O nouă descoperire în Iaşi – magazinul de antichităţi Emmaus

Astăzi, după ce am lăsat-o pe Eliza la lecţia de înot (despre care vă voi povesti altă dată) am luat-o frumos pe str. Sfântul Andrei cu gândul să ajung pe strada Gării la un salon de cosmetică. Şi tot mergând aşa, prin soare, şi orientându-mă după vârfurile blocurilor pe care le vedeam în zare am ajuns în dreptul unei curţi pline cu mobilă veche. Am stat şi m-am uitat la mobilă (unele piese superbe, numai bune de recondiţionat şi la preţuri ok pentru un magazin de antichităţi) şi am remarcat că se poate intra şi înăuntru. În clipa în care am păşit peste prag mi s-a deschis o lume întreagă: farfurii, pahare, tot felul de accesorii de bucătărie, decoraţiuni, lustre, jucării, cărţi, discuri, o mulţime de lucruri vechi care aşteptau să fie explorate. M-am învârtit printre rafturile cu pahare şi farfurii vintage până am ameţit: porţelanuri adevărate făcute în Marea Britanie sau Franţa, cu tot felul de modele pe ele, aşteptau să fie pipăite şi cumpărate. Pahare desperecheate de toate formele şi mărimile îmi făceau cu ochiul de pe rafturi de parcă strigau să le cumpăr. Suporturi de lumânări, platouri, fructiere, seturi de ceşti, seturi de farfurii, tot felul de ustensile vechi care nu ştiu la ce folosesc, toate îmi făceau cu ochiul.

Am plecat până la urmă cu o ceaşcă pentru ceai, din sticlă transparentă, pictată cu frunze de tei (4 lei), cu o ceaşcă cu montură metalică pentru ciocolată caldă (4 lei), cu o farfurioară veche pe care scrie Mother (1 leu), cu o cărticică micuţă cu zâne pentru Eliza (1 leu), o furculiţă pentru fondue (o foloseşte Eliza la fructe) şi cu câteva decoraţiuni din hârtie creponată şi hârtie de mătase, la 3 lei bucata.

Magazinul se află pe strada Sf. Petru Movilă (intersecţia str. Săulescu cu str. Uzinei, lângă sediul E-on) şi am înţeles din broşură că ar mai fi unul pe şos Arcu, vizavi de Billa, unde au doar veselă, decoraţiuni, draperii, lenjerii şi haine, nu şi mobilă. Dacă sunteţi în zonă, nu ezitaţi să-l vizitaţi – este raiul decoratorilor şi celor cărora le place să restaureze lucruri. Pe mine mă tenta rău şi un tablouaş cu o ramă verde şi cu o broderie în interior (o ceaşcă de ceai verde) – l-aş fi luat să recondiţionez rama şi broderia s-o pun la altceva, costa doar 8 lei, dar m-am abţinut până la urmă. Voi aveţi în oraşele voastre astfel de magazine de comori?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Multumesc pentru sugestie, Alina! Intr-adevar, erau multe chestii frantuzesti acolo, inclusiv carticele pentru copii, le-as fi luat daca stiam mai bine franceza.

 1. pe cel de pe arcu il stiam,era in drumul meu zilnic spre servici,nu stiam ca mai este unul,nu am intrat niciodata dar m-ai facut curioasa 🙂

 2. zici cumva de e-on de sus din spatele moldovei mool sau mai este unul linga piata 2 bati ca mai blocat cu denumirea strzilor trebuie sa caut pe harta -vreau si eu sa fac o vizita .

  • E-onul din spatele moldovei mall, cred, cu siguranta nu de la piata 2 baieti. Se ajunge usor din strada Garii, daca o iei pe Uzinei, e o straduta care incepe vizavi de coaforul de pe str Garii daca stii unde e.

 3. Sediul E-on de pe strada care se intersecteaza cu stradela ce da spre Pasajul Alexandru. Se poate ajunge usor prin spate la Guliver (Pizzeria Mamamia).

 4. Şi mai vrei să ştii de-un loc secret? În spate la Moldova, cum treci prin gangul acela lat, să mergi înspre teatru, într-o curte, pe partea stângă, mai există un magazin cu tot felul de minunăţii. Să nu te temi că e cam… „în casa omului”, merită o ocheadă.

   • Ah, şi am uitat de un alt magazin din Păcurari, unde aduc nişte antichităţi fabuloase, la preţuri foarte bune pentru cine-şi permite să-şi mobileze casa în acest stil. Nu mai ştiu să dau indicaţii exacte, e undeva pe partea dreaptă, cum mergi spre ieşirea din oraş.
    Locurile astea-s magice 🙂

 5. Sunt preturi fantastice pentru chestii care se pot incadra la categoria “antichitati”. Cred ca este un loc care cu siguranta mi-ar placea, mie imi place sa scotocesc prin vechituri 🙂 . In Anglia am fost cea mai fericita in charity shops.

 6. Intr-adevar, Emmaus este un lucru minunat si international. In Franta, dar si in alte tari occidentale, sunt Emmaus-uri peste tot. Anul acesta, am vazut, pentru prima data, la Tirgul International Emmaus din Paris, pavilionul romanesc ocupat de cei din Iasi si m-am bucurat. Ultima calatorie din lunga si zbuciumata viata a Abatelui Pierre a fost la Iasi si noi, Romanii din Franta, am fost foarte emotionati, caci aici este considerat sfant, fara sa se mai astepte aprobarea bisericii. Eu i-am pus fotografia alaturi de cele ale marilor nostri parinti duhovnici ortodocsi, caci din rindul acelorasi oameni alesi, trimisi de Dumnezeu pe pamint face parte. Ar fi bine ca fenimenul Emmaus sa se raspindeasca si in tara noastra !

 7. Pingback: Cum să cureţi un vas din cupru | Idei pentru mămici şi copii