Charlie şi fabrica de ciocolată

Charlie şi fabrica de ciocolată este o carte (nu numai un film) care trebuie citită de orice copil – e o carte despre vise împlinite, despre excese şi, subtil, despre educaţia copiilor – a se vedea cei patru copii, fiecare cu “defectul” lui: Augustus Gloop – baiatul grăsun obsedat de mâncare, Veruca Salt – fetiţa obişnuită să le primească pe toate şi să facă crize de tantrum pentru a le obţine, Violet Beauregarde – fetiţa dependentă de gumă de mestecat şi Mike Teavee – băieţelul pasionat de televizor – copii aleşi anume pentru a ilustra comportamente considerate indezirabile, comportamente care sunt pedepsite, pe parcursul poveştii, în diferite moduri amuzante. Pe lângă aceste personaje, îl mai avem şi pe Charlie Bucket, băiatul simplu, provenit dintr-o familie nevoiaşă, un copil care primeşte ciocolată doar o dată pe an, şi care mai are şi ghinionul să locuiască în acelaşi oraş cu fabrica de ciocolată a lui Willy Wonka. Acest Willy, proprietarul fabricii, este un individ excentric şi ciudat, considerat cel mai cunoscut fabricant de dulciuri din întreaga lume. El decide să invite cinci copii într-o vizită în fabrica de ciocolată, folosind o strategie de marketing foarte eficientă în ziua de azi: introduce în ambalajele tabletelor de ciocolată cinci bilete de aur care reprezintă biletele de intrare în fabrică. Dacă ceilalţi patru copii ajung în posesia biletelor în moduri mai mult sau mai puţin ortodoxe, Charlie, în schimb, chiar are noroc ca în singura lui tabletă de ciocolată de pe anul acela să găsească biletul norocos.

0Charliesifabricadeciocolata4-pic

Roald Dahl face o treabă excelentă în a deghiza o poveste moralizatoare într-un basm plin de magie şi lucruri imposibile (îngheţată fierbinte pentru zile reci, perne de bezea, băuturi care te fac să pluteşti) şi chiar dacă arată şi o parte mai puţin plăcută a societăţii (sărăcia în care trăieşte Charlie), cartea te face să crezi cu tot sufletul că oamenilor buni li se întâmplă şi lucruri bune.

Ca şi curiozitate despre autorul cărţii, vă pot spune că Roald Dahl frecventa o şcoală internat în copilărie unde firma de ciocolată Cadbury obişnuia să le dea elevilor mostre din noile tipuri de ciocolată pentru a afla părerea lor despre ele. Roald Dahl visa încă de atunci să lucreze într-un laborator de ciocolată să vadă cum se naşte preţiosul produs. Probabil că această dorinţă a dus, mai târziu, la apariţia cărţii Charlie şi fabrica de ciocolată.

Recomand cartea la orice vârstă, e una din cărţile mele preferate, o am în doua ediţii diferite, însă cea mai frumoasă este cea de la editura Arthur, cu ale ei coperţi cartonate şi scris mare şi clar. De Roald Dahl a mai aparut la editura Arthur şi James şi piersica uriaşă. Editura Arthur reînvie câteva din romanele clasice pentru copii scrise de autori consacraţi şi multi-premiaţi precum Michael Ende, Erich Kastner, Judy Blume, Neil Gaiman, Louis Sachar şi, mai nou, şi autori români precum Gellu Naum cu volumul Cel mai mare Gulliver pe care sunt foarte curioasă să-l citesc.

P.S. Ştiu că se organizează şi la noi vizite în fabricile de ciocolată, aşa că dacă vreţi să vă încântaţi copiii, îi puteţi duce fie la un atelier Heidi Choco World, fie la fabrica Primola, detalii aici.

5 Comment

 1. nicoletag says: Reply

  eu ma bucur ca editura Arthur a reeditat-o. In octombrie, de ziua lui Radu era stoc epuizat, eu i-am dus pe copii la atelier la Heidi Choco World, dar nu am avut de unde cumpara cartea. in schimb am gasit-o prin ianuarie, cred, de la Editura Arthur, Radu (8 ani), a fost fascinat, n-a lasat-o din mana pana n-a terminat-o. Citea si se distra. Si ne povestea si noua. A fost o incantare pentru mine sa-l vad asa absorbit de o lectura. Si eu recomand cartea copiilor mai maricei, care stiu sa citeasca si care inteleg si din morala cartii.

 2. simona says: Reply

  Oooo ce idee buna , vizitarea unei fabrici de ciocolata.

 3. Multumim pentru recomandare! Am vazut filmul si mi-a placut, o sa citim si cartea.

 4. andru says: Reply

  Cam de pe la ce varsta incolo merge cartea? Eu am incercat sa-i citesc Unei “Mathilda” acum cateva luni, cand ea inca nu citea singura si a complexat-o teribil personajul! :)) Am amanat, evident!

  1. Andru, eu as zice 8+

Leave a Reply