Cum să adaugi text cu diacritice la o fotografie

…dacă nu ai Photoshop unde probabil există vreun miliard de opţiuni ca să faci asta 🙂 E foarte simplu – mergi pe un editor online gen Picfont, încarci poza, apoi faci setările pentru text – alegi fontul, dimensiunea şi culoarea. Însă ce te faci când fontul ales nu recunoaşte diacriticele? Poţi lăsa aşa sau poţi apela la un artificiu: scrie textul fără diacritice şi poziţionează-l unde vrei, apoi adaugă câteva semne să transformi caracterele normale în caractere cu diacritice.

Pentru căciuliţa de la “ă” folosiţi o paranteză rotundă deschisă (, pe care o rotiţi la 90 de grade – apoi o plasaţi pe text.

Pentru virguliţa de la “ţ” şi “ş” eu am folosit ghilimelele simple , nu cele duble, pentru că arăta mai bine virgula de acolo, fontul ales nu-mi recunoştea virgula obişnuită dar puteţi testa şi cu ea.

Pentru î, folosiţi semnul care se află deasupra cifrei şase pe tastatură, şi anume ^ (pe tastatura în limba engleză).

Tips and tricks

  • poziţionaţi căciuliţa pentru ă pe următoarea literă, nu pe cea pe care aveţi nevoie – când veţi salva poza, veţi vedea că s-a poziţionat corect, e bine să salvaţi, să verificaţi şi apoi să reveniţi pentru ajustări, dacă e cazul.
  • poziţionaţi căciuliţa lui î cât de jos puteţi pentru a acoperi punctul (dacă fontul ales are şi punct pe i). Dacă nu se acoperă, salvaţi poza, ştergeţi punctul în Paint folosind opţiunea “erase” (iconiţa cu guma de şters), încărcaţi poza la loc şi adăugaţi căciuliţa lui î.
  • aveţi grijă să faceţi câteva teste cu dimensiunea fontului ales pentru semne, trebuie să fie mult mai mic decât cel folosit iniţial.

Mai jos aveţi un print screen din picfont – x-urile roşii folosesc pentru a şterge textul introdus:

Picfont

Şi textul salvat, unde se vede mai bine cum s-a poziţionat căciuliţa lui ă:

MBMOYR1364911858

2 Comment

  1. Multumesc mult pentru articol si sfaturi.
    Mi-ai fost de mare ajutor,Laura 🙂
    Chiar zilele astea cautam un programel cu care sa scriu pe poze si uite ca postarea ta a venit la momentul oportun 🙂

    1. Cu drag! 🙂

Leave a Reply