau vegan foarte sanatos si energic. E greu de crezut asa ceva, vegetarienii sunt de regula imaginati ca niste slabanogi trasi la fata:D etc…dar…daca faci lucrurile cu cap, rezultatele sunt de regula dintre cele mai bune. NU crezi? Cauta sportivi vegetarieni pe google

    6. De-ar sta lucrurile asa de simplu… Chiarai nevoie de argumente ca sa realizezi ca e greusit sa presupui ca hrana are impact DOAR asupra sistemului digestiv? Trebuie sa avem diploma in biologie ca sa realizam ca tot ce mancam ne intra in organism, in TOT organismul, si ne poate afecta sanatatea. de ce, cand ai problema cu presiunea arteriala ridicata, ti se spune sa nu mai manaci sarat, ca sa dau un exemplu f cunoscut?

    7. De alea nici ca ma intereseaza. De regula, noi vegetarienii, le lasam pt la urma, cand vedem ca pe interlocutor il doare la basca de etica, de sanatate…atunci o dam pe argumente religioase, poate-poate:))) Glumeam. Eu nu folosesc de niciun argument pt ca nu incerc sa conving pe nimeni de nimic. Daca, daca imi vine carnivorul cu argeumente cu proteina noastra cea de toate zilele ii explic unde se gaseste, si il lamuresc ca nu doar in carne samd. E pacat sa poti sa informezi pe cineva, mai ales cand da semne ca are nevoie, si sa nu o faci:)

  49. Partea a IIIa .C red ca am apasat send si am omis un argument: ala cu “daca nu mai mananc carne, au sa fie omorate mai putine animale”. Daca doareu as areunta la carne, probabil ca mare diferenta nu ar fi. Dar daca s zicem 20% dintre oameni renunta la carne…ei bine, in timp vor ajunge sa omoare cu 20% (aproximativ) mai putine animale, din motive de scadere a cererii.. Simplu de tot.

  50. dizidentul says:

    Adica faptul ca informez este “agresivitate”…”fumos”nu am ce zice..
    oare care rand suparat atat de tare din mesajul meu care dealtfel este foarte obiectiv..?:))..Daca ne-am vedea de treaba NU AR EXISTA vegetarieni sau vegani…Si eu am devenit vegetarian pentru ca:un alt vegetarian nu si a vazut de treaba.
    🙂
    Interesant:omul cand vorbeste frumos,obiectiv,tolerant, este si acuzat,ce ai face sa fiu cu adevarat agresiv…?Cunosc aceasta latura a firii umane ..tipic umane.Hmm buna intrebare…
    Si inca ceva:te rog citeaza un rand,un cuvant din mesajul meu unde sunt”agresiv”..

  51. dizidentul says:

    Ooo vad ca mi sa sters acest comentariu..hmm prea “violent”?prea adevarat?prea multe “injurii”?iata:

    Adica faptul ca informez este “agresivitate”…”fumos”nu am ce zice..
    oare care rand suparat atat de tare din mesajul meu care dealtfel este foarte obiectiv..?:))..Daca ne-am vedea de treaba NU AR EXISTA vegetarieni sau vegani…Si eu am devenit vegetarian pentru ca:un alt vegetarian nu si a vazut de treaba.
    🙂
    Interesant:omul cand vorbeste frumos,obiectiv,tolerant, este si acuzat,ce ai face sa fiu cu adevarat agresiv…?Cunosc aceasta latura a firii umane ..tipic umane.Hmm buna intrebare…
    Si inca ceva:te rog citeaza un rand,un cuvant din mesajul meu unde sunt”agresiv”..

    1. Laura Frunza says:

      La ora la care ai pus tu comentariul, eu nu mai eram de mult in faţa calculatorului, am şi eu o viaţă a mea, nu stau non-stop să aprob comentarii pe blog. Iar faptul că eşti agresiv, l-ai dovedit singur, nu mai trebuie să-l dovedesc eu: tonul acuzator al mesajului tău, multitudinea de majuscule (de altfel, interzise în online pentru că semnifică ţipatul), faptul că ai presupus automat că ţi-am şters mesajul şi ai mai lăsat încă trei comentarii, faptul că te autointitulezi “dizident”, faptul că ai senzaţia că este de datoria ta să “convingi” oamenii în loc să-ţi vezi de viaţa ta, vegană sau cum o fi ea. Toate astea sunt semne de agresivitate la adresa oamenilor care nu adoptă stilul tău de viaţă şi acesta este motivul pentru care vei fi întotdeauna tratat aşa cum eşti tratat. Oamenii fac schimbări în viaţa lor atunci când simt ei că trebuie să le facă, nu când le spune cineva, care pretinde, cu superioritate, că este deţinătorul adevărului absolut, să o facă. Ţi-am aprobat comentariile dar sunt ultimele. Blogul meu nu este locul de defulare al nimănui, vrei să faci pe apostolul acestui stil de viaţă, fă-o, dar în altă parte.

  52. dizidentul says:

    Oare daca apare vreun omnivor care incepe sa injure vegetarienii si sa ii batjocoreasca..si comentarile lui/ei vor fi sterse????

Comments are closed.