Ouă decorative din aluat sărat

De când am primit cartea Figurine de Paşti,am răsfoit-o de vreo sută de ori, analizând dificultatea fiecărei figurine şi întrebându-mă pe care aş fi în stare s-o realizez. M-am oprit, pe rând, asupra iepuraşilor, a găinilor, a gâştei cu pui, a coroniţei de ouă şi până la urmă am tras concluzia că deocamdată sunt la început şi acestea sunt prea grele pentru mine. Am ales să fac câteva ouă decorative, cu model în relief şi chiar sunt mândră că mi-au ieşit frumoase.

Aluatul se face doar din sare, făină şi apă. În carte sunt date cantităţile 500 de grame de făină, 500 de grame de sare şi 200 de ml de apă, însă eu am înjumătăţit cantităţile. Am pus 250 de grame de făină, 250 de grame de sare fină şi aprox 150 de ml de apă călduţă. Dacă aluatul vă iese prea tare, nu mai adăugaţi apă, ci umeziţi-vă mâinile şi continuaţi să frământaţi. Lăsaţi-l să se odihnească 30 de minute şi abia apoi vă puteţi apuca de modelat.

Eu am întins aluatul într-un strat destul de gros (cam 1 cm) şi am decupat ouă şi diverse figurine. Am lipit figurinele de ouă prin umezire: se pensulează figurina cu apă şi se lipeşte. Aveţi grijă să nu picuraţi apă peste ouă, pentru că în locurile umede va căpăta o culoare închisă la coacere.

Nu am poze din timpul realizării pentru că am lucrat repede şi alături de Eliza şi nu am apucat să fac poze. Eliza şi-a pictat şi ea figurinele decupate şi chiar a fost încântată de activitate.

Figurinele se coc în principiu două ore pe raftul de jos al cuptorului la 75 de grade şi încă o oră pe raftul de sus la 125 de grade, însă, în carte, se menţionează expres timpul de coacere la fiecare figurină.

La două din ele am pus panglici să le agăţ – le-am lipit cu pistolul cu silicon fierbinte:

Dacă sunteţi în pană de idei pentru Paşte, editura Casa are câteva cărticele care nu ar trebui să vă lipsească din bibliotecă:

Ouă de Paşti – din care am lucrat deja ceva şi o să vă prezint în curând.
Păpuşi din ouă– lucrez ceva din ea şi sper să vă pot arăta curând.
Modele de primăvară şi de Paşti

3 Replies to “Ouă decorative din aluat sărat”

  1. mai, mai, te-ai intrecut pe tine insati! =D>

    imi place ideea de a face oua din aluat, insa nu ma incanta deloc faza cu coptul aproape 3 ore. cam arde gazul aiurea.

    1. Laura Frunza says: Reply

      In carte scrie ca le poti lasa sa se usuce si cateva zile la temperatura camerei 🙂 Asa ca nu mai ai scuza!

    2. ha. poate o sa incerc atunci.:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.