Petrecere tematică – Piraţi

Articol scris de Liviana Belciug pentru acest blog – textul şi fotografiile îi aparţin.

Dragi mămici şi cititori ai Laurei,

sper ca acest articol să vă inspire şi să vă arate că se poate organiza şi acasă o super petrecere pentru copiii. Bugetul nu se compară nici pe departe cu cel pentru plata animatorilor, se pot folosi şi materiale reciclabile, însă este nevoie de o bună organizare de timp şi, mai ales, de un ingredient special numit “iubire”.

Succes tuturor!

Ahooooy, mates!

Aţi recunoscut salutul piraţilor? Este primul lucru pe care un candidat la “funcţia” de pirat trebuie să-l ştie.  Şi cum piraţii sunt de mare interes pentru băieţeii (şi nu numai) din ziua de azi, o petrecere aniversară cu această temă va fi cu siguranţa foarte apreciată de cei mici (categoria 4-12 ani).

Dar cum să organizezi o astfel de petrecere tematică la domiciliu şi fără să apelezi la firme specializate?

Ei bine, cu puţina preocupare şi imaginaţie, acest lucru este posibil şi realizabil cu un buget mic. Iată cum am procedat eu:

Distracţia şi jocurile sunt primele lucruri pe care copiii le aşteaptă de la o petrecere, apoi mâncarea şi mai ales tortul!. De asemenea, un decor inspirat nu va trece neobservat şi le va stârni invitaţilor interesul pentru ceea ce va urma să se întâmple.

Decorul

Pentru reuşita maximă, pregătirile pentru petrecere e bine sa demareze cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte. Puteţi începe cu realizarea decorului la care, e de preferat, ca toţi membrii familiei să se implice. Noi am optat pentru unul cu temă marină, amenajat în dreptul unei ferestre generoase, dar desigur că fiecare poate să improvizeze în funcţie de spaţiul de desfăşurare şi tema petrecerii:

Pentru a sugera un spaţiu pirateresc în camera unde va avea loc distracţia, pot fi folosite: o plasă de pescar, steaguri de piraţi (bucăţi de material textil cu diferite desene), cutii cu bijuterii, chei vechi, sfoară, colace de salvare, pestişori, papagali de jucărie, piraţi de jucarie, cărţi cu piraţi etc.

La uşa camerei copilului sau la cea de la intrare puteţi agăţa de clanţă un mesaj amuzant tipărit pe hârtie “Accesul permis doar pentru piraţi!”.

Pentru un final de petrecere de mare success, e bine să pregătiţi din timp o piñata ce poate avea formă de cufăr sau de corabie.

Pentru cine nu ştie, piñata reprezinta o cutie făcuta din carton, cu surprize dulci (a noastră a avut bănuţi de ciocolată) cu un mecanism secret de deschidere şi de regulă agăţată de tavan. Cutia noastra a avut şi o cheie de care au fost legate mai multe sfori, fiecare copil a tras, pe rând de câte o sfoară însă doar una dintre ele a scos cheia care a deschis cufărul permiţând suprizelor să cadă pe covor.

Trebuie să recunosc că soţul meu a făcut din acest cufăr o adevărată operă de artă, investind mult timp în realizarea ei, dar încântarea copiilor a fost pe măsură, aşa încât aş zice că a meritat fiecare minut investit la fabricarea ei. Jocul cu desfacerea pinatei este unul din cele mai gustate momente ale unei petreceri şi pentru acest motiv vă recomand să confecţionaţi/achizitionaţi neapărat una.

Puteţi ruga copiii invitaţi să vină costumaţi, dar este bine să le oferiţi o parte din recuzită chiar voi, aceasta rămânându-le ca amintire dupa eveniment. Noi am ales să confecţionăm bandane negre cu semnul oaselor şi brâuri din satin roşu.

Jocurile

Există o multitudine de posibilităţi pentru distracţia celor mici, iar Internetul este generos în găsirea jocurilor cu piraţi. Noi le-am ales şi ordonat astfel:

  • Am colorat desene cu piraţi şi corăbii până la sosirea tuturor musafirilor.
  • Introducere in lumea piraţilor prin întrebări şi răspunsuri: Cine sunt piraţii, ce ştim despre ei: sunt hoţi ai mărilor, curajoşi, puternici dar şi răi, harnici (spala duşumeaua), fac mâncare, luptători etc. Cum se salută între ei?
  • Fiecare invitat trebuie să demonstreze că poate face parte dintr-un echipaj de piraţi şi că e pregatit să pornească într-o mare aventură
  • Proba de curaj şi echilibru: fiecare copil trebuie să treacă puntea (o scândură pusă pe 2 suporţi la cca 20 cm de sol) înainte şi înapoi fără a cădea de pe ea. Dedesubt e oceanul plin de rechini şi balene (se pun câteva jucării sub punte). Copiii mai mari pot trece puntea având ochii legaţi.
  • Proba de atenţie şi rezistenţă: un adult învârte un băţ peste care cei mici trebuie sa sară fără să-l atingă
  • Proba de rapiditate: cât de repede poţi să-ţi pui ciorapii şi cât de mulţi poţi pune (concurs intre perechi de câte 2 copii). Într-o pungă se pregătesc ciorapi desperecheaţi şi, la semnal, aceştia sunt puşi pe covor
  •  “Ascultă comanda căpitanului”! Căpitanul (rol jucat pe rând de fiecare copil) dă comenzi şi echipajul le execută (după ce le-a reţinut):
  1. “Salută căpitanul!” –toată lumea spune “Ahoy căpitan!”
  2. “Spălaţi puntea!”: se prefac că dau cu mopul
  3. “Furtună!”: toata lumea se leagănă stânga-dreapta din picioare
  4. “Rechini!”: toată lumea stă pe spate cu o mână în sus
  5. “Om la apă!”: se ţin cu mâna de nas şi sar în sus.
  6. “Vâsliţi!”: se aşază pe vine şi se prefac că dau la vâsle
  7. “Jos pe punte!”: toată lumea stă pe burtă
  8. “Şobolani pe punte!”: toată lumea stă în fund, strângând picioarele, fără să atingă puntea
  • Echipajul de piraţi porneşte pe ocean şi întâlneşte o corabie pe care vrea s-o atace/scufunde. Să înceapă atacul! Se pregătesc 2 pungi cu număr egal de bulgări din hârtie de ziar. Fiecare echipă primeşte câte o pungă şi fiecare membru trebuie să arunce bulgări în echipa adversă (terenul se delimitează cu o sfoară). Câstigă echipa care a reuşit să arunce cei mai mulţi bulgări în corabia adversă.

Cântăm la mulţi ani sărbătoritului şi servim tortul!

  • Găseşte comoara! Piraţii primesc o hartă cu indicii pe care le vor urma astfel încât să găsească o comoară! (o cutie cu punguţe de dulciuri oferite cadou fiecărui invitat).
  • Desfacerea pinatei!

 Gustările şi tortul

Gustările pentru invitati pot fi şi ele încadrate în tema aleasă, printr-un aranjament adecvat. Castronelele noastre cu salate au constituit veritabile corabii piratereşti ale căror catarge au fost făcute din beţe de frigărui:

Tortul aniversar poate avea formă de corabie, de pirat sau cufăr. Al nostru a reprezentat un pirat, iar crema din interior a fost cu ciocolată.

2 Replies to “Petrecere tematică – Piraţi”

  1. Foarte dragut, felicitari! De unde ați luat plasa de pescar si paharele de unica folosință cu pirati? Multumesc,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.