Improvizaţia în bucătărie – tehnici

De data asta improvizăm în materie de tehnici, nu de reţete.

1. Cum să fierbi la aburi dacă nu ai aparat de fiert la aburi sau coşuri din alea şmechere chinezeşti: pui o oală cu apă pe foc, pui deasupra o sită sau o strecurătoare, pui legumele sau carnea în sită şi deasupra pui capacul oalei. Se mai pierde abur pe ici pe colo, dacă sita nu se potriveşte perfect dar nu contează. Eu am făcut brocoli aşa şi s-a fiert perfect în câteva minute.

2. Cum să faci ouă-ochiuri fierte în apă ca la englezi. Englezii au nişte chestii speciale din silicon în care pun ouăle şi ies perfecte. Eu, de fraieră ce am fost, nu mi-am luat, aşa că am testat cu o formă pentru brioşe. Au ieşit ok, însă trebuie pus capacul la un moment dat, altfel rămân crude la mijloc. Puneţi puţină apă ca să nu se răstoarne oul. Prima oară mi-au ieşit tari ouăle, dar a doua oară am pus capacul mai repede şi au ieşit mai moi.

Voi ce improvizaţii faceţi în bucătărie?

Save

8 Replies to “Improvizaţia în bucătărie – tehnici”

  1. la improvizatia cu sita am apelat si eu de cateva ori, de obicei pt. spanac sau stevie pt. ca nu-mi placea ideea de a le fierbe in apa, asa ca pe masura ce-l curatam/spalam cand umpleam sita il inmuiam la aburi ( nu dureaza mai mult de 5 min.) si apoi il pregateam cum cerea reteta
    pt. legume folosesc sita de la ikea http://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/90112531/

    1. Wow, ce faina e sita aia de la Ikea. Habar n-aveam de ea. Si e si ieftina. Gata, am notat-o si la urmatoarea vizita la Ikea o pun in cos.

    2. si eu am scris despre o sita asemanatoare celei de la ikea, dar n-ai tinut-o minte probabil.:)

  2. Bine te-am regasit Laura
    Azi dimineata am facut si eu ochiuri de oua in apa. in tigaie. Am pus foarte putina apa si s-au facut fain. Eu le las moi moi.
    Cand fac ciorba cu ou de exemplu, ca sa nu se imprastie oul il pun in polonic 🙂
    Cu sita am incercat sa fierb si eu la aburi dovleacul dar a durat atata de muuult, deci imi trebuie o sita mai adanca. sau cea de la Ikea 🙂

    1. Sakura, pui oul in polonicul plin cu ciorba sau cum? Multumesc!

  3. In perioada studentiei foloseam o sticla pe post de batator de snitele. Bateam carnea cu gura sticlei 🙂

  4. […] mi le-am adus din Anglia. Dacă ţineţi minte, vă povesteam la un moment dat că experimentam cu formele pentru brioşe, însă am găsit în UK nişte forme speciale, care au centrul de greutate altfel poziţionat, […]

  5. Buna, io am aparat din ala electric de fiert cu aburi pe 4 etaje,,,adica 4 tavite gaurite care mere aburul pana sus…da e scump curentul electric 🙂 AM IMPROVIZAT ASA….sa faca celasi lucru cu gaz metan in loc de curent el….adica pe aragaz…iei o oala lata de 40-50 cm…si inalta de 8-10 cm,,,cu capac….pui un gratar din ala de la microunde….din inox…ca toti avem cuptr. cu microunde…il pui in oala acel gratar da sa stea la 2-3 cm de fundul oalei…pui ceva piese de metal sa stea mai sus…furculite sau alte tampenii din metal.. apoi pui mancarea…cartofii curatati si taiati….morcovii… gulie…brocoli…ce mai vrei…pui pulpe de pui sau piept de pui…..Apoi pasul 3 pui apa..cam 1-2 cm..sa nu ajunga la mancare..sa stea cu 1 cm sub grilajul ala,,,,,gata ! pui capacul la oala aia mare sa nu faci abur in casa si sa fierba mai repede…dupa 6=8 minute soti cartofii si ce se face repede…pui capacul si mai lasi 5-8 minute pana se fac si pulpele de pui sau ce carne mai ai acolo…le verifici cu furculita..si daca trebe le mai lasi….ASA SIMULEZI O MASINA DE GATIT CU ABURI folosind o oala mai mare si lata + un gratar separator care sustine mancarea deasupra nivelului apei…fiti siguri ca mancarea are alt gust….mai bun daca o faceti la aburi…spor ! si Doamne ajuta !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.