Puzzle – împărţire pe culori

Eliza are o mulţime de puzzle-uri de diverse forme, cu piese mai mari sau mai mici, din carton, din lemn sau din plastic cu imagini imprimate. Am cumpărat majoritatea puzzle-urilor ei de pe Julia Toys (mai ales cele Clementoni din cuburi şi pe cele cu Teletubbies care nu se găsesc la noi) şi mai are câteva cu Winnie şi cu prinţese primite cadou. Cele cu Winnie le ştie pe de rost deja, au un cadru din carton pe care se pun piesele, însă cele cu prinţese primite recent de la naşa ei sunt piese mari, cartonate care formează patru prinţese Disney. Pentru că de cele mai multe ori, Eliza se enervează încercând să sorteze piesele în patru grămăjoare separate pentru fiecare prinţesă, tatăl ei i le-a numerotat: cu 1 toate piesele pentru Jasmine, cu 2 cele pentru Aurora, cu 3 cele pentru Cenuşăreasa şi cu 4 cele cu Ariel, însă mi-am dat seama că numerotarea ne ajută mai mult pe noi, pentru că Eliza nu se concentrează să le aranjeze după numere pentru că nu le cunoaşte. Aşa mi-a venit ideea să îi lipesc pe fiecare piesă un cod de culoare.

Deci, ca să ajungeţi de la asta:

la asta:

aveţi nevoie doar de două lucruri: un perforator mic şi hârtie glasată autocolantă:

Puteţi folosi acelaşi truc şi pentru cărţile cu pagini puzzle, noi avem câteva şi când Eliza scoate toate piesele de pe toate paginile, din toate cărţile, nu vă spun câtă muncă e să le sortăm şi să le punem la loc 😀

6 Comment

 1. daaaaaaaaaaaaa, problema asta aveam si noi. ea facea puzzle-uri dar cand venea vorba sa le stranga si sa le puna pe fiecare in cutia ei…facea varza totul, asa ca noi trebuia sa muncim in urma ei. ideea ta e foarte buna si o vom aplica!

  1. Laura Frunza says: Reply

   Da, la noi era groaznic cand Eliza scotea toate piesele din cele trei carti-puzzle pe care le are, nu iti spun ce balamuc era acolo 🙂

 2. Laura Frunza says: Reply

  Initial am vrut sa incerc si eu cu stampile, dar nu se vedeau prea bine pe cartonul mai inchis la culoare, asa ca am ales varianta autocolantelor.

 3. este foarte buna ideea, cei mai multi copii de 2 ani cunosc cateva culori [iar fata ta are deja 3 ani, asa ca sigur stie cel putin culorile principale]. cifrele se invata mai tarziu. [sper ca nu o sa vina nimeni acum sa-mi spuna “copilul meu a invatat sa numere de la 1 an!”…. mdea, bine]

  eu am cumparat un set de 4 puzzle-uri uriase de la Julia si fiecare plansa are codul ei de culoare, astfel ca piesele se deosebesc foarte repede unele de altele.

  cu autocolant [si rabdare :)] poti imbraca tot spatele pieselor de puzzle. eu asa as face, dar ma stii pe mine, am mania decupatului.:))

  1. Laura Frunza says: Reply

   Eliza stie toate culorile, si principale si secundare, de asta am si ales codurile de culoare. Eliza stie numerele, dar nu cifrele, adica stie sa numere, sa socoteasca la nivel primar (cate obiecte sunt intr-o multime) insa nu identifica vizual decat cifra 8, in rest nu.

 4. Exact aşa am procedat eu când lucram la grădiniţă pentru că întotdeauna se amestecau piesele între ele.
  Andrei nu este deloc atras de puzzle-uri. Nu ştiu dacă reprezintă asta o problemă, dar oricum nu cred că am de ce să mă îngrijorez.

Leave a Reply