Cum se golesc ouăle pentru încondeiere

DSC05347 (Small)

Am văzut pe net diverse metode, însă eu am procedat în felul următor:

Materiale necesare: un ou (evident!), un ac de brodat mai gros (eu am folosit unul cu vârful bont, dar merge şi o unealtă de biguit, de exemplu), ceva dur (de ex, un ciocan, eu am folosit pistilul de marmură), o seringă mai mare (eu am folosit de 10 ml), nişte plămâni buni 😀

Pasul 1: se spală bine de tot oul, chiar şi cu Cif, dacă e cazul.

Pasul 2: se poziţionează acul de brodat în vârful oului şi se loveşte în cap cu ciocanul. Acul se va scufunda în ou. În funcţie de grosimea acului folosit, s-ar putea să fie nevoie să mai “săpaţi” puţin gaura.

Pasul 3: procedaţi la fel şi cu partea cealaltă.

Pasul 4: introduceţi seringa în ou şi spargeţi gălbenuşul. Apoi, cu ajutorul seringii, introduceţi aer în ou. Aerul respectiv va scoate conţinutul oului afară. Eu am alternat suflatul cu pompatul prin seringă, pentru că nu mă ţin plămânii să suflu atât. Alternativ, dacă nu vreţi să salvaţi conţinutul, puteţi introduce apă călduţă în ou, care va dilua amestecul de albuş şi gălbenuş şi acesta se va elimina mai repede. Am văzut, de asemenea, pe net, că unele persoane au folosit o pompiţă de nas pentru a sufla aerul, însă depinde de cât de mare faceţi gaura la ou, eu am încercat s-o menţin cât mai mică pentru a fi uşor de acoperit.

Pasul 5: după golirea completă se clăteşte cu apă introdusă cu seringa şi suflată afară şi se lasă la uscat. În cartea Ouă de Paşti de la editura Casa spune că puteţi sparge gălbenuşul şi cu o scobitoare şi că ouăle trebuie clătite cu apă cu oţet după golire. Nu ştiu exact care e scopul oţetului aici, dar bănuiesc că ajută la o mai bună curăţare a ouălor. Tot în carte găsim sfaturi şi despre cum putem acoperi gaura, despre cum puteţi decora, încondeia şi înfrumuseţa ouăle. Au o mulţime de sugestii care de care mai deosebite!

Pasul 6: conţinutul se transformă într-o delicioasă frittata. Pasul ăsta e opţional, desigur 🙂

Pasul 7: ouăle se decorează după pofta inimii, se încondeiază după talent sau se vopsesc cu vopsea de ouă.

Eu am testat două sugestii din cartea Ouă de Paşti: ouă decorate cu tehnica şerveţelului şi cu dantelă – nu mi-au ieşit prea grozave însă mai exersez, nu am avut şerveţele foarte potrivite, cu modele mici, din păcate şi nici o dantelă, subţire, stil retro, aşa cum mi-aş fi dorit. În carte mai sunt idei cu plante presate, cu motive populare, cu solzi din panglică, cu decupaje filigran, cu tehnica de crăpare de la decoupage, cu flori şi pene, cu dantelă, cu modele făcute cu burghiul, cu pastă de modelat şi cu petale din hârtie, în total 32 de pagini color, lucioase plus şabloane pentru modele inserate în mijloc.

Cu răbdare multă se pot face ouă cu tehnica şerveţelului care să arate ca mici opere de artă, nu ca ouă, însă eu nu am avut deocamdată materialele potrivite. Ca să vă tentez, nu mă pot abţine, totuşi, să nu vă las linkul acesta, unde puteţi vedea nişte ouă decorate cu tehnica şerveţelului absolut minunate!

5 Comment

 1. christina says: Reply

  eu am reusit sa golesc oul doar printr-o singura gaurica.am bagat aer in ou cu seringa,iar cand am scos-o continutul a iesit foarte usor.a fost prima data cand am facut asta si am reusit gratie blogului tau!multumesc!

 2. elena says: Reply

  am 11 ani si mi se par foarte interesante ideile de pe acest site si mai ales revistele

  1. Laura Frunza says: Reply

   Ma bucur si te mai astept aici, la sectiunea de lucru manual.

 3. […] un ou golit de conţinut (vezi aici cum se golesc ouăle), o pălăriuţă, fire de lână pentru păr, culori acrilice sau markere […]

 4. mihaela draghici says: Reply

  sunteti super tari!!multumesc pt idei si cateva deja le-am pus in practica impreuna cu copiii mei (andrei-6ani si ana-maria-5ani)la gradi si acasa!luni avem la gradi o activitate cu parintii si prichindeii cu tema”decoratiuni de pasti”.va pupam si spor la cat mai multe activitati!

Leave a Reply