Premiul literar Augustin Frăţilă

Când am primit invitaţia de a mă alătura juriului de bloggeri care va desemna romanul câştigător al premiului Augustin Frăţilă, am acceptat imediat. Mi-am dat seama că, în ciuda calităţii mele neoficiale de cititor cu ochi critic (şi mă refer aici la faptul că nu sunt critic de specialitate) şi eu am ceva de spus atunci când vine vorba de eternul “e o carte bună sau nu?” Până la urmă, ce face o carte bună şi ce înseamnă acest “bun”? Să fie numai numărul de critici pozitive, traducerile în alte limbi, premiile luate? Toate acestea contează, zic eu, dar mai presus de orice contează părerea publicului neavizat, publicul care scoate banii din buzunar să cumpere o carte. Şi din acest public fac parte şi eu. Pe site-ul Asociatiei Casei de Cultură, iniţiatoarea acestui proiect, veţi găsi motivaţia mea de a lua parte la aceasta acţiune, precum şi motivaţiile celorlalţi 19  bloggeri, colegi de juriu.

Iată detalii despre acest premiu, aşa cum le-am primit şi eu din comunicatul de presă.

“Premiul literar „Augustin Frăţilă”, ediţia I, este oferit de Asociaţia Casa de Cultură şi vine să răsplătească cel mai bun roman românesc publicat în anul 2011. Câştigătorul primeşte un cec în valoare de 10.000 de euro, acesta fiind cel mai mare premiu acordat până acum, în România, pentru creaţie literară.

În concurs se pot înscrie toţi autorii care au publicat un roman în 2011 în limba română, expediind trei exemplare ale cărţii pe adresa Asociaţiei Casa de Cultură şi completând formularul de înscriere până în 23 septembrie 2012. (Regulamentul şi formularul de înscriere pot fi găsite pe pagina Asociaţiei Casa de Cultură, www.acadecu.ro.)

Juriul format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea Enache va stabili finaliştii concursului (cinci autori). Numele acestora vor fi cunoscute în 8 octombrie.

Între 10 octombrie şi 2 noiembrie 20 de bloggeri vor alege câştigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2011, în valoare de 10.000 de euro.

Ceremonia în cadrul căreia se va acorda Premiul va avea loc în 7 noiembrie 2012 la Hotel InterContinental Bucureşti.

Premiul literar „Augustin Frăţilă”, o iniţiativă a Asociaţiei Casa de Cultură, va fi acordat în fiecare an pentru cel mai bun roman apărut în anul anterior, conform unei selecţii făcute de cei mai valoroşi critici literari şi de cititorii activi din mediul online.

Proiectul se bucură de sprijinul Hotelului InterContinental Bucureşti. Acesta pune la dispoziţia Asociaţiei 250 mp pentru promovarea premiului şi a partenerilor – Class Living şi green-future.ro, în cadrul unei proiecţii realizate pe faţada hotelului, în perioada 15-30 septembrie 2012, intervalul orar 19.00-24.00.”

Un interviu despre această iniţiativă găsiţi în revista Semne Bune, unde Mario DeMezzo explică de ce Casa de Cultură a simţit nevoia de a instaura un asemenea premiu în contextul situaţiei economice din ziua de azi.

4 Comment

 1. Wow! Deci eşti bună! 🙂

  1. Laura Frunza says: Reply

   La ce? 🙂

   1. La scris,povestit, citit 🙂 şi la altele probabil dar nu le ştiu eu încă 🙂

    1. Laura Frunza says: Reply

     Multumesc!

Leave a Reply